.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 15:44

Bosch, Nokia & Deutsche Telekom: Συμμαχία για την οδική ασφάλεια

 

Φιλόδοξο project για επικοινωνία οχημάτων μέσω τοπικών υπολογιστικών νεφών

 

H Bosch, η Nokia και η Deutsche Telekom ενώνουν τις δυνάμεις του για ένα τεχνολογικό project επικοινωνίας οχημάτων, μέσω χρήσης ταχύτατων τοπικών υπολογιστικών νεφών, χρησιμοποιώντας τους αναμεταδότες κινητής τηλεφωνίας.

Οι τρεις εταιρείες ξεκίνησαν ήδη δοκιμές στο κέντρο δοκιμών της Bosch στο Boxberg, με οχήματα τα οποία θα μπορούν να επικοινωνούν όταν βρίσκονται σε κοντινή εμβέλεια το ένα από το άλλο, ανιχνεύοντας πιθανή πορεία σύγκρουσης, και ενεργοποιώντας προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα αποφυγής της, συστήματα όπως ο βοηθός διασταύρωσης (intersection assistant) και το ηλεκτρονικό φως φρένου (electronic brake light)!

Η ασύρματη επικοινωνία μέσω τεχνολογίας cloud μεταξύ οχημάτων κάνει "ορατή" την κίνηση τους στους χρήστες του δρόμου, παρά τα όποια εμπόδια (ψηλά κτήρια, φράχτες, φορτηγά) μπορεί να κρύβουν την πορεία τους από τους υπόλοιπους οδηγούς και αναβάτες.

Το συγκεκριμένο project αφορά στην ασύρματη σύνδεση όλων των οχημάτων, μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, και του Bosch IoT Cloud. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνολογία Mobile Edge Computing ή MEC, μια τεχνολογία ασύρματου δικτύου που χρησιμοποιεί το σύννεφο για να διαμοιράσει σημαντικές πληροφορίες, σχετικές με τον χώρο που κινούνται τα οχήματα.

cloud

Αντίθετα με τα περισσότερα υπολογιστικά νέφη, εδώ δεν έχουμε νέφος με επίκεντρο το internet, αλλά ένα τοπικό δίκτυο με επίκεντρο τον πιο κοντινό κάθε φορά αναμεταδότη κινητής τηλεφωνίας.

Το project των 3 εταιρειών αφορά τόσο την επικοινωνία μεταξύ συμβατικών, όσο και αυτόνομων οχημάτων.

Στόχος των τριών γιγάντων τεχνολογίας είναι μέχρι το 2020 να έχουν εξελίξει την τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας, και των ανάλογων λειτουργιών συνδεσιμότητας μεταξύ οχημάτων, ως μέρος του επερχόμενου δικτύου 5G, με στόχο τα υψηλότερα επίπεδα δυνατοτήτων για αυτόματη οδήγηση.

Για τον σκοπό αυτό, τα οχήματα θα πρέπει να μπορούν να επικοινωνούν το ένα με το άλλο, και μέσω ενός server - είτε σε κεντρικό, είτε σε τοπικό νέφος, αναλόγως των αναγκών. 

1 bbm boxberg

Η τεχνολογία "Intersection Assistant" αφορά σε έναν ηλεκτρονικό βοηθό διασταύρωσης, με τα οχήματα να στέλνουν συνεχώς τη θέση τους σε ένα server. Τα δεδομένα συγκρίνονται με εκείνα που στέλνουν τα υπόλοιπα οχήματα, με το σύστημα να λαμβάνει υπόψη του τους κανόνες του ΚΟΚ για την προτεραιότητα σε κάθε περίσταση. Αν το σύστημα θεωρήσει πως υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης, ένα προειδοποιητικό σήμα προβάλλεται στο όχημα που δεν έχει προτεραιότητα. Ειδικά σε περιπτώσεις εκτός των αστικών κέντρων, όπου τα οχήματα ταξιδεύουν με υψηλότερες ταχύτητες, υπάρχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα ταχύτητας, αν η επικοινωνία γίνει μέσω τοπικού νέφους. 

Συγκριτικά με άλλες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ένα κεντρικό υπολογιστικό νέφος, το τοπικό νέφος προσφέρει τρεις φορές μεγαλύτερη ταχύτητα!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016 13:56

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon