.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 09:44

Ιδού τα σχέδια του πρώτου κινεζικού 8κύλινδρου boxer

Και κάτσε εσύ και... κορόιδευε την Κίνα!

Από την μία, μπορείς να κατηγορήσεις κάποιες κινεζικές κατασκευάστριες εταιρείες, ότι αντιγράφουν ή ξεπατικώνουν σχέδια και ιδέες, από ήδη υπάρχοντες καταξιωμένους κατασκευαστές. Από την άλλη, όμως, κάποια από τα πράγματα που κάνουν απλώς σε εντυπωσιάζουν και σου δείχνουν ότι η Κίνα, πιθανώς ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός γίγαντας στο γνωστό σύμπαν, δεν αστειεύεται -και δεν είναι τυχαίο που κατασκευάζει τα περισσότερα πράγματα που χρησιμοποιούμε παγκοσμίως.

Πριν από λίγες μόλις ώρες, σας ανανεώσαμε την... μνήμη για την επερχόμενη, 8κύλινδρη boxer μοτοσυκλέτα που ετοιμάζει η GWM – Great Wall Motors, για την οποία μιλήσαμε πρώτη φορά πέρσι. Τώρα, κυκλοφόρησαν σχέδια από κατοχυρώσεις για πατέντα, στα οποία μπορούμε επιτέλους να ρίξουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη ματιά στον 8κύλινδρο κινητήρα – και είμαστε σίγουροι ότι θα ενδιαφέρει τους nerds της μηχανολογίας!

Αρχικά, όπως έχει γίνει ήδη σαφές από τον προσανατολισμό της μοτοσυκλέτας, το σύνολο κινητήρα-σασμάν-άξονα θα είναι τοποθετημένο κατά μήκος ως προς την μοτοσυκλέτα, φυσικά με το μοτέρ χαμηλά στο εμπρός μέρος. Μία από τις όψεις των σχεδίων που δημοσιεύθηκαν, δείχνει ακριβώς αυτό. Μάλιστα, μας παρουσιάζει και το πως θα τοποθετηθούν οι εξατμίσεις, αλλά και τα ψυγεία του κινητήρα. Σε σχέση με τον μοναδικό ανάλογο -αν και μικρότερο- πολυκύλινδρο boxer κινητήρα μοτοσυκλέτας που υπάρχει ήδη, αυτόν του Honda Goldwing, ο νέος 8κύλινδρος της GWM θα είναι μεγαλύτερος σε κυβικά, φτάνοντας ίσως και τα 2 λίτρα. Ακόμα, ο 8κύλινδρος φαίνεται να χρησιμοποιεί 2 εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, την στιγμή που το μοτέρ της Honda χρησιμοποιεί έναν.

Το κιβώτιο ταχυτήτων του 8κύλινδρου boxer θα βρίσκεται πιθανόν μέσα στα ίδια του τα κάρτερ, κάτω από τον «κύριο» κινητήρα σε μια διάταξη που θα μειώνει το μήκος του συνόλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα χρησιμοποιείται σύστημα διπλού συμπλέκτη και ημιαυτόματος μηχανισμός αλλαγής ταχυτήτων, όπως φέρει και το Goldwing.

Με σχέδια τόσο λεπτομερή, να έχουν ήδη κατατεθεί για κατοχύρωση, σημαίνει ότι η ολική αποκάλυψη της μοτοσυκλέτας είναι θέμα χρόνου. Μάλιστα, σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα από τον επικεφαλής της GWM, Wei Jianjun, για άσχετο με την μοτοσυκλέτα θέμα, το μοντέλο ήταν πολύ στρατηγικά τοποθετημένο στο παρασκήνιο της λήψης, και μάλιστα με το κάλυμμα της τραβηγμένο όσο χρειάζεται, ώστε να πυροδοτήσει την συζήτηση. Με απλά λόγια, μείνετε συντονισμένοι γιατί κάτι έρχεται με φόρα.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 09:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon