.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 10:53

Safety 360 ° - Η αρχή της BMW Motorrad

 

 


Ευθύνη πέραν του οχήματος

 

 


“Ασφάλεια 360 °" - μια σφαιρική προσέγγιση για την ασφάλεια της μοτοσικλέτας.

Μοτοσυκλέτα και ασφάλεια


Για τη=  BMW Motorrad, οι δύο αυτές έννοιες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Εδώ και δεκαετίες, η BMW Motorrad παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια της μοτοσικλέτας. Χάρη στην ισχυρή, καινοτόμο δύναμή της, η οποία διατηρείται αμείωτη μέχρι σήμερα, έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ασφάλεια, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη στρατηγική που έχει υιοθετηθεί σε εταιρικό επίπεδο και καλύπτει όλους τους τομείς του μοτοσυκλετισμού. Η αρχή "Ασφάλεια 360 °" (Safety 360) υιοθετεί μια οικουμενική προοπτική, διαχωρίζοντας το θέμα της ασφάλειας σε τρεις άξονες:
•    Τεχνολογία ασφαλείας στο ίδιο το όχημα,
•    Ασφάλεια η οποία προέρχεται από τον εξοπλισμό του αναβάτη,
•    Ασφάλεια η οποία προέρχεται από την εκπαίδευση του αναβάτη.

Standard το ABS

Το BMW Motorrad ABS θα διατίθεται πλέον ως στάνταρ σε όλα τα μοντέλα της.
Το θέμα της ασφάλειας των οχημάτων, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, τόσο σε δημόσιο, όσο και σε πολιτικό επίπεδο και η BMW Motorrad, ως κορυφαίος κατασκευαστής μοτοσικλετών, έχει πάντα επίγνωση της κοινωνικής της ευθύνης, για το θέμα αυτό. Το 1988 ήταν η χρονιά όπου η εταιρεία παρουσίασε πρώτη παγκοσμίως, το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος φρένων για μοτοσυκλέτες παραγωγής, το ABS - την πιο αποτελεσματική τεχνική ασφάλειας των μοτοσυκλετών έως και σήμερα.
Ακολουθεί επομένως, το επόμενο λογικό βήμα: Σε όλα τα μοντέλα του 2013, η BMW Motorrad θα προσφέρει πλέον το ABS στον στάνταρ εξοπλισμό. Η εταιρεία, λειτουργώντας  προνοητικά, εφοδιάζει τις μοτοσυκλέτες της με το ABS πριν ισχύσει ο αντίστοιχος νόμος για την χρήση του στην Ευρώπη, το 2016, στις καινούριες μοτοσυκλέτες. Τα πρώτα νέα μοντέλα στα οποία θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, θα είναι τα 2κύλινδρα μοντέλα BMW F 700 GS και BMW F 800 GS.

“Ασφάλεια 360 °” - 1ος άξονας

Ασφάλεια με βάση την καινοτόμο τεχνολογία του οχήματος.
Η έρευνα σε θέματα ασφαλείας άρχισε πολύ νωρίς στην ιστορία της BMW Motorrad και πηγαίνει σχεδόν 90 χρόνια πίσω, με απαρχή την τεχνολογία των αναρτήσεων.  Ήταν ήδη από το 1937 όταν η BMW Motorrad παρουσιάζει το τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα, μια εξαιρετική τεχνική καινοτομία. Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ακολούθησαν κι άλλα ορόσημα, με το σύστημα πίσω ανάρτησης Paralever και το μπροστινό σύστημα ανάρτησης, Telelever. Και το 2004, η BMW εισήγαγε ένα είδος μπροστινής ανάρτησης που επιτρέπει ένα πρωτόγνωρο βαθμό ευαισθησίας στην αντίδραση αναστολής και απόσβεσης, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη μέγιστη σταθερότητα στην οδήγηση: Το Duolever.

Με την ηλεκτρονική ρύθμιση ανάρτησης (Electronic Suspension Adjustment ESA), η οποία επίσης παρουσιάστηκε το 2004, τα ηλεκτρονικά συστήματα έγιναν για πρώτη φορά αναπόσπαστο μέρος του πλαισίου των μοτοσικλετών παραγωγής. Έτσι, κατέστη δυνατή η ρύθμιση της επαναφοράς και της απόσβεσης με το πάτημα ενός κουμπιού. Το 2010 ακολούθησε το Enduro ESA στην R 1200 GS και Adventure. Το ESA II αποτελεί την τελευταία εξέλιξη αυτού του συστήματος, επιτρέποντας επίσης την αναπροσαρμογή των ελατηρίων της ανάρτησης.
Ένα ακόμη ορόσημο παρουσιάστηκε από την BMW Motorrad το 2009: Το Dynamic Traction Control DTC, μια επέκταση του BMW Motorrad Automatic Stability Control ASC που παρουσιάστηκε το 2006.Για πρώτη φορά στην κατασκευή μοτοσικλετών παραγωγής,  το σύστημα DTC κάνει χρήση της γωνίας κλίσης της μοτοσυκλέτας, ως πρόσθετη παράμετρο.
Η ορατότητα, καθώς και το να είσαι ορατός, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της μοτοσικλέτας. Στον τομέα της ηλεκτρολογίας, τα πρωτοποριακά συστήματα φωτισμού βρίσκονται υπό συνεχή εξέλιξη, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το πρώτο παγκοσμίως για χρήση σε μοτοσυκλέτα Adaptive Headlight (K 1600 GT, K 1600 GTL, από το 2011) ή τα άκρως αποτελεσματικά φώτα ημέρας ( C 600 Sport, C 650 GT, από το 2012).

Άνεση και απελευθέρωση

Η άνεση και η απελευθέρωση από καθετί που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από την οδήγηση, είναι επίσης παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη ώστε να μειωθεί η κόπωση του αναβάτη, προς όφελος της ασφάλειας. Για τον λόγο αυτό, η εργονομία και η ευχρηστία αποτελούν σημεία εστίασης, από τα πρώτα κιόλας στάδια εξέλιξης μιας μοτοσυκλέτας. Οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται, περιλαμβάνουν μια χαλαρή θέση οδήγησης, αλλά και τη μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα και απλότητα στο χειρισμό της μοτοσυκλέτας.  
 Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές στη μοτοσυκλέτα, εάν συμβεί το αναπόφευκτο, η BMW Motorrad προσφέρει επίσης μια εκτενή σειρά από ειδικά προστατευτικά αξεσουάρ (π.χ. προστατευτικά κάγκελα και αναδιπλούμενες μανέτες φρένου και συμπλέκτη).
Η BMW Motorrad ως στόχο έχει να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια των μοτοσικλετών της στο μέλλον. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα είναι η περαιτέρω βελτίωση του συστήματος  ESA II, ώστε να προκύψει μια ημιενεργητική λειτουργία όσον αφορά την τεχνολογία των αναρτήσεων, ενώ άλλα μελλοντικά concept περιλαμβάνουν τον Δυναμικό Έλεγχο Απόσβεσης DDC και τη χρήση ευφυών συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού (κάτω από το γενικό τίτλο “Project ConnectedRide”) .

“Ασφάλεια 360 °”- 2ος άξονας

Καινοτόμος εξοπλισμός αναβάτη, για επιπλέον ασφάλεια.
Η χρήση του εξοπλισμού του αναβάτη για μέγιστη άνεση και ελαχιστοποίηση των ενδεχόμενων συνεπειών ενός ατυχήματος,  είναι ακόμη ένας παράγοντας υψηλής προτεραιότητας για τη  BMW Motorrad εδώ και δεκαετίες. Η BMW Motorrad ήταν η πρώτη που εξέλιξε το κράνος με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας ήδη από το 1976.Το 1978 υπήρξε ο πρώτος κατασκευαστής μοτοσικλετών που παρουσίασε μια ολόκληρη συλλογή εξοπλισμού για τον αναβάτη. Εκτός από τα προστατευτικά ώμου και αγκώνα NP στις στολές, που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια από την BMW Motorrad, και τις εξελιγμένες μπότες και γάντια, το Neck Brace System που παρουσιάστηκε το 2007, αποτελεί ακόμη μία καινοτομία που συμβάλλει στην ασφάλεια του αναβάτη.

“Ασφάλεια 360 °” - 3ος άξονας

Εξατομικευμένη εκπαίδευση του αναβάτη, που καλύπτει κάθε ανάγκη
Η τρίτη πτυχή της Αρχής "Ασφάλεια 360 °" αφορά στη συνεχή κατάρτιση των μοτοσικλετιστών – εν τέλει, ο αναβάτης που κατέχει μεγαλύτερη δεξιότητα στην οδήγηση, οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια. Για τον λόγο αυτό, η BMW Motorrad προσφέρει μαθήματα ασφαλούς οδήγησης,  εκτός και εντός δρόμου, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των πιστοποιημένων εκπαιδευτών της. Τα προγράμματα αυτά, δομημένα κατά επίπεδο δεξιότητας – από αρχάριους μέχρι και πιο έμπειρους αναβάτες – αφορούν σε όλα τα είδη της οδήγησης, είτε πρόκειται για off-road και endurο, σε δημόσιους δρόμους, είτε για οδήγηση επιδόσεων στην πίστα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 11:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Dainese D-Air Street Τεχνικό - BMW Connected Ride »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon