.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 10:37

RNF Yamaha MotoGP – Αξίζει ο Dovizioso να κρατά θέση στο grid λόγω των… χρημάτων;

Η πορεία του Andrea Dovizioso στα GP μόνο άσχημη δεν ήταν. Πλέον όμως, ο Ιταλός έχει φτάσει τα 35 του χρόνια. Αξίζει να δεσμεύει μια θέση στο grid της επόμενης χρονιάς του MotoGP;

Πολλοί στράφηκαν στην περίπτωση του Darryn Binder για να «κατηγορήσουν» τη νεοσύστατη RNF Racing για λάθος επιλογές.

Όμως τι γίνεται με την περίπτωση του – επιβεβλημένου εν μέρει και λόγω του βασικού χορηγού της ομάδας – Andrea Dovizioso;

Ο Ιταλός έφτασε και υπέγραψε με την ομάδα όχι βάσει των περγαμηνών που τον συνόδευαν στο πρωτάθλημα και τον είχαν φέρει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας (πίσω από τον Marquez) επί 3 συνεχόμενα χρόνια.

Η πραγματικότητα είναι ότι πήρε τη δεύτερη ευκαιρία που αποζητούσε χάρη της WithU, του μεγάλου χορηγού της νέας ομάδας.

Η WithU που είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι ήθελε έναν Ιταλό πιλότο στην ομάδα και μετά την προαγωγή του Franco Morbidelli στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha, οι επιλογές τους ήταν περιορισμένες.

Η ενέργεια αυτή ήρθε μάλλον απρόσμενα, μετά τη ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις του Maverick Vinales με την Yamaha.

Έτσι η νυν Petronas Racing έχασε τον Morbido, ενώ όσες πόρτες κι αν χτύπησε από τις μικρότερες κατηγορίες για να βρει έναν νεαρό πιλότο, δεν τα κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με κάποιον.

Dovizioso-Aksizei-Thesi-Grid-2022-jhg2.jpg

Έτσι οι διαθέσιμοι Ιταλοί όλο και λιγόστευαν, ενώ από την άλλη το κύρος του ονόματος του Andrea Dovizioso ήταν ισχυρό και ένας βασικός λόγος που η WithU άνοιξε τον τραπεζικό της λογαριασμό.

Κι η αλήθεια είναι ότι η νέα ομάδα, υπό τον Razlan Razali, δύσκολα θα ήταν στο grid του 2022 χωρίς την οικονομική επιφάνεια του νέου χορηγού της. Επομένως δεν είχε και πολλές επιλογές.

Έπρεπε να βρεθεί ένας Ιταλός οδηγός και ο Dovi πληρούσε και με το παραπάνω τα κριτήρια του χορηγού.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα τελευταία χρόνια αυτή η τακτική των οδηγών που βρίσκονται στη μεγάλη κατηγορία λόγω των χρημάτων, έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Παλιότερα, πιλότοι όπως ο Tito Rabat επί παραδείγματι, κρατούσαν θέση στο grid λόγω των (πολλών) χρημάτων που έφερναν στις ομάδες τους. Χρήματα απαραίτητα για τα λειτουργικά έξοδα των δορυφορικών ομάδων. Και δεν ήταν ο μόνος.

Τα τελευταία χρόνια όμως, κυρίως με την οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Dorna στις μικρές ομάδες, αυτό το φαινόμενο έχει εξαλειφθεί.

Αν κοιτάξει κανείς το grid του 2022, μόλις 3 οδηγοί είναι εκεί λόγω των χρημάτων που φέρνουν: πέρα από τον Dovi, έχουμε την περίπτωση του Darrryn Binder που έχει την υποστήριξη της Green Power, αλλά και του Takaaki Nakagami που έχει τις πλάτες τόσο της Honda, όσο και της Idemitsu.

Dovizioso-Aksizei-Thesi-Grid-2022-jhg3.jpg

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί πρόβλημα, όσο οι πιλότοι αυτοί μπορούν και φέρνουν αποτελέσματα στις πίστες. Κι ο Razali εν προκειμένω, βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για τον Andrea Dovizioso.

«Δεν έχει νόημα να επιστρέψει αν δεν θέλει πια να προσπαθήσει. Με την ισορροπία του έμπειρου και του νέου, θεωρώ ότι ο Andrea θα είναι σε θέση να παλέψει για τον τίτλο του χρόνου».

Βαρυσήμαντες δηλώσεις που περισσότερο έγιναν ενδεχομένως για να ικανοποιήσουν τον χορηγό της ομάδας, παρά πρεσβεύουν την πραγματικότητα.

Άλλωστε δεν υποστηρίζονται και από την παρουσία του Andrea Dovizioso στους πρώτους του αγώνες με την Yamaha. Τα πράγματα για τον Ιταλό μόνο εύκολα δεν ήταν.

Μετά από 8 σεζόν με μοτοσυκλέτα της Ducati και ένα χρόνο σχεδόν απουσίας από τις πίστες, στους πέντε αγώνες που έδωσε ήταν πολύ μακριά από τις θέσεις που ήλπιζε ότι θα διεκδικούσε.

Η πραγματική «δύναμη» που φέρνει στο τραπέζι ο Andrea Dovizioso είναι η εμπειρία και οι γνώσεις του. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και το αποδεδειγμένο γεγονός ότι μπορεί να εξελίξει μια μοτοσυκλέτα.

Dovizioso-Aksizei-Thesi-Grid-2022-jhg4.jpg

Στο πλάι του θα έχει κι έναν πολύ έμπειρο αρχιμηχανικό, τον Ramon Forcada, ένας συνδυασμός από τον οποίον οι μπλε περιμένουν πολλά σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη.

Άλλωστε γι’ αυτό και η Yamaha υπέγραψε απευθείας συμβόλαιο με τον Dovi και κράτησε στη δορυφορική της ομάδα έναν αρχιμηχανικό της δυναμικής του Forcada.

Αυτή η διαφορετική προοπτική, αυτή η «φρέσκια ματιά» από έναν έμπειρο πιλότο, αποτελεί πολύτιμη βοήθεια για ένα εργοστάσιο που θέλει να εδραιωθεί τα επόμενα χρόνια στην κατάκτηση τίτλων.

Ο Dovi λογικά έχει αυτό το ρόλο και υπό αυτό το πρίσμα – για την Yamaha τουλάχιστον – ναι, αξίζει η «θυσία» μιας θέσης στο grid της νέας σεζόν που θα μπορούσε να πάρει ένας νεαρός και φέρελπις πιλότος.

Άλλωστε, όπως έχουμε γράψει, ο Binder έχει συμβόλαιο ενός έτους και αν δεν πείσει το 2022, είναι εύκολο για το εργοστάσιο να τον αφήσει ελεύθερο και να κυνηγήσει τον οδηγό που πραγματικά ήθελε από την πρώτη στιγμή: τον Raul Fernandez.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 10:45

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon