.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 16:05

The Dagger – 3D εκτυπωμένο Streetfighter με μοτέρ Kawasaki H2!

 

Από την αμερικάνικη Divergent 3D

 

Η Divergent 3D είναι η εταιρεία που κατασκεύασε πέρυσι το πρώτο 3D Supercar (Blade) χρησιμοποιώντας μεταλλικούς συνδέσμους και ανθρακονημάτινο πλαίσιο. Στο σαλόνι αυτοκινήτου του Λος Άντζελες 2016 παρουσίασε τη μοτοσυκλέτα «The Dagger», με 3D εκτυπωμένο πλαίσιο από ίνες άνθρακα και τον υπερτροφοροδοτούμενο κινητήρα του Kawasaki H2!

Στόχος της αμερικάνικης εταιρείας είναι να μειώσει τα υλικά, την ενέργεια, τη μόλυνση και το κόστος της παραγωγής οχημάτων, παρέχοντας σε όποιον ενδιαφέρεται την τεχνολογία για την κατασκευή αυτοκινήτων, φορτηγών και μοτοσυκλετών μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης.

divergent 3d 15

Η Divergent 3D, ή Divergent Microfactories, είναι παιδί του Kevin Czinger, πρώην χρηματιστή της Goldman Sachs, ο οποίος το 2009 είχε ιδρύσει την Coda Automotive, έναν κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η Coda δεν κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 100 αυτοκίνητα, πριν χρεοκοπήσει το 2013.

divergent 3d 9

Τώρα, ο Czinger άλλαξε κατεύθυνση. Στόχος της Divergent Microfactories είναι να δημιουργήσει λίγα μόνο 3D εκτυπωμένα οχήματα, προς επίδειξη, και κατόπιν να μοιραστεί την τεχνολογία με όσους θέλουν να φτιάξουν ένα μικρό εργοστάσιο (Microfactory) εκτυπώνοντας οχήματα με την μέθοδο του Czinger.

divergent 3d 6

Η μέθοδος της εκτύπωσης

Τι χρειάζεται για την 3D εκτύπωση ενός αυτοκινήτου όπως το «Blade» (φωτό άνω) που παρουσιάστηκε πέρυσι, ή μιας μοτοσυκλέτας όπως το «The Dagger» που παρουσιάστηκε φέτος στο σαλόνι αυτοκινήτου του Λος Άντζελες; Και ποια μέρη του οχήματος μπορεί κανείς να… τυπώσει;

divergent 3d 22

Περί τα 30 κιλά σκόνη αλουμινίου, και μερικοί σωλήνες από ίνες άνθρακα είναι τα υλικά που χρειάζονται για να κατασκευάσει το πλαίσιο του Blade ο ταχύτερος 3D εκτυπωτής μετάλλου του κόσμου, εκτυπωτής που παρέχει την τεχνολογική υπεροχή της Divergent. Με τη σκόνη αλουμινίου ο εκτυπωτής τυπώνει τους συνδέσμους που θα ενώσουν τους carbon σωλήνες, και έτσι κατασκευάζεται πλαίσιο, υποπλαίσιο και -πιθανώς- και το ψαλίδι στην περίπτωση της μοτοσυκλέτας.

divergent 3d 21

Ο εκτυπωτής από ότι τουλάχιστον καταλαβαίνουμε, δεν τυπώνει αναρτήσεις, φρένα, όργανα, και κινητήρα, οπότε αυτά πρέπει να έρθουν από αλλού. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε Blade συναρμολογείται μέσα σε... 30 λεπτά -υποθέτουμε πως η φίρμα αναφέρεται μόνο στο πλαίσιο του αυτοκινήτου.

the dagger 5

Το εγχειρίδιο / μαχαίρι (The Dagger) είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα της Divergent Microfactories, και κάνει τη διαφορά με το 3D εκτυπωμένο πλαίσιο της, από ίνες άνθρακα, πλαίσιο που η φίρμα ισχυρίζεται πως είναι 50% ελαφρύτερο από «τα παραδοσιακά υλικά πλαισίων μοτοσυκλέτας». Επιπλέον το πλαίσιο είναι και πιο ανθεκτικό / άκαμπτο (δεν γνωρίζουμε πόσο καλό είναι αυτό, αν δεν έχει προηγηθεί μελέτη στην αναγκαία ελαστικότητα του).

the dagger 1

Για να μεγιστοποιήσει τις εντυπώσεις, η Divergent επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον… «πιασάρικο» κινητήρα από το υπερτροφοδοτούμενο H2 –και μάλλον τα κατάφερε.

the dagger 6

Το μαχαίρι δεν είναι η πρώτη 3D εκτυπωμένη μοτοσυκλέτα, καθώς υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα (APWORKS Light Rider, Energica Ego, κ.α.), είναι όμως μια από τις εντυπωσιακότερες, αν όχι η εντυπωσιακότερη εξ’ αυτών. Και η συνεργασία της Divergent με τον γίγαντα PSA Groupe, δημιουργεί καλούς οιωνούς για την εξέλιξη της ιστορίας.

divergent 3d 16

Η δική μας άποψη; Όσο λίγο κι αν κατανοούμε την τεχνική της εκτύπωσης 3D, δείχνει να είναι μια από τις σημαντικότερες τεχνολογίες του άμεσου μέλλοντος, ικανή να φέρει επανάσταση τόσο στη βιομηχανία, όσο και να παράσχει φοβερές δυνατότητες σε ιδιώτες που θέλουν να κατασκευάσουν τα δικά τους εργαλεία, εξαρτήματα, μηχανήματα και οχήματα, σε μικρή παραγωγή.

Φωτογραφίες

Βίντεο

Δείτε ένα σύντομο αλλά συναρπαστικό βίντεο με την κατασκευή και συναρμολόγηση του πλαισίου του Blade.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 16:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon