Κατηγορία Dragster
Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 10:47

Συνέντευξη - Δημήτρης Βαγγελάκος

 

Απο το ΜΧ, 1ος γενικής στο enduro!

 Αμέσως μετά την κατάκτηση του βαρυσήμαντου νούμερο 2 στην δυσκολότερη κατηγορία στο motocross, MX1, ο Δημήτρης Βαγγελάκος δοκίμασε την τύχη του στο πανελλήνιο πρωτάθλημα enduro. Οδηγώντας ένα Gas Gas EC 300 κατατρόπωσε τον συναγωνισμό κερδίζοντας την γενική κατάταξη και την κατηγορία junior και τις δύο ημέρες του αγώνα!
Μιλήσαμε μαζί του για να μάθουμε τους λόγους που τον οδήγησαν στην συμμετοχή του στον αγώνα enduro της Κοζάνης, αλλά και τους στόχους του για την επόμενη χρονιά.

Bikeit: Ποιοι είναι οι λόγοι που σε ώθησαν να τρέξεις enduro;

Δημήτρης Βαγγελάκος: Απογοητεύτηκα μετά τον αγώνα της Μεγαλόπολης, γιατί είχα δουλέψει πολύ κι αυτό δεν βγήκε. Ήμουν πολύ κουρασμένος. Σκέφτηκα να σταματήσω τους αγώνες, όμως δεν μπορώ. Είναι στο αίμα μου, δεν μπορώ την Κυριακή το πρωί να πίνω καφέ. Μου έχει γίνει μια σοβαρή πρόταση από μία ομάδα enduro, η οποία περιλαμβάνει υποστήριξη από μηχανικό, και κυρίως μου επιτρέπει να συνεχίσω το motocross σαν τη βασική μου δραστηριότητα. Από τον επόμενο χρόνο η συγκεκριμένη ομάδα θα τρέχει με GAS GAS, και έτσι μπορώ να συμμετάσχω κι εγώ με τέτοια μοτοσυκλέτα.

Bikeit: Τι σε έκανε να μεταπηδήσεις από το motocross στο enduro; Ήταν μία λύση ώστε να μην σταματήσεις αυτό που αγαπάς, τους αγώνες;

Δημήτρης Βαγγελάκος: Ουσιαστικά, για να μην σταματήσω τελείως αυτό που μου αρέσει να κάνω, δέχτηκα το enduro. Το enduro πάντα το είχα στο μυαλό μου έτσι κι αλλιώς. Ξέρω ότι είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα, και εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από το motocross. Ακόμα κι αν είσαι πρωταθλητής του motocross αυτό δεν σου εξασφαλίζει ότι μπορείς να κερδίσεις και στο enduro. Το enduro είναι ένας 8ωρος αγώνας, πρέπει να προσέχεις πολύ το μηχανάκι σου, να έχεις το μυαλό σου στα καπέλα, είναι επιβίωση και δεν το σνόμπαρα ποτέ. Αν μου πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα από άποψη χορηγιών στο motocross, δεν θα το έκανα ακόμα, θα το έκανα μετά από 2-3 χρόνια.

Bikeit: Πες για τον αγώνα στην Κοζάνη όπου έλαβες μέρος. Πως ήταν η πρώτη σου επαφή με αυτό το άθλημα.

Δημήτρης Βαγγελάκος: Είμαι χαρούμενος γιατί έκανα καλούς χρόνους, δεν έκανα ιδιαίτερα λάθη, ήμουν σταθερός και δεν αγχώθηκα. Έχω κάνει αρκετές φορές διαδρομές ακολουθώντας από πίσω τους αγωνιζόμενους, σαν “σκούπα”, αλλά μέσα στον αγώνα είναι διαφορετικά. Αρκετά γρήγορα κατάλαβα πώς πρέπει να κινηθώ. Οδήγησα γρήγορα αλλά χωρίς πίεση. Τη δεύτερη μέρα άρχισα να κουράζομαι, γιατί δεν το είχα ξαναζήσει 8 ώρες πάνω στη σέλα υπό πίεση.

Bikeit: Αν τελικά αποφασίσεις να έχεις πλήρη συμμετοχή στο enduro, τι θα κάνεις με το motocross;

Δημήτρης Βαγγελάκος: Σίγουρα θα κρατούσα ένα μηχανάκι motocross για προπόνηση γιατί πιστεύω ότι η motocross προπόνηση είναι καλύτερη και βοηθάει στην ταχύτητα. Αν βέβαια είχα δύο χορηγούς και δεν συνέπιπταν οι ημερομηνίες θα ήθελα να συμμετέχω και στα δύο.

Bikeit: Και πώς θα μπορούσες να οδηγάς 4χρονη motocross και 2χρονη enduro;

Δημήτρης Βαγγελάκος: Όπως το έκανα και τώρα. Γι αυτό ήθελα να συμμετέχω σε αυτό τον αγώνα. Το Gas Gas EC 300 είναι ένα πολύ καλό μηχανάκι.

Bikeit: Στο enduro αν μπορούσες να επιλέξεις θα διάλεγες 4χρονη ή 2χρονη μοτοσυκλέτα;

Δημήτρης Βαγγελάκος: Αυτό είναι δύσκολο να το αποφασίσεις. Η 4χρονη μοτοσυκλέτα είναι καλύτερη για τις ειδικές, είναι καλύτερη στις αναβάσεις, αλλά μετά από 8 ώρες οδήγησης γίνεται κουραστική. Και στο σπρώξιμο, είναι πιο δύσκολη γιατί έχει 20 κιλά επιπλέον. Συνολικά όμως για μια αγωνιστική σεζόν πιστεύω ότι η 4χρονη είναι καλύτερη. Ακόμα όμως δεν έχω την εμπειρία για να το κρίνω.

Bikeit: Θα πήγαινες ποτέ σε μια κατηγορία όπως η Ε1 όπου αντίπαλοι σου θα είναι αναβάτες πρώτης γραμμής όπως ο Σιαφαρίκας και ο Τρίγκας ή θες να οδηγήσεις 300 cc αποκλειστικά και στην κατηγορία Junior;

Δημήτρης Βαγγελάκος: Όχι, για μενα είναι το ίδιο πράγμα, ο συναγωνισμός είναι μέσα μου. Απλά το πρόγραμμα της ομάδας στην οποία θα συμμετέχω από του χρόνου, έχει βγει ήδη στα 300. Όχι για να αποφύγω τον συναγωνισμό. Και οι υπόλοιποι της ομάδας έχουν πάρει ήδη τα μηχανάκια τους, και έτσι έμεινε αυτό για μένα. Όσο για την κατηγορία Junior, συμμετείχα εκεί στην  Κοζάνη απλώς για να μην μπω ανάμεσα σε άλλους αναβάτες που έπαιζαν τα πρωταθλήματα και δημιουργήσω πρόβλημα.

Bikeit: Πόσο πιο δύσκολο είναι σαν άθλημα το motocross από το enduro;

Δημήτρης Βαγγελάκος: Το motocross είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό άθλημα.  Έχω ζοριστεί πολύ για να φτάσω στο νούμερο 2 της δυσκολότερης κατηγορίας και επίσης έχω ξοδέψει πολλά χρήματα. Έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή σε αυτό που κάνω – έχω να βγω έξω για ένα καφέ από τον περασμένο Μάιο! Είναι δύσκολες οι εποχές για όλους, και κάποια στιγμή είχε περάσει από το μυαλό μου το ενδεχόμενο να τα παρατήσω. Στην Κοζάνη πήγα γιατί θα έχω λιγότερα έξοδα για τις προπονήσεις μου, και λιγότερη ταλαιπωρία να ετοιμάσω το μηχανάκι μου. Είναι δύσκολο να ετοιμάσεις δυο μηχανάκια – λάδια, φίλτρα, αυτοκόλλητα κτλ. Χρειάζονται δύο εβδομάδες προετοιμασία. Στο enduro, τα πράγματα είναι πιο εύκολα από άποψη προπόνησης και προετοιμασίας. Βέβαια είναι τελείως διαφορετικό άθλημα, με δυσκολία σε άλλα σημεία που ακόμη δεν μπορώ να πω.

Bikeit: Στο motocross δεν είχες ομάδα να σε βοηθάει;

Δημήτρης Βαγγελάκος: Όχι, όλα με τα χέρια μου τα φτιάχνω. Εκτός αυτού δεν μπορώ να εμπιστευτώ το μηχανάκι μου σε οποιονδήποτε, θα πρέπει να γνωρίζει πώς να το φτιάχνει. Μέσα σε 7 χρόνια που συμμετέχω σε αγώνες δεν έχω εγκαταλείψει ούτε μία φορά, εκτός από τον τελευταίο όπου έμεινα από γρανάζι. Όλα θέλω να είναι άψογα, κι αυτό είναι κουραστικό μερικές φορές.

Bikeit: Όταν έχεις χορηγία από κάποια εταιρία, δεν υπάρχει και κάποια υποστήριξη από πίσω, κάποιο συνεργείο;

Δημήτρης Βαγγελάκος: Η Yamaha αυτή τη στιγμή δεν έχει αγωνιστικό τμήμα, επομένως αυτό δεν συμβαίνει. Ούτε υποστήριξη έχω κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ήμουν σε εταιρία που είχε αγωνιστικό τμήμα αλλά όταν λύθηκε η συνεργασία μας προέκυψε η Yamaha με το πακέτο που έτρεχα μέχρι και τώρα. Από δω και στο εξής, συνεχίζω enduro και θα ζυγίσω και όποιες προτάσεις μπορεί να προκύψουν για το motocross. Εύχομαι να τα καταφέρω και τα δύο εξίσου καλά.


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube