.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 10:48

Τεχνικό - Η νέα οθόνη TFT του KTM 1290 Super Adventure S

 

Ψηφιακή εποχή

 

Του Τάκη Μανιάτη

Η σύγχρονη εποχή είναι ψηφιακή και τα όργανα των μοτοσυκλετών ακολουθούν την τεχνολογική εξέλιξη φτάνοντας σε επίπεδα... tablet!

Εύκολη προσαρμογή


Ναι, είναι αλήθεια πως η οθόνη TFT μεγέθους 6,5 ιντσών που είδαμε στο νέο KTM 1290 Super Adventure S θυμίζει έντονα ένα tablet, και εδώ που τα λέμε, τεχνικά, δεν πρέπει να υπάρχουν και σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών συσκευών.

Το πάλαι ποτέ "βαρύ" στροφόμετρο με πίνακα ψηφιακών ενδείξεων που είδαμε στο προηγούμενο 1290 Super Adventure, αντικαταστάθηκε από την ψηφιακή οθόνη που εμφανίζει εκεί τα πάντα.
Ξεκινώντας από την δεξιά πλευρά, στην άνω γωνία εμφανίζονται οι σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων.

Την μισή δεξιά οθόνη καλύπτει με την εμφάνιση του το ψηφιακό στροφόμετρο το οποίο στην αρχική του διαδρομή και έως τις 5.000σ.α.λ. γίνεται μπλε. Όταν η περιοχή λειτουργίας του ξεπεράσει τις 5.000σ.α.λ. και έως τις 6.500σ.α.λ. μοβίζει, και από εκεί και πάνω, έως και τον "κόφτη" στις 11.000σ.α.λ. γίνεται κόκκινο, δείχνοντας τις άγριες διαθέσεις του κινητήρα. Υπάρχει και ενδεικτική λυχνία που ρυθμίζει ανάλογα τις στροφές που θέλεις να σε ειδοποιεί για τις αλλαγές ταχυτήτων.

Στο εσωτερικό του στροφομέτρου βρίσκονται οι ενδείξεις του ψηφιακού κοντέρ, του οποίου τα νούμερα αυξάνουν σημαντικά το μέγεθος τους μόλις ξεπεράσεις τα 200χ.α.ω., ώστε να φαίνονται καλά. Εσωτερικά του στροφομέτρου και στην κάτω κλίμακα συναντάμε τις ψηφιακές ενδείξεις για την στάθμη καυσίμου και θερμοκρασίας.

Προεπιλεγμένες ενδείξεις


Στο ίδιο ύψος και κάτω από τον χιλιομετρητή συναντάμε τις ενδείξεις για τις ρυθμίσεις της ανάρτησης - ανάμεσα σε Street / Sport / Comfort αλλά και τα προεπιλεγμένα modes λειτουργίας του κινητήρα - Street / Sport / Rain/ Off Road .

Στο κάτω τμήμα του στροφομέτρου βρίσκεται η ένδειξη ρύθμισης της προφόρτισης ελατηρίων της ανάρτησης - αναβάτης /με βαλίτσες - δύο επιβαίνοντες/με βαλίτσες, αλλά και τα θερμαινόμενα γκριπ τα οποία ρυθμίζουν σε τρία επίπεδα.
Η αριστερή πλευρά της οθόνης έχει περισσότερο ενδιαφέρον μιας και είναι αυτή που παραμετροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του αναβάτη.

Πάνω εμφανίζονται οι ενδείξεις υπενθύμισης όπως το Side Stand, Ice Warning, κ.α. και από εκεί και κάτω, ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει την οθόνη ώστε να εμφανίζει ότι αυτός θέλει και χρησιμοποιεί συχνά.
Σε standard μορφή η οθόνη εμφανίζει τοv χιλιομετρητή Trip 1, το ωρόμετρο ταξιδίου Trip Time 1, το σήμα του τηλεφώνου - Phone Signal και το Phone Battery - την μπαταρία του τηλεφώνου.

Η οθόνη συνδέεται μέσω Bluetooth με το τηλέφωνο του αναβάτη και εμφανίζει σε εκείνο το σημείο όλες τις λειτουργίες του. Αν υπάρχει εισερχόμενη κλήση, αυτή εμφανίζεται εκεί, και ο αναβάτης μπορεί να την δεχθεί χρησιμοποιώντας τον αριστερό διακόπτη του τιμονιού.

Επιλογές ρύθμισης


Η σύνδεση γίνεται μέσω του συστήματος KTM My Ride το οποίο "ζευγαρώνει" το τηλέφωνο με την μοτοσυκλέτα μέσω Bluetooth ώστε να εμφανίζει όλες τις λειτουργίες στην οθόνη - πόση μπαταρία απομένει, ποιος σε καλεί στο τηλέφωνο, τι μουσική ακούς.

Εφόσον το κάνεις αυτό, μπορείς να απαντάς στις κλήσεις και να μιλάς με το σύστημα επικοινωνίας - αν διαθέτεις - του κράνους, το οποίο συνδέεται και αυτό με την μοτοσυκλέτα με Blue Tooth! Οι πιο ''ψαγμένοι'' μπορούν να συνδέσουν μέσω Bluetooth μικρά ηχειάκια ώστε να ακούνε μουσική κατά την οδήγηση!

Οι επιλογές ρύθμισης όμως δεν σταματούν εκεί. Στον αριστερό διακόπτη, απ' όπου ρυθμίζει το KTM my ride, έχεις και άλλες επιλογές ρύθμισης, από το menu που ''πετάγεται'' κάθε φορά που πατάς "enter": Info, Motorcycle settings, preferences. Στο Motorcycle settings βρίσκονται όλα όσα αφορούν στην μοτοσυκλέτα, δηλαδή οι αποσβέσεις της ανάρτησης ανάμεσα σε Street / Sport / Comfort, τα modes σε Street / Sport / Rain/ Off Road, το ABS ανάμεσα σε On/ Off και Off Road, το Hill Control ανάμεσα σε On και Off.

Μπορείς να ρυθμίσεις επίσης τι θέλεις να εμφανίζεται στην οθόνη άμεσα για να το ρυθμίζεις χωρίς χάσιμο χρόνου, όταν πατάς τον αριστερό διακόπτη προς τα πάνω ή κάτω. Όλες οι επιλογές είναι διαθέσιμες, και μπορείς να βάλεις στο άνω άκρο το ABS ή το Traction Control και στο κάτω άκρο τα Modes ή τις αναρτήσεις, την κατανάλωση ή και άλλες λειτουργίες.

Νέα γενιά ψηφιακών ενδείξεων


Ενδείξεις για φλας, ABS, Traction Control, νεκρά, λάδι, ψεκασμό κινητήρα, ρολόι, θερμοκρασία και Blue Tooth γεμίζουν το κάτω τμήμα χωρίς να ενοχλούν, πληροφορώντας ακόμη και "παράνομη οδήγηση" όταν απενεργοποιείται το ABS και το Traction Control ταυτόχρονα.

Όταν είναι μέρα, η εμφάνιση της οθόνης είναι λευκή με μαύρα γράμματα και την βλέπεις τέλεια με ευανάγνωστα και σε σωστό μέγεθος νούμερα. Όταν μπεις σε τούνελ και μειωθεί το φως - και το βράδυ δηλαδή, η οθόνη αυτόματα αλλάζει σε μαύρο χρώμα με λευκά νούμερα και η εναλλαγή γίνεται τάχιστα. Η οθόνη ρυθμίζεται ως προς την κλίση της ώστε να μπορείς να την βλέπεις ανάλογα με την θέση του ήλιου αλλά και όταν οδηγείς όρθιος!

Δυστυχώς δεν συνδέεται με κάποιο application, αλλά η KTM δουλεύει ήδη πάνω σε αυτό.
Η νέα γενιά ψηφιακών οργάνων είναι εδώ για να απλοποιήσει την χρήση μίας μοτοσυκλέτας και στο KTM 1290 Super Adventure S εκτός από πανέμορφη, είναι και πλήρως λειτουργική.

Φωτογραφίες

Video

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 15:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon