.
Κατηγορία Dragster
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 10:05

Συνέντευξη Κώστας Λαμάρης - LamarcoO Κώστας Λαμάρης αφηγείται την ιστορία

 

 BANNER_468X60

Από αναβάτης motocross σε διοργανωτής εκδηλώσεων, ο Κώστας Λαμάρης χαρακτηρίστηκε από μία διοργάνωση που γνωρίζουν μέχρι και οι πέτρες. Το Athens Supercross μας χτυπάει ξανά την πόρτα και ο άνθρωπος που κρύβεται από πίσω, μας αφηγείται την ιστορία του.

 

Bikeit.gr: Πως ξεκίνησε η διοργάνωση του πρώτου supercross στην Ελλάδα

Κώστας Λαμάρης: Αφορμή στάθηκε το πάθος και η αγάπη που είχα από πιτσιρικάς ως οδηγός για το motocross. Το Μάρτιο του 1984 έγινε το πρώτο indoor στο Μπερσί (Bercy) στην Γαλλία, το οποίο είχε τεράστια επιτυχία και απήχηση σε όλη την Ευρώπη. Καθιερώθηκε, και είναι ακόμα και σήμερα το σημαντικότερο event supercross στην Ευρώπη. Ήταν τόση η επιτυχία του, που επαναλήφθηκε το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Μαθαίνοντας ότι το event θα επαναλαμβανόταν, πήγα και το είδα. Ενθουσιάστηκα πάρα πολύ και με έπιασε ένα παράπονο, γιατί στην Ελλάδα να είμαστε τόσο πίσω, και να μην μπορούμε να διοργανώσουμε κάτι αντίστοιχο. Χωρίς να το καταλάβω μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να οργανώσω κάτι εδώ. Γυρνώντας από το Παρίσι σκεφτόμουν πώς μπορώ να το φτιάξω αυτό το πράγμα στην Ελλάδα. Παρατήρησα λοιπόν ότι το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας βρισκόταν υπό ανακατασκευή και για ένα διάστημα δεν θα είχε χορτάρι, οπότε αυτομάτως έκανα το συνειρμό. Με τον πατέρα μου μαζί, υποστηρικτή, γιατί να μην ξεχνάμε ότι τότε ήμουν ένα παιδάκι 21 ετών, πήγαμε και βρήκαμε τους υπεύθυνους του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Τους είπαμε την ιδέα, και σε λίγες μέρες, μας είπαν το ΟΚ. Ορίστηκε ως ημερομηνία η 2 & 3 Φεβρουαρίου του 1985, τρεις μήνες μετά την επιστροφή μου από το Παρίσι. Είχα τότε μαζί μου και τον Δημήτρη Καμπαλαράκη - οι παλιοί τον θυμούνται - ήταν ο ιδιοκτήτης της πίστας του Σχηματαρίου, με τον οποίο μας σύνδεε φιλία. Έτσι έγινε η αρχή.

Bikeit.gr: Ποιά προβλήματα αντιμετώπισε τότε ένας 20χρονος ο οποίος χτύπησε μια πόρτα και είπε, θέλουμε το γήπεδο του Παναθηναϊκού, για να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα?

Κώστας Λαμάρης: Ιδιαίτερες δυσκολίες δεν είχαμε, γιατί τότε το γήπεδο του Παναθηναϊκού δεν είχε τις προδιαγραφές που έχει τώρα. Και καθώς δεν είχε IMG_7737_800x600εκείνη την περίοδο χορτάρι, δεν χρειαζόταν να το καλύψουμε - όπως έγινε το 2005 με την υπέρ-ειδική πίστα στο ΟΑΚΑ για παράδειγμα. Από το χώμα που ήδη υπήρχε φτιάξαμε τα αναχώματα και έτσι δημιουργήσαμε την πίστα. Εκεί που αντιμετωπίσαμε πρόβλημα ήταν στο θέμα των χορηγιών. Δεν ανταποκρίθηκαν όπως περιμέναμε οι εταιρείες, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν είχαμε και καθόλου.  Ήταν όμως λίγες και το οικονομικό αποτέλεσμα αρνητικό, γεγονός το οποίο μας αποθάρρυνε. Κάπως έτσι λοιπόν, πέρα από οδηγός, χαρακτηρίστηκα και διοργανωτής. Εκείνη την εποχή ήμουν στο απόγειο της δραστηριότητας μου ως οδηγός, και συνέχισα τους αγώνες έως το 1990.

Bikeit.gr: Πως φτάσατε στο σημείο να διοργανωθεί το πρώτο Athens Supercross;

Κώστας Λαμάρης: Η νέα εποχή του αθλήματος (εποχή ΣΕΦ) προέκυψε κατά τον ίδιο τρόπο. Από το 1985 και μετά πήγαινα κάθε χρόνο στο Παρίσι, και φρόντιζα να είμαι εκεί μερικές μέρες πριν το event, για να μάθω το know - how, γιατί είναι τελείως διαφορετικό να φέρνεις δυο μπουλντόζες σε ένα χωράφι, από το να φέρνεις χώμα μέσα σε ένα παρκέ όπως στο ΣΕΦ. Γνώρισα κόσμο όμως και έμαθα πως γίνεται στο Παρίσι. Η διοργάνωση στο γήπεδο του Παναθηναϊκού εμένα δεν με ικανοποίησε, διότι ήθελα να φτάσουμε στο επίπεδο των Γάλλων. Έτσι, όταν το 1986-87 ξεκίνησε η λειτουργία του ΣΕΦ, μου κόλλησε η ιδέα να διεξάγεται το supercross εκεί. Το 1992 κατάφερα και έκανα μια επαφή με τη διεύθυνση του ΣΕΦ, τους έθεσα την πρότασή μου, και ο τότε διευθυντής το είδε πολύ θετικά, μάλιστα ήξερε για το event στο Παρίσι. Μας παραχώρησαν το χώρο, και το Μαίο του 1993 έγινε το πρώτο Athens SuperCross στο ΣΕΦ με τεράστια επιτυχία. Το event ήταν Sold out και όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Είχαμε όμως και επιτυχία στις χορηγίες. Φυσικά είχα πολύ περισσότερο άγχος σε σχέση με το event στο γήπεδο του Παναθηναϊκού 8 χρόνια πριν . Το άγχος με εξάντλησε τόσο πολύ τότε που έλεγα ότι δεν μπορώ να ξαναπεράσω τέτοια διαδικασία. Τελικά βέβαια το ξαναπέρασα 14 φορές μέσα στα επόμενα 17 χρόνια. Φυσικά πλέον, κι εγώ και οι συνεργάτες μου, οι περισσότεροι ίδιοι από την πρώτη αυτή διοργάνωση, αισθανόμαστε στο ΣΕΦ σαν στο σπίτι μας. Όλα είναι οργανωμένα και στην ώρα τους, οπότε και το άγχος λιγότερο.

Bikeit.gr: Από το 1985 έως το 1993, τι άλλαξε από πλευράς οργάνωσης? Και τι άλλαξε από το 1993 έως σήμερα και στο event που επίκειται.

Κώστας Λαμάρης: Πάρα πολλά πράγματα. Σε κάθε επίπεδο, η διοργάνωση του 1993 δεν είχε καμία σχέση με τη διοργάνωση του 1985. Ήταν πιο επαγγελματική. Όμως και πάλι, η διοργάνωση του 1985 ήταν πολύ πιο επαγγελματική σε σχέση με άλλες διοργανώσεις στην Ελλάδα την εποχή εκείνη. Αντίστοιχα, η οργάνωση του 2008, καθώς και αυτή που επίκειται, για το 2010 δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του 1993 στο ΣΕΦ.

Bikeit.gr: Γιατί αφού αναλάβατε τη διοργάνωση του Super Cross με τόση επιτυχία, δεν θελήσατε να ασχοληθείτε για παράδειγμα και με την οργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, ή Ταχύτητας?

Κώστας Λαμάρης: Αυτή είναι μια ερώτηση που μου έχει ξαναγίνει αρκετές φορές. Το 1993 δημιουργήθηκε η εταιρεία Lamarco η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της οργάνωσης εκδηλώσεων, αρχής γενομένης βεβαίως από το Athens Super Cross του 1993. Πλέον, όταν πρόκειται για τη δουλειά σου, ζυγίζεις διαφορετικά τα πράγματα. Στο χώρο της μοτοσυκλέτας που με ενδιαφέρει, η Lamarco είναι διοργανωτής ενός event, του καλύτερου τολμώ να πω που γίνεται στη χώρα μας, και θεωρώ ότι το να επεκταθώ σε άλλα Πρωταθλήματα, με τα όποια προβλήματα μπορεί να έχουν, οι απαιτήσεις που θα είχα δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν. Ακόμη, τις σχέσεις που έχω αποκτήσει με κάποιους χορηγούς δεν ήθελα να τις διασπάσω σε άλλες δραστηριότητες. Ήθελα να κάνω ένα πράγμα αρκεί να είναι υψηλού επίπεδου. Και παρόλο που κάποια στιγμή έγιναν συζητήσεις, και το σκέφτηκα σοβαρά, τελικά δεν το προχώρησα, γιατί θεώρησα ότι δεν έχει νόημα επιχειρηματικά. Το 2002 για παράδειγμα που έκλεισε ΣΕΦ για ανακατασκευή λόγω Ολυμπιάδας και δεν μπορούσε να διεξαχθεί το Super Cross, είχαμε την ιδέα να κάνουμε το πρώτο Πανελλήνιο Κύπελλο Super Cross, εκτιμώντας ότι μπορεί να γίνει θεσμός. Τελικά όμως, δεν προχώρησε. Οι λέσχες έχουν πολύ μεράκι στις διοργανώσεις τους και θεωρώ ότι καλά κάνουν, όταν όμως πρόκειται για δουλειά, αυτή θα πρέπει να αποδίδει.IMG_7740_800x600

Bikeit.gr: Από το 1985 έως σήμερα, ποια είναι η αντιμετώπιση του κόσμου και πως το έχουν δει οι εταιρείες?

Κώστας Λαμάρης: Ο κόσμος που ήρθε το 1993 δεν έχει σχέση με το 1985. Χαρακτηριστικά θυμάμαι, το 1993 ένας φίλος μου, έμπορος μοτοσυκλέτας, μου είπε ότι ξεπούλησε κάθε μηχανάκι motocross που είχε. Αυτό πιστεύω ότι απαντάει στην ερώτηση σας. Οι εταιρείες ήταν πολύ ευχαριστημένες. Σε 17 χρόνια δεν μπορώ να πω ότι όλες οι χρονιές ήταν εξίσου καλές. Είναι όμως ένα γεγονός που κρατάει σταθερά τον κόσμο, και κερδίζει όλο και περισσότερους. Μάλιστα, πολλοί νέοι έρχονται με τους πατεράδες τους, οι οποίοι ήταν τότε στη διοργάνωση του 1985. Και σε πολλές συζητήσεις που κάνω με ανθρώπους εκτός του χώρου της μοτοσυκλέτας, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ξέρει, ή να μην έχει ακούσει έστω, για τη διοργάνωση του supercross.

Bikeit.gr: Ποιοι χορηγοί είναι μαζί σου όλα αυτά τα χρόνια?

Κώστας Λαμάρης: Συνεχόμενα εμπορικός χορηγός όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει. Σημαντικός όμως χορηγός τα τρία πρώτα χρόνια ήταν το Marlboro, και είναι προς τιμή τους που με εμπιστεύτηκαν, ένα νεαρό 30 ετών τότε. Παρόλο που οι δυο διοργανώσεις απείχαν 8 χρόνια η μια από την άλλη, το event του 1985 βοήθησε στο να με στηρίξουν πραγματικά. Το περιοδικό Moto είναι χορηγός επικοινωνίας από το 1993 έως και σήμερα. Επίσης η εταιρεία Μαμιδάκης ήταν χορηγός την περίοδο 1996-97. Από τις εταιρείες μοτοσυκλετών, η Yamaha ήταν μια σοβαρή χορηγία από το 1996 και για αρκετό διάστημα, μάλιστα μερικές φορές και σαν χορηγός τίτλου. Στη νεότερη εποχή των τριών τελευταίων ετών, μετά την επιτυχία της διοργάνωσης της υπέρ-ειδικής στο ΟΑΚΑ το 2005 και έως το 2008 μας στήριξε η BP ως χορηγός τίτλου, και από πλευράς εταιρείας μοτοσυκλετών η Honda. Η Honda παραμένει και φέτος και αντί της BP θα είναι η Shell, όχι όμως σαν χορηγός τίτλου. Επίσης θα μας υποστηρίξουν φέτος όπως και στο παρελθόν το έκαναν η KRD με τα προϊόντα της FOX καθώς και η RedBull.

Bikeit.gr: Σχετικά με τους ξένους αναβάτες που έρχονται στις διοργανώσεις, αυτό πότε ξεκίνησε?

Κώστας Λαμάρης: Το 1993 ξεκίνησε, καθώς ήθελα από την αρχή να δώσω μια διεθνή διάσταση στο event. Κάθε χρόνο ανεβαίνει το επίπεδο των ξένων αναβατών που καλούμε, και εμείς αλλά και οι εταιρείες. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν παρελάσει αρκετά σημαντικά ονόματα του ΑΜΑ Supercross, ακόμα και από το αμερικάνικο πρωτάθλημα supercross, το οποίο είναι το σημαντικότερο παγκοσμίως στο χώρο της χωμάτινης μοτοσυκλέτας, όπως για παράδειγμα ο Guy Cooper το 1998 αλλά και ο αμερικάνος Rian Clark.

Bikeit.gr: Πώς βλέπετε το μέλλον του Athens Supercross?

Κώστας Λαμάρης: Κατ’ αρχήν μας ενδιαφέρει εν μέσω της οικονομικής κρίσης να διατηρήσουμε το επίπεδο μας αναλλοίωτο. Πέρα από αυτό θα θέλαμε IMG_7746_800x600από το 2011 το event να γίνεται πάντα στις αρχές Οκτωβρίου. Αν έχουμε μια σταθερή ημερομηνία, κατόπιν στόχος μας είναι να το εντάξουμε στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Supercross και να μην είναι απλά ένα διεθνές φιλικό meeting. Φέτος αυτό δεν έγινε, και το Athens Supercross θα διεξαχθεί το διήμερο 20 & 21 Νοεμβρίου, λόγω του γεγονότος ότι συνέπιπτε με ένα αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, και προκειμένου να δημιουργηθεί πρόβλημα προτιμήσαμε να το μεταθέσουμε.

Bikeit.gr: Πείτε μας λίγα λόγια για την κατασκευή του supercross.

Κώστας Λαμάρης: Η όλη προετοιμασία διαρκεί μόνο τρεις μέρες. Η αρένα αδειάζει, και ξηλώνεται το επάνω μέρος του παρκέ που υπάρχει. Στρώνουμε ένα τεράστιο προστατευτικό πλαστικό, και πάνω σε αυτό τοποθετούμε σαν ψηφιδωτό, ένα δικό μας ξύλινο δάπεδο καθώς και πλαϊνά τοιχώματα περιμετρικά της αρένας. Δημιουργείται έτσι μια τεράστια στεγανή ξύλινη «λεκάνη» συνολικής επιφάνειας 5.000 τ.μ. Αφού στηθούν και οι εξέδρες για τις γέφυρες, πλέον αναλαμβάνουν δράση τα φορτηγά και οι μπουλντόζες που μεταφέρουν το χώμα. Συνολικά απαιτούνται περίπου 2.500 κυβικά χώματος, το οποίο πρέπει να είναι ειδικής ποιότητας, δηλαδή να μην έχει πέτρες κτλ. ώστε να μπορεί να πατιέται. Τα φορτηγά κάνουν περίπου 150 δρομολόγια νυχθημερόν για να μεταφέρουν το χώμα εντός του γηπέδου. Μετά τη λήξη του event θα πρέπει να παραδώσουμε το χώρο εντός 24 ωρών καθώς μην ξεχνάμε ότι το ΣΕΦ είναι η έδρα του Ολυμπιακού στο μπάσκετ. Ο Πολ Νικολάου ηγείται όλου αυτού του εγχειρήματος, και είναι ένας από τους αρχικούς συνεργάτες.

Bikeit.gr: Μετά από 17 χρόνια, πώς νιώθετε που ένα χόμπι και μια ιδέα που είχατε το 1984 σας έφτασε τόσο ψηλά? Πως θα ήταν η ζωή σας διαφορετικά?

Κώστας Λαμάρης: Αν δεν είχα εκείνη την αρχική ιδέα, σίγουρα δεν θα ασχολούμουν με τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Άλλωστε η οικογενειακή μας επιχείρηση δραστηριοποιείτο στον χώρο του κλιματισμού και της ηλιακής ενέργειας και πιθανότατα αυτή θα ήταν η δουλειά μου. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πατέρα μου, που τότε, σε μια νεανική μου τρέλα με στήριξε, ακόμη και στην οικονομική αποτυχία της πρώτης εκείνης διοργάνωσης του 1985.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon