.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 10:46

Michelin - Ο “γρίφος” του Motegi και η πρόκληση του

 

Μια από τις πιο ιδιαίτερες πίστες - μεγάλη δοκιμασία για τα ελαστικά 

 

Το πρωτάθλημα MotoGP οδεύει προς την Ιαπωνία, για τον 15ο γύρο του, στο Motegi. Η πίστα Twin Ring Motegi, αποτελεί μια από τις πιο απαιτητικές, καθότι συνδυάζει ετερόκλητα μεταξύ τους χαρακτηριστικά τα οποία θα κληθεί να τα διαχειριστεί επιτυχώς η Michelin. Όπως και πέρυσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βροχόπτωσης την ημέρα του αγώνα, κάτι που προσθέτει άλλον ένα βαθμό δυσκολίας στο όλο εγχείρημα.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η επίσημη τοποθέτηση της Michelin για όλα αυτά και πως έχει προετοιμαστεί για το επερχόμενο διήμερο.

Η MICHELIN ΣΤΟ MOTEGI ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Η Michelin οδεύει στον πρώτο από τους τρεις αγώνες μακριά από την Ευρώπη, καθώς το MotoGP™ συνεχίζει στην Άπω Ανατολή στο Motul Grand Prix στο Motegi της Ιαπωνίας, πριν ταξιδέψει αντίστοιχα για την Αυστραλία και τη Μαλαισία.Η πίστα των 4.801μ. του Twin Ring Motegi βρίσκεται στα βόρεια της επαρχίας Kantō στην περιοχή Haga που συμπεριλαμβάνεται στην Tochigi Prefecture, που απέχει περίπου τρεις ώρες οδήγησης από το Τόκιο, την πρωτεύουσα της χώρας.

Η πίστα βρίσκεται μέσα σε πυκνό δάσος και διαθέτει ένα τμήμα που θα αγωνιστούν οι αστέρες του MotoGP αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά και μία οβάλ πίστα που χρησιμοποιείται για αγώνες Αμερικάνικου τύπου όπως NASCAR και CART. Η αρχική της κατασκευή έγινε το 1997 από την Honda για να χρησιμοποιείται ως πίστα δοκιμών, και η έδρα της καθιερώθηκε μόνιμα στο ημερολόγιο του MotoGP από το 1999, αρχικά ως Ιαπωνικό GP, προτού μετονομαστεί σε Pacific Grand Prix μεταξύ του 2000 και του 2003, για να ξαναπάρει την ονομασία της χώρας από το 2004.

Απαιτητική ως πίστα, με σημεία έντονα στην επιβράδυνση και ισχυρά στην επιτάχυνση σε όλη τη σχεδίασή της, που περιλαμβάνει έξι αριστερές και οχτώ δεξιές στροφές, θέτει σε σκληρή δοκιμασία τα ελαστικά λόγω της πολύ καλής πρόσφυσης της. Με όλες αυτές τις παραμέτρους καθώς και την αναμενόμενη χαμηλή θερμοκρασία για την εποχή στην πίστα, τα διαθέσιμα ελαστικά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να παρέχουν τις καλύτερες επιδόσεις για όλους τους αναβάτες και τις μοτοσικλέτες.

Η γκάμα των τριών μπροστινών MICHELIN Power Slicks σε μαλακό, μεσαίο και σκληρό μείγμα γόμας θα είναι συμμετρικού τύπου, ενώ των πίσω ελαστικών θα είναι ασύμμετρης σχεδίασης με σκληρότερη τη δεξιά πλευρά του πέλματος λόγω των περισσότερων δεξιών στροφών της πίστας. Τα μείγματα γόμας όλων των ελαστικών επιλέχθηκαν ειδικά ώστε να ταιριάξουν με τις απαιτήσεις της πίστας. Η πιθανότητα βροχής είναι πάντα πιθανή τον Οκτώβριο στην Ιαπωνία, συνεπώς τα ελαστικά MICHELIN Power Rain θα είναι διαθέσιμα σε μαλακά και μεσαία μείγματα γόμας για τον εμπρός τροχό και σε έξτρα μαλακή και μαλακή έκδοση για τον πίσω, και όλοι οι τύποι των ελαστικών είναι σε συμμετρική έκδοση.

Καθώς η σεζόν φθάνει προς το τέλος της – με μόλις τέσσερις αγώνες να απομένουν – ο τίτλος του πρωταθλήματος δεν έχει κριθεί ακόμη. Ο πρώτος από τους τέσσερις τελευταίους αγώνες θα ξεκινήσει στο Motegi την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, όταν η Michelin και ο κόσμος του MotoGP θα βρίσκονται στην πίστα για τα δύο σκέλη των Ελεύθερων Δοκιμών της ημέρας. Το Σάββατο θα ακολουθήσουν οι Κατατακτήριες δοκιμές καθώς οι αναβάτες θα δώσουν μάχη για να πάρουν την καλύτερη θέση στη σχάρα της εκκίνησης για τον αγώνα των 24 γύρων της Κυριακής. Η έναρξη του αγώνα είναι στις 14:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, καθώς οι αναβάτες  θα ξεκινήσουν τον αγώνα για την πρώτη στροφή, βάζοντας στο όριο τις επιδόσεις των ελαστικών της Michelin, κυνηγώντας την επιτυχία στο MotoGP στη γη του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Piero Taramasso – Michelin Motorsport Two-Wheel Manager:

«Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της σεζόν, έχουμε να φέρουμε εις πέρας μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις όλης της σεζόν. Οι τρεις αγώνες εκτός Ευρώπης αποτελούν μία μεγάλη προσπάθεια από πλευράς αποστολής και έχουμε ήδη στείλει το 70% των ελαστικών – που θα είναι διαθέσιμα – ακτοπλοϊκώς και τα υπόλοιπα θα σταλούν αεροπορικώς. Ποτέ δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς το πώς θα είναι οι συνθήκες, ιδίως στην Αυστραλία, αλλά έχουμε καλές εμπειρίες από την περασμένη χρονιά κι αυτό θα σιγουρέψει το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι για τις περισσότερες πιθανότητες – εκτός κι αν χιονίσει!

Ο πρώτος αγώνας είναι στην Ιαπωνία και πραγματοποιείται σε μία πίστα όπου ασκείται μεγάλη πίεση στα ελαστικά ιδίως στα σημεία της έντονης επιβράδυνσης, όπως στις στροφές των 90 μοιρών, όπου χρειάζεται να έχουμε ελαστικά που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες, καθώς επίσης να μπορούν να ζεσταίνονται εύκολα μιας και οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι αρκετά χαμηλές στο Motegi, ιδίως τα πρωινά.Η πίστα έχει καλή πρόσφυση και είμαστε σίγουροι ότι έχουμε φέρει ελαστικά που θα αποδώσουν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και θα επιβεβαιώσουν τις επιδόσεις για ένα καλό αγώνα όπως τα είδαμε όλη τη σεζόν μέχρι στιγμής».

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 11:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon