.
Κατηγορία ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 14:46

Αφιέρωμα – Τα νέα μοντέλα της CFMOTO για το 2023

Η CFMOTO μετρά αρκετά χρόνια στην ελληνική αγορά, μα πλέον βρίσκεται σε πορεία ραγδαίας ανάπτυξης με πολλά και ενδιαφέροντα νέα μοντέλα.

Πολύ πριν βρει σταθερή στέγη στην Ελλάδα υπό τη Muvus, η CFMOTO είχε κάνει αισθητή την παρουσία της με τις μεσαίες adventure 650MT. Πλέον όμως στο νέο κινέζικο κύμα που έχει αρχίσει να χτυπά τις ευρωπαϊκές αγορές με μοτοσυκλέτες υψηλών προδιαγραφών η CFMOTO απολαμβάνει πρωταγωνιστική θέση, χάρη και στη συνεργασία που έχει πλέον σε όλα τα επίπεδα με την ΚΤΜ.

Μετά τα 800ΜΤ που ήρθαν στη χώρα μας με τον ίδιο δικύλινδρο κινητήρα που γνωρίζουμε από την KTM 790 Adventure, η νέα φουρνιά της CFMOTO συνεχίζει την αδιάκοπη διεύρυνση της γκάμας της σε διάφορες κατευθύνσεις.

sr450g
450SR

Σε πρώτη φάση η έλευση της 700CL-X Adventure αποτελεί τη σημαντικότερη είδηση της εταιρείας για την ελληνική αγορά, αλλά η αναμενόμενη άφιξη της 450SR μπορεί να μαγνητίσει πάνω της άφθονη δημοσιότητα, όντας μια σπορ μοτοσυκλέτα μεσαίου κυβισμού με εντυπωσιακό εξοπλισμό και αξιόλογη απόδοση για λογικά λεφτά.

Το δε γεγονός πως ο νέος δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας των 450 cc και 50.3 hp πιθανώς να είναι και αυτός που θα χτιστεί πάνω του η νέα γενιά ΚΤΜ 490, που αναμένεται εδώ και μερικά χρόνια μα ακόμη δεν έχει φτάσει, δίνει επιπλέον αξία και ενδιαφέρον στη μεσαία σπορ μοτοσυκλέτα της CFMOTO.

cfmoto nk c22
NK-C22 Concept / 800NK

Ανάλογο ντόρο φιλοδοξεί να προκαλέσει και η 800ΝΚ, δηλαδή η εκδοχή της CFMOTO πάνω στο KTM 790 Duke, ωστόσο ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί αν όντως θα είναι μοντέλο 2023 ή θα περιμένουμε λίγο ακόμη για να το γνωρίσουμε.

Αυτό που είναι απολύτως σίγουρο είναι το 300CL-X, δηλαδή η νέα μικρομεσαία έκδοση της οικογένειας CL-X που βασίζεται στο 250 του 2022 με λίγο μεγαλύτερο κινητήρα και την ίδια σχεδίαση με υπογραφή KISKA όπως και τα 700άρια αδέλφια του – και το οποίο έχουμε ήδη οδηγήσει στο ΒΙΚΕΙΤ.

Ενδιαφέροντα νέα είχε και στον χώρο των ATV, όπου η CFMOTO βασιλεύει στην ελληνική αγορά απολαμβάνοντας άνω του 60% των συνολικών ταξινομήσεων του 2022 στην κατηγορία.

cfmoto cforce concept 6
CForce X Concept

Το CForce X Concept μας προσφέρει μια γεύση από τα ATV που θα δούμε στο κοντινό μέλλον, αλλά και την τεχνολογικά προηγμένη πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί για όλα τα μελλοντικά μοντέλα CForce, βενζινοκίνητα και ηλεκτρικά.

Μιλώντας για ηλεκτρικά, το νέο Papio Nova είναι ουσιαστικά το πρώτη ηλεκτρικό μοντέλο μαζικής παραγωγής της CFMOTO, σε ένα κορμί που θυμίζει Honda Grom και το οποίο ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί αν θα έρθει προς τα μέρη μας.

Τέλος, το μικρό παιδικό βενζινοκίνητο ATV CForce 110 είναι ένα ακόμη ενδιαφέρον μοντέλο που είναι ήδη διαθέσιμο στην Ελλάδα.

700CL-X Adventure

CFMOTO 700CL X ADVENTURE

Μπορεί να ονομάζεται adventure, μα στην ουσία είναι περισσότερο μια scrambler παραλλαγή παρά μια ψηλή μοτοσυκλέτα περιπέτειας. Όπως άλλωστε λέει η ίδια η CFMOTO στην παγκόσμια ιστοσελίδα της, η νέα μοτοσυκλέτα είναι μια “νεο-ρετρό με ελαφριά (mild) ικανότητα εκτός δρόμου”.

Η έκδοση adventure χτίζεται πάνω στη βάση του Heritage μοντέλου, δηλαδή αυτό με τον τροχό 18 ιντσών μπροστά, σε αντίθεση με τον 17άρη του Sport.

Οι διαφορές στην τεχνική βάση του Heritage είναι λιγοστές, με την ίδια ακριβώς απόδοση από τον κινητήρα (69 hp/8,500 rpm, 6.2 kgm/6,500 rpm), αλλά και μια διαφορετική χαρτογράφηση Off-Road δίπλα στη Street, προφανώς σχεδιασμένη για ομαλότερη απόκριση και παροχή ισχύος που θα ταιριάζει καλύτερα στο χώμα.

Έχουμε τις ίδιες ακριβώς αναρτήσεις, με ανεστραμμένο πιρούνι KYB 41 mm και αμορτισέρ σε διάταξη cantilever της ίδιας εταιρείας, με πανομοιότυπες διαδρομές 150 mm μπρος και πίσω, αλλά και το ίδιο εύρος ρυθμίσεων με το Heritage: πλήρεις ρυθμίσεις για το πιρούνι, προφόρτιση και επαναφορά για το αμορτισέρ.

Η θέση οδήγησης είναι λίγο διαφορετική, καθώς η νέα σέλα του Adventure σηκώνει τη θέση κατά 30 mm, στα 830, ενώ και το τιμόνι είναι ψηλότερο, για την ακρίβεια 300 mm πιο ψηλό και 15 mm πιο κοντά στον αναβάτη, προφανώς για να βολέψει στην όρθια οδήγηση.

Η συνέχεια ανήκει στον εξοπλισμό, όπου το 700 CL-X Adventure έχει κάμποσα επιπλέον στοιχεία: ανεμοθώρακας, ψηλό φτερό μπροστά, μια προέκταση πίσω από τη σέλα που παίζει τον ρόλο πολύ μικρής σχάρας, πλαϊνές βάσεις για βαλίτσες ενσωματωμένες στην ουρά και φυσικά ένα νέο αφιερωμένο χρώμα, το Aurora Blue.

Τέλος, οι ακτινωτές ζάντες του Adventure έχουν τις ίδιες διαστάσεις με του Heritage (3.5x18 μπροστά, 5.5x17 πίσω), ντύνονται όμως με τα εκλεκτά λάστιχα Pirelli Scorpion Rally STR με μια διάσταση πιο στενό πίσω, 170/60-17.

Οι διαφορές της έκδοσης 700CL-X Adventure έχουν μικρή επίπτωση και στη ζυγαριά, καθώς η ένδειξη με όλα τα υγρά πλήρη δείχνει 204, δηλαδή 8 περισσότερα από αυτά του Heritage – αλλά και ένα λιγότερο από το Sport.

Το νέο μοντέλο έχει ήδη ανακοινωθεί για την ελληνική αγορά, με λιανική τιμή από €7,690.

450SR

cfmoto 450 sr

Όταν η CFMOTO είχε παρουσιάσει στην EICMA 2021 τo concept SR-C21, πολλοί αναρωτήθηκαν αν κάποια στιγμή βγει στην παραγωγή, και πόσο κοντά στο φουτουριστικό πρωτότυπο θα ήταν το μοντέλο παραγωγής. Οι προσδοκίες ήταν ακόμα μεγαλύτερες λόγω της επιτυχίας που έχει σημειώσει η μικρότερη 300SR και ευτυχώς δικαιώθηκαν, καθώς πλέον η δικύλινδρη μεσαία σπορ μοτοσυκλέτα είναι πραγματικότητα και θα τιμήσει και την αγορά της Ελλάδας.

Ο κινητήρας της 450SR είναι ένας ολοκαίνουριος δικύλινδρος εν σειρά με στρόφαλο χρονισμένο στις 270 μοίρες για απόδοση που προσομοιάζει V2, αποδίδοντας μέγιστη ιπποδύναμη 50.3 hp στις 9,500 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 4 kgm στις 6,500 rpm μέσω συμπλέκτη ολίσθησης FCC για ελαφρύτερη αίσθηση κατά την αλλαγή ταχυτήτων και διατήρηση της σταθερότητας του οχήματος στα κατεβάσματα ταχυτήτων.

H ονομαστική επιτάχυνση 0-100km/h δηλώνεται σε μόλις 4.8 δευτερόλεπτα και η μέγιστη ταχύτητα πλησιάζει τα 200 km/h.

Εξοπλίζεται με φρένα της Brembo, ενισχυμένα με ΑBS της Bosch και κυλά σε τροχούς ντυμένους με ελαστικά CST SPORT AS5 διαστάσεων 110/70 R17 εμπρός και 150/60 R17 πίσω.

Ο πίνακας οργάνων με την TFT οθόνη 5” , μπορεί να συνδυάζεται με το (προαιρετικό) T-Box ώστε να δείχνει τις οδηγίες του συστήματος πλοήγησης, Το T-Box έχει ενσωματωμένη μονάδα 4G για σύνδεση με το διαδίκτυο, μονάδα GPS, και ξεχωριστή IMU 6-αξόνων. Συνδέεται με την εφαρμογή της CFMOTO για να εμφανίζει στο κινητό την θέση του οχήματος σε πραγματικό χρόνο (tracking), τα στατιστικά οδήγησης, τις διαδρομές που διανύθηκαν και τις βασικές ενδείξεις της μοτοσυκλέτας.

Επίσης πραγματοποιεί αναβαθμίσεις OTA (Over Τhe Air) σε όλους τους εγκεφάλους, και παρέχει αντικλεπτική λειτουργία συνδυάζοντας το GPS και την IMU με ειδοποιήσεις στο κινητό του ιδιοκτήτη

Η 450SR έχει ανακοινωθεί για την ελληνική αγορά, με τιμή που οριστεί στα €6,390.

300CL-X

CFMOTO 300CL X

Η εμφάνιση του 300CL-X στο περίπτερο της CFMOTO στην EICMA αποκαλύπτει μια μοτοσυκλέτα που οπτικά δεν ξεχωρίζει από τη μικρότερη αδελφή της των 250 cc, ενώ το ίδιο συμβαίνει και εμβαθύνοντας στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.

Η απόσταση μεταξύ τους μετρά σε 6 χιλιοστά φαρδύτερα πιστόνια (μεγαλύτερη διάμετρος) για την ίδια διαδρομή, με το αποτέλεσμα να ανεβάζει τον κυβισμό από τα 249 στα 292 cc.

Αυτό έχει ως επίπτωση τη μικρή αύξηση της μέγιστης ιπποδύναμης από τους 26.2 hp (250CL-X) στους 27.5 και της μέγιστης ροπής από τα 2.2 kgm στα 2.6. Αλλάζουν ωστόσο και οι στροφές όπου εμφανίζονται αυτές οι μέγιστες τιμές απόδοσης, έτσι η ισχύς κορυφώνεται 450 στροφές χαμηλότερα, στις 8,750 rpm, ενώ η ροπή αποδίδεται πλέον 250 στροφές πιο νωρίς, στις 7,000 rpm.

Αυτή είναι και η μόνη καταγεγραμμένη διαφορά μεταξύ των δύο διαφορετικών εκδόσεων κυβισμού, καθώς σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία τους εμφανίζονται πανομοιότυπα: βάρος, διαστάσεις και εξοπλισμός δε διαφέρουν.

Ακόμη και στα χρώματα θα μπερδευόμαστε, καθώς και το 300άρι CL-X θα διατίθεται στα ίδια δύο χρώματα: Nebula White (λευκό) και Nebula Black (μαύρο).

Το CFMOTO 300CL-X κοστολογείται την Ελλάδα προς €4,290, δηλαδή €200 παραπάνω από το 250.

NK-C22 Concept / 800NK

cfmoto 800nk

Η πλατφόρμα των 800 cc που η CFMOTO έχει εξελίξει με αφετηρία τον κινητήρα LC8c της ΚΤΜ επεκτείνεται και στη γκάμα γυμνών μοντέλων ΝΚ. Προς το παρόν η μοτοσυκλέτα παραμένει πρωτότυπη, ωστόσο στην Κίνα εμφανίστηκε πρόσφατα η έκδοση παραγωγής μέσω εγγράφων έγκρισης τύπου, προσφέροντάς μας μια πρώτη εικόνα της τελικής μορφής που θα έχει και γεννώντας ελπίδες πως θα τη δούμε εντός του 2023.

Πρώτα απ’ όλα προσέχουμε πως στις δύο εικόνες που συνοδεύουν την είδηση υπάρχουν μερικές οφθαλμοφανέστατες διαφορές μεταξύ του πρωτοτύπου C22 και του τελικού προϊόντος. Σε αυτές φαίνεται καθαρά πως το μονόμπρατσο ψαλίδι έχει δώσει τη θέση του σε ένα διπλό συμβατικό, ενώ και οι μασίφ ζάντες του πρωτοτύπου έχουν αντικατασταθεί από ένα ζεύγος πιο “προσγειωμένων” χυτών με διαστάσεις 120/70-17 μπροστά και 180/55-17 πίσω.

Αντίο λέμε και στα αεροδυναμικά φτεράκια που κοσμούσαν τα πλαϊνά μπροστινά πλαστικά του πρωτοτύπου, τα οποία δεν υπάρχουν στην έκδοση παραγωγής.

Κατά τα λοιπά ωστόσο, η σχεδίαση δε δείχνει να αλλάζει ιδιαίτερα στη μετάβαση από το C22 στο NK800, αν και δεν έχουμε εικόνα της δεξιάς πλευράς της μοτοσυκλέτας, έτσι δε γνωρίζουμε τι εξάτμιση φορά στην τελική του μορφή.

Ασχέτως αν θα ακολουθήσει το σχέδιο με δίδυμα τελικά στη δεξιά πλευρά, όπως στο C22, θα στοιχηματίζαμε με αρκετή σιγουριά πως το σύστημα εξαγωγής δε θα φέρει από το εργοστάσιο την υπογραφή της ιταλικής SC Project ως εμφανίστηκε στην EICMA, αλλά ένα πιο φτηνό εργοστασιακό πακέτο.

Στα τεχνικά στοιχεία των επίσημων εγγράφων αλλιεύουμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Η ονομαστική ισχύς του NK800 ανακοινώνεται στους 99.2 ίππους για 186 κιλά υγρού βάρους, η θεωρητική τελική του ταχύτητα ορίζεται στα ικανοποιητικότατα (για γυμνή) 220 km/h, ενώ το σύστημα ABS φέρει την υπογραφή Bosch 9.1MB.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στην ύπαρξη δύο εκδόσεων που χαρακτηρίζονται από κωδικούς CF800-7 και CF800-7A. Η πρώτη είναι πιθανότατα η βασική έκδοση που απεικονίζεται με μαύρο χρώμα, ενώ η δεύτερη είναι η μπλε μοτοσυκλέτα. Δίχως να γνωρίζουμε σε τι διαφέρουν, στα λίγα τεχνικά στοιχεία που έχουν διαρρεύσει όλα τα νούμερα είναι πανομοιότυπα μεταξύ των δύο ΝΚ800, αλλά με το μάτι μπορούμε να διακρίνουμε μια διαφορά στα όργανά τους.

Συγκεκριμένα, η έκδοση 7Α φαίνεται να φορά μια αρκετά μεγαλύτερη οθόνη στα όργανα, υπονοώντας πιθανώς πως πρόκειται για δύο εκδόσεις με διαφορετικά επίπεδα εξοπλισμού και τίποτε περισσότερο.

Η μοτοσυκλέτα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και παραμένει άγνωστο το χρονοδιάγραμμα άφιξής της. Αν και ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί σε μορφή παραγωγής ούτε στην πατρίδα της, η κυκλοφορία των επίσημων αυτών εγγράφων μας επιτρέπει να ελπίζουμε να τη δούμε στην Ευρώπη μέσα στο 2023.

800MT Sport R Concept

CFMOTOI 800 mt r concept

Μέσω της συνεργάτιδάς της, ΚΤΜ, η CFMOTO έχει πλέον παρουσία στη μικρή κατηγορία των Grand Prix, Moto3 και το γεγονός αυτό γιορτάζεται με την εμφάνιση του πρωτοτύπου 800MT Sport R.

Βασισμένο στην ασφάλτινη έκδοση 800ΜΤ Sport, βαμμένο στα χρώματα της ομάδας CFMOTO Prüstel και ενδεδυμένο με εκλεκτό εξοπλισμό, όπως το αμορτισέρ της Ohlins, την εξάτμιση της SC Project και τα φρένα της Brembo μεταξύ άλλων, το πρωτότυπο αυτό δε συνοδεύεται από δηλώσεις περί μελλοντικής παραγωγής.

Αποτελεί ωστόσο ένα σημάδι της ραγδαίας ανάπτυξης της CFMOTO, η οποία αποτελεί μέρος του κινεζικού κύματος που έχει αρχίσει να σαρώνει τις δυτικές αγορές με ολοένα και καλύτερες μοτοσυκλέτες, έχοντας ξεφύγει πια από τα στενά όρια των μικρών κυβισμών.

Papio Nova

cfmoto papio nova

H πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της CFMOTO παρουσιάστηκε στην έκθεση του Μιλάνου, EICMA 2022 και πρόκειται ουσιαστικά για ένα mini bike που στοχεύει στους νεώτερους ηλικιακά αναβάτες.

Το Papio Nova είναι εφοδιασμένο με δύο μπαταρίες λιθίου, 69.3V/32A έκαστη, που του δίνουν αυτονομία έως 190 χιλιόμετρα σύμφωνα με την CFMOTO, ενώ μπορούν να φορτιστούν στο 80% μέσα σε δύο ώρες.

Η ιπποδύναμή του φτάνει τα 12,5Kw ή 16.7 ίππους και η ροπή του κορυφώνεται στα χορταστικά 25.6 kgm. Με αυτά τα δεδομένα μπορεί να επιτύχει τελική ταχύτητα 112 km/h και η επιτάχυνσή του από τα 0 έως τα 50χ.α.ω. έρχεται (ονομαστικά) σε 2.3 δευτερόλεπτα.

Χρησιμοποιεί ιμάντα για την τελική μετάδοση μιας και ο κινητήρας βίσκεται στο κέντρο, αλλά και δικάναλο σύστημα ABS της Bosch, 10.1, Brembo δαγκάνες και ειδικά ελαστικά της Cheng Shin.

Παράγεται σε μπλε, κίτρινο και λευκό χρωματισμό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το Papio προϋπήρχε ως όνομα σε μοτοσυκλετάκι που θυμίζει το MSX 125 Grom της Honda, με τετράχρονο κινητήρα 126 κυβικών εκατοστών, απόδοση 9.3 ίππων και κιβώτιο 6 ταχυτήτων.

Το ενδεχόμενο μέλλον στις ευρωπαϊκές αγορές παραμένει άγνωστο επί του παρόντος.

CForce X Concept

cforce x concept

Με το πρωτότυπο Χ η CFMOTO μας προσφέρει μια γεύση από τον μελλοντικό σχεδιασμό των ATV της.

Δεν γίνεται καμιά αναφορά στον εξοπλισμό ή τον κινητήρα του, τις ελκτικές του ικανότητες ή τη δυνατότητά του να φτάσει σε απάτητες κορυφογραμμές. Ο βασικός λόγος ύπαρξης αυτού του πρωτοτύπου είναι να μας δείξει πώς θα επανασχεδιαστεί όλη τη γκάμα της CFMOTO στο κοντινό μέλλον.

Το σημείο-κλειδί είναι η σχεδίαση του μπροστινού μέρος στο οποίο πρωταγωνιστεί το νέο φωτιστικό σώμα Ridevision LED, ενώ στην πίσω όψη του X Concept δεσπόζει η νέα διπλή απόληξη της εξάτμισης που έχει ενσωματωθεί στο σχέδιο τους ουράς.

Με φάρο αυτόν τον σχεδιασμό λοιπόν, αλλά και με δηλώσεις για άφθονες δυνατότητες συνδεσιμότητας μέσω ψηφιακών οθονών, η γκάμα ATV της CFMOTO μας δείχνει την πορεία που θα έχει εμφανισιακά η εξέλιξή της στα επόμενα χρόνια.

CForce 110

cforce 110

Το CFORCE 110 είναι ένα μικρό, παιδικό ATV με μονοκύλινδρο κινητήρα 110 cc με έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής, ηλεκτρονικό ψεκασμό και κίνηση στους πίσω τροχούς μέσω αλυσίδας – και δε βγάζει πινακίδα κυκλοφορίας.

Διαθέτει ασφάλεια που μπαίνει στο χέρι του μικρού αναβάτη και σε περίπτωση που για κάποιο λόγο χωρίσει με το όχημα, αυτό θα σταματήσει τη λειτουργία του. Περιλαμβάνει περιοριστή ταχύτητας, σημαία στην ουρά για να διακρίνεται εύκολα από μακριά, 3.5’ LCD οθόνη, φώτα LED, δισκόφρενα παντού, μίζα για την εκκίνηση και ρεζερβουάρ βενζίνης με χωρητικότητα 6.7 λίτρων.

Διατίθεται σε κόκκινο (Rocket Red) και μπλε (Baja Blue) χρώμα, ενώ η λιανική του τιμή στην Ελλάδα είναι €2,490.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 15:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon