.
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 14:23

MotoGP Mugello - Οι αγώνες μέσα από την ματιά της Michelin

MICHELIN Power Slick, τα ελαστικά που σπάνε όλα τα ρεκόρ

  • Οι αναβάτες του MotoGP™ βρήκαν την τέλεια ρύθμιση, χρησιμοποιώντας ολόκληρη την γκάμα ελαστικών MICHELIN Power Slick
  • Το ρεκόρ πίσταςόλων των εποχών καταρρίφθηκε από το Francesco Bagnaia (Ducati/LenovoTeam) στους προκριματικούς, ενώ ο Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) σημείωσε το ρεκόρ μέγιστης ταχύτητας
  • Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM MotoE™ έχουν βελτιώσει σημαντικά την επίδοσή τους, σημειώνοντας νέα ρεκόρ

Ο έκτος αγώνας του πρωταθλήματος MotoGP, Gran Premio d'Italia Oakley, μόλις ολοκληρώθηκε στηνπίστα Autodromo Internazionale del Mugello (Ιταλία). Ο καιρός ήταν άστατος, με μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία, με απότελεσμα ο αγώνας της κορυφαίας κατηγορίας να πραγματοποιηθεί χωρίς βροχή, ενώ η πίστα για το δεύτερο αγώνα MotoE ήταν αρκετά βρεγμενή.

Η πίστα Mugello μήκους 5.245 χιλιομέτρων έχει εννέα δεξιά και έξι αριστερές στροφές, αλλά και μια μεγάλη ευθεία 1.141 χιλιομέτρων στην οποία μπαίνει από μια γρήγορη στροφή. Στο Mugello οι μοτοσυκλέτες πετυχαινουν τις μέγιστες τελικές ταχύτητες κατά τη διάρκεια της σεζόν και το ρεκόρ του JorgeMartin (PrimaPramacRacing), ο οποίος είχε φτάσει σε ταχύτητα 363.6 χλμ/ώρα το 2022, καταρρίφθηκε. Ο Brad Binder (Red Bull KTM FactoryRacing) μετρήθηκε από τους υπεύθυνους της πίστας στα 366.1 χλμ/ώρα κατά τη διάρκεια του αγώνα sprint το απόγευμα του Σαββάτου.

Νωρίτερα, στη δεύτερη φάση των προκριματικών, ο Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) σημείωσε ένα νέο ρεκόρ αγώνα όλων των εποχών σε αυτήν την πίστα, με χρόνο 1min44s855. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του MotoGP που ένας αναβάτης έχει πέσει κάτω από το όριο του 1 λεπτού 45 δευτερολέπτων στο Mugello.

«Η πίστα του Mugello κράτησε τις υποσχέσεις της όσον αφορά τις συγκινήσεις», δήλωσε ο Piero Taramasso, Michelin Two–Wheel Motorsport Manager. « Ο σταθερά γρήγορος ρυθμός και οι κορυφαίες ταχύτητες που επιτεύχθηκαν, απέδειξαν ότι τα ελαστικά που επιλέξαμε ήταν τα κατάλληλα για να δώσουν τη βέλτιστη επίδοση. Λαμβάνοντας υπόψη τις θερμοκρασίες της πίστας, που έφθασαν πάνω από 40°C το Σάββατο, οι περισσότεροι αναβάτες επέλεξαν το σκληρό μείγμα γόμας για τον μπροστινό τροχό και στους δύο αγώνες, επειδή παρείχε την καλύτερη σταθερότητα σε όλες τις ταχύτητες. Για τον πίσω τρόχο, από την άλλη πλευρά, επέλεξαντο μαλακό μείγμα γόμας κατά τη διάρκεια του αγώνα Sprint και το μεσαίο μείγμα γόμας για το Grand Prix, δεδομένου του αριθμού των γύρων που έπρεπε να καλυφθούν στο τελευταίο. Όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός, τόσο περισσότερο χειροτερεύει η πρόσφυση, αλλά είχαμε τα σωστά ελαστικά για να ανταποκριθούμε στις απαιτητικές συνθήκες και να βελτιστοποιήσουμε την πρόσφυση κατά την απότομηεπιτάχυνση ».

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Francesco Bagnaia (Ducati/Lenovo Team) κέρδισε τον αγώνα Sprint, μπροστά από το Marco Bezzecchi (Ducati/Mooney VR46 Racing Team) και το Jorge Martin (Ducati/Prima Pramac Racing).

Στον αγώνα Grand Prix, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις 2 μ.μ., ο Francesco Bagnaia (Ducati / Lenovo Team) πήρε τη νίκη μπροστά από τους δύο συμπαίκτες της Ducati / Prima Pramac Racing, Jorge Martin και Johann Zarco. 

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM MotoE™: Δεύτερος αγώνας υψηλών επιδόσεων

Μετά τους δύο πρώτους αγώνες της σεζόν που πραγματοποιήθηκαν στην πίστα του LeMans, το Μάιο, ήταν η σειρά του Mugello να φιλοξενήσει το MotoE. Φέτος, 18 ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες που αναπτύχθηκαν από την Ducati και είναι εξοπλισμένες με συγκεκριμένα ελαστικά MICHELIN θα διαγωνιστούν σε 16 αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στα οκτώ Σαββατοκύριακα του MotoGP. Για τη Michelin, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM MotoE είναι ένα πραγματικό εργαστήριοέρευνας και ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, οι μοτοσυκλέτες που συμμετέχουν σε αυτή τη σειρά χρησιμοποιούν ελαστικά που ενσωματώνουν 52% βιώσιμα υλικά πίσω και 34% μπροστά. Η Michelin θέλει να συμβάλει στο να κάνει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό πιο βιώσιμο και σκοπεύει να καινοτομεί μέσω πρωταθλημάτων που ενσωματώνουν βέλτιστες πρακτικές, χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Αυτή είναι μια επιθυμία που δεν έρχεται σε αντίθεση με την απόδοση, στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο. Κατά τη διάρκεια των πρώτων δοκιμών στην πίστα Mugello, οι αναβάτες και οι νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της Ducati βελτίωσαν τους χρόνους αγώνα του 2022 κατά μέσο όρο τρία δευτερόλεπτα και περισσότερο από δύο δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του αγώνα.

« Η πρόοδος που σημειώθηκε είναι τεράστια και ήταν αισθητή από τους πρώτους αγώνες», δήλωσε ο Piero Taramasso. « Οι νέες Ducati, εξοπλισμένες με συγκεκριμένα ελαστικά MICHELIN, απέδειξαν τις επιδόσεις τους και στη βροχή κατά τη διάρκεια του δεύτερου αγώνα, αλλά λόγω των βρεγμένων συνθηκών στην πίστα δεν είδαμε γρήγορους χρόνους αγώνα. Ωστόσο, χάρη στην τεχνολογία της γκάμας ελαστικών MICHELIN Power Rain για το MotoE, οι αναβάτες εξακολουθούσαν να μπορούν να στρίβουν με ταχύτητα και να έχουν εμπιστοσύνη στις μηχανές τους. Ανεξάρτητα από την κατηγορία, μπορούμε να πούμε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο τα ελαστικά MICHELIΝ επέτρεψαν στους αναβάτες να αγωνιστούν από τον πρώτο έως τον τελευταίο γύρο του αγώνα με την ίδια ένταση, με σιγουριά και ασφάλεια, όποιες κι αν ήταν οι συνθήκες της πίστας ».

Τον πρώτο από τους δύο αγώνες MotoE κέρδισε ο Andrea Mantovani (RNF MotoE Team), μπροστά από τον Matteo Ferrari (Felo Gresini MotoE) και τον Matthia Casadei (HP Pons Los40).

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο δεύτερος γύρος επέτρεψε στον Éric Granado (LCR E-Team) να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, μπροστά από τον Kevin Manfredi (Ongetta SIC58 Squadracorse) και τον Matteo Ferrari (Felo Gresini MotoE).

Ο επόμενος αγώνας MotoGP θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Γερμανία, από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου, στην πίστα Liqui Moly Motorrad Grand Prix Deutschland. Εδώ, οι ομάδες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP και FIM MotoE θα αντιμετωπίσουν την πολύ ιδιαίτερη πίστα Sachsenring, κοντά στις πόλεις της Δρέσδης και της Λειψίας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 14:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon