.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011 13:24

ΒΜW Motorrad και νέες τεχνολογίες -Μέρος Β'

 



BMW Motorrad ConnectedRide με έξυπνα συστήματα βοήθειας

 

 



Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στον τομέα της επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων (vehicle-to-vehicle), δείχνουν ότι μια ανάλογη προσέγγιση μπορεί να προσαρμοστεί και στην ασφάλεια των μοτοσικλετών.

ConnectedRide

Το ConnectedRide, ένα ερευνητικό πρόγραμμα υπό την αιγίδα του τμήματος έρευνας και τεχνολογίας του BMW Group και της BMW Motorrad, δείχνει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ασφάλεια των μοτοσικλετών. Τα συστήματα ασφαλείας που βασίζονται στην επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων, πρόκειται να εφαρμοστούν σταδιακά στο μέλλον σε μοτοσικλέτες παραγωγής από τη BMW Motorrad. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, η BMW Motorrad είναι ο μοναδικός κατασκευαστής μοτοσικλετών που συμμετέχει σε μια μεγάλης κλίμακας δοκιμή, με πέντε συνολικά οχήματα.

Η BMW Motorrad παρουσίασε ήδη έξι βασικά στοιχεία του προγράμματος ConnectedRide τον Ιούνιο του 2009 στη «Διεθνή Τεχνική Διάσκεψη για την Ασφάλεια των Οχημάτων» ESV της Στουτγάρδης. Εκτός από το βοηθητικό σύστημα για τις διαβάσεις των πεζών και τους φωτεινούς σηματοδότες κυκλοφορίας, οι υπεύθυνοι ανάπτυξης της BMW σχεδίασαν τρία συστήματα προειδοποίησης ειδικά για τους μοτοσικλετιστές: για κακές καιρικές συνθήκες, για εμπόδια και για οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Το τέταρτο σύστημα που παρουσιάστηκε από τη BMW Motorrad είναι ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό σύστημα που ενεργοποιεί αυτόματα τα φώτα των φρένων έπειτα από ξαφνικούς ελιγμούς κατά την πέδηση σε συνθήκες έντονης κυκλοφορίας, αναμεταδίδοντας αυτόματα την πληροφορία στο οπίσθιο τμήμα της μοτοσικλέτας σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Βοηθητικά συστήματα

Ένα πρόσθετο βοηθητικό σύστημα παρουσιάστηκε το Μάιο του 2011, αυτό για την αριστερή στροφή, μαζί με το πιο πρόσφατη εξέλιξή του, το βοηθητικό σύστημα προσπέρασης.

Ένα άλλο σύστημα, το βοηθητικό σύστημα διασταυρώσεων, αναλύει τη κατάσταση των πεζών και των οχημάτων που πλησιάζουν μια διασταύρωση, την προτεραιότητα του καθενός και την πιθανότητα μιας σύγκρουσης, καθώς επίσης αξιολογεί τη συμπεριφορά των οδηγών αυτοκινήτων που πρέπει να παραχωρήσουν προτεραιότητα. Μια ένδειξη στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου υποδεικνύει τους κανονισμούς κυκλοφορίας στον οδηγό του, στην περίπτωση που δεν παραχωρεί ως όφειλε, προτεραιότητα. Εάν ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν ανταποκριθεί κατάλληλα, προειδοποιείται σταδιακά για τον κίνδυνο σύγκρουσης, με οπτική, αφής και ακουστική προειδοποίηση. Αντίστοιχα, τα φώτα της μοτοσικλέτα βαθμιαία αλλάζουν, η ένταση αυξάνεται και επιπρόσθετα LED φώτα δεξιά και αριστερά της μοτοσικλέτας ενεργοποιούνται αυτόματα, ώστε να διευρύνουν τη σιλουέτα της μοτοσικλέτας και με αυτόν τον τρόπο να ειδοποιήσουν για τον αυξανόμενο κίνδυνο σύγκρουσης. Εάν μια σύγκρουση είναι επικείμενη, ενεργοποιείται αυτόματα και η κόρνα της μοτοσικλέτας.

Το βοηθητικό σύστημα για τους φωτεινούς σηματοδότες επιτρέπει στο σύστημα κυκλοφοριακής ρύθμισης να επικοινωνεί με τη μοτοσικλέτα. Όταν φώτα κυκλοφορίας ανάψουν κόκκινο και η μοτοσικλέτα πλησιάζει σε κάποια διασταύρωση με αμετάβλητη ταχύτητα, ο αναβάτης προειδοποιείται από τα όργανα της μοτοσικλέτας, ώστε να αρχίσει να επιβραδύνει ομαλά. Το σύστημα μπορεί επίσης να υποδεικνύει στον οδηγό της μοτοσικλέτας την κατάλληλη ταχύτητα προσέγγισης μιας διασταύρωσης, ενώ το φανάρι κυκλοφορίας είναι ακόμα πράσινο.

Ειδοποίηση για κακές καιρικές συνθήκες

Η προειδοποίηση κακών καιρικών συνθηκών εμφανίζεται στους μοτοσικλετιστές με μια οπτική ένδειξη στο πίνακα των οργάνων και προαιρετικά με μία πρόσθετη φωνητική ειδοποίηση μέσω του BMW Motorrad Communication System. Το σύστημα παρέχει μια έγκαιρη προειδοποίηση για όποιο οδικό κομμάτι έχει κακές καιρικές συνθήκες όπως ομίχλη, βροχή, χιόνι ή πάγος. Δίνει επίσης στον αναβάτη μια χρονική εκτίμηση για το πότε πρόκειται να συναντήσει αυτές τις καιρικές συνθήκες. Στον αλγόριθμο ενεργοποίησης του συστήματος, οι ερευνητές έχουν λάβει υπόψη τους για παράδειγμα έναν ορισμένο αριθμό διερχόμενων οχημάτων που ενεργοποιούν τα φώτα ομίχλης τους. Αυτές οι πληροφορίες, που συνδυάζονται με την ανίχνευση της εξωτερικής θερμοκρασίας των εν λόγω οχημάτων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλεφθεί μια χιονόπτωση ή χαλάζι. Άλλες πηγές πληροφοριών, είναι η ενεργοποίηση των αισθητήρων βροχής, ή συστημάτων όπως π.χ. το DSC, καθώς και η ενεργοποίηση των πίσω φώτων ομίχλης.

Η προειδοποίηση εμποδίων δείχνει επίσης στο μοτοσικλετιστή με τη βοήθεια ενός οπτικού σήματος στον πίνακα οργάνων, αλλά και με προαιρετικό φωνητικό μήνυμα, ότι ένα εμπόδιο αναμένεται στο δρόμο. Αυτό μπορεί να είναι λάδια ή πέτρες ή ένα ακινητοποιημένο όχημα στην άκρη του δρόμου. Η προειδοποίηση περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες όπως η απόσταση από το εμπόδιο. Η προειδοποίηση και η θέση του κινδύνου θα μπορούσαν ακόμα και να διαβιβαστούν από το όχημα ή τα οχήματα που βρίσκονται μπροστά, στα οχήματα πίσω.

Το σύστημα προειδοποίησης οχημάτων έκτακτης ανάγκης παρέχει μια οπτική ένδειξη στον πίνακα ελέγχου που ειδοποιεί τον αναβάτη για ένα όχημα έκτακτης ανάγκης που πλησιάζει. Ένα σύμβολο και ένα φωνητικό μήνυμα προειδοποιούν τον αναβάτη, παρέχοντας επίσης πληροφορίες για την απόσταση.

Ηλεκτρονικά φώτα - περισσότερη ασφάλεια

Η ιδέα πίσω από το ηλεκτρονικό φως φρένων είναι το γεγονός ότι τα φώτα των φρένων ενός οχήματος που ξαφνικά φρενάρει έντονα, ενδέχεται να μην γίνονται ορατά λόγω των οχημάτων που βρίσκονται πίσω του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια καθυστερημένη αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις στα επερχόμενα οχήματα. Προκειμένου να ενημερωθούν τα πίσω οχήματα όσο το δυνατό νωρίτερα ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα απότομο φρενάρισμα εμπρός, αυτές οι πληροφορίες μεταδίδονται σε άλλους οδηγούς με τη βοήθεια της επικοινωνίας από όχημα προς όχημα (vehicle-to-vehicle, V2V) ως μέρος του ηλεκτρονικού συστήματος φώτων φρένων. Ο οδηγός ενημερώνεται μέσω του πίνακα ελέγχου και του συστήματος επικοινωνίας.

Ένα πρόσθετο βοηθητικό σύστημα αριστερής στροφής λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα κινδύνου αυτής της κατάστασης κυκλοφορίας για το μοτοσικλετιστή. Πρόσθετα φώτα LED στα περιβλήματα των καθρεπτών καθώς και η αυτόματη ενεργοποίηση τη μεγάλης σκάλας των φώτων στην μοτοσικλέτα, καθιστούν τις μοτοσικλέτες περισσότερο ορατές, όταν άλλα οχήματα προτίθενται να στρίψουν αριστερά. Ο υπολογισμός του κινδύνου σύγκρουσης είναι βασισμένος στα στοιχεία που διαβιβάζονται από την επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων. Εάν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σύγκρουσης, η ταυτόχρονη και αυτόματη ενεργοποίηση των φρένων στο προπορευόμενο ή επερχόμενο όχημα, το αποτρέπει από να στρίψει προς τα αριστερά.

Το βοηθητικό σύστημα προσπέρασης καθιστά μια μοτοσικλέτα που προσπερνά περισσότερο ορατή στους άλλους οδηγούς. Ο ελιγμός ανιχνεύεται από ένα σύστημα αισθητήρων που λειτουργεί στα ABS και DTC. Εάν το όχημα που προπορεύεται προτίθεται να προσπεράσει ταυτόχρονα με τη μοτοσικλέτα, είτε επειδή ο οδηγός του έχει αγνοήσει το μοτοσικλετιστή ή έχει υπολογίσει λανθασμένα την ταχύτητά του, ο μοτοσικλετιστής είναι σε κίνδυνο. Πρόσθετα LED στα φλας κάνουν το φωτισμό εντονότερο και καθιστούν τη μοτοσικλέτα πιο ορατή μέσα στο πεδίο της περιφερειακής όρασης του οδηγού του προπορευόμενου αυτοκινήτου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 12:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΒΜW Motorrad - Νέες τεχνολογίες - Μέρος Α' BMW Laser Light »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon