.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 12:48

MotoGP: “Πείραγμα” εκτός κανονισμών στα data των ECU

 

Πως “μαγειρεύουν” οι ομάδες τα δεδομένα

 

Σε αποκαλυπτικές δηλώσεις προχώρησε ο τεχνικός διευθυντής της διοργανώτριας αρχής των MotoGP,  Corrado Cecchinelli, κάνοντας  λόγο για περιθώρια “πειράγματος” των κοινών ηλεκτρονικών που μοιράζονται όλες οι ομάδες από το 2016, με αποτέλεσμα ορισμένες μοτοσυκλέτες να αποκτούν πλεονέκτημα!

Συγκεκριμένα, ο Cecchinelli ανέφερε πως παρότι οι ECU των μοτοσυκλετών είναι κοινές και δεν επιτρέπεται, ούτε και είναι δυνατή μια άμεση επέμβαση στο λογισμικό τους, οι ομάδες (μερικές από αυτές τουλάχιστον), έχουν “εφεύρει” τρόπους ώστε να κάνουν την… λαδιά τους, χωρίς να γίνονται αντιληπτές.

Για πράδειγμα, η IMU μονάδα κάθε μοτοσυκλέτας, δηλαδή το κέντρο στο οποίο συγκεντρώνονται τα δεδομένα από τους αισθητήρες που καταγράφουν την κινητική κατάσταση (κλίση σε όλους τους άξονες, επιτάχυνση, επιβράδυνση, κτλ), δεν είναι κοινή στις ομάδες και η κάθε κατασκευάστρια έχει την δική της.

Η IMU είναι πρακτικά ένα μικρός υπολογιστής και από την στιγμή που συνδέεται με την ECU, ως αναπόσπαστο μέρος της, αυτόματα δίνεται η ευκαιρία στις ομάδες να “μαγειρεύουν” τα δεδομένα της και έτσι να ελέγχουν κατά κάποιο τρόπο την ECU.

Όπως εξηγεί ο Cecchinelli, μπορούν στην IMU να συνδυαστούν η κλίση της μοτοσυκλέτας και η θερμοκρασία του ελαστικού και να στέλνονται μαζί ως δεδομένα στην ECU. Η τιμή αυτή πλέον δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική κλίση της μοτοσυκλέτας αλλά την κλίση συναρτήσει της θερμοκρασίας του ελαστικού.

Κάπως έτσι μπορεί λοιπόν να διαφοροποιηθεί η λειτουργία του Traction Control στη μοτοσυκλέτα μιας ομάδας και να αποκτήσει ένα μικρό αλλά σημαντικό προβάδισμα απέναντι στις άλλες μοτοσυκλέτες, των οποίων οι IMU και ECU ρυθμίζουν την λειτουργία του Traction Control βάση της κλίσης και μόνο.

Φυσικά το “μαγείρεμα” δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό τον τομέα και μπορεί να έχει πάρα πολλές εφαρμογές. Για αυτό κι ο Cecchinelli, προτείνει πέραν της ECU, να υπάρξει και μια κοινή IMU, κάτι το οποίο έχει βέβαια προταθεί από την διοργανώτρια αρχή αλλά μερικές ομάδες (δεν κατονομάζει ποιες) αρνούνται σθεναρά… γιατί άραγε;….

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 12:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon