.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 17:00

MotoGP Misano Test – Πάνω σε τι δούλεψαν τα εργοστάσια

Τη δεύτερη ημέρα των δοκιμών ο καιρός ήταν καλός κι έτσι τα εργοστάσια του MotoGP είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν σύμφωνα με το πλάνο τους.

Τη δεύτερη ημέρα των δοκιμών ήταν ο Aleix Espargaro αυτός που πήρε την πρώτη θέση με χρόνο 1:31.584.

Ένας χρόνος που το περασμένο Σάββατο θα του έδινε την 4η θέση στο grid του πρώτου αγώνα στο Misano.

Ο χρόνος αυτός μάλιστα δεν έγινε πιέζοντας σε ένα γύρο προσομοιάζοντας κατατακτήριες, αλλά ήταν ο τελευταίος του γύρος από μια μικρή έξοδο πέντε συνεχόμενων.

Πάντως ο καλύτερος χρόνος των δοκιμών στα συνδυασμένα αποτελέσματα παρέμεινε αυτός του Pecco Bagnaia από την πρώτη ημέρα (1:31.524).

Σε γενικές γραμμές τα εργοστάσια δούλεψαν την πρώτη ημέρα έχοντας κατά νου την επόμενη χρονιά και τη δεύτερη ημέρα έριξαν το βάρος τους στο υπόλοιπο του 2021.

46-valentino-rossi-87-remy-gardner_lg75405.gallery_full_top_fullscreen.jpg

Άλλωστε το paddock θα επιστρέψει στο Misano για έναν δεύτερο αγώνα στις 24 Οκτωβρίου και όλοι θέλουν να είναι πανέτοιμοι.

Τη δεύτερη ημέρα είδαμε και τους rookies Raul Fernandez και Remy Gardner να παίρνουν μια πρώτη γεύση μιας MotoGP μοτοσυκλέτας, των carbon φρένων της και των ελαστικών της Michelin.

Ο Gardner ήταν κατενθουσιασμένος με την πρώτη του επαφή, αν και είχε μια πτώση παραδεχόμενος ότι δεν συνηθίζεται εύκολα η δύναμη μιας τέτοιας μοτοσυκλέτας.

Από την πλευρά του ο Fernandez μιλούσε πολύ ώρα με τον Dani Pedrosa και δήλωσε κι αυτός εντυπωσιασμένος με τη δύναμη της μοτοσυκλέτας.

Πάντως δεν έλειψαν και οι γκρίνιες στο γκαράζ της ΚΤΜ, με τον Iker Lecuona να δηλώνει «πάρα πολύ τσαντισμένος» που το εργοστάσιο τον άφησε εκτός τη δεύτερη ημέρα δοκιμών.

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά πάνω σε τι δούλεψε το κάθε εργοστάσιο.

12-maverick-vinales_lg73522.middle.jpg

Aprilia

Ο Maverick Vinales έκανε γύρους περισσότερο για να μάθει ακόμα καλύτερα την RS-GP, δουλεύοντας πάνω στο set-up και στη θέση οδήγησης.

Αντίθετα ο Aleix Espargaro πέρασε και λίγο χρόνο με την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του 2022, αλλά το μεγαλύτερο βάρος το έριξε στη φετινή μοτοσυκλέτα.

Η πολλή δουλειά για το ιταλικό εργοστάσιο έγινε στο κομμάτι της αεεροδυναμικής, αφού εκεί – λόγω και του παγώματος στην εξέλιξη – υστερεί.

Το φέρινγκ της RS-GP δεν προσφέρει τόσο κάθετη δύναμη όσο θα ήθελε ο Aleix Espargaro και η Aprilia έφερε ένα καινούργιο να δοκιμάσει ο Ισπανός, ευελπιστώντας ότι θα τους βοηθήσει με τις σούζες στις γρήγορες πίστες.

Πέρα απ’ αυτό, η ομάδα δούλεψε και σε άλλες λεπτομέρειες αεροδυναμικής πάνω στη μοτοσυκλέτα της.

_lg73818.gallery_full_top_fullscreen.jpg

Ducati

 Πάνω σε νέο φέρινγκ δούλεψαν και στην Ducati, με τους κόκκινους να μην έχουν και πολλά πράγματα να δοκιμάσουν γι’ αυτό το τεστ.

Ο Jack Miller παρατήρησε ότι το καινούργιο φέρινγκ παραείναι μικρό, αλλά η πρώτη αίσθηση που είχε με αυτό ήταν καλή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει δουλειά ακόμα.

«Βρήκαμε όμως μια σωστή κατεύθυνση για να πορευθούμε», κατέληξε ο Αυστραλός στις δηλώσεις του μετά το τεστ.

Αρκετή δουλειά έγινε και στις φετινές μοτοσυκλέτες, με τους πιλότους της ομάδας να λένε ότι κάποια νέα εξαρτήματα ίσως δούμε στο Grand Prix του Τέξας.

63-francesco-bagnaia_lg73079.middle.jpg

Η Ducati δεν είχε στην πίστα κάποια πρωτότυπη για τη νέα σεζόν κι αυτό θα έλεγε κανείς ότι θα έπρεπε να ανησυχεί τους οδηγούς.

«Οι άλλοι έφεραν μοτοσυκλέτες του ’22 αλλά δεν ανησυχώ γιατί ξέρω τι δουλειά έχει κάνει η Ducati και είμαι βέβαιος πως όταν είναι έτοιμη και η δική μας μοτοσυκλέτα, θα είναι δυνατή και ανταγωνιστική».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Pecco Bagnaia και δείχνουν ότι στην ομάδα κάθε άλλο παρά λόγοι για ανησυχία υπάρχουν.

Απών από τη δεύτερη ημέρα του τεστ ήταν ο Johann Zarco, ο οποίος την Τετάρτη έκανε χειρουργείο για arm-pump και αναμένεται να είναι καλά για τον αγώνα στο Τέξας.

93-marc-marquez_lg74278.gallery_full_top_fullscreen.jpg

Honda

 Η Honda κέρδισε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις δοκιμές του Misano, παρουσιάζοντάς μας την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του 2022.

Η μοτοσυκλέτα είναι αρκετά έως πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες γενιές και ο ίδιος ο Alberto Puig τη χαρακτήρισε ως «νέο concept» της ομάδας.

Ο Marc Marquez την έκανε μερικούς γύρους, αλλά η περισσότερη δουλειά από τον Ισπανό έγινε στα διάφορα πλαίσια που είχε φέρει η ομάδα, για να δει ποιο του ταιριάζει καλύτερα.

Ο Pol Espargaro έριξε λίγο μεγαλύτερο βάρος στο 2022 και ήταν χαρούμενος με τη νέα μοτοσυκλέτα.

Ο Marc δεν είχε την ίδια γνώμη, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αφού μιλάμε για μια αδούλευτη και ολοκαίνουργια πρωτότυπη μοτοσυκλέτα.

Σε αυτό το στάδιο οι διαφορετικές γνώμες μπορεί να υπάρχουν και επαφίεται στο εργοστάσιο τώρα να πάρει τα διαφορετικά feedbacks και να φτιάξει μια πολύ καλή βάση για την RC213V του ΄22.

88-miguel-oliveira_lg74864_1.middle.jpg

KTM

Στην ΚΤΜ είχαν περισσότερο ίσως το μυαλό τους στα προβλήματα της ομάδας.

Η αρχή της σεζόν ήταν δύσκολη και το πρόβλημα έλεγαν ότι ήταν στο νέο ασύμμετρο μπροστινό ελαστικό της Michelin.

Όταν ήρθαν οι λύσεις, το εργοστάσιο είχε μερικές επιτυχίες με τον Miguel Oliveira (βάθρα σε Mugello/Sachsenring, νίκη στην Καταλονία) και με τον Brad Binder (νίκη στην Αυστρία) αλλά από τότε τους έχει πάρει πάλι η κάτω βόλτα.

Στο τεστ, παραδόξως για ΚΤΜ που μας έχει συνηθίσει να φέρνει ένα σωρό πράγματα, είχαν να δοκιμάσουν μόνο ένα νέο φέρινγκ. Στόχος του είναι να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την κάθετη δύναμη.

image-from-ios.middle.jpg

Suzuki

 Στην ομάδα της Suzuki το μεγάλο ενδιαφέρον στράφηκε γύρω από το νέο κινητήρα του 2022, ο οποίος βέβαια δεν έχει έρθει ακόμα στην τελική του μορφή.

Τα χαμογελαστά πρόσωπα των Rins και Mir όταν μιλούσαν για το νέο μοτέρ, έδιναν μια ξεκάθαρη εικόνα για την αίσθηση που τους έδωσε.

Πέρα από αυτό, οι οδηγοί της ομάδας δούλεψαν και με το ride-height σύστημα και ο Rins δήλωνε ικανοποιημένος με αυτό στο τέλος των δοκιμών.

Επιπλέον υπήρχε κι ένα νέο πλαίσιο. Με το τελευταίο ο Joan Mir δήλωσε εντυπωσιασμένο καθώς έδινε ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα στη μοτοσυκλέτα στη φάση των φρένων.

Αυτό που έκανε τον παγκόσμιο πρωταθλητή να χαμογελά ακόμα περισσότερο, ήταν το γεγονός ότι με το νέο πλαίσιο ήταν πολύ γρήγορος με τα καινούργια ελαστικά.

Ένας τομέας στον οποίο «πονάει» το  εργοστάσιο τα τελευταία χρόνια.

20-fabio-quartararo_lg57875.gallery_full_top_fullscreen.jpg

Yamaha

 Το μεγάλο βάρος της εξέλιξης στην Yamaha πέφτει στους ώμους του Fabio Quartararo, αφού ο Morbidelli ακόμα αναρρώνει από τον τραυματισμό του και ο Valentino Rossi αποσύρεται φέτος.

Αυτό άφησε ικανοποιημένο τον Γάλλο, ο οποίος ήθελε κάτι τέτοιο και χτες έλεγε ότι ένα από τα δυνατά του σημεία είναι και το feedback που μπορεί να δώσει στους μηχανικούς.

Ο Γάλλος, όπως ήταν λογικό, δούλεψε περισσότερο για τη φετινή σεζόν, ώστε να «κλειδώσει» τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή (τον πρώτο του!) όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Οδήγησε για λίγο και τη μοτοσυκλέτα του 2022, αλλά στη συνέχεια επανήλθε στη φετινή M1 δοκιμάζοντας μερικές αλλαγές σε ανάρτηση και ψαλίδι, χωρίς όμως να βρει τη βελτίωση που έψαχνε.

Ο Morbidelli οδήγησε και τις δύο μοτοσυκλέτες, αλλά όπως έλεγε μετά δεν ήταν σε θέση να κάνει μια σωστή αξιολόγηση αφού τον περιορίζει αρκετά ο τραυματισμός στο γόνατο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 17:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon