.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 13:02

Buderus Guss 'iDisc' - παράγει 90% λιγότερη σκόνη φρένων!

 

Δισκόφρενα νέας τεχνολογίας, στην παραγωγή από τον Νοέμβριο του 2017

 

Η θυγατρική της Bosch, Buders Guss, παρουσίασε το επαναστατικό iDisc, ένα δισκόφρενο νέου τύπου, που παράγει 90% λιγότερη σκόνη φρένων! Ταυτόχρονα, είναι πιο ανθεκτικό στην πτώση απόδοσης σε συνεχή χρήση (brake fade), ενώ η ζωή του δίσκου iDisc είναι διπλάσια από ενός συμβατικού.

Σύμφωνα με μελέτες η μεγαλύτερη μόλυνση της ατμόσφαιρας από την κίνηση των οχημάτων σήμερα παράγεται από τους ρύπους της φθοράς των δρόμων, των ελαστικών και των φρένων, παρά από την καύσιμη βενζίνης και diesel!

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος του κρατιδίου Baden-Württemberg στη Γερμανία, τα φρένα και τα ελαστικά είναι υπεύθυνα για το 32% της μόλυνσης της ατμόσφαιρας με αιωρούμενα σωματίδια, με το μισό αυτής να οφείλεται στη σκόνη φρένων.

Ο παραπάνω λόγος είναι η αιτία της εξέλιξης του δίσκου iDisc από την Buderus Guss.

Το iDisc είναι ουσιαστικά το δισκόφρενο 2.0!

bosch idisc 2

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, ο δίσκος iDisc παράγει έως και 90% λιγότερη σκόνη φρένων.

Όπως αναφέρει ο Dr. Dirk Hoheisel της Bosch: “Το iDisc είναι ουσιαστικά το δισκόφρενο 2.0!”

Το iDisc θα μπει στην παραγωγή τον Νοέμβριο του 2017, αρχικά για λογαριασμό ενός Ευρωπαίου κατασκευαστή αυτοκινήτων.

Το Unique Sales Point του iDisc (το “i” αναφέρεται στη λέξη “innovation”, δηλαδή καινοτομία) είναι μια επίστρωση καρβιδίου βολφραμίου η οποία για την ώρα παράγεται μόνο από την Buderus Guss!

Η τεχνολογία βασίζεται σε συμβατικούς χυτούς σιδερένιους δίσκους φρένων.

Κάθε χρόνο, η θυγατρική εταιρεία της Bosch παράγει έως και 20 εκατομμύρια δίσκους για φρένα, στα εργοστάσια του Breidenbach και του Ludwigshütte στη Γερμανία.

Για να μεταμορφώσει κανείς έναν συμβατικό δίσκο σε iDisc, οι δακτύλιοι τριβής κατεργάζονται μηχανικά, θερμικά και με γαλβανισμό, πριν την επίστρωση του καρβιδίου του βολφραμίου.

Η παραπάνω κατεργασία εξελίχθηκε για αρκετά χρόνια από τους ερευνητές της Buderus Guss και της Bosch.

Όσον αφορά στην τιμή του, ο δίσκος iDisc είναι πάνω-κάτω 3 φορές πιο ακριβός από έναν συμβατικό χυτό σιδερένιο δίσκο, αλλά και 3 φορές πιο φθηνός από ότι ένας κεραμικός δίσκος, ενώ η τιμή θα πέσει καθώς θα αυξάνεται η παραγωγή του.

bosch idisc 1

“Ο δίσκος iDisc έχει ότι χρειάζεται για να αντικαταστήσει τον συμβατικό χυτό ατσάλινο δίσκο, ώστε να γίνει το νέο πρότυπο για την αγορά δισκόφρενων”, λέει ο Gerhard Pfeifer, Διευθύνων Σύμβουλος της Buderus Guss. “Με τα περισσότερα κράτη να δίνουν πλέον τεράστιο βάρος στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αιωρούμενα σωματίδια, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επιτυχία του iDiscc”

Ειδικά αφού οι δίσκοι στα φρένα προβλέπεται να παραμένουν απαραίτητοι σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες για τις επόμενες δεκαετίες, με την παραγωγή να συνεχίζει την αυξητική της πορεία.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, οι απαιτήσεις της αγοράς ΜΟΝΟ για τα αυτοκίνητα ήταν στα 330 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, το 2016!

Μειωμένο brake fade, αυξημένη διάρκεια ζωής

Πέρα από τη μείωση της παραγόμενης σκόνης φρένων, η επίστρωση του καρβιδίου προσφέρει οφέλη και στην ασφάλεια, καθώς η απόδοση ενός iDisc δίσκου είναι παρόμοια με εκείνη των κεραμικών δισκόφρενων, όσον αφορά στην πτώση της απόδοσης σε συνεχή χρήση (brake fade).

Όπως τα κεραμικά δισκόφρενα, έτσι και το iDisc παρέχει υψηλή σταθερότητα στον παραπάνω τομέα, χάνοντας ελάχιστα στην απόδοση φρεναρίσματος.

Επιπλέον, μειωμένη είναι και η φθορά του πιο ανθεκτικού iDisc σε σχέση με τους συμβατικούς δίσκους. Ανάλογα με τη δύναμη της επίστρωσης, η ζωή του iDisc είναι διπλάσια από ενός συμβατικού δίσκου, ενώ τα τακάκια δεν μπορούν να χαράξουν και να πληγώσουν τον δίσκο!

Το παραπάνω πλεονέκτημα είναι ακόμα πιο έντονο στα ηλεκτρικά οχήματα που χρησιμοποιούν συστήματα ανάκτησης ενέργειας μέσω των φρένων, ενώ δίπλα στην αυξημένη μακροζωία, το iDisc προσφέρει και καλύτερη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια ανάκτησης ενέργειας, καθώς εδώ απουσιάζει η μείωση απόκρισης που παρουσιάζεται σε συμβατικούς δίσκους.

Και φυσικά, με όλα τα παραπάνω, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να χαίρονται καθαρές ζάντες, απαλλαγμένες από τη σκόνη φρένων των συμβατικών δίσκων.

Φωτογραφίες

Βίντεο

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 13:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon