.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 12:44

MotoE – H Ducati συνοψίζει την πρώτη της ηλεκτρική χρονιά

[Δελτίο Τύπου]

Η Ducati έκλεισε απόλυτα ικανοποιημένη τον πρώτο της χρόνο ως αποκλειστική προμηθεύτρια μοτοσυκλετών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Enel MotoE.

Με το San Marino and Riviera di Rimini Grand Prix ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoE, όπου μετά από 16 αγώνες αναδείχθηκαν 8 διαφορετικοί νικητές και 7 από τις 9 ομάδες έφτασαν τουλάχιστον μια φορά στο βάθρο, ενώ πρωταθλητής αναδείχθηκε μόλις στον τελευταίο αγώνα ο Mattia Casadei.

Όλοι οι αναβάτες επαινούν την πρωτότυπη V21L που έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε ιδιωτικές δοκιμές στο Misano λιγότερο από δύο χρόνια πριν και τώρα έκλεισε την πρώτη της αγωνιστική σεζόν με νέα ρεκόρ σε όλες τις πίστες που έτρεξε.

Η Ducati V21L προέκυψε από τη συνεργασία των τμημάτων Ducati R&D και Ducati Corse και είναι μια μοναδική ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που ενσωματώνει τεχνικές λύσεις που δεν είχαν ποτέ ξανά υιοθετηθεί στις μπαταρίες, τον κινητήρα και τον inverter (εναλλάκτη).

Ducati MotoE Box UC548985 High

Η Ducati MotoE είναι η μοτοσυκλέτα MotoGP της ηλεκτροκίνησης και από τα πρώτα τεστ που έγιναν πέρυσι τον Μάρτιο στη Jerez όλοι οι αναβάτες του πρωταθλήματος επαίνεσαν την απόδοση και τα δυναμική συμπεριφορά της.

Η πρωτότυπη V21L ζυγίζει συνολικά 225 kg με κατανομή 54% μπροστά και 46% πίσω, με μεταξόνιο 1,471 mm. Η μέγιστη απόδοση του κινητήρα φτάνει στα 110 kW (150 hp) και 14.3 kgm. Η μπαταρία της αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα στον κόσμο των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, ζυγίζει 110 kg, φιλοξενείται σε ένα κουτί από ανθρακόνημα και αποτελείται από 1,152 κυλινδρικά στοιχεία τύπου "21700", δηλαδή έχουν μήκος 70 mm και διάμετρο 21 mm, όντας τα καλύτερης απόδοσης στοιχεία που υπήρχαν στην αγορά όταν άρχισε το σχέδιο MotoE.

Οι μικρές τους διαστάσεις επέτρεψαν στους μηχανικούς της Ducati να εξελίξουν ένα πακέτο μπαταρίας με τα στοιχεία της διατεταγμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να γεμίζουν τον διαθέσιμο χώρο μέσα στη μοτοσυκλέτα, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ως τότε. Αυτό που κάνει τη μπαταρία του V21L ακόμη πιο μοναδική είναι η υγρόψυξη, η οποία καταφέρνει σταθερή θερμοκρασία σε κάθε στοιχείο της και έτσι επιτρέπει επαναφόρτιση αμέσως μετά τη χρήση και εγγυάται σταθερή απόδοση από τον πρώτο ως τον τελευταίο γύρο.

Ducati MotoE SOP UC548980 High

Χάρη στην υψηλή απόδοση και αξιοπιστία του πρωτοτύπου V21L, το πρωτάθλημα χαρακτηρίστηκε από την ισορροπία, ένα άκρως ανταγωνιστικό πεδίο αναβατών και ομάδων. Στους 16 αγώνες που έγιναν, από τους 18 αναβάτες που συμμετείχαν οι 8 κέρδισαν τουλάχιστον έναν αγώνα, οι 10 (πάνω από τους μισούς) έφτασαν τουλάχιστον μια φορά στο βάθρο, ενώ 4 αναβάτες ήταν μαθηματικώς μέσα στη διεκδίκηση του τίτλου ως τον τελευταίο αγώνα.

Στους αγώνες η V21L βελτίωσε τους καλύτερους χρόνους σε κάθε μια πίστα που έτρεξε, κατεβάζοντας κάποια ρεκόρ έως και κατά 3 δευτερόλεπτα, ενώ στο Γαλλικό Grand Prix, το πρώτο της χρονιάς, όλοι οι αναβάτες έτρεξαν κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ γύρου της κατηγορίας.

Η Ducati V21L ήταν επίσης πρωταγωνίστρια στην έκθεση 2023 IAA MOBILITY στο Μόναχο, όπου εμφανίστηκε με μια ειδική βαφή εμπνευσμένη από την ιστορία της εταιρείας από τη Bologna. Τα νέα γραφικά βασίζονται στο Ducati Red χρώμα σε συνδυασμό με λευκές επιφάνειες για τους αγωνιστικούς αριθμούς, χρυσές πελτομέρειες και το σκούρο χρώμα του εκτεθειμένου ανθρακονήματος. Το σχέδιο φτάχτηκε από το Centro Stile Ducati σε συνεργασία με τον Aldo Drudi ειδικά για την περίσταση.

Ducati MotoE Special Livery UC548986 High 1

Τα επόμενα τεστ εξέλιξης της Ducati MotoE θα ξεκινήσουν σύντομα, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης σε αυτό το συναρπαστικό και φιλόδοξο σχέδιο ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν.

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά νούμερα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoE 2023:

  • 35 άνθρωποι της της Ducati ενεπλάκησαν με το σχέδιο V21L
  • 33 χρόνια είναι η μέση ηλικία των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με το σχέδιο αυτό
  • 23 Ducati V21L δημιουργήθηκαν, εκ των οποίων 18 παραδόθηκαν στις ομάδες και 5 έμειναν στο γκαράζ της Ducati ως εφεδρικές
  • 471 γύρους έγραψαν συνολικά στις πίστες
  • 38,500 χιλιόμετρα καλύφθηκαν συνολικά
  • 1,080 επαναφορτίσεις έγιναν στη διάρκεια της χρονιάς
  • 26,496 στοιχεία μπαταριών χρησιμοποιήθηκαν συνολικά
  • 1.4 MWh είναι το ποσό της ενέργειας που παράχθηκε από τα συστήματα ανάκτησης ενέργειας (regenerative)
  • 282 km/h η μέγιστη τελική ταχύτητα (Ιταλικό GP, Mugello, 10 Ιουνίου 2023)
  • 2.5s η μέση επιτάχυνση 0-100 km/h
  • 2.2s η μέση βελτίωση ανά γύρο συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά
  • 9.27s η μέση χρονική διαφορά του top-10 κάθε αγώνα, 2.77s η ελάχιστη (Γερμανικό GP, 1ος αγώνας)
  • 3.04s η μέση χρονική διαφορά του top-5 κάθε αγώνα, 0.49s η ελάχιστη (Καταλανικό GP, 2ος αγώνας)
  • 0.43s η μέση χρονική διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου (συμπεριλαμβανομένων τριών βρόχινων αγώνων), 0.021s η ελάχιστη (San Marino GP, 1ος αγώνας)
  • 10 αναβάτες στο βάθρο (από συνολικά 18 συμμετέχοντες)
  • 8 διαφορετικοί νικητές (από συνολικά 18 συμμετέχοντες)
  • 7 ομάδες στο βάθρο (από συνολικά 9)
  • 5 ομάδες (από συνολικά 9) κέρδισαν τουλάχιστον έναν αγώνα
  • 10 θέσεις ανακτήθηκαν στην καλύτερη επιστροφή αναβάτη σε αγώνα (Αυστριακό GP, 1ος αγώνας).
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 17:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon