.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012 11:29

KERS - Νέο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας

 

Για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες

 




Πριν από δεκαοκτώ μήνες, ο Chip Yates κατέθεσε τα χαρτιά του για να κατοχυρώσει την πατέντα του αναφορικά με το νέο σύστημα KERS, και τώρα τα σχέδια δόθηκαν στην δημοσιότητα. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί την δύναμη που συγκεντρώνεται από το φρενάρισμα του μπροστινού τροχού ώστε να αποθηκεύσει ενέργεια σε μία μπαταρία.

Εκμετάλλευση του μπροστινού τροχού

Ανάλογο σύστημα συναντάμε και στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της Zero, μόνο που εκεί, το σύστημα παίρνει την δύναμη από τον πίσω τροχό. Ο Yates έφτιαξε ένα διαφορετικό σύστημα το οποίο εκμεταλλεύεται την δύναμη του μπροστινού τροχού, μιας και εκεί, οι δυνάμεις που ασκούνται αφορούν το 70% της απόδοσης του φρεναρίσματος. Έτσι, η ενέργεια που μπορεί να αντληθεί είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τον πίσω τροχό της Zero.
Ένας άξονας που περνάει στο κέντρο του πλαισίου και συνδέεται με κάθετο άξονα, ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος μέσα στο λαιμό, επικοινωνεί με τον μπροστινό τροχό. Η περιστροφή αυτού καταλήγει στο σημείο του ηλεκτροκινητήρα όπου βρίσκεται ένας μηχανισμός που μετατρέπει την κίνηση σε ηλεκτρική ενέργεια.
Το αποτέλεσμα είναι πως, με το σύστημα KERS, ο ίδιος ηλεκτροκινητήρας μπορεί να χρησιμοποιήσει σημαντικά μικρότερη μπαταρία σε μέγεθος και βάρος, μιας και φορτίζεται πολύ πιο γρήγορα από τα συμβατικά συστήματα. Ωστόσο, εκτός από την μεγαλύτερη διάρκεια εκφόρτισης που θα δίνει περισσότερα χιλιόμετρα αυτονομίας, θα βελτιώνεται και η πρόσφυση του μπροστινού τροχού, μιας και το σύστημα δουλεύει συνεχώς μηχανικά.
 Αναμένεται να το δούμε σε αγωνιστικές κατασκευές σε διεθνείς αγώνες πριν κάποια εταιρία το υιοθετήσει για τις μοτοσυκλέτες παραγωγής της.

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 12:35

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon