.
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 07:17

Andrea Dovizioso – Μπαίνει στη λίστα των «Θρύλων» του MotoGP

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ο Andrea Dovizioso θα μπει στη λίστα των θρύλων του MotoGP.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Mugello με την ευκαιρία του ιταλικού GP του 2023. Ο Ιταλός αναβάτης θα εισαχθεί στο Hall of Fame στο Mugello, μπροστά στους θαυμαστές που τον υποστηρίζουν για σχεδόν 20 χρόνια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP. Στο Sachsenring θα είναι η σειρά του Hans-Georg Anscheidt, ενός Γερμανού οδηγού με τρία παγκόσμια πρωταθλήματα στην κατηγορία 50cc το 1966, το 1967 και το 1968.

dovi23b.jpg

Η πορεία του Dovizioso

Πίσω στον Ιταλό, ο Dovizioso κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των 125 κ.εκ. το 2004, ενώ φλέρταρε και με τον τίτλο στα 250 κ.εκ. Στη συνέχεια έκανε το ντεμπούτο του στο MotoGP το 2008, παίρνοντας τον πρώτο του τερματισμό στο βάθρο στην κορυφαία κατηγορία ως Rookie. Την επόμενη σεζόν πήρε την πρώτη του νίκη στην κορυφαία κατηγορία με τη Honda, πριν μεταβεί στη Yamaha Tech3. Το 2013 ήρθε η μετακόμιση στη Ducati, με το Dovi να σημειώνει δύο βάθρα το 2014, το 2015 πέντε και το 2016 άλλα πέντε, συμπεριλαμβανομένης μιας ιστορικής νίκης στο Grand Prix της Μαλαισίας, η πρώτη του από το 2009. Ο Ιταλός ήταν δεύτερος στο πρωτάθλημα το 2017, το 2018 και το 2019, σημειώνοντας 12 νίκες σε τρεις σεζόν, δυστυχώς για τον Ιταλό όμως, έπεσε πάνω στο παγόβουνο ονόματι «Marc Marquez» . Η τελευταία του νίκη έγινε στο Grand Prix της Αυστρίας του 2020. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, ο Dovizioso επέστρεψε στους αγώνες στο τελευταίο μέρος του 2021 με τη Yamaha πριν αποσυρθεί στο Misano το 2022.

dovi23c.jpg

Ο Dovizioso αποσύρθηκε «ξαφνικά» από το MotoGP, μετά τον τελευταίο του αγώνα στο Misano -12ος στη γραμμή τερματισμού, κλείνοντας μιας καριέρα 21 ετών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με έναν τίτλο που κατακτήθηκε το 2004 στην κατηγορία 125. Έτρεξε με αρκετούς διαφορετικούς κατασκευαστές, περνώντας από την Aprilia, τη Honda και τη Yamaha, αλλά με την Ducati να γράφει «ιστορία».

dovi23d.jpg

«Όταν μου το είπαν αυτό, εξεπλάγην πραγματικά. Διαβάζοντας τη λίστα των Legends είναι υπέροχο να γνωρίζω ότι θα προστεθεί το όνομά μου. Έκανα μια μακρά καριέρα αλλά δεν περίμενα να με ονομάσουν Θρύλο - και σίγουρα όχι τόσο σύντομα – αλλά είναι πραγματικά τιμή. Ανυπομονώ να επιστρέψω για να το επισκεφτώ, και η συμμετοχή στο Ιταλικό Grand Prix το κάνει πραγματικά ξεχωριστό. Είμαι έκπληκτος και πολύ χαρούμενος που θα γίνω MotoGP Legend.», ήταν τα λόγια του Andrea Dovizioso, με το μεγάλο αφεντικό της Dorna, Carmelo Ezpeleta να συμπληρώνει:

«Ο Andrea ήταν ήδη παγκόσμιος πρωταθλητής στην αρχή της καριέρας του και χρόνια αργότερα εξακολουθούσε να μας συναρπάζει ως βασικός συμμετέχων μερικών από τις καλύτερες μάχες της σύγχρονης εποχής του MotoGP. Ήταν χαρά για εμάς που τον είδαμε να αγωνίζεται και να παίρνει μερικές από τα νίκες στο MotoGP πιο οριακά από όσο μπορώ να θυμηθώ. Είναι αναμφίβολα ένας μύθος.»

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 11:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon