.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 13:08

Η Ουγγαρία υποψήφια για αγώνες MotoGP και WorldSBK από το 2024

Με δύο πίστες και συμφωνία συνεργασίας με τη Dorna ήδη σε ισχύ, η Ουγγαρία ψάχνει τη θέση της στο πρόγραμμα των δύο κορυφαίων παγκοσμίων πρωταθλημάτων ταχύτητας.

Αγώνας MotoGP στην Ουγγαρία έχει να γίνει από το 1992, όταν και έτρεξε για δεύτερη και τελευταία φορά το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην πίστα Hungaroring (κεντρική εικόνα) λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, Βουδαπέστης.

Έκτοτε η ουγγρική πίστα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για αγώνες F1, μα MotoGP δεν ξαναείδαμε εκεί. Για την ιστορία, το ρεκόρ γύρου για της μοτοσυκλέτες στο Hungaroring φιγουράρει ακόμη το όνομα του Mick Doohan με μια επίδοση που πέτυχε το 1990 με τη Honda NSR500, ενώ στο WorldSBK – που έτρεξε εκεί μόνο μια φορά το 1990 – ο κάτοχος του ρεκόρ είναι ο Fred Merkel που το είχε πετύχει με Honda RC30!

Η πίστα αυτή έχει πλέον ανακαινιστεί και εκσυγχρονιστεί και είναι υποψήφια για το καλεντάρι του MotoGP.

balaton
Balaton Park Circuit

Παράλληλα, μια νέα πίστα που δόθηκε σε χρήση τον περασμένο Μάιο, η Balaton Park Circuit, είναι σε συζητήσεις με τη Dorna για να φιλοξενήσει αγώνα WorldSBK από το 2024.

Η πίστα αυτή βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Balaton, νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης, και η κατασκευή της είχε ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας του 2000, με πλάνο να ενταχθεί στο πρόγραμμα του MotoGP από το 2009. Αν και είχε ανακοινωθεί, η κατασκευή καθυστέρησε, η ένταξη στο παγκόσμιο μετατέθηκε για το 2010 και, όταν και αυτή η προθεσμία χάθηκε λόγω ανετοιμότητας της πίστας, η επιστροφή του ουγγρικού GP έσβησε ως προοπτική για περισσότερο από μια δεκαετία.

Με σχετική ανακοίνωσή της ωστόσο η Dorna επιβεβαιώνει πως η Ουγγαρία σύντομα θα ξαναμπεί στο πρόγραμμα των παγκοσμίων:

“Η επιστροφή του MotoGP στην Ουγγαρία μπορεί να είναι πιο κοντά απ’ ότι νομίζατε! Η συνεργασία μεταξύ Dorna Sports και της Hungarian Mobility Development Agency (HUMDA) συνεχίζεται, με δύο πίστες να εξετάζονται για το κοντινό μέλλον.

“Οι Dorna και HUMDA εργάζονται μαζί για την ομολογκασιόν της πίστας Hungaroring και της νέας Balaton Park Circuit με στόχο να φέρουν MotoGP και WorldSBK ξανά στην Ουγγαρία σύντομα.

“Στόχος της ανανεωμένης συμφωνίας μεταξύ Dorna και HUMDA είναι πρώτα να εισαχθεί η Balaton Park στο πρόγραμμα του WorldSBK 2024 και ως αναπληρωματική για το πρωτάθλημα MotoGP της επόμενης χρονιάς, πριν η Hungaroring φιλοξενήσει MotoGP από το 2025.”

Αυτά συμβαίνουν καθώς το MotoGP συνεχίζει να μεγαλώνει το πρόγραμμά του προσθέτοντας νέες πίστες και χώρες, όπως είναι η Ινδία και η Buddh International Circuit που θα φιλοξενήσει τον παρθενικό της αγώνα MotoGP αυτό το σαββατοκύριακο, 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 13:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon