.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 11:24

MotoGP - Όλοι στα πόδια του, αλλά αυτός επέλεξε Ducati!

Οι προσδοκίες για τον Jorge Martin – παρά το ότι ήταν στην πρώτη του σεζόν στη μεγάλη κατηγορία – ήταν μεγάλες. Ο Ισπανός βέβαια, κατάφερε να τις ξεπεράσει και πλέον είναι από τα φαβορί για μια θέση στην εργοστασιακή ομάδα το 2023.

Η παρουσία τα προηγούμενα χρόνια του σκληροτράχηλου Jorge Martin στις μικρές κατηγορίες της Moto3 και Moto2, έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να τα πάει περίφημα και στη rookie του σεζόν στο MotoGP.

Ο Ισπανός δεν τους διέψευσε και μόλις στο δεύτερό του αγώνα στη μεγάλη κατηγορία κατάφερε να πάρει την pole position και στη συνέχεια να ανέβει στο βάθρο των νικητών!

Στην Αυστρία πήρε μία νίκη, την πρώτη του στο MotoGP και άλλο ένα βάθρο, κλείνοντας τη χρονιά στη δεύτερη θέση στη Valencia.

Οι επιτυχίες του αυτές οφείλονται στις σωστές αποφάσεις που πήρε πριν την έναρξη του 2021, όταν και σχεδόν όλα τα εργοστάσια τον ήθελαν.

«Είχα προτάσεις από σχεδόν όλους, όχι για την εργοστασιακή ομάδα αλλά με εργοστασιακές μοτοσυκλέτες», έλεγε σε δηλώσεις του ο Ισπανός.

«Εν τέλει αποφάσισα να πάω στην Ducati και δεν ήταν μια απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τους οικονομικούς όρους. Όμως είμαι χαρούμενος που επέλεξα αυτό το εργοστάσιο».

Oloi-sta-podia-Martin-rgt2.jpg

«Στην Pramac έχουμε εργοστασιακές μοτοσυκλέτες. Όχι ακριβώς 100% εργοστασιακές, αλλά πλαίσιο-φέρινγκ και τα περισσότερα μέρη της μοτοσυκλέτας είναι ίδια».

«Επιπλέον και η υποστήριξη είναι απίστευτη και είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεχίσουμε μαζί και τη νέα σεζόν».

Δεν ήταν μόνο τα εξαρτήματα και η υποστήριξη που βοήθησαν τον Jorge Martin. Είναι και η «…ατμόσφαιρα, που είναι πολύ καλή».

«Είμαστε σαν μια οικογένεια μέσα στο box και στο κάτω-κάτω έτσι πρέπει να είναι γιατί πρέπει να πιστεύουμε ο ένας στον άλλο και να έχουμε την άνεση να μιλάμε μεταξύ μας αν δεν πάει κάτι καλά».

«Είναι πολύ σημαντικό να κερδίζουμε αλλά και να χάνουμε ενωμένοι και πραγματικά πιστεύω ότι σ’ αυτή την ομάδα πρέπει να είμαι και τη νέα σεζόν ώστε να παραμείνω συγκεντρωμένος, να μαθαίνω και να κερδίζω αγώνες».

Oloi-sta-podia-Martin-rgt3.jpg

«Νομίζω ότι η μεγαλύτερη διαφορά με την εργοστασιακή ομάδα είναι η καταγωγή των μηχανικών που είναι από διάφορα μέρη. Εμένα μου αρέσει να δουλεύω με Ιταλούς επειδή είναι πολύ γρήγοροι».

«Ίσως με τους Ιάπωνες να είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα επειδή είναι πιο αργοί… με την ΚΤΜ τα πράγματα σ’ αυτό το κομμάτι είναι ανάμεικτα. Το Ιταλικό στυλ είναι περίπου σαν το Ισπανικό, είναι περισσότερο μεσογειακό και μου ταιριάζει περισσότερο. Είναι καλύτερο για μένα».

Τα αποτελέσματα φάνηκαν φέτος, με μία νίκη άλλα τρία βάθρα και τα τέσσερεις pole positions για να πάρει την 9η θέση στη βαθμολογία και τον τίτλο του καλύτερου νεοφερμένου στην κατηγορία για το 2021.

«Δεν το περίμενα ότι θα κέρδιζα», τονίζει. «Πίστευα ότι θα μπορούσα να πάρω μια θέση στην εξάδα, ή ότι θα είμαι κοντά στο βάθρο… όμως τελικά πήρα pole και βάθρο στο δεύτερο αγώνα και μετά νίκη στην Αυστρία! Είναι απίστευτο».

Oloi-sta-podia-Martin-rgt4.jpg

Ήταν η πρώτη νίκη της Pramac Ducatim Racing σε διάστημα 25 ετών! «Ένοιωθα σαν rockstar εκείνο το διάστημα», παραδέχτηκε ο Jorge Martin.

«Από την πρώτη στιγμή έδινα το 100% και ξεκινήσαμε πολύ καλά, μέχρι που ήρθε εκείνος ο σοβαρός τραυματισμός που με καθυστέρησε. Όμως έμαθα από τα λάθη».

«Ήταν η καλύτερη αλλά και η χειρότερη σεζόν μου! Η καλύτερη επειδή πήρα την πρώτη μου νίκη στο MotoGP και η χειρότερη λόγω του τραυματισμού».

«Είναι δύσκολο να έρθεις σε αυτή την κατηγορία, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να διατηρηθείς σε υψηλό επίπεδο. Ήταν καλό που ως rookie δεν είχα και πίεση και πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάτι πολύ καλό φέτος».

Εκείνος ο τραυματισμός στο Portimao έκανε πραγματικά πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον 23χρονο Ισπανό. Έσπασε 8 κόκαλα σε εκείνη την πτώση και έχασε 4 αγώνες, κάνοντας την κατάκτηση του τίτλου του καλύτερου Rookie ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Oloi-sta-podia-Martin-rgt5.jpg

«Ακόμα δυσκολεύομαι με κάποια σημεία του σώματός μου από εκείνον τον τραυματισμό», παραδέχεται. «Από το Assen και μετά ήταν δύσκολα, αλλά το διαχειρίστηκα και έπαιρνα πολλά αναλγητικά για τον πόνο».

«Από την πρώτη στιγμή δεν μου άρεσε η πίστα στο Portimao. Στον δεύτερο αγώνα εκεί όμως ξεκίνησε 4ος και έμεινα για μεγάλο διάστημα στην 5η θέση».

«Έχασα στο τέλος αρκετά (σ.σ. τερμάτισε 7ος) αλλά είχα καλό ρυθμό σε όλο τον αγώνα και τώρα νοιώθω πιο έτοιμος για τη νέα σεζόν. Τώρα νομίζω ότι είναι καλή πίστα για μένα».

Ένα χειρουργείο στις αρχές Δεκεμβρίου ολοκλήρωσε την αποθεραπεία του από εκείνον το σοβαρό τραυματισμό στις αρχές του ’21 και πλέον ο Jorge Martin έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στο 2022.

Οι στόχοι του; «Είναι δύσκολο να θέσω κάποιους τώρα», επισημαίνει. «Αν κάνουμε καλή pre-season κι αν κατανοήσω γρήγορα τη μοτοσυκλέτα, τότε μπορούμε να παλέψουμε για την πεντάδα».

Oloi-sta-podia-Martin-rgt6.jpg

«Θα είναι πολύ σημαντικό να είμαστε στους πέντε πρώτους στο τέλος της σεζόν. Αν είμαστε εκεί θα είμαστε και πιο κοντά στην τριάδα, οπότε θέλω να παλέψω για βάθρα, για νίκες και να είμαι στους πρώτους σε όλους τους αγώνες. Αυτό είναι το βασικό».

«Είμαι ρεαλιστής και ο στόχος μου είναι να πάρω τη θέση του εργοστασιακού το 2023. Στο κάτω-κάτω αυτοί που κερδίζουν γίνονται εργοστασιακοί».

«Είμαι χαρούμενος που είμαι στην Pramac. Μαθαίνω αρκετά και για την ώρα είναι η καλύτερη ομάδα για εμένα. Όμως για να έχεις την καλύτερη δυνατή απόδοση πρέπει να είσαι σε εργοστασιακή ομάδα και αυτός είναι ο στόχος μου για το 2023».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 11:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon