.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 12:58

Momodesign: Το πρώτο κράνος μοτοσυκλέτας με γραφένιο

 

Με ενίσχυση από το ανθεκτικότερο υλικό του κόσμου

 

Μέσα από μια 18μηνη συνεργασία της Momodesign με το εργαστήριο γραφενίου του ιταλικού ινστιτούτου τεχνολογίας γεννήθηκε το πρώτο κράνος μοτοσυκλέτας από το ανθεκτικότερο υλικό του κόσμου, προσφέροντας βελτιωμένη αντοχή, καλύτερη διασπορά κρούσης, αλλά και μεγαλύτερη άνεση σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

momodesign graphene 8

Το γραφένιο είναι το πιο ανθεκτικό και ταυτόχρονα το λεπτότερο υλικό που γνωρίζουμε σήμερα. Αποτελείται από μια μονή στρώση ατόμων άνθρακα, με πάχος μόλις ενός ατόμου.

momodesign graphene 7

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του γραφένιου στην κατασκευή κράνους για μοτοσυκλέτα;

  • Αντοχή: Το γραφένιο κατανέμει / διασπείρει την δύναμη κρούσης καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο υλικό, κάνοντας έτσι το κράνος πιο ανθεκτικό και αποτελεσματικό από οποιοδήποτε άλλο.
  • Επιδόσεις: Η αντοχή του σε κρούσεις είναι καλύτερη από οποιουδήποτε άλλου υλικού σε ακραίες κλιματικές συνθήκες (καύσωνας). 
  • Άνεση: Το γραφένιο απάγει θερμότητα από το κεφάλι του αναβάτη, κρατώντας τον άνετο ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

momodesign graphene 2

Επειδή όμως το γραφένιο είναι δύσκολο και ιδιαίτερα ακριβό στην παραγωγή του, το συγκεκριμένο κράνος της Momodesign δεν είναι φτιαγμένο εξολοκλήρου από το εξωτικό αυτό υλικό. Αντίθετα, διαθέτει μια στρώση γραφένιου στο εξωτερικό κέλυφος του κράνους, για ενίσχυση.

momodesign graphene 3

Το ποια είναι η διαφορά που φέρει αυτή η ενίσχυση, δεν το γνωρίζουμε, ενώ καλό θα ήταν για τη Momodesign να ανακοινώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που θα δείχνουν με αποδείξεις το πόσο ανθεκτικότερο είναι το νέο κράνος, πόσο πιο δροσερό κρατάει το κεφάλι του αναβάτη, κλπ. Αλλιώς, θα είναι εύκολο για τους σκεπτικιστές να απορρίψουν τους ισχυρισμούς των Ιταλών, χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα ως ένα ακόμα marketing τρικ.

Η ιταλική εταιρεία σκοπεύει να παράγει 3.000 κράνη με ενίσχυση γραφένιου, μέχρι το τέλος του 2017, με τιμή περί τα 245 ευρώ έκαστο. Σημειώστε πως στον χώρο του ποδήλατου, έχουμε δει κράνη με γραφένιο από το 2014, της Catlike (που όπως και της Momodesign ΔΕΝ είναι φτιαγμένα εξολοκλήρου από το υλικό).

Φωτογραφίες

Βίντεο

Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για το γραφένιο (στα αγγλικά) από το Graphene Lab του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 13:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon