.
Κατηγορία Dragster
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 02:13

Συνέντευξη - Νίκος Ζουρνατζής

 

Μηχανικός και παγκόσμιος πρωταθλητής!

 

 Πίσω από έναν παγκόσμιο τίτλο κρύβονται πολλά μυστικά. Το σημαντικότερο είναι η προετοιμασία της μοτοσυκλέτας από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και τις ανάγκες του αναβάτη, όσο κανείς άλλος. Ο Νίκος Ζουρνατζής, κατάφερε μετά από πολυετή εμπλοκή με το αγωνιστικό τμήμα της Honda HM να γίνει μέλος της ομάδας HM Zanardo Jolly Racing team. Έτσι, μετά από μία εντυπωσιακή χρονιά, πανηγύρισε φέτος στην Γαλλία τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο του ως μηχανικός του Mika Ahola στην κατηγορία Ε2. Ένας Έλληνας μηχανικός Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο enduro!

 

Bikeit.gr: Καταρχάς, είσαι ο πρώτος Έλληνας μηχανικός που κερδίζεις παγκόσμιο τίτλο στο enduro. Πως νιώθεις;

Νίκος Ζουρνατζής: Η χαρά είναι πολύ μεγάλη οι στιγμές ανεπανάληπτες. Όπως και το 2009 στο Saint Flour είχα την τύχη να ζήσω τις ίδιες αξέχαστες στιγμές και το 2010 στη Noiretable, στη Γαλλία. Μαζί με όλα τα μέλη της ομάδας μου Honda HM Ζanardo Jolly racing team και τον Mika Ahola πανηγυρίσαμε παρέα με όλο το team τον τέταρτο του παγκόσμιο τίτλο.

Bikeit.gr: Ποιες ήταν οι στιγμές που θυμάσαι ποιο έντονα;

Νίκος Ζουρνατζής: Η αγωνία μέχρι να φτάσει ο αναβάτης χωρίς κανένα πρόβλημα στον τερματισμό, είναι μοναδική. Έπρεπε να δουλέψουν όλα στην εντέλεια προκειμένου να τερματίσει ο Mika τον αγώνα, χωρίς κανένα πρόβλημα για να κερδίσει τον τίτλο. Να προλάβουμε το service και να ελέγξουμε όσα σημεία προλαβαίνουμε στα λίγα λεπτά που έχουμε στην διάθεσή μας. Ο χρόνος τρέχει και δεν υπάρχει περιθώριο λάθους σε αυτές τις στιγμές. Η πίεση και το άγχος είναι πολύ μεγάλο αλλά η ικανοποίηση και η χαρά του τερματισμού απερίγραπτη. Τα συναισθήματα μιας τέτοιας στιγμής είναι απλώς μαγικά.

Bikeit.gr: Πόσο ρόλο παίζει να είσαι αναβάτης enduro σε τέτοιες στιγμές;

Νίκος Ζουρνατζής: Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το γεγονός ότι τρέχω αγώνες είκοσι χρόνια, με έφερε στο σημείο να γνωρίζω ακριβώς τις ανάγκες του αναβάτη. Οι γνώσεις των αναγκών σαν αναβάτης, είναι το βασικό εργαλείο ενός μηχανικού, ειδικότερα όταν υπάρχει πίεση χρόνου.

Bikeit.gr: Πως προέκυψε η εμπλοκή σου με το αγωνιστικό τμήμα της Honda στο παγκόσμιο;

Νίκος Ζουρνατζής: Η συνεργασία μου με την Honda Σαρακακης από το 2002 ως αντιπρόσωπος Honda για τον νομό Καστοριάς, η επαφή μου με το enduro και η αγάπη μου για το άθλημα, η εξειδίκευση μου στο off road τμήμα της εταιρίας αλλά και η μακρόχρονη αγωνιστική και μηχανολογική μου εμπειρία, με έφεραν σε επαφή με ανθρώπους στην Ιταλία. Από εκεί ξεκίνησε μια πολύ καλή συνεργασία η οποία έδεσε ακόμη καλύτερα με τους αγώνες WEC στην Ελλάδα. Είχαμε τον χρόνο να δοκιμάσουμε αν ταιριάζουν τα χνώτα μας και η ουσιαστική αρχή έγινε μετά το ISDE 2008 στις Σέρρες.

Bikeit.gr: Ποιά η σχέση σου με την HM;

Νίκος Ζουρνατζής: Σαν αντιπρόσωπος της Honda μέσω της Γενικής αυτοκινήτων ΑΕΒΕ, του ομίλου επιχειρήσεων Σαρακάκη για το νομό Καστοριάς, ανέλαβα και την αντιπροσώπευση των ΗΜ. Βέβαια η ενασχόληση μου με τις μοτοσυκλέτες ΗΜ έχει τις ρίζες της στο 1998 απ’ όπου ξεκίνησε και η συνεργασία με την εν λόγω εταιρία.

Bikeit.gr: Υπάρχουν τόσες ευρωπαϊκές εταιρίες. Πως και ασχολήθηκες με μία ιαπωνική για αγώνες enduro;

Νίκος Ζουρνατζής: Όλες οι εταιρίες που συμμετέχουν στο wec είναι πολύ μεγάλες και πολύ καλές. Η ΗΜ Honda είναι στο παγκόσμιο μία από τις μεγαλύτερες, για το enduro στην Ευρώπη. Η συνεργασία μου με την Ελληνική αντιπροσωπεία της Honda (Γενική αυτοκινήτων ΑΕΒΕ, όμιλος Σαρακάκη) ήταν η αρχή για την ενασχόληση μου με την ΗΜ και το παγκόσμιο enduro.

Bikeit.gr: Πως σε αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι μηχανικοί και οι αναβάτες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro;

Νίκος Ζουρνατζής: Το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα είναι πολύ φιλικό και οικείο. Το κλίμα με όλους τους μηχανικούς αλλά και τους αναβάτες των υπολοίπων ομάδων είναι επίσης φιλικό. Γενικά, με έχουν δεχθεί σαν ίσο με αυτούς, οπότε δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Από τη στιγμή που με έχει ενσωματώσει στην ομάδα της η Honda, τότε οι υπόλοιποι απλώς περισσεύουν. Νιώθω μέλος μιας οικογένειας η οποία εδώ και 26 χρόνια κερδίζει παγκόσμιους τίτλους και η αντιμετώπιση που έχω από όλα τα μέλη είναι κάτι παραπάνω από φιλική.   

Bikeit.gr: Πόσο δύσκολο είναι να εδραιωθείς σε ένα τόσο δύσκολο χώρο;

Νίκος Ζουρνατζής: Βασική προυπόθεση είναι να είσαι άριστος στην δουλειά σου γιατί δεν χωράνε λάθη πουθενά. Ένα λάθος ή μία παράλειψη μπορεί να σημαίνει χαμένο πρωτάθλημα. Χρειάζεται πάθος για το enduro και τους αγώνες και γενικά άριστη συμπεριφορά σε κάθε τομέα.

Bikeit.gr: Υπάρχουν κάποιοι με τους οποίους έχεις τις καλύτερες σχέσεις;

Νίκος Ζουρνατζής: Εδώ αξίζει πραγματικά να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Franco Mayr  και τον κ. Sandro Tramelli οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που συνεργαστήκαμε μου φέρονται άψογα.  Iδιαίτερη σχέση έχω και με την ομάδα της CH racing Husqvarna και τον team manager Fabrizio Azzalin. Η ευχή που μου δίνουν είναι αυτοί είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να δούμε και έναν έλληνα αναβάτη παγκόσμιο πρωταθλητή.


Bikeit.gr: Πως βοηθούν όλα αυτά που αποκομίζεις από το παγκόσμιο, στην προσωπική σου εμπλοκή με τους ελληνικούς αγώνες;

Νίκος Ζουρνατζής: Η απόκτηση της εμπειρίας από τοWEC είναι πολύ μεγάλη. Προσπαθώ να περάσω όσα περισσότερα  θετικά στοιχεία μπορώ και στην δική μας ομάδα, η κατάσταση βέβαια εδώ είναι πολύ διαφορετική από το παγκόσμιο.

Bikeit.gr: Μεταφέρεις δεδομένα, ή τρόπο σκέψης στην ομάδα που έχεις φτιάξει για το ελληνικό πρωτάθλημα;

Νίκος Ζουρνατζής: Γενικά λειτουργούμε με το ίδιο πνεύμα και ακολουθούμε τις ίδιες τακτικές εκμεταλλευόμενοι πάντα τα πλεονεκτήματα των μοτοσυκλετών μας.

Bikeit.gr: Πως σου φαίνεται να ασχολείσαι με τους ελληνικούς αγώνες μετά από αυτήν την όμορφη εμπλοκή στο παγκόσμιο;

Νίκος Ζουρνατζής: Η ενασχόληση μου με το πανελλήνιο πρωτάθλημα enduro και γενικά με τους ελληνικούς αγώνες ξεπερνούν τα 20 χρόνια, δεν τους συγκρίνω με το wec, δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν πολλές διαφορές σε όλους τους τομείς, οικονομικούς, κουλτούρας,  οδηγικού επιπέδου κτλ. Σίγουρα όμως έχει τεράστια διαφορά, τόσο στο στήσιμο των αγώνων, στο επίπεδο αναβατών, και στην αντιμετώπιση του κόσμου. Θα έλεγα πως, μετά από μία εμπλοκή στο παγκόσμιο, το σκέφτεσαι σοβαρά να μην ασχοληθείς με τους ελληνικούς αγώνες. Είναι η αγάπη για το άθλημα όμως που σε κρατάει τελικά εδώ.

Bikeit.gr: Ποιες διαφορές έχουν οι νέοι αναβάτες του παγκοσμίους με τους Έλληνες;

Νίκος Ζουρνατζής: Η μεγαλύτερη διαφορά που βλέπω έξω είναι ότι οι νέοι αναβάτες είναι παιδιά που κάνουν πολλές θυσίες για να πετύχουν τον στόχο τους ο οποίος είναι να διακριθούν στο άθλημα που κάνουν , δουλεύοντας σκληρά. Υπακούοντας στους ανθρώπους που τους διδάσκουν και σεβόμενοι και την παραμικρή χορηγία που λαμβάνουν. Δεν εγκαταλείπουν σε καμιά περίπτωση την προσπάθεια τους να τερματίσουν τον αγώνα. Να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι αναβάτες πληρώνουν πολλά χρήματα στις ομάδες που τους υποστηρίζουν για να πετύχουν την διάκριση που θα τους φέρει μέσα σε μια κορυφαία ομάδα για να αρχίσουν να βγάζουν χρήματα. Αντίθετα με τα ελληνικά δεδομένα όπου πλέον οι περισσότεροι αναβάτες απαιτούν  χωρίς να είναι διατεθειμένοι να κάνουν τις απαραίτητες θυσίες και φυσικά με ελάχιστη δουλειά.

Bikeit.gr: Ποιές είναι οι διαφορές ανάμεσα στους δύο κόσμους, του ελληνικού και παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro;

Νίκος Ζουρνατζής: Βασική διαφορά είναι το ότι το WEC είναι κυρίως επαγγελματικό άθλημα, ενώ το ελληνικό είναι ερασιτεχνικό. Δεν μπορώ να συγκρίνω τους δυο κόσμους, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τους συγκρίνουμε, και δυστυχώς δεν βλέπω αυτό να είναι εφικτό ούτε στο μέλλον. Η μόνη λύση για κάποιον που θέλει να διακριθεί είναι η αναχώρηση του στην Ευρώπη.

Bikeit.gr: Τι θα ήθελες να αλλάξει στα ελληνικά δεδομένα και πως θα μπορούσε να γίνει αυτό;

Νίκος Ζουρνατζής: Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Βασικά πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα με την ομοσπονδία. Με ρωτάνε στο παγκόσμιο για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και δεν μπορώ να απαντήσω! Τι να τους πω, ότι τσακώνονται όλοι μεταξύ τους για το ποιος θα γίνει πρόεδρος;  Σχετικά με το enduro η άποψη μου είναι ότι πρέπει το άθλημα μας να ακολουθεί το WEC, να έχουμε τις ίδιες κατηγορίες, την ίδια φιλοσοφία στην σχεδίαση, την προβολή, τον βαθμό δυσκολίας της απλής διαδρομής, επίσης και τις ίδιες ειδικές διαδρομές, διαφορετικά δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να δούμε Έλληνα παγκόσμιο πρωταθλητή.

Bikeit.gr: Ποιά είναι τα σχέδιά σου γύρω από την αγωνιστική σου ομάδα, για τα επόμενα χρόνια;

Νίκος Ζουρνατζής: Είναι πολύ νωρίς ακόμη για αυτά. Οτιδήποτε νεότερο υπάρξει θα ανακοινωθεί μετά τον Ιaνουάριο 2011.

Bikeit.gr: Σκέφτεσαι να βοηθήσεις κάποιους αναβάτες για να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό;

Νίκος Ζουρνατζής: Πλέον και με τις γνωριμίες που έχω κάνει, έχω την δυνατότητα να πάρω μαζί μου στο WEC έλληνα αναβάτη. Είναι πλέον πιο εύκολο να αγωνιστεί κάποιος δικός μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro με την πλήρη υποστήριξη της Jolly racing.

Bikeit.gr: Τι θα έλεγες σε ένα νέο αναβάτη (σχετικά με βελτιώσεις και προετοιμασία μοτουσυκλέτας) που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το χώρο;

Νίκος Ζουρνατζής: Ένας νέος αναβάτης που θέλει να διακριθεί πρέπει πρώτα από όλα να καταλάβει πως πρέπει να δουλέψει σκληρά, να προπονείται, να είναι υπάκουος στις συμβουλές που του δίνουν. Πρέπει επίσης να αγοράσει μια καλή και αξιόπιστη μοτοσυκλέτα την οποία πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμίσει σωστά και να την φέρει στα μέτρα του οδηγικού του στυλ. Τα θέματα ανάρτησης αλλά και της απόδοσης του κινητήρα, είναι πολύ σημαντικά. Από κει και πέρα, επιμονή, πολύ προπόνηση και τα αποτελέσματα θα έρθουν.


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon