.
Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023 19:07

MotoGP 2023 - Ο αγώνας του Sachsenring από το πρίσμα της Michelin

Παρά τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, η επίδοση των ελαστικών ήταν καλή στην πίστα Sachsenring, όπως μας πληροφορεί η Michelin μέσα από το σχετικό Δελτίο Τύπου.

Μετά από ένα έντονο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο στην πίστα Autodromo Internazionale del Mugello (Ιταλία) και πριν από έναν άλλον πολυαναμενόμενο αγώνα το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Assen (Ολλανδία), το πρωτάθλημα MotoGP™ έκανε μια στάση στη γερμανική πίστα του Sachsenring, στην περιοχή της Σαξονίας, που συνορεύει με την Τσεχική Δημοκρατία.

Η πίστα Sachsenring, η οποία φιλοξενεί το MotoGP από το 1998, βρίσκεται κοντά στο Chemnitz, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής με σχεδόν 250.000 κατοίκους. Η συγκεκριμένη πίστα είναι η μικρότερη (3.671 χλμ.) κι η πιο αργή στο ημερολόγιο των αγώνων της σεζόν, αλλά έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν το έργο των αναβατών. Αποτελείται από δέκα αριστερές και μόλις τρεις δεξίες στροφές και μια ευθεία 700 μέτρων, η φορά της πίστας είναι αριστερόστροφη και σχηματίζει ένα είδος σαλιγκαριού σε ένα από τα σημεία της. Ένα σημείο που περιέχει μια σειρά από αριστερές στροφές που είναι ιδιαίτερα σκληρές στα ελαστικά και ιδιαίτερα στο αριστερό μέρος του πέλματός τους.
Αυτές οι συνθήκες ήταν πολύ γνωστές στο Clermont-Ferrand αλλλά και στην ομαδα της Michelin Motorsport που ήρθε προετοιμασμένη για να τις αντιμετωπίσει. Για το λόγο, πρόσφεραν στις ομάδες του MotoGP ασύμμετρα ελαστικά εμπρός και πίσω, ενισχυμένα στην αριστερή πλευρά. Επομένως, όλες οι καταστάσεις είχαν εξεταστεί από τεχνική άποψη, αλλά δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τις καιρικές συνθήκες.

sachsmich2.jpg

«Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τις μεταβαλλόμενες καιρικές συθνήκες που ήταν πολύ διαφορετικές από πέρυσι», δήλωσε ο Piero Taramasso, Michelin Two–Wheel Motorsport Manager. « Οι θερμοκρασίες έφθασαν έως 15°C, ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος κι η πίστα ήταν αρκετά βρεγμένη λογω της δυνατής βροχής, σθνθήκες διαγορετικές σε σύγκριση με τις θερμοκρασίες πάνω από 50°C της περασμένης σεζόν. Σε τρεις ημέρες δράσης στην πίστα, είχαμε ανοιξιάτικο, καλοκαιρινό και φθινοπωρινό καιρό. Αυτές οι μεταβαλλόμενες καιρικές συθνήκες κατέστησαν πιο δύσκολο το έργο των αναβατών να βρουν το σωστό set-up με απότελεσμα να μην καταρρίψουν το υπάρχον ρεκόρ πίστας όλων των εποχών. Ωστόσο, μόλις οι καιρικές συνθήκες σταθεροποιήθηκαν, παρατηρήσαμε ότι οι χρόνοι αγώνα στο MotoGP έπεσαν, ενώ στο MotoE ήταν εντυπωσιακά γρήγοροι και συνεπείς, γεγονός του αποδεικνύει ότι τα ελαστικά μας λειτουργούν εξαιρετικά στις νέες ηλεκτρικές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες Ducati, για τις οποίες και σχεδιάστηκαν αποκλειστικά.Οδηγούν αυτήν την καινοτόμο και πολύ σημαντική κατηγορία για εμάς σε μια νέα εποχή, ενώ αποδίδουν ως κατηγορία υποστήριξης για το MotoGP – το οποίο παραμένει η κορυφαία κατηγορία αγώνων με δύο τροχούς παγκοσμίως».

Στο MotoGP, ο Johan Zarco (Prima Pramac Racing) σημειώσε τον ταχύτερο χρόνο κατά τη διάρκεια του αγώνα, με χρόνο 1min21s225. Βελτίωσε ελαφρώς τον χρόνο ρεκόρ του προηγούμενου αγώνα του Marc Marquez (Repsol Honda Team) που είχε σημειώσει ρεκόρ με χρόνο 1 λεπτό και 21s228 κατά τη διάρκεια του Grand Prix του 2019. Το ρεκόρ διάρκειας αγώνα καταρρίφθηκε επίσης, με τους 30 γύρους να ολοκληρώνονται σε 40min52s 449 σε σύγκριση με 40min59s 525 το 2017.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Jorge Martin (Ducati/Prima Pramac Racing) κέρδισε τον αγώνα Sprint, μπροστά από τον Francesco Bagnaia (Ducati/Lenovo Team) και τον Jack Miller (Red Bull KTM Factory Team). Το Grand Prix, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις 2 μ.μ., κέρδισε ο Jorge Martin (Ducati / Prima Pramac Racing) πάλι μπροστά από τον Francesco Bagnaia (Ducati / Lenovo Team) και τη δεύτερη Prima Pramac Racing Ducati του Johann Zarco.

sachsmich3.jpg

Ο τρίτος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM MotoE

Στην πίστα του Sachsenring, που δεν είχε φιλοξενήσει αγώνα με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες από το 2019, πραγματοποιήθηκαν ο πέμπτος και ο έκτος αγώνας (από τους 16) του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM MotoE™, ενώ σημειώθηκαν νέα ρεκόρ χρόνων αγωνα. Και εδώ ο καιρός έπαιξε το ρόλο του στα διάφορα sessions, με την πρώτη ελεύθερη δοκιμή να πραγματοποιείται σε στεγνή πίστα με ψυχρές θερμοκρασίες. Ωστόσο, στο δεύτερο session ο Matteo Ferrari (Felo Gresini MotoE) έχει τη δυνατότητα να σημειώσει νέο ρεκόρ αγώνα με χρόνο (1min27s205), πριν ξεκινήσει η βροχή. Στη συνέχεια, οι δύο αγώνες πραγματοποιήθηκαν σε πιο ευνοϊκές συνθήκες κι ανέδειξαν τη σταθερότητα και την ευελιξία των ελαστικών μας, παρόλο που είδαμε όλες τις εποχές να εξελίσσονται σε μια ήμερα. Οι αναβάτες ανέδειξαν τις επιδόσεις της γκάμας ελαστικών MICHELIN Power MotoE, με τα υψηλά επίπεδα πρόσφυσης, είτε η επιφάνεια ήταν στεγνή είτε βρεγμένη.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη Michelin, επειδή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM MotoE είναι μια πραγματική ευκαιρία δοκιμών για μελλοντικές τεχνολογίες. Τα ελαστικά που εξοπλίζουν τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της Ducati ενσωματώνουν ειδικά μείγματα γόμας, τα οποία περιέχουν 52% βιώσιμα υλικά πίσω και 34% μπροστά. Η Michelin θεωρεί ότι αειφόρα υλικά είναι εκείνα που προέρχονται από βιολογικές πηγές ή ανακυκλώνονται, χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αυτή η αναλογία βιώσιμων υλικών αυξάνεται μόνο με την πάροδο του χρόνου, συνοδεύοντας ταυτόχρονα τη βελτίωση της επίδοσης των μοτοσυκλετών νέας γενιάς. Στο μέλλον, είτε πρόκειται για αγωνιστικά ελαστικά είτε για εμπορικά ελαστικά για τους καταναλωτές, όλοι οι αναβάτες θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται εν μέρει με τη βοήθεια του MotoE.

Τον πρώτο από τους δύο αγώνες MotoE κέρδισε ο Jordi Torres (Openbank Aspar Team), μπροστά από τον Randy Krummenacher (Dynavolt Intact GP MotoE) και τον Nicholas Spinelli (HP Pons Los40).

Το δεύτερο αγώνα, τον 6ο αγώνα (από τους 10), που σταμάτησε λόγω της έντονης βροχής κέρδισε Hector Garzo (Dynavolt Intact GP MotoE), μπροστά από τον Mattia Casadei (HP Pons Los40) και τον Jordi Torres ( OpenBank Aspar Team). Το MotoGP και το MotoE θα συνεχίσουν τώρα με ένα τρίτο συνεχόμενο αγώνα αυτό το Σαββατοκύριακο, στην πίστα Motul TT Assen (Ολλανδία) που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023 20:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon