.
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022 19:49

MotoGP – Πρόβα στα βιοκαύσιμα με το Marc Marquez

Ο 8άκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής έκανε 12 γύρους με ένα Honda RC213V-S στην πίστα Jarama της Μαδρίτης, κάτι που δεν θα ήταν είδηση αν δεν χρησιμοποιούσε βιοκαύσιμο!

Ο Marc Márquez, η Repsol και η Honda δοκίμασαν τα ανανεώσιμα καύσιμα που κατασκευάζει η Repsol στο Εργαστήριο Τεχνολογίας της, το ερευνητικό κέντρο της πολυενεργειακής εταιρείας, με στόχο τη διατήρηση της απόδοσης, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές CO2. Η δοκιμή στην πίστα Jarama στην Ισπανία χρησίμευσε για να δουν οι άνθρωποι της Repsol τις πρώτες εντυπώσεις του Ισπανού αναβάτη όσον αφορά τις επιδόσεις, προκειμένου να εργαστούν στο καλύτερο δυνατό ανανεώσιμο καύσιμο τη σεζόν MotoGP του 2024.

Στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε ένα προηγμένο βιοκαύσιμο, προσφέροντας στον αναβάτη της Repsol Honda τις ίδιες επιδόσεις με ένα παραδοσιακό καύσιμο. Με αυτή τη δοκιμή, η Repsol προχωρά ένα βήμα παραπέρα για να φέρει τα ανανεώσιμα καύσιμα στον κόσμο του ανταγωνισμού χωρίς να επηρεάζει την απόδοση του κινητήρα. Ο Márquez έδωσε τα σχόλια του έτσι ώστε οι μηχανικοί του HRC, μαζί με τους ερευνητές της Repsol, να μπορούν να ερμηνεύουν και να βελτιστοποιούν την απόδοση αυτού του τύπου ανανεώσιμων καυσίμων. Οι διοργανωτές του MotoGP άλλωστε, έχουν δημιουργήσει ένα ημερολόγιο στο οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον 40% μη ορυκτών καυσίμων από το 2024, μέχρι να φτάσει το 100% από το 2027 και μετά!

βιομαρκ2.jpg

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Repsol θα ξεκινήσει την πρώτη μονάδα προηγμένων βιοκαυσίμων στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Καρταχένα, η οποία θα παράγει 250.000 τόνους ανανεώσιμων καυσίμων από απόβλητα. Η εταιρεία σημειώνει επίσης πρόοδο στο εργοστάσιο συνθετικών καυσίμων στο Μπιλμπάο, το οποίο θα ξεκινήσει την παραγωγή στη φάση επίδειξης το 2024. Αυτά τα εργοστάσια διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στον στόχο της Repsol να φτάσει σε παραγωγική ικανότητα 1,3 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμων καυσίμων το 2025 και πάνω από 2 εκατομμύρια το 2030 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές ρύπων στην Ιβηρική το 2050.

«Ήταν ένα θετικό τεστ, αφού ένιωσα καλά και δεν παρατήρησα διαφορά όταν χρησιμοποιούσα το βιοκαύσιμο, κάτι που τελικά είναι ο στόχος: Να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο απόδοσης. Όταν η Repsol φέρνει ένα προϊόν στην πίστα, έχει ήδη δοκιμαστεί καλά, αλλά είναι πάντα σημαντικό να δοκιμάζεται περεταίρω, για να ελέγχεται ότι τα αποτελέσματα δεν αλλάζουν λόγω παραγόντων όπως η υγρασία ή η θερμοκρασία, που είναι μεταβλητές και που μπορούν να επηρεάσουν τη μέγιστη απόδοση. Ανταλλάξαμε πληροφορίες, ώστε αυτό που δοκιμάζεται στο κέντρο δοκιμών να αντιστοιχεί σε αυτό που συμβαίνει στην πίστα. Ως αναβάτης κοιτάς την απόκριση του κινητήρα. Θέλουμε να ανεβάζει τις στροφές καθαρά, η αίσθηση όταν αγγίζεις το γκάζι πρώτη φορά να είναι ομαλή και αυτό εξαρτάται από την καύση, η οποία μπορεί να είναι πολύ επιθετική μερικές φορές. Σε αυτήν την περίπτωση, είδαμε επίσης ότι ο κινητήρας συμπεριφέρεται μια χαρά σε υψηλές στροφές, δηλαδή όταν φτάνει στη μέγιστη απόδοση.», ήταν τα λόγια του Marc Marquez.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022 20:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon