.
Κατηγορία ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 17:31

MotoGP - Από «σημείο αναφοράς» στο... αβέβαιο μέλλον – Η πτωτική πορεία του Takaaki Nakagami

Πέρυσι ο Takaaki Nakagami ανέβασε το επίπεδό του και κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα στους οδηγούς της Honda. Φέτος, ωστόσο, η πορεία του καθιστά μάλλον αβέβαιο το μέλλον του στο MotoGP.

Εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν αρχίσει να ακούγονται στο paddock οι πρώτοι ψίθυροι, που ολοένα δυναμώνουν, αναφορικά με τον Takaaki Nakagami.

Επίκεντρο αυτών είναι το κατά πόσο αξίζει να πιάνει μια θέση στη μεγάλη κατηγορία, την ώρα μάλιστα που ένας συμπατριώτης του κερδίζει τις εντυπώσεις στην Moto2.

Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από μερικούς μήνες, τη σεζόν του 2020, ο Taka είχε καταφέρει να ξεχωρίσει με τα αποτελέσματά του.

Μπορεί να μην κατάφερε να ανέβει στο βάθρο ή να πάρει νίκη – δεν ξεχνάμε πως το βάρος της πίεσης στην Aragon 2 τον λύγισε – αλλά ήταν σε όλους τους αγώνες που τερμάτισε μέσα στη δεκάδα!

Ένα διόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμα, από έναν οδηγό που στο παρελθόν δύσκολα κατάφερνε να μπει στους κορυφαίους δέκα κάποιου αγώνα.

nakagami-shmeio-anaforas-avevaio-mellon-fgty2.jpg

Μάλιστα μέχρι την οδυνηρή του πτώση στην Aragon 2 (τότε που ήταν φαβορί για τη νίκη έχοντας ξεκινήσει από την pole), ήταν για δέκα συνεχόμενους αγώνες στη δεκάδα.

Κάποια στιγμή έδειχνε ικανός να κυνηγήσει ακόμα και τον τίτλο, σε ένα πρωτάθλημα που ο νικητής στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με μία μόνο νίκη.

Η Honda έβλεπε στο πρόσωπο του έμπειρου Ιάπωνα έναν πιλότο στον οποίο μπορούσε να βασιστεί, πέρα φυσικά από το μεγάλο της αστέρι, τον Marc Marquez.

Η απουσία του τελευταίου έφερε περισσότερους πόρους και προσοχή στη μεριά του Nakagami, ο οποίος τους δικαίωνε με τη σταθερή του παρουσία στους πρώτους δέκα.

Στο Red Bull Ring της Αυστρίας οι κόκκινες σημαίες του στέρησαν μια ενδεχόμενη νίκη, όπως και στην Aragon αργότερα.

nakagami-shmeio-anaforas-avevaio-mellon-fgty3.jpg

Εκεί, στην Ισπανία, έγινε και ο πρώτος Ιάπωνας εδώ και 20 χρόνια που έπαιρνε pole position. Όμως η πίεση από τις προσδοκίες και η ταμπέλα του φαβορί, τον λύγισαν όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος.

Το 2021 όμως είναι μια εντελώς αντίθετη και διαφορετική ιστορία. Σε 15 αγώνες μέχρι στιγμής, έχει πάρει μόλις 12 βαθμούς στους 8 από αυτούς με τέσσερεις εγκαταλείψεις και τέσσερεις 13ες θέσεις.

Πως εξηγείται αυτή η πτώση στην απόδοσή του; Σε κάποιο βαθμό σίγουρα έχει παίξει ρόλο και η επιστροφή του Marc Marquez.

Με τον Ισπανό στο γκαράζ της Repsol Honda, μεγάλο μέρος της προσοχής που απολάμβανε στην LCR Honda ο Nakagami από τους μηχανικούς του εργοστασίου, μειώθηκε.

Επιπλέον η Honda – εν τη απουσία του Marquez – «κατάφερε» να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την RC213V του ’21.

nakagami-shmeio-anaforas-avevaio-mellon-fgty4.jpg

Την ίδια ώρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Taka έκανε και άλμα φέτος από τη μοτοσυκλέτα του ’19 πέρυσι, σε αυτή του 2021 φέτος.

Ό,τι και να συμβαίνει, το θέμα για τον Nakagami είναι ότι αυτή η πτώση στην απόδοσή του δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή.

Είναι γνωστό ότι η Honda θέλει οπωσδήποτε έναν Ιάπωνα οδηγό στη μεγάλη κατηγορία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνει και τα στραβά μάτια στο θέμα των αποτελεσμάτων.

Ειδικά όταν στη μεσαία κατηγορία έρχεται με φόρα ένας άλλος Ιάπωνας, που περιμένει την ευκαιρία του. Ο λόγος για το «κρυφό διαμάντι» της Moto2, τον Ai Ogura.

nakagami-shmeio-anaforas-avevaio-mellon-fgty5.jpg

Ο Ιάπωνας που μας εντυπωσίαζε πέρυσι με την εξαιρετική του σταθερότητα και παρουσία στο βάθρο, με την εικόνα του να χαλάει μόνο στα τελευταία Grand Prix.

Κέρδισε την άνοδό του στην Moto2 κι από τότε έδειξε τις δυνατότητές του, αφού επισκιάζει τους Albert Arenas και Tony Arbolino, από τους οποίους έχασε πέρυσι στο πρωτάθλημα της μικρής κατηγορίας.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, στάθηκε άτυχος διότι έπεσε πάνω στον φοβερό Raul Fernandez που έχει επισκιάσει τους πάντες στη μεσαία κατηγορία, rookies ή έμπειρους.

Το «πρόβλημα» για τον Takaaki Nakagami είναι ότι ο συμπατριώτης του θα μείνει για άλλον ένα χρόνο στην Moto2 και αν καταφέρει να χτίσει πάνω στη φετινή του σεζόν, τότε τα πράγματα για τον Taka θα γίνουν πολύ δύσκολα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 17:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon