.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 22 Μαϊος 2018 10:36

Συζητιέται επιστροφή του Ράλι Dakar στην Αφρική!

 

Έχουν ήδη γίνει οι σχετικές επαφές των διοργανωτών

 

Η μετακίνηση του θρυλικότερου αγώνα ράλι στον κόσμο από την Αφρική στη Νότια Αμερική ήταν αποτέλεσμα μιας ανάγκης. Τα διαρκή προβλήματα στις χώρες της μαύρης ηπείρου με την τρομοκρατία και οι αυξανόμενες απειλές ώθησαν την Amaury Sport Organisation (ASO) - δηλαδή την εταιρεία που διοργανώνει το Dakar Rally - να μετακομίσει τον αγώνα της στην άλλη άκρη του κόσμου το 2009, μετά την ακύρωσή του το 2008 για λόγους ασφαλείας.

Τώρα ωστόσο φαίνεται πως τα προβλήματα πρόφτασαν το Dakar και στη Νότια Αμερική. Φέτος μάθαμε πως ο αγώνας θα διεξαχθεί αποκλειστικά και μόνο στο έδαφος του Περού, γεγονός που διαφημίστηκε αρκούντως. Δημοσιεύματα από τη Γαλλία ισχυρίζονται πως πίσω από αυτήν την απόφαση κρύβεται μια σειρά προβλημάτων, που ξεκινούν από το διογκούμενο κίνημα της Αργεντινής κατά της λιτότητας, οικονομικά προβλήματα που προφανώς ανάγκασαν τους διοργανωτές να κρατήσουν τον ετήσιο αγώνα τους έξω από τη χώρα του ταγκό.

Μετά προέκυψε θέμα με τη Βολιβία, η οποία λέγεται πως ήταν αμετακίνητη στις διαπραγματεύσεις με την ASO διεκδικώντας ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του αγώνα το έδαφός της, σε μια προσπάθεια να στηρίξει πάνω του μια ολόκληρη τουριστική καμπάνια προωθώντας συγκεκριμένες περιοχές. Το αποτέλεσμα ήταν να μη βρεθεί ποτέ η χρυσή τομή και εν τέλει και η Βολιβία να βγει εκτός προγράμματος Dakar 2019.

Στο μεταξύ, οι Γάλλοι της ASO είχαν ξεκινήσει να δουλεύουν το σχέδιο Β. Όπως απεκάλυψε ο Chihab Bahloul, πρόεδρος της Αλγερινής Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, το σχετικό υπουργείο της χώρας του έχει ήδη συναντηθεί και συμφωνήσει με την ASO για την επιστροφή του θρυλικού αγώνα στα “πάτρια” εδάφη, που πλέον θα συμπεριλαμβάνουν και την Αλγερία.

“Ένα τέτοιο βήμα θα βοηθούσε να προωθήσουμε την Αλγερία ως τουριστικό προορισμό και θα συνέβαλε στην ανάπτυξη των μηχανοκίνητων σπορ στη χώρα. Οι απαιτήσεις των διοργανωτών δεν είναι ακριβώς μέσα στις δυνατότητές μας, ειδικά σε θέματα χρηματοδότησης και οργάνωσης του ράλι, ωστόσο η Αλγερία είναι θετική στη μερική χρηματοδότηση του αγώνα.”

Όλοι γνωρίζουμε από εμπειρία πως ο,τιδήποτε και να πει ένας πολιτικός το παίρνουμε με μια γερή δόση αλάτι, ωστόσο εδώ υπάρχει και ο καπνός και η φωτιά. Και, διά του λόγου το αληθές, μια συνέντευξη του διευθυντή της ASO, Etienne Lavigne, αποκαλύπτει πως η εταιρεία έχει κάνει προεργασία.

“Έχουμε ήδη κάποιες ανοικτές λεωφόρους σε Αλγερία, Αγκόλα και Ναμίμπια, όπου οι επαφές μας ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο για αρκετούς μήνες,” δήλωσε ο Lavigne στο Γαλλικό πρακτορείο AFP.
“Αν δε μπορούμε να κάνουμε τον αγώνα στη Νότια Αμερική, θα πρέπει να βρούμε χώρες με τοπογραφία που να μπορεί να υποστηρίξει 10-12 μέρες αγώνα. Αυτό μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε, αρκεί να έχει λίγο χρόνο για να προετοιμαστείς.”

Σύμφωνα με αρκετά σχετικά δημοσιεύματα, η επιστροφή στην Αφρική θα μπορούσε να γίνει από τον αγώνα του 2020 κιόλας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Μαϊος 2018 10:39

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon