.
Κατηγορία CFMOTO
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 17:49

Test – CFMOTO 300CL-X (2022)

Κλασικό συμφέρον

Η CFMOTO χτυπά στους μικρομεσαίους κυβισμούς με μια μοτοσυκλέτα βασισμένη στο 300ΝΚ με τα γονίδια των 700CL-X.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το 2021 ήταν η χρονιά των 700CL-X, καθώς οι δύο εκδόσεις Heritage και Sport έφτασαν στην Ελλάδα με έναν δυνατό δικύλινδρο κινητήρα, πολύ προσεγμένη σχεδίαση και ποιοτική κατασκευή.

Έναν χρόνο αργότερα η CFMOTO παρουσίασε δύο νέες εκδοχές στην οικογένεια CL-X, αμφότερες με μικρότερους μονοκύλινδρους κινητήρες 250 και 300 κυβικών που αναμενόμενα στόχευσαν ένα διαφορετικό ακροατήριο προτάσσοντας τον οικονομικό τους χαρακτήρα, με κερασάκι την ίδια γοητευτική σχεδίαση (με υπογραφή Kiska Design) και ανάλογη ποιότητα με τα 700άρια.

 A15A9468 web

Το 300CL-X, που δοκιμάζουμε εδώ, βασίζεται εν πολλοίς στην ίδια βάση με το 300ΝΚ, δηλαδή χρησιμοποιεί κοινό κινητήρα, πλαίσιο, τροχούς, αναρτήσεις και φρένα. Οι διαφορές ξεκινούν προφανώς από τη σχεδίαση, που σε κάθε περίπτωση εμπνέεται από διαφορετικές σχολές, μα επεκτείνονται και στις εργονομίες των δύο μοτοσυκλετών.

Το 300CL-X ξεχωρίζει από το ΝΚ σε δύο βασικά σημεία: τιμόνι και θέση μαρσπιέ. Το κωνικής διατομής τιμόνι του CL-X είναι σαφώς ψηλότερο και φαρδύτερο, ενώ τα μαρσπιέ εδώ είναι τοποθετημένα αρκετά πιο μπροστά και λίγο πιο χαμηλά από το ΝΚ.

Παρότι το ύψος της σέλας δεν αλλάζει μεταξύ των δύο μοντέλων, η θέση οδήγησης είναι αισθητά διαφορετική, πιο χαλαρή και απλωτή στο CL-X, λιγότερο “πολεμική” από το ΝΚ.

Η θέση των μαρσπιέ μεταβάλλεται και για τον συνεπιβάτη, καθώς στο 300CL-X έχει τα πόδια σε πιο φυσιολογικές γωνίες, πατώντας πιο χαμηλά και διπλώνοντας λιγότερο τα γόνατα. Σε συνδυασμό με την εμφανώς ευρύτερη και ανετότερη σέλα συνεπιβάτη, η παρέα σου στις βόλτες θα νιώθει σαφώς πιο άνετα εδώ.

Μια ακόμη διαφορά εντοπίζουμε στην οπτική πληροφόρηση του αναβάτη, όπου η έγχρωμη οθόνη του 300ΝΚ δίνει εδώ τη θέση της σε ένα στρογγυλό όργανο με μονόχρωμη LCD οθόνη.

Τέλος, το 300CL-X φορά λίγο φαρδύτερο πίσω λάστιχο (150/60-17, αντί 140/60) και δοχείο καυσίμου που γεμίζει με 14.5 λίτρα βενζίνης, δύο περισσότερα από το 300ΝΚ.

Το αποτέλεσμα των διαφορών αυτών στη ζυγαριά μετρά 4 επιπλέον κιλά για το 300CL-X, καθώς με γεμάτο το ρεζερβουάρ του ζυγίζει 155 κιλά.

A15A9388 web

Αυτό που δεν αλλάζει καθόλου μεταξύ των δύο μοτοσυκλετών είναι ο κινητήρας, ο οποίος θέτει στην υπηρεσία μας 27.5 ίππους και 2.6 χιλιογραμμόμετρα ροπής. Ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος των 292 cc είναι υπέροχα εύχρηστος στην καθημερινότητα, διαθέτοντας όλα όσα χρειάζεται κάποιος για τα βασικά: ενεργητική ασφάλεια και διασκέδαση.

Η επιτάχυνσή του είναι δυνατή και επαρκής για να μην ασχολείσαι με αυτοκίνητα στα φανάρια, αλλά και διασκεδαστική με τη δύναμη απλωμένη σε όλο το εύρος λειτουργίας του κινητήρα. Δε μένει λοιπόν στις χορταστικές επιταχύνσεις, αλλά έχει και διάρκεια που του επιτρέπει να σκαρφαλώνει σχετικά άνετα στα 140 km/h χωρίς να νιώθεις πως τον βιάζεις.

Αυτό σημαίνει πως μια ταχύτητα ταξιδιού έως τα 110-120 km/h δεν είναι καθόλου ανέφικτη, ούτε μεταδίδει την αίσθηση πως ο κινητήρας παραπιέζεται, απεναντίας προσφέρει τον ιδιοκτήτη του 300CL-X τη δυνατότητα να εκδράμει και εκτός του αστικού ιστού ή να μην ιδρώνει στη δεξιά λωρίδα όταν βρεθεί σε έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Όπως είχαμε δει και στο 300ΝΚ, έτσι και εδώ οι δύο modes (Sport και Eco) του κινητήρα, που ενεργοποιούνται με ένα κουμπί στην αριστερή πλευρά του τιμονιού, δεν έχουν ιδιαίτερη επίδραση στο αποτέλεσμα, ούτε στην απόκριση γκαζιού, ούτε σε τελική ταχύτητα, ούτε σε ισχύ. Κι αν στο ΝΚ είχαμε αλλαγή στο μοτίβο της έγχρωμης οθόνης, εδώ η απλούστερη LCD δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

Ένα στοιχείο που με χαρά είδαμε να επαναλαμβάνεται από το 300ΝΚ στο 300CL-X είναι η κατανάλωση καυσίμου. Εύκολα βγάλαμε μια μέση τιμή γύρω στα 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, επίδοση που πρέπει να σημειώσουμε πως έγινε με έναν βαρύ αναβάτη και πιέζοντας αρκετά τον κινητήρα.

A15A9431 web

Ο κόσμος του 300CL-X είναι η καθημερινότητα, εξυπηρετώντας ξεκούραστα και εύκολα σε πληθώρα καταστάσεων. Το μποτιλιάρισμα δεν είναι ζήτημα για αυτή τη CFMOTO καθώς η λεπτή σιλουέτα και το σχετικά χαμηλό βάρος συνθέτουν ένα πρακτικότατο πακέτο.

Η γραμμικότητα που χαρακτηρίζει την απόδοση του ψεκασμού και το αρμονικό άπλωμα της ροπής κάνει τη μοτοσυκλέτα να δείχνει ακόμη πιο φιλική, με το δωράκι να έρχεται κάθε φορά που κάνεις κέφι να ανοίξεις το γκάζι πιο επιθετικά. Κι αυτό ακριβώς είναι το ατού που οφείλει να έχει κάθε μοτοσυκλέτα που θέλει να τα κάνει όλα καλά: να μπορεί να οδηγηθεί εξίσου εύκολα είτε υπναλέα, ή με αγριεμένες διαθέσεις.

Το 300CL-X δε λέει όχι σε καμιά περίπτωση και επιπλέον αποδεικνύεται συνεπές στις προθέσεις του. Αν θες να πας χαλαρά και ήρεμα, η μοτοσυκλέτα ακολουθεί χωρίς σκόρτσα και νάζια, έχει ροπούλα να οδηγήσεις με μια πάνω στο κιβώτιο και όλα δουλεύουν σωστά.

Όποτε αποφασίσεις να ανοίξεις πιο επιθετικά τη γκαζιέρα, το 300CL-X πάλι ακολουθεί με καλοστημένες αναρτήσεις και απολαυστική δύναμη από τον μονοκύλινδρο κινητήρα, ακόμη κι αν θες να γεμίζεις τις σχέσεις αναζητώντας καρπούς ψηλότερα στο στροφόμετρο.

Οι αναρτήσεις του λειτουργούν με συνέπεια, με λίγο σφικτές αποσβέσεις για τις λακκούβες της πόλης, αλλά πολύ καλές για τις δυναμικές απαιτήσεις μιας στριφτερής διαδρομής. Εξίσου θετική η εικόνα και από τα φρένα που έχουν την απαραίτητη δύναμη να σταματήσουν το 300CL-X με όσα κι αν πηγαίνει, με την ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα μπροστά να πρωταγωνιστεί.

A15A9384 web

Η CFMOTO έχει πιάσει καλά τον παλμό των Ευρωπαίων μοτοσυκλετιστών, παρουσιάζοντας μια διαρκώς διευρυνόμενη γκάμα μοντέλων που στέκουν δυνατά στην αγορά, ενώ χαρακτηρίζονται και από εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές.

Η περίπτωση του 300CL-X δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά μάλλον παράδειγμα αυτής της εμπορικής στρατηγικής. Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα με πολύ προσεγμένη εμφάνιση, ποιοτική στα εξαρτήματα και την κατασκευή της, ενώ συνοδεύεται από μια νοστιμότατη τιμή.

Στα €4,290 δε βρίσκει κανείς πολλές επιλογές σε αυτά τα χωράφια κυβισμού και απόδοσης, ενώ συγκρίνεται άμεσα και με πολλά σκούτερ αναλόγου κυβισμού.

Το CFMOTO 300CL-X συνιστά μια ολοκληρωμένη πρόταση που μπορεί να εξυπηρετήσει με ευκολία, άνεση και χάρη στην καθημερινή μετακίνηση, ό,τι κι αν περιλαμβάνει αυτή, είναι όμορφο και προσεγμένο για να τραβά βλέμματα στον δρόμο, οικονομικό και αρκετά δυνατό για να στέκεται αξιοπρεπέστατα απέναντι σε οποιονδήποτε άμεσο ανταγωνιστή.

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Caberg Avalon Forge
Τζάκετ: Nordcode X-City
Γάντια: Macna Corridor RTX
Μποτάκια: Forma Cooper Camo

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο CFMOTO 300CL-X (2022)
Αντιπρόσωπος Muvus
Τιμή €4,290
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1K, Υ/Ψ
Κυβισμός (cc) 292
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78 x 61.2
Συμπίεση (:1)  11
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,365
Ύψος σέλας (mm) 795
Μήκος (mm) 2,020
Πλάτος (mm) 835
Ύψος (mm) 1,138
Απόσταση εδάφους (mm) 150
Βάρος (kg)   155 (υγρό)
Ρεζερβουάρ (lt)  14.5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 37 mm 
Πίσω  Ένα αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά CST Ride MIGRA S1 (tubeless)
Μπροστά 110/70-17
Πίσω  150/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 292 mm, ακτινική δαγκάνα 4 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 220 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  27.5 / 8,750
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 2.6 / 7,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 09:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - CFMOTO 300NK 2022 Test – CFMOTO 700 CL-X Adventure (2023) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon