.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 18:25

Τεχνική ανάλυση - KTM 1290 Super Adventure S 2017

 

Πλήρης τεχνική παρουσίαση

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Sebas Romero / KTM

Τρία χρόνια μετά την παρουσίαση της νέας γενιάς Adventure της KTM με το 1190, η KTM προχωράει στην επόμενη φάση, παρουσιάζοντας το 1290 Super Adventure S.

Πλαίσιο και κινητήρας


Στο ίδιο μέγεθος με το 1190, το νέο 1290 Super Adventure S δανείζεται τα μηχανικά μέρη του 1290 Super Adventure που γνωρίσαμε το 2015, και δημιουργεί μία μικρότερη μοτοσυκλέτα σε όγκο, με όλη την δύναμη που χρειάζεται ο απαιτητικός αναβάτης.

Το 1190 δεν υπάρχει πλέον στην γκάμα, καταργήθηκε, και την θέση του πήρε το 1090 Adventure και το 1290 Super Adventure, τα οποία χρησιμοποιούν την ίδια βάση κινητήρα - με ανάλογη μείωση κόστους.
Ο κινητήρας που είδαμε αρχικά στο 1290 Super Duke με τους 180 ίππους, κατέβηκε στους 160 για τις ανάγκες του Super Adventure και συνεχίζει και στην έκδοση S παράγοντας την ίδια δύναμη και πλέον καλύπτει τις προδιαγραφές Euro4 και χωρίς να χάνει σε απόδοση.

Διατηρεί επίσης τα χαρακτηριστικά της σχεδίασης με εσωτερική γωνία 75°, 1.301 κυβικά εκατοστά καθώς και τα συστήματα MSC - Motorcycle Stability Control καθώς και το MTC - Motorcycle Traction Control που προσφέρει και ρύθμιση για Off Road οδήγηση. 

Το συνδυασμένο σύστημα φρεναρίσματος - Combined ABS δέχεται επίσης ρύθμιση Off Road ενώ συναντάμε και σύστημα Cornering ABS της Bosch για άφοβο φρενάρισμα στις στροφές. Επίσης, ο συμπλέκτης είναι μονόδρομος με σύστημα που ονομάζεται Power Assist Slipper Clutch.

Βελτίωση της σταθερότητας


Οι τροχοί του Super Adventure S είναι χυτοί αλουμινένιοι για καλύτερη συμπεριφορά στην ασφάλτινη χρήση, στην sport οδήγηση και στον τουρισμό, με διαστάσεις 19/17 ιντσών, και ελαστικά 120 και 170 για μπροστά και πίσω, της Pirelli - τα εξαιρετικά Scorpion Trail II.

Διατηρούνται οι ημιενεργητικές αναρτήσεις της WP με νέες εσωτερικές ρυθμίσεις και τέσσερις επιλογές για οδήγηση - Sport/Street/Comfort/Off Road. Αυτές συνδυάζονται με επιλογές για προφόρτιση των ελατηρίων ανάλογα με το βάρος του/των επιβαινόντων, ως εξής: Αναβάτης μόνος/με βαλίτσες - δύο επιβαίνοντες/με βαλίτσες. Όλες αυτές οι επιλογές μπορούν να συνδυαστούν ώστε να βρει ο αναβάτης την ρύθμιση που τον αντιπροσωπεύει, ανάλογα το στυλ οδήγησης.

Η KTM έχει αλλάξει το μπροστινό τμήμα του πλαισίου στο νέο 1290 Super Adventure S, στην περιοχή του λαιμού. Εκεί, τοποθετήθηκαν νέα μεγαλύτερα σε διάμετρο και με μεγαλύτερες μπίλιες ρουλεμάν τιμονιού, τα οποία συνέβαλλαν στην σταθερότητα της μοτοσυκλέτας, ενώ προσφέρουν και ελαφρύτερη αίσθηση. Οι πλάκες δεσίματος του μπροστινού συστήματος είναι επίσης νέας σχεδίασης και στιβαρότερες.

Στο πίσω τμήμα της μοτοσυκλέτας δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές, εκτός από τις νέες οβάλ σχεδίασης αεροδυναμικές βαλίτσες οι οποίες προέρχονται από την ισπανική Shad. Αυτές τοποθετούνται στις ίδιες βάσεις πάνω στο υποπλαίσιο, αλλά συνδέονται μεταξύ τους με νέο σύστημα στήριξης το οποίο φροντίζει ώστε η πίεση του αέρα να εκτονώνεται μεταξύ τους, χωρίς να φτάνει στο σώμα της μοτοσυκλέτας. Η κίνηση κάθε βαλίτσας φτάνει έως και τα 2 έως 3 εκατοστά.

Τα περιφερειακά


Καταρχάς το ρεζερβουάρ είναι μικρότερο σε όγκο και χωρητικότητα από αυτό του το Super Adventure. Στο S, χωράει 23 λίτρα αντί για 30 και δημιουργεί έτσι μία μικρόσωμη μοτοσυκλέτα σε σχέση με το λευκό Super Adventure που πλέον ονομάζεται T. Εκτός του ρεζερβουάρ, οι αλλαγές έχουν επικεντρωθεί στα πλαϊνά πλαστικά του ψυγείου τα οποία όντας πιο μαζεμένα σε διαστάσεις, διαθέτουν ένα εξόγκωμα στο πίσω τμήμα τους που στέλνει τον αέρα μακριά από τα πόδια του αναβάτη. Αυτό δίνει τον απαραίτητο όγκο και ομορφαίνει την μοτοσυκλέτα.

Οι πλαϊνές εξαγωγές από τις οποίες απομακρύνεται ο θερμός αέρας από τα ψυγεία έχουν αυξήσει την διάμετρο τους σε σχέση με το 1190 και το 1090, με διαφορετική πορεία ώστε να μην πέφτει στα πόδια του αναβάτη. Ο νέος αεραγωγός - εισαγωγή αέρα στο φίλτρο έχει σχεδιαστεί εκ νέου για καλύτερη ροή, αλλά και κατακράτηση της βρώμας και του νερού. Εσωτερικά έχει τοποθετηθεί μία μεταλλική σίτα η οποία λειτουργεί ως pre-filter και ότι μεγάλο πάει να περάσει από εκεί, βρώμα ή νερό, συγκρατείται.

Λίγο πιο πίσω, ο αεραγωγός ενώνεται με το υπόλοιπο τμήμα χωρίς να εφάπτεται σωστά, επίτηδες ώστε να φεύγει από εκεί όποιο νερό έχει περάσει μέσα του. Αν περάσουν από εκεί, οι σταγόνες του νερού που οδηγούνται πιο μέσα φεύγουν από δύο σημεία απορροής με τρύπες και με τίποτα δεν μπορούν να φτάσουν στο φίλτρο αέρα - σημαντική σχεδίαση για όσους έχουν σκοπό να το οδηγήσουν στον ''πραγματικό'' του κόσμο και να περάσουν και κάνα ποτάμι... Σε κάθε service βέβαια, όλο αυτό το σύστημα θα πρέπει να καθαρίζεται αφού αν πιάσει βρώμα η σίτα θα φράξει και δεν θα περνάει ο αέρας σωστά στο φίλτρο.

Η KTM προσφέρει ένα φίλτρο το οποίο τοποθετείται εξωτερικά σαν καπάκι και φράζει την είσοδο βρώμας, συγκρατώντας έτσι τις βρωμιές σε περίπτωση οδήγησης στο χώμα. Σύμφωνα με τους μηχανικούς της KTM, δεν αρκεί να καθαρίζεις μόνο το εξωτερικό φίλτρο.

Πρόσβαση και ελευθερία


Στην δεξιά πλευρά του διαιρούμενου μαύρου πλαστικού υπάρχει ένα πορτάκι το οποίο δίνει πρόσβαση στο δοχείο διαστολής του ψυκτικού υγρού, απ' όπου μπορείς να συμπληρώσεις υγρά. Για να ανοίξει το πορτάκι θα πρέπει να αφαιρεθεί το εξωτερικό κάλυμμα του ψυγείου - το χρωματιστό. Θα προσθέταμε πως αν το άνοιγμα του είχε γίνει ανάποδα - από μπροστά προς τα πίσω, θα άνοιγε και χωρίς αφαίρεση του πλαστικού. Ο έλεγχος της στάθμης άλλωστε γίνεται από το μπροστινό τμήμα, κάτω από τα fairing, όπου υπάρχει κενό.

Πλέον δεν υπάρχει κανονικό κλειδί, αλλά μαγνητικό - το σύστημα είναι Keyless. Έτσι, για να πάρει μπροστά η μοτοσυκλέτα θα πρέπει να το έχεις πάντα μαζί σου, σε απόσταση 1,5 μέτρου κοντά στην μοτοσυκλέτα. Αν το έχεις κοντά, τότε πατάς το γκρι τετράγωνο κουμπί που βρίσκεται στο σημείο που συνήθως συναντάμε την μίζα, και ενεργοποιείται η μοτοσυκλέτα - σαν να γυρνάς το κλειδί δηλαδή. Για να πάρει μπροστά, πατάς προς τα κάτω το kill switch και με ένα μόνο πάτημα, η μίζα γυρίζει μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η μοτοσυκλέτα.

Η τάπα του ρεζερβουάρ είναι μαγνητική και όταν η μοτοσυκλέτα είναι κλειστή από το γκρι κουμπί, δεν ανοίγει. Αν έχεις ανοίξει το γκρι κουμπί, η τάπα ανοίγει κρατώντας την γλώσσα της προς τα πάνω.
Αν τώρα μείνει από μπαταρία το μαγνητικό κλειδί, μπορείς να το ακουμπήσεις στην αριστερή εσωτερική πλευρά του fering, όπου υπάρχει αντίστοιχη ένδειξη Blue Tooth, και το σύστημα να ξεκλειδώσει αυτόματα.
Στην θέση όπου βρισκόταν ο κεντρικός διακόπτης, η KTM έχει τοποθετήσει πρίζα φόρτισης 12V.

Βελτιώσεις στα ηλεκτρονικά


Οι διακόπτες στο τιμόνι είναι νέοι και φωτιζόμενοι. Στον αριστερό διακόπτη έχει μετακομίσει το Cruise Control με έναν νέο μικρό διακόπτη τον οποίο μετακινείς προς τα αριστερά και σου ανάβει η ένδειξη στο καντράν. Όλες οι άλλες λειτουργίες γίνονται από τον αριστερό διακόπτη, ο οποίος δίνει πρόσβαση στο menu και ρυθμίζεις ότι θέλεις.

Στον αριστερό διακόπτη, έχεις επιλογές στο menu, στα εξής: KTM my ride,info, Motorcycle settings, preferences. Στο Motorcycle είναι όλα όσα αφορούν στην μοτοσυκλέτα, δηλαδή τα modes, τα settings των αναρτήσεων - αναβάτης μόνος/με βαλίτσες/δύο επιβαίνοντες/με βαλίτσες, τα θερμαινόμενα γκριπ, τα οποία έχουν μίνιμουμ και maximum, τις αποσβέσεις της ανάρτησης ανάμεσα σε Street / Sport / Comfort, τα modes σε Street / Sport / Rain/ Off Road, το ABS ανάμεσα σε On/ Off και Off Road, το Hill Control ανάμεσα σε On και Off.
Το Hill Control δουλεύει ως εξής: Όταν πατήσεις φρένο σε ανηφόρα, και κρατάς τον συμπλέκτη, το σύστημα διατηρεί το φρένο και όταν το αφήσεις, και μέχρι να ξεκινήσεις αφήνοντας τον συμπλέκτη, ώστε να μπορείς να εκκινήσεις χωρίς πρόβλημα.

Στα Preferences ρυθμίζεις το σημείο στο οποίο θα ανάβει το Shift Light για τις αλλαγές των ταχυτήτων, την ώρα, την γλώσσα - δεν υπάρχουν ελληνικά, μπορείς να επιλέξεις τα favorites στο αριστερό διακόπτη. Όταν τον πατάς προς τα πάνω ή προς τα κάτω, μπορείς να επιλέξεις τι θες να εμφανίζεται στην οθόνη με το ανάλογο πάτημα - Traction Control, ABS, ρυθμίσεις αναρτήσεων κλπ - ότι χρησιμοποιείς συχνά για να το βρίσκεις εύκολα.

Προγράμματα και ευκολίες

Υπάρχει πρόγραμμα KTM My Ride το οποίο σου σετάρει το τηλέφωνο με blue tooth να επικοινωνεί με την μοτοσυκλέτα και να σου εμφανίζει όλες τις λειτουργίες στην οθόνη - πόση μπαταρία απομένει, ποιος σε καλεί στο τηλέφωνο, τι μουσική ακούς. Εφόσον το κάνεις αυτό, μπορείς να απαντάς στις κλήσεις από τον αριστερό διακόπτη του τιμονιού και να απαντάς με το σύστημα επικοινωνίας - αν διαθέτεις - του κράνους, το οποίο συνδέεται και αυτό με την μοτοσυκλέτα με Blue Tooth! Οι πιο ''ψαγμένοι'' μπορούν να συνδέσουν μέσω blue tooth μικρά ηχειάκια ώστε να ακούνε μουσική κατά την οδήγηση!

Η KTM έχει φτιάξει ένα ωραίο κάθετο ντουλαπάκι στην δεξιά πλευρά το οποίο φιλοξενεί κινητό τηλέφωνο 6 ιντσών, το οποίο είναι αδιάβροχο και ασφαλίζει από το πάνω μέρος ώστε να μην ανοίγει. Εκεί βρίσκεται και θύρα USB ώστε να φορτίζει - χρειάζεται κοντό καλώδιο για να χωράει. Εκεί υπάρχει και θέση για το κλειδί με διχτάκι ασφαλείας, ώστε να μην το κουβαλάς επάνω σου

Η νέα ζελατίνα του fering είναι πιο χαμηλή με διαφορετική σχεδίαση από του 1290 Super Adventure T και διαθέτει νέο σύστημα ρύθμισης με κοχλία. Μπορείς να την ρυθμίσεις ακόμη και εν κινήσει με το ένα χέρι. Η σέλα είναι διαιρούμενη και ξεχωριστή για τον κάθε επιβαίνοντα ενώ η μπροστά ρυθμίζει πανεύκολα σε ύψος με μία κίνηση. Διαθέτει νέο σύστημα σχεδίασης που αλλάζει το ύψος μπροστά και κουμπώνει πίσω.

Φανάρι LED


Το μπροστινό φανάρι είναι τελείως νέας σχεδίασης με λάμπες τεχνολογίας LED. Προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης, οι μηχανικοί στήριξαν τις λάμπες σε δύο παράλληλες κάθετες βάσεις, απ' όπου και μπαίνει αέρας και τις ψύχει. Δύο επίπεδα φιλοξενούν τις λάμπες μικρής και μεγάλης σκάλας, και τρία μικρότερα χαμηλά, φιλοξενούν τις λάμπες LED για τα Cornering Lights - αυτές ενεργοποιούνται ξεχωριστά σε κάθε πλευρά, ανάλογα το πλάγιασμα, παίρνοντας πληροφορίες από κλισιόμετρο.

Το 1290 S δεν περιλαμβάνει προστατευτικά κάγκελα στον εξοπλισμό του όπως το λευκό T.
Στο Travel Pack που διατίθεται ως έξτρα, ο αναβάτης μπορεί να βρει το MSR - Motor Slip Regulation για βελτίωση της σταθερότητας κατά το φρενάρισμα, το Hill Hold Control και το KTM MY RIDE - το σύστημα που συνδέει το κινητό και άλλες λειτουργίες με την κεντρική οθόνη. Το Quick Shifter για γρήγορες αλλαγές σχέσεων χωρίς συμπλέκτη περιλαμβάνεται και αυτό στα έξτρα αξεσουάρ.

Τα φλας διαθέτουν το σύστημα ATIR - Automatic Turn Indicator Return το οποίο αδρανοποιεί το ενεργοποιημένο φλας έπειτα από 10 δευτερόλεπτα λειτουργίας ή 150 μέτρα οδήγησης.
Τα νέα όργανα του KTM 1290 Super Adventure S αποτελούνται από μία οθόνη TFT μεγέθους 6,5 ιντσών η οποία εκτός του ότι είναι πανέμορφη, περιλαμβάνει και πολλές λειτουργίες. Το πάλαι ποτέ "βαρύ" στροφόμετρο με πίνακα ψηφιακών ενδείξεων που είδαμε στο προηγούμενο 1290 Super Adventure, αντικαταστάθηκε από την ψηφιακή οθόνη που εμφανίζει εκεί τα πάντα.

Στην άνω γωνία εμφανίζονται οι σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων, ενώ την μισή δεξιά οθόνη καλύπτει με την εμφάνιση του το ψηφιακό στροφόμετρο το οποίο στην αρχική του διαδρομή και έως τις 5.000σ.α.λ. γίνεται μπλε. Όταν η περιοχή λειτουργίας του ξεπεράσει τις 5.000σ.α.λ. και έως τις 6.500σ.α.λ. μοβίζει, και από εκεί και πάνω, έως και τον "κόφτη" στις 11.000σ.α.λ. γίνεται κόκκινο, δείχνοντας τις άγριες διαθέσεις του κινητήρα. Υπάρχει και ενδεικτική λυχνία που ρυθμίζει ανάλογα τις στροφές που θέλεις να σε ειδοποιεί για τις αλλαγές ταχυτήτων.

Ψηφιακές ενδείξεις


Στο εσωτερικό του στροφομέτρου βρίσκονται οι ενδείξεις του ψηφιακού κοντέρ, του οποίου τα νούμερα αυξάνουν σημαντικά το μέγεθος τους μόλις ξεπεράσεις τα 200χ.α.ω., ώστε να φαίνονται καλά. Εσωτερικά του στροφομέτρου και στην κάτω κλίμακα συναντάμε τις ψηφιακές ενδείξεις για την στάθμη καυσίμου και θερμοκρασίας.

Στο ίδιο ύψος και κάτω από τον χιλιομετρητή συναντάμε τις ενδείξεις για τις ρυθμίσεις της ανάρτησης - ανάμεσα σε Street / Sport / Comfort αλλά και τα προεπιλεγμένα modes λειτουργίας του κινητήρα - Street / Sport / Rain/ Off Road .
Στο κάτω τμήμα του στροφομέτρου βρίσκεται η ένδειξη ρύθμισης της προφόρτισης ελατηρίων της ανάρτησης - αναβάτης /με βαλίτσες - δύο επιβαίνοντες/με βαλίτσες, αλλά και τα θερμαινόμενα γκριπ τα οποία ρυθμίζουν σε τρία επίπεδα.

Η αριστερή πλευρά της οθόνης έχει περισσότερο ενδιαφέρον μιας και είναι αυτή που παραμετροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του αναβάτη. Πάνω εμφανίζονται οι ενδείξεις υπενθύμισης όπως το Side Stand, Ice Warning, κ.α. και από εκεί και κάτω, ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει την οθόνη ώστε να εμφανίζει ότι αυτός θέλει και χρησιμοποιεί συχνά.

Σε standard μορφή η οθόνη εμφανίζει τοv χιλιομετρητή Trip 1, το ωρόμετρο ταξιδίου Trip Time 1, το σήμα του τηλεφώνου - Phone Signal και το Phone Battery - την μπαταρία του τηλεφώνου.
Η οθόνη συνδέεται μέσω Blue Tooth με το τηλέφωνο του αναβάτη και εμφανίζει σε εκείνο το σημείο όλες τις λειτουργίες του. Αν υπάρχει εισερχόμενη κλήση, αυτή εμφανίζεται εκεί, και ο αναβάτης μπορεί να την δεχθεί χρησιμοποιώντας τον αριστερό διακόπτη του τιμονιού.

Επιλογές ρύθμισης


Η σύνδεση γίνεται μέσω του συστήματος KTM My Ride το οποίο "ζευγαρώνει" το τηλέφωνο με την μοτοσυκλέτα μέσω blue tooth ώστε να εμφανίζει όλες τις λειτουργίες στην οθόνη - πόση μπαταρία απομένει, ποιος σε καλεί στο τηλέφωνο, τι μουσική ακούς. Εφόσον το κάνεις αυτό, μπορείς να απαντάς στις κλήσεις και να μιλάς με το σύστημα επικοινωνίας - αν διαθέτεις - του κράνους, το οποίο συνδέεται και αυτό με την μοτοσυκλέτα με Blue Tooth! Οι πιο ''ψαγμένοι'' μπορούν να συνδέσουν μέσω blue tooth μικρά ηχειάκια ώστε να ακούνε μουσική κατά την οδήγηση!

Οι επιλογές ρύθμισης όμως δεν σταματούν εκεί. Στον αριστερό διακόπτη, απ' όπου ρυθμίζει το KTM my ride, έχεις και άλλες επιλογές ρύθμισης, από το menu που ''πετάγεται'' κάθε φορά που πατάς "enter": Info, Motorcycle settings, preferences. Στο Motorcycle settings βρίσκονται όλα όσα αφορούν στην μοτοσυκλέτα, δηλαδή οι αποσβέσεις της ανάρτησης ανάμεσα σε Street / Sport / Comfort, τα modes σε Street / Sport / Rain/ Off Road, το ABS ανάμεσα σε On/ Off και Off Road, το Hill Control ανάμεσα σε On και Off.

Μπορείς να ρυθμίσεις επίσης τι θέλεις να εμφανίζεται στην οθόνη άμεσα για να το ρυθμίζεις χωρίς χάσιμο χρόνου, όταν πατάς τον αριστερό διακόπτη προς τα πάνω ή κάτω. Όλες οι επιλογές είναι διαθέσιμες, και μπορείς να βάλεις στο άνω άκρο το ABS ή το Traction Control και στο κάτω άκρο τα Modes ή τις αναρτήσεις, την κατανάλωση ή και άλλες λειτουργίες.

Νέα γενιά ψηφιακών ενδείξεων


Ενδείξεις για φλας, ABS, Traction Control, νεκρά, λάδι, ψεκασμό κινητήρα, ρολόι, θερμοκρασία και Blue Tooth γεμίζουν το κάτω τμήμα χωρίς να ενοχλούν, πληροφορώντας ακόμη και "παράνομη οδήγηση" όταν απενεργοποιείται το ABS και το Traction Control ταυτόχρονα.

Όταν είναι μέρα, η εμφάνιση της οθόνης είναι λευκή με μαύρα γράμματα και την βλέπεις τέλεια με ευανάγνωστα και σε σωστό μέγεθος νούμερα. Όταν μπεις σε τούνελ και μειωθεί το φως - και το βράδυ δηλαδή, η οθόνη αυτόματα αλλάζει σε μαύρο χρώμα με λευκά νούμερα και η εναλλαγή γίνεται τάχιστα. Η οθόνη ρυθμίζεται ως προς την κλίση της ώστε να μπορείς να την βλέπεις ανάλογα με την θέση του ήλιου αλλά και όταν οδηγείς όρθιος!

Δυστυχώς δεν συνδέεται με κάποιο application, αλλά η KTM δουλεύει ήδη πάνω σε αυτό.
Το σύστημα TPMS - Tyre Pressure Monitoring System που ελέγχει τον αέρα στα ελαστικά, αλλά και το Immobilizer συμπληρώνουν την ήδη εξαιρετική εικόνα.
Το νέο KTM 1290 Super Adventure S βρίσκεται στα 215 κιλά, σε δύο νέους χρωματισμούς, λευκό με πορτοκαλί και μαύρο-γκρι με πορτοκαλί.

Στατικές φωτογραφίες

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Video

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 16:28

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon