.
Κατηγορία Rally Dakar
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 16:00

Αφιέρωμα Dakar Rally Countdown – Ο αγώνας του 2005

Ο Cyril Despres για 1η φορά στην κορυφή!

Το αφιέρωμα στο Dakar Rally συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τα σημαντικότερα γεγονότα του αγώνα που πραγματοποιήθηκε το 2005.

Τα στοιχεία του Dakar Rally 2005 με μια ματιά

Εκκίνηση: 31 Δεκεμβρίου 2004, Barcelona (Spain)

Τερματισμός: 16 Ιανουαρίου, Dakar (Senegal)

Ημέρα ξεκούρασης: 9 Ιανουαρίου, Atar (Mauritania)

Μήκος Rally: 9.039 χλμ.

Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών: 5.433 χλμ.

Χώρες φιλοξενίας: Spain, Morocco, Mauritania, Mali, Senegal

Αριθμός αγωνιζόμενων: 464

Στην εκκίνηση: 165 αυτοκίνητα, 230 μοτοσυκλέτες, 69 φορτηγά

Στον τερματισμό: 215 οχήματα (75 αυτοκίνητα, 104 μοτοσυκλέτες, 36 φορτηγά)

Νικητές (Όχημα, Αναβάτης/οδηγός-συνοδηγός/οι, Κατασκευαστής):

-Μοτοσυκλέτες: Cyril Despres (Fra) KTM

-Αυτοκίνητα: Alphand/Picard (Fra) MITSUBISHI

-Φορτηγά: Kabirov/Belyaev/Mokeev (Rus) KAMAZ

Κύριοι Διεκδικητές της νίκης:

KTM: Despres, Meoni, Cox, Brucy, De Gavardo, Esteve Pujol, Coma, Ullevalseter, Caldecott

Yamaha: Frétigné

Αυτοκίνητα (Κατασκευαστής/οδηγοί-συνοδηγοί)

Schlesser-Ford: Schlesser-Borsotto, J.M.Servia-Debron

Mitsubishi: Masuoka-Schulz, Peterhansel-Cottret, Roma-Magne, Alphand-Picard

Nissan: McRae-Thorner, Vatanen-Siviero, De Villiers-Lurquin, Sousa-Delli-Zotti, Shinozuka-Maimon

Volkswagen: Saby-Perin, Kankkunen-Repo, Kleinschmidt-Pons, Gordon-Von Zitzewitz

BMW: El Attiyah-Guehennec, Monterde-Tornabell

Φορτηγά: (Κατασκευαστής/οδηγοί-συνοδηγοί)

Hino: Sugawara-Suzuki, Sugawara-Hamura

Kamaz: Chagin-Yakoubov-Savostine, Kabirov-Belyaev-Mokeev, Mardeev-Konopko-Golub

Tatra: Loprais-Gilar-Kalina, De Azevedo- De Azevedo-Martinec

Daf: De Rooy.G-Colsoul-Slaats, De Rooy.J-Colebunders-Smulders

Fabrizio Meoni 2005 dakar rally 3

Τα Highlights του αγώνα

Το Dakar του 2005 έδειξε σε όλο τον κόσμο για μία ακόμη φορά το σκληρό του πρόσωπο. Στον αγώνα που ξεκίνησε από την Βαρκελώνη μπροστά σε ένα κοινό που έφτασε τις 200.000, πέρα από την ακύρωση μερικών ειδικών λόγω κακοκαιρίας, είχαμε την ατυχία να θρηνήσουμε και τον χαμό του αναβάτη Jose Manuel Perez στην 6η ειδική αλλά και τον θάνατο του μεγάλου Fabrizio Meoni νικητή του Dakar το 2001 και το 2002. Ο μεγάλος Ιταλός αναβάτης, ένας από τους πιο αγαπημένους στο Dakar, έχασε τη ζωή του στην 11η ειδική ενώ διεκδικούσε στα ίσια τη νίκη στη γενική, στα 47 του χρόνια. Ο θάνατός του προκάλεσε σοκ στους συναθλητές του που ζήτησαν να ακυρωθεί η 12η ειδική και έφτασα στο Bamako με αεροπλάνο.

Στο καθαρά αγωνιστικό σκέλος είχαμε ρεκόρ συμμετοχών με 463 οχήματα στην αφετηρία που κατέρριψαν το προηγούμενο ρεκόρ το οποίο έμενε ζωντανό από το μακρινό 1986.

Στις μοτοσυκλέτες ο Cyril Despres εργοστασιακός αναβάτης της KTM, πήρε την πρώτη νίκη της μεγάλης καριέρας του έχοντας πίσω του τον ομόσταυλό του Marc Coma. Ο νίκη του Γάλλου μόνο εύκολα δεν ήρθε με τον Fretigne της Yamaha να ξεκινά δυναμικά παίρνοντας τα ηνία του αγώνα στις πρώτες ειδικές και τον Coma να περνά μπροστά στην 5η. Ο Despres έφτασε στην κορυφή στην 6η με τον Meoni να κερδίζει την ειδική, μόνο και μόνο για να δει τον Coma να περνά πάλι μπροστά στην 7η. Με την 8η να ακυρώνεται ο Meoni ήταν εκείνος που πέρασε μπροστά στην 9η, ενώ στη 10η ο Despres κατάφερε ηγηθεί. Με την Ιταλό να χάνει τη ζωή του στην 11η  και την 12η ειδική να ακυρώνεται, η 13η ημέρα του αγώνα βρήκε και πάλι τον Despres στην κορυφή, όπως και η 14η έχοντας πίσω του τον ταχύτατο Coma με διαφορά μόλις τρία λεπτά. Ο Despres κέρδισε και την 14η ειδική χωρίς όμως να καταφέρει να ανοίξει την διαφορά του από τον Ισπανό. Όλα κρίθηκαν τελικά στην τελευταία ειδική την οποία και κέρδισε ο Alfie Cox, με τον Coma να μην μπορεί να μειώσει την διαφορά και τον Despres να στέφεται νικητής για πρώτη φορά στην καριέρα του. Το 2005 είναι ουσιαστικά και η χρονιά που ξεκινά η “κόντρα” μεταξύ των δύο μεγάλων αυτών αναβατών που μας απασχόλησε για πολλά χρόνια στη συνέχεια. Αυτή ήταν μία ακόμη επιβλητική νίκη για την KTM που έκανε δικές της τις 14 από τις 15 πρώτες θέσεις της γενικής!

Σα αυτοκίνητα ο φοβερός και τρομερός Stéphane Peterhansel κατόρθωσε να πάρει την δεύτερη σερί νίκη του, φτάνοντας έτσι σε νέο ρεκόρ συνολικών νικών, μαζί με τις έξι που είχε αποκομίσει στις μοτοσυκλέτες.  

Τέλος, στα φορτηγά ο Firdaus Kabirov της KAMAZ έδωσε μία ακόμη νίκη στον Ρώσο κατασκευαστή, η οποία και τον έφερε σε ισοπαλία με την Tatra με έξι νίκες για τον καθένα.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 14:29

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon