.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 11:11

WorldSSP – Αλλάζουν όλα από το 2022

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από του χρόνου μπαίνουν νέες μοτοσυκλέτες στο παγκόσμιο Supersport με δικύλινδρους και τρικύλινδρους κινητήρες.

Την είδηση μεταδίδει το ιταλικό περιοδικό Motosprint, ένα από τα παλαιότερα ευρωπαϊκά έντυπα με εξειδίκευση στους αγώνες.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, οι FIM και Dorna έχουν ήδη εγκρίνει τη διεύρυνση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Supersport (WorldSSP), το οποίο ομολογουμένως έχει χάσει από την αίγλη του τα τελευταία χρόνια καθώς ο ανταγωνισμός πρακτικά περιορίστηκε σε δύο μόλις εργοστάσια.

Η δεκαετία του 2010-2020 ανέδειξε τον αργό θάνατο των τετρακύλινδρων 600αριών, καθώς Honda και Suzuki πρακτικά κατάργησαν τις δικές τους μοτοσυκλέτες – μάλιστα η πρώτη προκάλεσε και την αλλαγή στη Moto2, όπου τα τετρακύλινδρα μοτέρ των CBR600RR έδωσαν τη θέση τους στα τρικύλινδρα 765 της Triumph.

Με τα εργοστάσια απρόθυμα να αναλάβουν το γιγάντιο κόστος εξέλιξης τετρακύλινδρων 600 από λευκό χαρτί (σε μια παγκόσμια αγορά που πλέον εστιάζει κατά βάση σε γυμνές και adventure), μόνο οι Kawasaki και Yamaha διατήρησαν μοτοσυκλέτες Supersport στις γκάμες τους, αν και αυτές βασίζονται στον εκσυγχρονισμό υπερδεκαετών σχεδίων και όχι σε νέα μοντέλα.

Διά του λόγου το αληθές, μπορεί τα Kawasaki ZX-6R και Yamaha YZF-R6 να έχουν παρουσιαστεί ανανεωμένα πρόσφατα, ωστόσο κατά βάση χτίζονται πάνω στα ίδια πλαίσια και κινητήρες που γεννήθηκαν στην τελευταία μεγάλη αναβάθμιση της κατηγορίας, το μακρινό 2009, προσθέτοντας κυρίως ηλεκτρονικά και πιο σύγχρονα πακέτα αναρτήσεων και φρένων.

Έτσι το ενδιαφέρον για την ενδιάμεση κατηγορία του WorldSBK έχει πέσει, με τους διοργανωτές να αναζητούν τρόπο να αναστρέψουν αυτή τη διαδικασία. Αγώνες με μοτοσυκλέτες παραγωγής που δεν αγοράζει πια κανείς δεν έχουν και πολύ νόημα, έτσι η λύση είναι προφανής: πρέπει να προσελκυστούν νέοι κατασκευαστές και νέες μοτοσυκλέτες.

Όπως αναφέρει το Motosprint λοιπόν, η απόφαση έχει ληφθεί και ήδη ετοιμάζεται το βασικό πλαίσιο των νέων κανονισμών.

Στο νέο πρωτάθλημα WorldSSP, ενδεχομένως και από το 2022, αναμένεται να δούμε τρικύλινδρα MV Agusta (800 cc) και Triumph (765 cc), αλλά και δικύλινδρα Ducati 950! Όλες οι μοτοσυκλέτες θα πρέπει είναι μοντέλα παραγωγής, με πολύ περιορισμένες αλλαγές από την εμπορική έκδοση και ανώτατο όριο τους τρεις κινητήρες ανά σεζόν (ανά αναβάτη).

Απ’ ότι φαίνεται, ένα αγκάθι στη διαδικασία είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πειστούν οι Kawasaki και Yamaha να παραμείνουν στο πρωτάθλημα.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό υπό ποιο καθεστώς ακριβώς θα γίνει αυτή η διεύρυνση, καθώς δεν αποκλείεται η μοτοσυκλέτα της Ducati να πρέπει να τρέχει με περιορισμό ισχύος ώστε να εξασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα.

Το δημοσίευμα πάντως ισχυρίζεται πως οι δύο Ιαπωνικές εταιρείες παραμένουν στο πλαίσιο του WorldSSP σε πρώτη φάση, πιθανότατα αναμένοντας να δουν το τελικό προσχέδιο των κανονισμών για να καταλάβουν τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν.

Η ουσία πάντως είναι ότι το WorldSSP ετοιμάζεται να αλλάξει άρδην και σύντομα, με φρέσκο αίμα και σαφώς μεγαλύτερη ποικιλία στους ήχους που θα απολαμβάνουμε κάθε φορά που οι μοτοσυκλέτες περνούν μπροστά από τις κάμερες.

Πηγή: Motosprint

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 11:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon