.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 23:45

Dainese D-Air Street

 

 

Επανάσταση στην οδική ασφάλεια!

 

 



Εδώ και χρόνια, οι αερόσακοι αποτελούν την επιτομή της τεχνολογίας, προσφέροντας κατακόρυφη αύξηση της προστασίας σε μια ενδεχόμενη πρόσκρουση.

Μείωση της πρόσκρουσης

Οι κορυφαίοι οδηγοί αγώνων επωφελούνται των συστημάτων της Dainese D-Air και της Alpinestars TechAir, αλλά μέχρι στιγμής, μόνο κάποια υποτυπώδη συστήματα, που απαιτούν σύνδεση με κορδόνι στη μοτοσυκλέτα, είχαν στη διάθεσή τους οι κοινοί αναβάτες. Πλέον, με το Dainese D-Air Street, οι μοτοσικλετιστές επωφελούνται από μια μείωση της δύναμης πρόσκρουσης στην πλάτη της τάξης του 75% και κατά 89%  στον θώρακα, σε σχέση με τα CE2 και CE πιστοποιημένα προστατευτικά αντίστοιχα. Το D-Air Street επίσης βοηθά στην πρόληψη της υπερέκτασης αλλά και της μεγάλης κάμψης και συμπίεσης του αυχένα, ενώ η όλη διαδικασία ενεργοποίησης του αερόσακου κρατάει μόλις 45 χιλιοστά του δευτερολέπτου για προφύλαξη από μετωπικές συγκρούσεις. Αυτό είναι το επόμενο επίπεδο στην οδική ασφάλεια.

Τέσσερις επιμέρους μονάδες

Το D-Air Street αποτελείται από τέσσερις επιμέρους μονάδες:
-  Tο  ECU / την μονάδα που τοποθετείται στο τιμόνι της μοτοσυκλέτας.
-  Ένα ζευγάρι επιταχυνσιόμετρα τα οποία τοποθετoύνται στο μπροστινό σύστημα.
-  Έναν αισθητήρα κλίσης, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη σέλα και ανιχνεύει τις πτώσεις.
- Τον αερόσακο που τοποθετείται πάνω στον αναβάτη.

Όπως είναι φανερό, αυτό το σύστημα είναι μακράν πιο εξελιγμένο σε σύγκριση με το «πρωτόγονο» γιλέκο που κυκλοφόρησε στην αγορά για κάποιο διάστημα. Το γιλέκο εκείνο λειτουργούσε όπως το “kill switch” στα τζετ-σκι και στις γουρούνες, προϋποθέτοντας ότι ο αναβάτης αποσπάται από το όχημα, τραβώντας τον αντίστοιχο μοχλό, για να ενεργοποιηθεί ο αερόσακος. Το πρόβλημα με την εν λόγω μέθοδο είναι προφανές: Μια σύγκρουση δεν προϋποθέτει πάντα και πτώση του αναβάτη από τη μοτοσυκλέτα, ενώ η πιθανότητα εσφαλμένης ενεργοποίησης του αερόσακου είναι πολύ μεγάλη. Στο D-Air Street όμως, τα επιταχυνσιόμετρα, τα οποία βρίσκονται τοποθετημένα στο πιο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας μπορούν να ανιχνεύσουν μια ενδεχόμενη πρόσκρουση και να ενεργοποιήσουν ακολούθως τον αερόσακο σε χρόνο μόλις 0,025 δευτερολέπτων, δηλαδή προτού καν συνειδητοποιήσετε την σύγκρουση. Η πιθανότητα δε, εσφαλμένης ενεργοποίησης είναι μηδενική,  καθώς η σύνδεση ανάμεσα στον αερόσακο και το ECU είναι εντελώς ασύρματη.

Αναγκαίος στο δρόμο

Γιατί είναι αναγκαίος ένας φορετός αερόσακος στον δρόμο;
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε (Motorcycle Accidents In Depth Study), η συνηθέστερη μορφή τροχαίου ατυχήματος για μια μοτοσυκλέτα είναι η σύγκρουση με αυτοκίνητο, αποτελώντας το 60% του συνόλου των ατυχημάτων. Ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στη σύγκρουση της μοτοσυκλέτας με το αυτοκίνητο και το χτύπημα που δέχεται ο αναβάτης είναι μόλις 0,08 δευτερόλεπτα. Μετά το κεφάλι (το οποίο θα πρέπει ήδη να προστατεύεται από το κράνος), τα μέρη του σώματος που τραυματίζονται συχνότερα είναι το στήθος, η κοιλιά και η πλάτη. Το D-Air Street, κατά την ενεργοποίησή του, παρέχει πλήρη κάλυψη τόσο στο στήθος και την άνω κοιλιακή χώρα, όσο και στον αυχένα, το λαιμό και ολόκληρη την πλάτη.  Η περιοχή κάλυψης είναι εντυπωσιακή, καθώς καλύπτει ολόκληρο το άνω μέρος του σώματος και όχι μεμονωμένες περιοχές.

Μήπως το D-Air είναι αποτελεσματικό μόνο στις μετωπικές συγκρούσεις;
Όχι. Ο αισθητήρας κλίσης, ο οποίος τοποθετείται κάτω από τη σέλα, ανιχνεύει τόσο τις πτώσεις όσο και τις ολισθήσεις, ενεργοποιώντας και σε αυτή την περίπτωση τον αερόσακο.

Υψηλά στάνταρ

Μπορεί η ασύρματη σύνδεση του αερόσακου να δεχτεί παρεμβολές;
Η Dainese υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, καθώς η ασύρματη σύνδεση μεταξύ της φορετής μονάδας και του ECU είναι συνεχής, γεγονός που εξαλείφει το ενδεχόμενο παρεμβολών. Καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος ανάλογη πιστοποίηση, η Dainese συνεργάστηκε με την ιδιαιτέρως αυστηρή σε θέματα πιστοποίησης, TUV Γερμανίας, προκειμένου να αναπτύξει μια σειρά από στάνταρ για φορετούς αερόσακους.  Έτσι, πάνω 800 τεστ θα εξετάζουν τις ακόλουθες παραμέτρους:
- Γενική ασφάλεια
- Εργονομία
- Εκπομπές και τηλεπικοινωνίες
- Αλγόριθμοι / λογισμικό
- Λειτουργική ασφάλεια
- Αβλαβή υλικά
- Διαχείριση ποιότητας
Το D-Air Street έχει περάσει με επιτυχία όλες τις παραπάνω δοκιμές.

Ακίνδυνο για τους επιβαίνοντες

Θα μπορούσε το D-Air να βλάψει ακούσια, είτε τον αναβάτη, είτε τον συνεπιβάτη;
Η Dainese έχει δοκιμάσει το σύστημα D-Air σε μια πληθώρα περιστάσεων που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν το άνοιγμα του αερόσακου ή να προκαλέσουν ενδεχόμενο τραυματισμό. Ακόμα και στην περίπτωση που ο αναβάτης φοράει σακίδιο πλάτης, το D-Air θα ανοίξει και δεν πρόκειται να χτυπήσει το κράνος του, προκαλώντας κάποιο χτύπημα στο λαιμό. Αν πίσω του κάθεται συνεπιβάτης, η τσάντα δεν θα αποτινάξει τη λαβή του, δεν θα τον πετάξει απ’ τη θέση του, ούτε θα του προκαλέσει τραυματισμό αν τον ακουμπήσει καθώς ανοίγει ο αερόσακος. Αν κάθεστε μπροστά από μία βαλίτσα top box ή άλλες αποσκευές, η τσάντα δεν πρόκειται να σας πετάξει μακριά.

Εύκολο στην εγκατάσταση

Πώς εγκαθιστώ και λειτουργώ το D-Air;
Η Dainese θα αναλάβει την εγκατάσταση του D-Air στα D-Store καταστήματά της, τα μοναδικά μέρη στα οποία θα είναι διαθέσιμο. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα χρειαστεί να φορτίσετε την μπαταρία και να τοποθετήσετε την κάρτα SIM. Η μπαταρία στο τζάκετ ή στο γιλέκο διαρκεί 30 ώρες και φορτίζει μέσω USB. Τόσο απλά. Η κάρτα SIM αναλαμβάνει την επικοινωνία ανάμεσα στην κεντρική μονάδα, τον οδηγό και τον συνοδηγό. Έτσι, ο αερόσακος συνδέεται με τη συγκεκριμένη ECU, αποτρέποντας μια κατά λάθος ενεργοποίηση του αερόσακου κάποιου άλλου αναβάτη που ενδεχομένως να βρίσκεται κοντά σας και διαθέτει το ίδιο σύστημα.. Η μονάδα στο τιμόνι εμφανίζει το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, την ενεργοποίηση του συστήματος και τις προειδοποιήσεις. Η μονάδα του αερόσακου διαθέτει επίσης δόνηση, σε περίπτωση που χρειαστεί να σας προειδοποιήσει για κάτι.

Τζάκετ και γιλέκο

Με τι μπορώ να φοράω το D-Air Street μου;
Αρχικά, θα διατεθούν ένα Gore-Tex jacket και ένα γιλέκο. Το σακάκι θα διατίθεται πλήρες, με ενσωματωμένο προστατευτικό πλάτης και όλα τα συνήθη επιπλέον προστατευτικά. Το γιλέκο φοριέται πάνω από τα υπάρχοντα jacket ή δερμάτινα – θα μπορείτε ακόμη να φοράτε συμβατικά προστατευτικά πλάτης και θώρακα κάτω από το γιλέκο.

Πώς θα το προμηθευτώ;
Το D-Air Street δεν πρόκειται να διατεθεί ευρέως. Η τιμή του αναμένεται να είναι υψηλή και το ίδιο το προϊόν προϋποθέτει εγκατάσταση στη μοτοσυκλέτα (ή τις μοτοσυκλέτες) σας. Θα χρειαστεί να φορτίζετε τακτικά τις μπαταρίες του και θα είστε υπεύθυνος τόσο για την τοποθέτηση, όσο και για την φροντίδα του.  Αλλά, για τους αναβάτες που χρησιμοποιούν τις μοτοσικλέτες τους ως το κύριο μέσο μεταφοράς τους και που λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλειά τους, αυτό το προϊόν θα την αυξήσει κατακόρυφα. Μόλις εγκατασταθεί, η λειτουργία του δεν απαιτεί σχεδόν καμία παρέμβαση από τον χρήστη και τόσο η περιοχή κάλυψης, όσο και ο βαθμός ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων είναι τεράστια.

Φωτογραφίες

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 00:15

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon