.
Κατηγορία Αλλοι
Κυριακή, 08 Αυγούστου 2021 10:47

Η ιστορία πίσω από τη βιαστική ανακοίνωση του Raul Fernandez – Ο Ισπανός συμφώνησε με την Yamaha, η KTM τον κράτησε με το ζόρι!

Ο κορυφαίος rookie της Moto2, Raul Fernandez, θα είναι οδηγός της Tech3 με μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ στη μεγάλη κατηγορία από το 2022 και μετά. Τι εκτυλίχθηκε μέχρι να φτάσουμε στη βιαστική ανακοίνωση του Ισπανού;

Σχεδόν όλοι μας ξαφνιαστήκαμε όταν προς το τέλος των ΕΔ4 της μεγάλης κατηγορίας χτες, στους τηλεοπτικούς μας δέκτες βλέπαμε την ανακοίνωση της μετακίνησης του Raul Fernandez από την Moto2 στο MotoGP με μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ.

Αν μη τι άλλο ούτε η στιγμή ήταν ταιριαστή, ούτε κάτι μέχρι πρότινος προδιέθετε για την ανακοίνωση αυτή. Φυσικά γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι ο Ισπανός ήταν μήλο της έριδος ανάμεσα σε ΚΤΜ και Yamaha.

Ωστόσο προκαλεί μεγάλη έκπληξη η βιαστική ενέργεια της ΚΤΜ να ανακοινώσει αυτή τη συμφωνία, καθώς ούτε τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη ήξεραν τίποτα και – παραδόξως – ούτε και ο ίδιος ο Fernandez!

Η ιστορία πίσω από την ανακοίνωση αυτή είναι μια από τις πιο περίεργες που έχουμε ζήσει ποτέ στο paddock του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Ήταν βέβαιο ότι η Yamaha, στην προσπάθειά της να βρει κατάλληλους οδηγούς για την Petronas, είχε βάλει στο στόχαστρό της τον Raul Fernandez, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του.

raul_fernandez_istoria_fg2.jpg

Από την άλλη, η KTM σε καμμία περίπτωση δεν ήταν διατεθειμένη να χάσει τον αναβάτη της με κατεβασμένα τα χέρια, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν στην περίπτωση του Jorge Martin.

Αυτό που ξέραμε από πληροφορίες μέσα από το paddock, είναι ότι πιθανότατα υπήρχε ρήτρα στο συμβόλαιο του Ισπανού, της τάξης των 500.000€. Αυτό το ποσό θα έπρεπε να πληρώσει κάποιος για να τον πάρει από την ΚΤΜ.

Η Yamaha φαίνεται ότι είχε συμφωνήσει να πληρώσει αυτό το ποσό και επιπλέον τα είχε βρει με τον μάνατζερ του Fernandez.

Η επένδυση για τους Ιάπωνες είναι μεγάλη και δείχνει πόσο πολύ πιστεύουν στον 20χρονο Ισπανό πιλότο.

Όταν όμως ο μάνατζερ του Fernandez, ο Hannes Kinigadner (γιος του δύο φορές παγκόσμιου πρωταθλητή στο motocross, Heinz που είναι και θρύλος της ΚΤΜ) πήγε να ανακοινώσει τα νέα στους Αυστριακούς, η ιστορία πήρε μια περίεργη και απρόσμενη τροπή!

raul_fernandez_istoria_fg3.jpg

Η KTM όχι μόνο αρνήθηκε την προσφορά της Yamaha, παρά το ότι προέβλεπε την αποταμίευση των χρημάτων για τη ρήτρα αποδέσμευσης του αναβάτη, αλλά ανακοίνωσε στον Kinigadner ότι ο Fernandez θα παραμείνει οδηγός της.

Και για να προλάβει την οποιαδήποτε αντίδραση της Yamaha, πριν καλά-καλά γίνει κάτι τέτοιο γνωστό, η KTM προχώρησε στη βεβιασμένη κίνηση ανακοίνωσης της ανόδου του Raul Fernandez στη μεγάλη κατηγορία.

Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, η KTM έκανε τη σχετική ανακοίνωση (που είχε προγραμματίσει για τη Δευτέρα κανονικά) χωρίς να ξέρει το οτιδήποτε ο Raul Fernandez ή ο Danilo Petrucci, που χάνει τη θέση του από την ομάδα! Ήταν χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του τελευταίου αργότερα: «Με απέλυσαν ενώ ακόμα φορούσα την αγωνιστική μου φόρμα».

Η αναταραχή από την κίνηση της ΚΤΜ αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στις δηλώσεις του Herve Poncharal, του ιδιοκτήτη της Tech3.

Λίγα λεπτά μετά την on-air ανακοίνωση, ο Simon Crafar – ρεπόρτερ πλέον της Dorna – ζήτησε από τον Poncharal κάποιες πρώτες δηλώσεις.

raul_fernandez_istoria_poncharal.jpg

«Με ξέρεις… δεν μασάω τα λόγια μου ούτε υπάρχει κάποιο φίλτρο ανάμεσα στο μυαλό και το στόμα μου», ήταν τα πρώτα λόγια του Γάλλου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι είναι τουλάχιστον περίεργο να γίνεται η ανακοίνωση ενός τέτοιου σημαντικού και μεγάλου νέου στις ΕΔ4. Ειδικά όταν θα είμαστε εδώ για τις επόμενες εβδομάδες».

«Το πλάνο μας ήταν να καθίσουμε την Κυριακή, να μιλήσουμε και να αποφασίσουμε τι θα γίνει το 2022. Αλλά όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ομάδες χωρίς αναβάτες που πιέζουν και πιέζουν συνεχώς».

«Δεν είναι ιδανικό όπως έγινε και λυπάμαι που έτσι ήρθαν τα πράγματα. Σκεφτείτε ότι ο Danilo και ο Iker πάνε για τις κατατακτήριες τώρα και σίγουρα θα υπήρχε μια καλύτερη στιγμή για την ανακοίνωση».

Από την κίνηση της ΚΤΜ κανείς δεν έμεινε ανεπηρέαστος. Κι αν ο Iker Lecuona θα έπρεπε να το είχε πάρει απόφαση εδώ και καιρό ότι δεν θα ήταν στο MotoGP το 2022 (τη θέση του θα πάρει ο Remy Gardner), δεν συνέβη το ίδιο με τον Danilo Petrucci.

Ο τελευταίος είχε ακόμα ελπίδες ότι κάτι θα μπορούσε να αλλάξει, παρά το ότι εδώ και πολλές εβδομάδες ξέραμε για τον «πόλεμο» ανάμεσα σε Yamaha και KTM για την υπογραφή του Raul Fernandez.

raul_fernandez_istoria_petrucci.jpg

Ο Petrucci ήταν έξω φρενών όταν μετά του ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μην συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Δεν τον ενόχλησε ότι τον αντικαθιστούν με τον Fernandez, αλλά ο τρόπος που η ΚΤΜ χειρίστηκε την όλη κατάσταση.

Το ακριβές παρασκήνιο πίσω από τις τελικές αποφάσεις/ανακοινώσεις είναι δύσκολο να το γνωρίζει κανείς 100%.

Ωστόσο δεν παύει να προκαλεί εντύπωση η κίνηση της ΚΤΜ να κρατήσει τον Raul Fernandez, ενώ είχε συμφωνήσει με ένα άλλο εργοστάσιο.

Πολύ δε περισσότερο επειδή δεν έχουν περάσει παρά μόνο 2 χρόνια απ’ όταν ο Johann Zarco δήλωνε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει με την ΚΤΜ και οι Αυστριακοί τον άφησαν ελεύθερο.

Δήλωναν τότε ότι θα είναι στο πλευρό του και ότι δεν θέλουν να έχουν έναν πιλότο στις τάξεις του που ο ίδιος δεν θέλει να αγωνιστεί με τα χρώματά τους. Μάλιστα είχε βγει προς τα έξω ότι πλήρωσαν τους μισθούς του Γάλλου μέχρι και το τέλος της χρονιάς, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι.

Μια τέτοια στάση έρχεται σε αντίθεση με ό,τι έκαναν στον Raul Fernandez. Ο Ισπανός μίλησε σε ΜΜΕ της πατρίδας του αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΚΤΜ. Τον ρώτησαν ξεκάθαρα αν τη νέα χρονιά θα οδηγεί για την ομάδα που ήθελε και ο ίδιος αποκρίθηκε: «Όχι… αλλά ας το αφήσουμε εδώ».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Αυγούστου 2021 10:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon