.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 13:52

Κρατάμε πατημένο τον συμπλέκτη με πρώτη στα φανάρια; Πως κατεβάζουμε ταχύτητες πριν την στάση;

Να κάποια ερωτήματα που μπορεί να ακούγονται “παιδαριώδη” και “αστεία” για κάποιον που οδηγεί χρόνια αλλά αποτελούν βασικές απορίες νέων αναβατών: Να κάποια ερωτήματα που μπορεί να ακούγονται “παιδαριώδη” και “αστεία” για κάποιον που οδηγεί χρόνια αλλά αποτελούν βασικές απορίες νέων αναβατών: 

1. Όταν είμαι σταματημένος μέσα στην κίνηση ή στο φανάρι, πρέπει να επιλέγω την νεκρά ταχύτητα ή να έχω πρώτη στο κιβώτιο και πατημένο τον συμπλέκτη; Προκαλώ με κάποιο τρόπο φθορά; 

2. Πριν σταματήσω μέσα στην κίνηση ή στα φανάρια, κατεβάζω τις ταχύτητες με μιας στο κιβώτιο ή διαδοχικά με αντίστοιχες πιέσεις στην μανέτα του συμπλέκτη; Προκαλώ ζημιά αν επιλέξω την πρώτη μέθοδο; 

Ας ξεκινήσουμε με το ερώτημα 2. Έστω λοιπόν ότι πλησιάζουμε σε κόκκινο φανάρι ή σε σημείο όπου θα πρέπει να κάνουμε στάση μικρής διάρκειας πριν συνεχίσουμε την πορεία μας. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια 5η ταχύτητα στο κιβώτιο και αρχίζουμε να επιβραδύνουμε, με την χρήση των φρένων. Οι επιλογές μας σε ότι αφορά στην χρήση του κιβωτίου είναι η εξής: 

i) Όσο μειώνεται η ταχύτητα μας, κατεβάζουμε και σχέσεις στο κιβώτιο, διαδοχικά 
ii) Κατεβάζουμε όλες τις σχέσεις μαζί, με μια ενεργοποίηση του συμπλέκτη
iii) Eνεργοποιούμε τον συμπλέκτη και ρολάρουμε μέχρι να μηδενιστεί η ταχύτητας μας, μετά κατεβάζουμε τις σχέσεις στατικά 

Αυτές οι ερωτήσεις συνήθως περιμένουν μια απάντηση που να καλύπτει το τεχνικό σκέλος, αν δηλαδή προκαλείται μεγαλύτερη φθορά στο κιβώτιο και στον συμπλέκτη ακολουθώντας μια από τις ανωτέρω τρεις πρακτικές. 
Στην πραγματικότητα θα έπρεπε φυσικά να μας ενδιαφέρει το ποια διαδικασία είναι πιο ασφαλής και οδηγικά ορθή. Σε κάθε περίπτωση, σε ότι αφορά στο τεχνικό κομμάτι, κανένας συμπλέκτης ή κιβώτιο, δεν πρόκειται να καταστραφεί ή να πάθει ζημία. 

Απλά να έχετε υπόψη ότι οι αλλαγές σχέσεων “μονοκοπανιά”, και πολύ περισσότερο στατικά, δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθούν, δεν είναι όλα τα κιβώτια το ίδιο “συνεργάσιμα” και χρειάζεται να περιστραφούν έστω και λίγο τα κινητά τους μέρη εσωτερικά ή να γίνει σύμπλεξη – αποσύμπλεξη μέσω της μανέτας προκειμένου να επιτευχθούν αλλαγές σχέσεων... “κατά ριπάς”. 

Προφανώς βέβαια, όταν κάποιος επιμένει στο να  αλλάξει ταχύτητα χοροπηδώντας πάνω στον λεβιέ ταχυτήτων θα προκαλέσει ζημιά. 

Πέραν των τεχνικών θεμάτων όμως, αυτό που έχει σημασία, είναι όπως ήδη ειπώθηκε, το ποια διαδικασία είναι οδηγικά ορθή και σε αυτή την περίπτωση η απάντηση είναι το i). Πολύ απλά, κατά την προγραμματισμένη επιβράδυνση, το “φρένο” του κινητήρα από το διαδοχικό και σταδιακό κατέβασμα σχέσεων προσφέρει μια ομαλή και ασφαλή διαδικασία, ειδικά σε συνθήκες μειωμένη πρόσφυσης όπως αυτές που συναντάμε μέσα στις πόλεις. 

Η μείωση της ταχύτητας γίνεται  σταδιακά και με τον έλεγχο του συμπλέκτη (σε συνδυασμό με τα φρένα βέβαια) σταματάμε χωρίς μεταβολές στην δυναμική ισορροπία της μοτοσυκλέτας. Αυτή είναι μια πρακτική που βρίσκει εφαρμογή και σε άλλα πεδία, με το φρένο του κινητήρα να αποτελεί άλλο ένα σημαντικό στοιχείο ελέγχου του οχήματος μας. 

Σε ότι αφορά στο ερώτημα 1 τώρα, δηλαδή αν είναι προτιμότερο σε μια στάση στο φανάρι να έχουμε νεκρά ή 1η με πατημένο τον συμπλέκτη.

Από τεχνικής άποψης δεν σημειώνεται σημαντική φθορά σε μηχανικά μέρη, αν επιλέξουμε να κρατάμε πατημένο τον συμπλέκτη, πέραν της.... φθοράς στην αριστερή παλάμη μας, εδικά αν ο συμπλέκτης μας είναι “βαρύς”.
Η τάση στο συρματόσχοινο (ή η πίεση στο κύκλωμα αν ο συμπλέκτης είναι υδραυλικός) και η έκταση των ελατηρίων του συμπλέκτη δεν μειώνουν το “προσδόκιμο” της ζωής των εξαρτημάτων αυτών. Απλά σκεφτείτε πόσες φορές χρησιμοποιείτε τον συμπλέκτη σε διάστημα ενός έτους αλλάζοντας σχέσεις. Αμέτρητες.  

Σε μοτοσυκλέτες που φέρουν μονόδισκο “αυτοκινητιστικού τύπου” συμπλέκτη, όπως μοντέλα της BMW και της Moto Guzzi, εμπλέκεται ένα κεντρικό ρουλεμάν όταν πραγματοποιείται αποσύμπλεξη, οπότε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι “άσκοπη” χρήση αυξάνει την φθορά του. 

Και πάλι όμως ισχύει ότι και με τους πολύδισκους συμπλέκτες. Αν είναι κάτι να φθαρεί, οι κάποιες ώρες χρήσης που θα προστεθούν αθροιστικά σε ετήσια βάση από την αποσύμπλεξη στα φανάρια, δεν είναι σε καμία περίπτωση καθοριστικές για αυτό.

Αυτό που χρειάζεται βέβαια μεγάλη προσοχή, είναι η απόσυμπλεξη να είναι πλήρης και όχι να “πατινάρουν” οι δίσκοι μεταξύ τους γιατί τότε όντως σημειώνεται άσκοπη φθορά σε αυτούς. 
Πέραν των τεχνικών όμως, υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος για να έχουμε πάντα πρώτη στο κιβώτιο  και να είμαστε έτοιμοι για άμεση εκκίνηση κατά τις στάσεις μας στα φανάρια ή στις διασταυρώσεις και αυτός έχει να κάνει με την ασφάλεια μας. 

Ειδικά όταν είμαστε το μοναδικό όχημα σε στάση, αφού τότε είμαστε πλήρως εκτεθειμένοι στους οδηγούς άλλων οχημάτων που λόγο απόσπασης της προσοχής, μέθης, κούρασης ή απλά βλακείας, δεν μας έχουν αντιληφθεί και οδεύουν πρόσω ολοταχώς προς τα πάνω μας! 

Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν τα μάτια μας στους καθρέπτες και έτοιμοι για να εκκινήσουμε άμεσα, ώστε να βγούμε από την πορεία του οχήματος που έρχεται να μας εμβολίσει. 

Ακόμα και ο λίγο χρόνος που χρειάζεται για να βάλουμε πρώτη από νεκρά και να εκκινήσουμε, μπορεί να είναι καθοριστικός, οπότε ας μας γίνει γενικότερα συνήθεια αυτό: 1η στο κιβώτιο, ένα πόδι για στήριξη και το νου μας στα τεκταινόμενα πίσω μας!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τεχνική ανάλυση - BMW R18 Τεχνική ανάλυση – BMW F900 R / XR 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon