.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2011 10:22

BMW Laser Light

 

Ελαφρύτερα και δυνατότερα φώτα!

 

 

Η γερμανική εταιρία ψάχνει τρόπους να αντικαταστήσει το ακόμη ολοκαίνουργιο σύστημα φωτισμού με LED, με laser. Η BMW σκοπεύει να εφαρμόσει τέτοιου είδους φωτισμό στις μεγάλες μοτοσυκλέτες τουρισμού αν και μόλις είδαμε στην παραγωγή το adaptive headlight στο νέο K 1600 GT / GTL.

Μονοχρωματικό φως

H BMW ευελπιστεί ότι με η τεχνολογία των laser, όχι μόνο θα κάνει τον φωτισμό ακόμη πιο αποτελεσματικό, αλλά και ενεργειακά πιο αποδοτικό. Η εφαρμογή της θα γίνει αρχικά στα αυτοκίνητα, αλλά είναι βέβαιο ότι ακολούθως θα εφαρμοστεί και στις μοτοσυκλέτες της γερμανικής εταιρείας.
Αναφορικά με το πώς ακριβώς σκοπεύει να κάνει χρήση του laser, η γερμανική εταιρεία κρατάει ακόμη τα χαρτιά της κλειστά. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι θα χρησιμοποιήσει μονοχρωματικό φως (οι δεσμίδες laser εκπέμπουν σε μια μόνο συχνότητα, επομένως σε ένα μόνο χρώμα φωτός). Μέσω παράλληλων κυμάτων, η δεσμίδα φωτός laser μπορεί να έχει δυνατότητες μακράν μεγαλύτερες συγκριτικά με τον συμβατικό φωτισμό ή τα LED κι αυτό γιατί ο φωτισμός μέσω laser είναι ακόμη πιο ακριβής και μπορεί να καλύψει ακόμη μεγαλύτερη απόσταση. Οι δεσμίδες φωτός laser μπορούν να ρυθμιστούν έτσι ώστε να αποκλείονται οι περιοχές που εκπέμπουν σε μεγαλύτερες συχνότητες, όπως για παράδειγμα τα φώτα των διερχόμενων οδηγών.  

Ακίνδυνο για πεζούς

Άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα της χρήσης του laser είναι το γεγονός ότι καταναλώνει τη μισή ενέργεια που απαιτεί η χρήση LED – ο οποία με τη σειρά της είναι ήδη απείρως ενεργειακά ανώτερη από τα συμβατικά σώματα φωτισμού HID. Αυτό σημαίνει βέβαια, καλύτερα ηλεκτρικά συστήματα και καλύτερη απόδοση. Σε απάντηση όσων ανησυχούν ότι η δεσμίδα φωτός laser θα αποβεί επικίνδυνη για τους πεζούς και τους διερχόμενους μοτοσυκλετιστές, η BMW υποστηρίζει ότι κανένα  κίνδυνο δεν ενέχει η χρήση του.
Όπως επισήμως αναφέρει μέσω δελτίου τύπου, “η χρήση των laser δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για τους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση, όταν χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα. Κι αυτό γιατί το φως δεν εκπέμπεται άμεσα, αλλά πρώτα μετατρέπεται σε μια μορφή συμβατή για τέτοιου είδους χρήση στο δρόμο. Το φως αυτό, μετά τη μετατροπή του, είναι ένα δυνατό λευκό φως, ευχάριστο στο μάτι και με πολύ χαμηλή κατανάλωση”.

Εκατό φορές μικρότερα!

Ένα τελευταίο, ενδιαφέρον σχόλιο που κάνει η BMW σχετικά με τη χρήση των laser αφορά στις νέες δυνατότητες που ανοίγονται σχετικά με το ντιζάιν των οχημάτων. «Το μέγεθος της διόδου μιας ακτίνας laser είναι μόλις 10μc (microns), δηλαδή εκατό φορές μικρότερη από εκείνη των LED που έχει πλάτος ένα χιλιοστό. Αυτό ανοίγει τελείως νέους ορίζοντες σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό των φωτιστικών σωμάτων ενός οχήματος.». Εμείς θα συμπληρώναμε πως, βάση της μικρότερης κατανάλωσης που έχουν τα συγκεκριμένα φωτιστικά σώματα, θα περιοριστούν σε όγκο και απόδοση και οι γεννήτριες των οχημάτων, με αντίστοιχο όφελος σε βάρος.
Όλα αυτά είναι άκρως ενδιαφέροντα, αν και θα περάσουν μερικά χρόνια μέχρι να τα δούμε στην πράξη, στα αυτοκίνητα. Κι επειδή οι εξελίξεις στο χώρο της μοτοσυκλέτας είναι ακόμη πιο αργές, δυστυχώς θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 12:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon