.
Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2023 07:09

Aprilia - Προοπτικές για το ανθρακονημάτινο πλαίσιο που είναι στα σκαριά

Το πλαίσιο από ανθρακονήματα της Aprilia είναι... επίσημο, παρόλο που είναι «ακόμα στα πρώτα του βήματα».

Η Aprilia έκανε και πάλι τη διαφορά όταν ο Lorenzo Savadori εθεάθη πρόσφατα με σασί από ανθρακονήματα στο RS-GP κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής δοκιμής MotoGP στο Misano. Ερωτηθέντες δε για την εξέλιξη του στο ακόλουθο βρετανικό grand prix, οι Aleix Espargaro και Maverick Vinales έδωσαν ελάχιστα πράγματα.

«Το σασί είναι ακόμα στα πρώτα του βήματα. Είναι ακόμα το μωρό μας. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσω να το δοκιμάσω κάποια στιγμή φέτος. Ψάχνουμε κάποια πράγματα για να κάνουμε τη μοτοσυκλέτα να αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο και το πλαίσιο είναι ένα από τα στοιχεία που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, αλλά δεν μπορώ να είμαι ακριβής», είπε ο Aleix Espargaro, ο οποίος κέρδισε το Silverstone GP. Ο teammate του, Maverick Vinales πρόσθεσε: «Είναι μια πραγματικά νέα καινοτομία από αυτούς. Είναι καλό που η Aprilia εξερευνά άλλα πράγματα, φανταστικά. Νομίζω ότι ίσως μπορώ να το δοκιμάσω στο τεστ του Misano (τον Σεπτέμβριο), αλλά σε ένα αγωνιστικό Σαββατοκύριακο, δεν το νομίζω».

Πλαίσιο από ανθρακονήματα δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο MotoGP από τη Ducati τις σεζόν 2009-2011, με όλους τους κατασκευαστές πλην της KTM να χρησιμοποιούν πλέον συμβατική σχεδίαση με διπλές δοκούς αλουμινίου. Εντωμεταξύ, οι κανόνες του MotoGP απαγορεύουν τις τροποποιήσεις στη σχεδίαση του κινητήρα κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές του φέρινγκ, ωστόσο το πλαίσιο μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον ταιριάζει με τα υπάρχοντα εξαρτήματα της RS-GP, ο σχεδιασμός από ανθρακονήματα θα μπορούσε θεωρητικά να αγωνιστεί από το 2023.

Ενώ το ριζοσπαστικό νέο πλαίσιο παραμένει επί του παρόντος στα σκαριά, η Aprilia έκανε αλλαγές σε αεροδυναμική και ψαλίδι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στο Silverstone. «Η μοτοσυκλέτα είναι λίγο πιο ευέλικτη και σταθερή (με τις αλλαγές του φέρινγκ). Η διαφορά δεν είναι τεράστια, αλλά μπορείς να την νιώσεις. Ειδικά όταν πλησιάζεις τις γρήγορες στροφές όταν μπαίνεις με το γκάζι, είναι πιο εύκολο να στρίψεις τη μοτοσυκλέτα χωρίς να κουνήσεις το τιμόνι. Έκαναν καλή δουλειά. Και όχι μόνο με το φέρινγκ, αλλά αν κοιτάξετε το μπροστινό μέρος του δίσκου, είναι εντελώς επανασχεδιασμένο, εντελώς διαφορετικό σχήμα και επιτρέπει να περνάει περισσότερος αέρας. Και περισσότερα νέα προϊόντα έρχονται για την Αυστρία, ώστε να μην σταματήσουμε», είπε ο Espargaro, ο οποίος πήρε τη νίκη στον τελευταίο γύρο με τον Francesco Bagnaia στο γκραν πρι.

Η σταθερότητα ήταν επίσης ο στόχος για ένα αναθεωρημένο ψαλίδι που δοκίμασε ο Vinales, ο οποίος ήταν τρίτος στο Sprint και πέμπτος στο GP.

«Ειδικά στις χρονομετρημένες δοκιμές, παλεύω περισσότερο με τη σταθερότητα. Στο Άσσεν έχασα 0,2 δευτερόλεπτα. Δεν μπορούμε να χάσουμε έτσι όταν η μοτοσυκλέτα είναι όρθια. Βλέπω επίσης τον Miguel να παλεύει πολύ για τη σταθερότητα. Αν μπορέσουμε να κερδίσουμε εκεί, θα είμαστε πιο γρήγοροι», ήταν τα λόγια του Maverick Vinales.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Aprilia διατηρεί ένα καταιγιστικό ρυθμό στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας της, κάτι που δε μένει παρά να φανεί και στους αγώνες.

Πηγή: Crash.net

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2023 07:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon