.
Κατηγορία Rally Dakar
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 16:46

Αφιέρωμα Dakar Rally Countdown – Ο αγώνας του 2007

Ο επίμονος Despres

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στο θρυλικό Dakar Rally, αυτή τη φορά με τα σημαντικότερα γεγονότα του αγώνα που πραγματοποιήθηκε το 2007.

David Casteu dakar 2007

Τα στοιχεία του Dakar Rally 2007 με μια ματιά

Εκκίνηση: 6 Ιανουαρίου, Lisbon (Portugal)

Τερματισμός: 21 Ιανουαρίου, Dakar (Senegal)

Ημέρα ξεκούρασης: 13 Ιανουαρίου, Atar (Mauritania)

Μήκος Rally: 7.915 χλμ.

Χιλιόμετρα Ειδικών διαδρομών: 4.309 χλμ.

Χώρες φιλοξενίας: Portugal, Morocco, Mauritania, Mali, Senegal

Αριθμός αγωνιζόμενων: 511

Στην εκκίνηση: 181 αυτοκίνητα, 231 μοτοσυκλέτες, 14 quads, 85 φορτηγά

Στον τερματισμό: 300 οχήματα (109 αυτοκίνητα, 126 μοτοσυκλέτες, 6 quads, 59 φορτηγά)

Νικητές (Όχημα, Αναβάτης/οδηγός-συνοδηγός/οι, Κατασκευαστής):

-Μοτοσυκλέτες: Cyril Despres (Fra) KTM

-Αυτοκίνητα: Peterhansel/Cottret (Fra) MITSUBISHI

-Φορτηγά: Stacey/Gotlib/Der Kinderen (Nld/Bel/Nld) MAN

Κύριοι Διεκδικητές της νίκης:

KTM: Coma, Despres, Esteve Pujol, Casteu, Sala, J.De Azevedo, Ullevalseter, Blais

Yamaha: Frétigné, Faria, Rodrigues, Marchini

Honda: Béthys, Lopez

Αυτοκίνητα (Κατασκευαστής/οδηγοί-συνοδηγοί)

Schlesser-Ford: Schlesser-Debron

Mitsubishi: Masuoka-Maimon, Peterhansel-Cottret, Roma-Cruz, Alphand-Picard

Volkswagen: Sainz-Perin, De Villiers-Von Zitzewitz, Miller-Pitchford, Vatanen-Pons, Sousa-Schulz

BMW X-Raid: El Attiyah-Guehennec, Chicherit-Baumel, Monterde-Lurquin, Kleinschmidt-Thorner

Φορτηγά: (Κατασκευαστής/οδηγοί-συνοδηγοί)

Hino: Sugawara-Suzuki-Koishizawa, Sugawara-Hamura

Kamaz: Chagin-Yakoubov-Savostine, Kabirov-Belyaev-Mokeev

Ginaf: J.De Rooy-Colebunders-Smulders, G.De Rooy-Colsoul-Slaats

Tatra: A.Loprais-Gilar, De Azevedo-Martinec-Justo

Man: Stacey-Gotlib-Der Kinderen, Jacquot-Alcaraz-Van Genugten

Pal Anders Ullevalseter KTM dakar 2007

Τα Highlights του αγώνα

Η Πορτογαλία αποτέλεσε για δεύτερη φορά στην ιστορία της την αφετηρία για το Dakar του 2007, που σημαδεύτηκε από τις τραγικές απώλειες των αναβατών Elmer Symmons και Eric Aubijoux, για τους οποίους κρατήθηκε και σιγή ενός λεπτού στο τέλος του αγώνα. Από τις όμορφες στιγμές μένει στην ιστορία η συμμετοχή της 20χρονης Anne-Charlotte Tilliette που όχι μόνο είχε την μικρότερη ηλικία από όλους τους αγωνιζόμενους αλλά κατάφερε να φτάσει και στον τερματισμό στην 129η θέση από τους 132 αναβάτες που τερμάτισαν! Άλλες τέσσερις γυναίκες κατάφεραν να τερματίσουν με την  νικήτρια της κατηγορίας Luduvine Puy να περνά την γραμμή του τερματισμού στην 42η θέση.

Για τη διεκδίκηση της νίκης στη γενική των μοτοσυκλετών το ρητό «Μην εγκαταλείπεις ποτέ την προσπάθεια σου» επαληθεύτηκε στο Dakar για μία ακόμη φορά. Ο Stefan Peterhansel όχι μόνο βρέθηκε πίσω στις δύο πρώτες ειδικές που πραγματοποιήθηκαν επί πορτογαλικού εδάφους (οι νίκες πήγαν στην Yamaha και τους Ruben Faria και Helder Rodrigues) αλλά αντιμετώπισε και μηχανικά προβλήματα με το που πέρασε το Rally στην Αφρική, τη στιγμή που ο μεγάλος του αντίπαλος, Marc Coma, έδειχνε να βρίσκει ρυθμό και να περνά στην κεφαλή του αγώνα. Σιγά-σιγά όμως ο Γάλλος αναβάτης, με ελεγχόμενες επιθέσεις, άρχισε να ανεβαίνει στην κατάταξη επωφελούμενος και από εγκαταλείψεις και κακοτυχία των αναβατών που βρίσκονταν μπροστά του. Δύο ειδικές πριν το τέλος η υπομονή και η επιμονή του απέδωσαν τα μέγιστα με τον Coma, που βάδιζε ουσιαστικά ανενόχλητος προς τη 2η νίκη του, να πέφτει άσχημα και να τραυματίζεται στο κεφάλι –χτύπησε σε δέντρο- εγκαταλείποντας παράλληλα τον αγώνα. Ο Γάλλος συνέχισε με διαφορά από τους διώκτες του που ξεπερνούσε τη μισή ώρα και έφτασε σε μία μεγάλη νίκη, τη 2η στην καριέρα του. Έτσι η KTM επέκτεινε το σερί των νικών της παίρνοντας παράλληλα τις τέσσερις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης με τους Casteu, Blais και Ullevalseter να ακολουθούν τον Despres με αυτή τη σειρά.

Στα αυτοκίνητα ο μεγάλος Stefan Peterhansel κατόρθωσε να φτάσει πρώτος στη γραμμή του τερματισμού παίρνοντας έτσι την 9η νίκη στην καριέρα του στον θρυλικό αγώνα. Ο Γάλλος οδηγός της Mitsubishi τα βρήκε σκούρα στο πρώτο μισό του αγώνα καθώς είδε τα Volkwagen Touareg των Sainz και De Villiers να κυριαρχούν. Τα πράγματα αντιστράφηκαν από εκεί και μετά προς όφελος του με τα δύο πληρώματα του Γερμανού κατασκευαστή να αντιμετωπίζουν μηχανικά προβλήματα που τους έθεσαν τελικά εκτός μάχης για την πρωτιά.

Τέλος, στα φορτηγά είχαμε κυριολεκτικά ανατροπή της παντοδυναμίας της KAMAZ! Ο Ρώσος Vladimir Chagin και το πλήρωμά του είχε βάλει ως στόχο την 6η νίκη του στον θεσμό και όλα έδειχναν ότι θα το κατάφερνε. Μέχρι την 5η ειδική του αγώνα προηγούνταν στην κατάταξη χωρίς να έχει ουσιαστικά αντίπαλο, αλλά η υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του τελικά τού στοίχισε: το φορτηγό του Chagin ανετράπη και ο “Τσάρος”, όπως είναι το παρατσούκλι του αναγκάστηκε τελικά να αποσυρθεί από το Dakar με τη νίκη να πηγαίνει στον Ολλανδό Hans Stacey και τη ΜΑΝ.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 14:30

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon