.
Κατηγορία Rally Dakar
Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 15:36

Αφιέρωμα Dakar Rally Countdown – Ο αγώνας του 2006

“Πρώτο αίμα” για Marc Coma

Το αφιέρωμα στο Dakar Rally συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τα σημαντικότερα γεγονότα του αγώνα που πραγματοποιήθηκε το 2006.

Τα στοιχεία του Dakar Rally 2006 με μια ματιά

Εκκίνηση: 31 Δεκεμβρίου 2005, Lisbon (Portugal)

Τερματισμός: 15 Ιανουαρίου, Dakar (Senegal)

Ημέρα ξεκούρασης: 8 Ιανουαρίου, Nouakchott (Mauritania)

Μήκος Rally: 9.043 χλμ.

Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών: 4.813 χλμ.

Χώρες φιλοξενίας: Portugal, Morocco, Mauritania, Mali, Guinea, Senegal

Αριθμός αγωνιζόμενων: 475

Στην εκκίνηση: 174 αυτοκίνητα, 232 μοτοσυκλέτες, 69 φορτηγά

Στον τερματισμό: 193 οχήματα (67 αυτοκίνητα, 93 μοτοσυκλέτες, 33 φορτηγά)

Νικητές (Όχημα, Αναβάτης/οδηγός-συνοδηγός/οι, Κατασκευαστής):

-Μοτοσυκλέτες: Marc Coma (Esp) KTM

-Αυτοκίνητα: Alphand/Picard (Fra) MITSUBISHI

-Φορτηγά: Chagin/Yakubov/Savostin (Rus) KAMAZ

Κύριοι Διεκδικητές της νίκης:

KTM: Despres, Esteve Pujol, Coma, De Gavardo, Sala, Ullevalseter, Caldecott, Blais

Yamaha: Frétigné

Αυτοκίνητα (Κατασκευαστής/οδηγοί-συνοδηγοί)

Schlesser-Ford: Schlesser-Borsotto, Magnaldi-Debron, Servia-Alcaraz

Mitsubishi: Masuoka-Schulz, Peterhansel-Cottret, Roma-Magne, Alphand-Picard

Volkswagen: Saby-Perin, De Villiers-Thorner, Sainz-Sculz, Kleinschmidt-Pons

BMW: El Attiyah-Guehennec, Chicherit-Baumel, Monterde-Tornabell

Φορτηγά: (Κατασκευαστής/οδηγοί-συνοδηγοί)

Hino: Sugawara-Suzuki, Sugawara-Hamura

Kamaz: Chagin-Yakoubov-Savostine, Kabirov-Belyaev-Mokeev

Tatra: Loprais-Gilar-Loprais, De Azevedo-Martinec-Justo

Τα Highlights του αγώνα

Το 2006 είδε για πρώτη φορά τον Marc Coma να στέφεται νικητής του θρυλικού αγώνα. Ο Ισπανός εργοστασιακός αναβάτης της KTM είχε απέναντί του το μεγάλο φαβορί για τη νίκη τον γάλλο Cyril Despres, ο οποίος στάθηκε ιδιαίταρα άτυχος, σχεδόν στην αρχή του αγώνα, καθώς τραυμάτισε τον ώμο του και εξάρθρωσε την κλείδα του. Αυτό δεν εμπόδισε ωστόσο τον σκληροτράχηλο Γάλλο από το να συνεχίσει καταφέρνοντας να κερδίσει και δύο ειδικές στην πορεία! Η τεράστια προσπάθειά του δεν ήταν όμως αρκετή για να περάσει μπροστά από τον Coma, που πήρε τα ηνία του αγώνα περίπου στη μέση και έμεινε στην κορυφή μέχρι το τέλος, ελέγχοντας τον ρυθμό και βλέποντας παράλληλα τους διώκτες του να αποσύρονται (Esteve). Τους Coma και Despress συνόδευσε στην 3η θέση του βάθρου ο Giovani Sala με τις μοτοσυκλέτες της KTM που κυριάρχησε σε ένα ακόμη Dakar να κατακλύζουν τις οχτώ (8) πρώτες θέσεις αλλά και την 10η!

Η Λισαβόνα γίνεται η αφετηρία για το Dakar του 2006 και η Πορτογάλοι το υποδέχονται με μεγάλη θέρμη. Σχεδόν 300.000 κόσμου χαιρέτησαν τους αγωνιζόμενους στην έναρξη τυο αγώνα αλλά και στις δύο ειδικές που πραγματοποιήθηκαν στο έδαφος της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του πρόεδρου της χώρας, Jorge Sampaio.

Πολλοί αγωνιζόμενοι έχασαν τον δρόμο τους το 2006 καθώς οι διοργανωτές αποφάσισαν να μην επιτρέψουν τη χρήση GPS για οδηγούς και πληρώματα με το road book να γνωρίζει ξανά τις παλιές του δόξες.

Σε αυτό το Dakar ο μεγάλος και τρανός Stefan Peterhansel, ως… αυτοκινητάκιας έκανε ένα ακόμη ρεκόρ δικό του καθώς έγινε ο οδηγός με τις περισσότερες νίκες σε ειδικές (αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα) στην ιστορία του αγώνα και ξεπέρασε τον θρύλο των rally, Ari Vatanen, κατά μία νίκη, φτάνοντας στις 51. Στα αυτοκίνητα ωστόσο η νίκη πήγε στους Γάλλους Alphand και Picard της εργοστασιακής ομάδας της Mitsubishi.

Στα φορτηγά ο “τσάρος” Vladimir Changin και το πλήρωμά του στην KAMAZ πήρε μία ακόμη εντυπωσιακή νίκη, την Πέμπτη στην καριέρα του.

Ο θρήνος χτύπησε και στο Dakar του 2006. Ο Andy Caldecott, ο αναβάτης που κέρδισε την πρώτη ειδική επί αφρικάνικου εδάφους, βρήκε ακαριαίο θάνατο στην 9η ειδική του Dakar, έπειτα από σφοδρή πτώση (η 10η ειδική ακυρώθηκε προς τιμήν του), ενώ δύο παιδιά έχασαν επίσης τη ζωής τους στις ειδικές 13 και 14 αφού παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα. Η τελευταία και 15η ειδική του αγώνα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ ως ένδειξη πένθους για τον χαμό των παιδιών.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 14:30

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon