.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 13:51

MotoGP - Ξεκίνημα (σχεδόν) από το μηδέν για την ΚΤΜ!

Το 2021 ξεκίνησε πολύ άσχημα για τους Αυστριακούς, βελτιώθηκε για λίγο και ολοκληρώθηκε κάτω του μετρίου. Τώρα, προετοιμαζόμενοι για το ’22, απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στην πρωτότυπη μοτοσυκλέτα τους.

Αν γυρίσουμε περίπου ένα χρόνο πίσω το ρολόι, τα πράγματα για την KTM ποτέ δεν ήταν καλύτερα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η ομάδα έκανε μία καταπληκτική σεζόν το 2020, κερδίζοντας τρεις αγώνες και ξεκινούσε με πολλές ελπίδες το 2021.

Η δυναμική αλλά και η αισιοδοξία στο στρατόπεδο της KTM ήταν τέτοια, ώστε υπήρχαν και φωνές που ήθελαν την ομάδα έτοιμη να κάνει ακόμα και πρωταθλητισμό!

Δεν χρειάστηκε και πολύ όμως για να σβήσει αυτό το όνειρο, με τους πολλούς περιορισμούς της νέας τότε μοτοσυκλέτας να γίνονται φανεροί ήδη από τις δοκιμές.

Το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με τα ελαστικά της Michelin και την κατεύθυνση που είχαν πάρει με το πλαίσιό τους.


Το γεγονός βέβαια ότι η KTM δεν φείδεται χρημάτων, τους έδωσε την ευκαιρία μέσα σε διάστημα πέντε αγώνων να ετοιμάσουν ένα καινούργιο πλαίσιο, ώστε να μπορέσουν να καταφέρουν κάτι καλύτερο στη συνέχεια της χρονιάς.

KTM-Ksekinhma-Sxedon-Mhden-okl2.jpg

Αρχικά το νέο αυτό πλαίσιο έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς ο Miguel Oliveira κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα στην Καταλονία, ενώ λίγο αργότερα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε και ο Brad Binder, στο 2ο GP της Αυστρίας.

Βέβαια στην περίπτωση του δεύτερου, η θαρραλέα απόφασή του τότε με την επιλογή ελαστικών, ήταν εκείνη που του έδωσε την πρώτη θέση και όχι τόσο η απόδοση της μοτοσυκλέτας του.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, αυτό ήταν απλά μία παρένθεση στη γενικότερη μέτρια εικόνα της ομάδας πέρυσι.

Το μεγάλο πρόβλημα για την KTM, όπως αποκαλύπτει ο τεχνικός διευθυντής του εργοστασίου, Sebastian Risse, ήταν η κατεύθυνση που πήραν για τη βελτίωση της μοτοσυκλέτας τους.

Το 2020 η KTM για πρώτη φορά στην ιστορία της δεν είχε παραχωρήσεις και έτσι δεν απολάμβανε προνόμια όπως πχ περισσότερες δοκιμές.

«Το γνωρίζαμε ότι εκείνη η χρονιά θα ήταν μοναδική», λέει ο Risse.

KTM-Ksekinhma-Sxedon-Mhden-okl3.jpg

«Σε γενικές γραμμές είχαμε εστιάσει σε λεπτομέρειες σε ότι αφορά στην εξέλιξη. Όμως από το ξεκίνημα εκείνο του πρωταθλήματος με τις αλλαγές στα ελαστικά φάνηκε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό».

«Ψάξαμε να βρούμε λύσεις και κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή».

Αυτή η κατάσταση, όπως δημιουργήθηκε πέρυσι για την ομάδα, σημαίνει ότι για φέτος η εξέλιξη θα πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν από την αρχή.

Αυτό που θέλει τώρα το εργοστάσιο, είναι να ετοιμάσει μία μοτοσυκλέτα η οποία θα είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετική από εκείνη του 2021.

Αυτό θέλουν και οι πιλότοι της ομάδας, κάτι που φάνηκε άλλωστε με τις δηλώσεις τους προς το τέλος της περσινής αγωνιστικής σεζόν.

KTM-Ksekinhma-Sxedon-Mhden-okl4.jpg

Τα καλά νέα, βέβαια, είναι ότι μιλάμε για ένα εργοστάσιο που μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο.

Δεν φείδεται χρημάτων, έχει την καινοτομία και το τεχνικό προσωπικό και μπορεί να κερδίσει τον αγώνα δρόμου που έχει ξεκινήσει.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή έχει έναν από τους δυνατότερους κινητήρες στο grid και θα προσπαθήσει να χτίσει πάνω σε αυτό για το 2022.

Κάποιες πρώτες ενδείξεις, για το αν είναι προς το σωστό δρόμο η ομάδα, θα φανούν από στις χειμερινές δοκιμές.

Ωστόσο για ένα καλύτερο συμπέρασμα, όπως πάντα, θα χρειαστεί να περιμένουμε για το πέρας των πρώτων Grand Prix της χρονιάς.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 14:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon