.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 14:42

Honda – Νέο σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων

 

Απλούστερο και τετραβάλβιδο σε όλο το εύρος των στροφών

 

Η Honda έχει μια μακρά παράδοση στα συστήματα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων, τα VTEC όπως τα ονομάζει, τόσο στα αυτοκίνητα όσο και στις μοτοσυκλέτες, με το VFR 800 να είναι το μοντέλο του οποίου το όνομα ήταν συνώνυμο με αυτή την εφαρμογή.

Υπήρχε πάντα όμως ένας διαχωρισμός μεταξύ ανάμεσα στα VTEC των τετράτροχων και των δίτροχων μοντέλων, με την έννοια ότι στις μοτοσυκλέτες δεν λειτουργούσαν όπως και στα αυτοκίνητα.

Oυσιαστικά, στις μοτοσυκλέτες  το όλο θέμα είχε να κάνει πρωτίστως με την εναλλαγή από την διβάλβιδη στην τετραβάλβιδη λειτουργία, αναλόγως των στροφών του κινητήρα και δευτερευόντως με τον χρονισμό.  

Οι λόγοι που το VTEC είχε διαφορετική υλοποίηση στις μοτοσυκλέτες, ήταν ο όγκος, το βάρος και η πολυπλοκότητα που είχε το σύστημα στα αυτοκίνητα, καθιστώντας την αυτούσια εφαρμογή του στις μοτοσυκλέτες, πολύ δύσκολη.

Ωστόσο η Honda έχει εξελίξει ένα νέο, πραγματικό σύστημα χρονισμού βαλβίδων, ειδικά για δίτροχα, το οποίο ανταπεξέρχεται στις ειδικές και συγκεκριμένες απαιτήσεις που έχουν οι κινητήρες  των μοτοσυκλετών.

Σε αυτό, ο κάθε εκκεντροφόρος φέρει δύο λοβούς οι οποίο οδηγούν τις βαλβίδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά χρονισμού, βύθισης και διάρκειας ανοίγματος. Οι λοβοί αυτοί είναι ενσωματωμένοι σε μια πλήμνη και έχουν την δυνατότητα μετατόπισης. Στις χαμηλές στροφές, oι βαλβίδες ενεργοποιούνται από τον ένα λοβό που προσδίδει χαρακτηριστικά ελάχιστου overlap.

Στις υψηλότερες στροφές, ο φορέας των λοβών μετατοπίζεται και πλέον οι βαλβίδες ενεργοποιούνται με τον διπλανό λοβό, ο οποίος έχει πιο δυναμικά χαρακτηριστικά χρονισμού.  

Το σύστημα όντως είναι απλό, τουλάχιστον ως προς αυτό το σκέλος της λειτουργίας του, δεν υπάρχουν ακόμα όμως πληροφορίες για το πώς μετατοπίζεται ο φορέας των λοβών του εκκεντροφόρου.

Η πληροφορία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς αν αυτό επιτυγχάνεται με αμιγώς μηχανικό τρόπο, χωρίς την παρέμβαση υδραυλικών, ηλεκτρομαγνητικών ή πνευματικών συστημάτων, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα MotoGP ή μπορεί να έχει ήδη εφαρμοσθεί και να προέρχεται από εκεί!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 21:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon