.
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 20:11

MotoGP 2023, Phillip Island - Τα συμπεράσματα της Michelin

Ο 16ος αγώνας της σεζόν MotoGP 2023 πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στην πίστα Phillip Island. Οι καιρικές συνθήκες συντέλεσαν στην αλλαγή του προγράμματος και, λόγω των μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Dorna Sports αποφάσισε ο αγώνας Guru by Gryfyn Australian Motorcycle Grand Prix 2023 να πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Ο αγώνας Tissot Sprint του Σαββάτου που ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή στη 1 :00 μ.μ. ως μέρος ενός συντομευμένου αθλητικού προγράμματος, ακυρώθηκε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και ανέμων. [Δελτίο Τύπου]

Προς έκπληξη όλων, ο ήλιος έλαμπε την Παρασκευή πάνω από την πίστα μήκους 4.4 χιλιομέτρων, που βρίσκεται πάνω από τους λόφους της περιοχής Bass Strait, ένα τμήμα της θάλασσας που χωρίζει την Τασμάνια από την πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας. Ο καλοκαιρινός καιρός είχε δώσει ελπίδες για τον αγώνα και το FP1 πραγματοποιηθήκε σε ιδανικές συνθήκες, ενώ οι ελεύθερες δοκιμές το απόγευμα επέτρεψαν στους αναβάτες να δοκιμάσουν τις μοτοσυκλέτες σε μια πίστα που η θερμοκρασία άγγιζε τους τους 50°C.

Σε αυτήν, την πιο ασύμμετρη πίστα της σεζόν, καλυμμένη με ιδιαίτερα λεία άσφαλτο και με πολύ μικρή χρήση κατά τη διάρκεια της χρονιάς, έγιναν οι καλύτερες επιλογές ελαστικών. Για τον αγώνα Tissot Sprint (13 γύρους) που τελικα δεν εγινε οι αναβάτες ειχαν επιλέξει το μαλακό πίσω ελαστικό, ενώ για τον αγώνα Grand Prix των 27 γύρων επέλεξαν το μεσαίο μείγμα γόμας.

Το πρωί του Σαββάτου, οι αναβάτες εκμεταλλεύτηκαν το FP2 για να ολοκληρώσουν μεγάλες διαδρομές και να επιβεβαιώσουν τις επιλογές της Παρασκευής, προτού αγωνιστούν στους προκριματικούς. Στο Q2, ο Jorge Martin (Prima Pramac Racing) κέρδισε την pole position, σημειώνοντας νέο ρεκόρ πίστας όλων των εποχών με χρόνο 1'27.246.

Ο αγώνας Guru by Gryfyn Australian Motorcycle Grand Prix 2023 ξεκίνησε στις 3:10 μ.μ. το Σάββατο με θερμοκρασίες πίστας να αγγίζουν τους 34°C, λόγω της απουσίας του κρύου ανέμου που είναι χαρακτηριστικό φαινόμενο στην πίστα Phillip Island. Παρά τις συστάσεις της Michelin και τα δεδομένα που είχαμε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών FP και του Practice, τέσσερις αναβάτες επέλεξαν το μαλακό μείγμα γόμας για τον πίσω τροχό.

Ανάμεσά τους ήταν και ο poleman Jorge Martin, που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται για τον παγκόσμιο τίτλο. Στους 25 από τους 27 γύρους, ο Ισπανός αναβάτης επικράτησε στον αγώνα, αλλά στο τέλος το μαλακό μείγμα γόμας έφτασε στο όριο του. Η τριάδα των Johann Zarco (Prima Pramac Racing), Francesco Bagnaia (Lenovo Ducati Team) και Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP) μείωσε τη διαφορά και προσπέρασε τον Martin, ο οποίος μερικές στροφές αργότερα έδωσε την τέταρτη θέση του στον Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing). Οι τέσσερις πρώτοι αναβάτες στην τελική κατάταξη του αγώνα είχαν επιλέξει το μέσαιο μείγμα γόμας για τον πίσω τρόχο, συνδυάζοντάς το με το μεσαίο εμπρός μείγμα γόμας, όπως στην περίπτωση των Zarco και Di Giannantonio, ενώ οι Bagnaia και Binder έπελεξαν το σκληρό μείγμα γόμας νκαι για τους δυο τροχούς.

« Το μεσαίο πίσω ελαστικό ήταν το κλειδί για τη νίκη μου! », δήλωσε ο Johann Zarco μετά τον αγώνα. « Δίστασα για λίγο να επιλέξω το μαλακό μείγμα γόμας για να εκμεταλλευτώ την αρχική του πρόσφυση, αλλά ένιωσα ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο στοίχημα. Η πίστα ήταν ζεστή και το μεσαίο μείγμα γόμας ήταν η καλύτερη επιλογή ».

Το πρωί της Κυριακής, οι αναβάτες του MotoGP ξύπνησαν με καταρρακτώδη βροχή και γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι ο αγώνας Tissot Sprint υπήρχε περίπτωση να πραγματοποιηθεί κάτω από δύσκολες συνθήκες, βασιζόμενοι αποκλειστικά στην πρόσφυση των ελαστικών Michelin Power Rain. Τελικά, μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη εκκίνησή του, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, η Dorna Sports αποφάσισε να ακυρώσει τον αγώνα.

« Όπως ήταν αναμενόμενο, ο καιρός έπαιξε καθοριστικό ρόλο όλο το Σαββατοκύριακο », δήλωσε ο Piero Taramasso, Michelin Two–Wheel Motorsport Manager. « Λόγω της έντονης ασυμμετρίας της, της διαμόρφωσης και της πολύ λείας ασφάλτου, η πίστα Phillip Island επιβάλλει συγκεκριμένους περιορισμούς στα ελαστικά και για να ικανοποιήσουμε αυτές τις απαιτήσεις. Για το λόγο αυτό φέραμε μια γκάμα από συγκεκριμένα ελαστικά στην Αυστραλία. Και τα τρία μπροστινά μείγματα γόμας είχαν εξαιρετικές επιδόσεις το Σαββατοκύριακο, με την επιλογή ανάμεσα στο ένα μείγμα γόμας και το άλλο να καθορίζεται αποκλειστικά από την αίσθηση και την προτίμηση του αναβάτη.Για τον πίσω τροχό, οι περισσότεροι αναβάτες επέλεξαν το μεσαίο μείγμα γόμας που ταίριαζε απόλυτα στον αγώνα του Σαββάτου και, όπως στην πίστα Mandalika μια εβδομάδα νωρίτερα, οι αναβάτες που ρίσκαραν και επέλεξαν ελαστικά που ήταν έξω από το παράθυρο λειτουργίας τους, τιμωρήθηκαν αργά στον αγώνα. Κατόπιν τουτου, εξακολουθώ να βρίσκω εξαιρετικό το γεγονός ότι ένα μαλακό ελαστικό που χρησιμοποιείται στους 34°C στην πίστα του Phillip Island, έδωσε τόση σταθερότητα στους 25 από τους 27 γύρους ! Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τον Johann Zarco για την πρώτη του νίκη στο MotoGP. Ο Johann είναι ένας πολύ έμπειρος αναβάτης, ο οποίος έχει μεγάλη ευαισθησία στην κατανόηση και τη διαχείριση των ελαστικών του ».

Ο επόμενος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος FIM MotoGP, Grand Prix OR Thailand, θα πραγματοποιηθεί στη διεθνή πίστα Chang από τις 27 έως τις 29 Οκτωβρίου. Μετά την Ινδονησία και την Αυστραλία, αυτός ο αγώνας ολοκληρώνει τον δεύτερο από τους τρεις τριπλούς αγώνες στο ημερολόγιο αγώνων του 2023.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon