Κατηγορία Dragster
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 14:10

Συνέντευξη – Κώστας Πολίτης

 


Πρωταθλητής supersport 600

 


Μετά από μία άκρως επιτυχημένη χρονιά, ο Κώστας Πολίτης κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα της κατηγορίας supersport 600. Ο αναβάτης της ομάδας Zerozen - Meremetis Racing είναι από τους πιο παλιούς στο χώρο και έχει κερδίσει ξανά τίτλο στα 400cc πριν από δέκα χρόνια. Μας μίλησε για την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια, τα προβλήματα που αντιμετώπισε αλλά και την ομάδα που τον οδήγησε στην κατάκτηση του σημαντικού αυτού τίτλου.

Ιστορία δέκα ετών

Bikeit: Είναι το δεύτερο πρωτάθλημα που παίρνεις, με διαφορά δέκα ετών. Μίλησε μας γι’ αυτή την ιστορία.

Κώστας Πολίτης: Έχουν περάσει όντως δέκα με έντεκα χρόνια. Τρέχω στην ίδια κατηγορία όλα αυτά τα χρόνια, μόνο που τότε που πήρα τον τίτλο, τα supersport ήταν 400 κυβικά.

Bikeit: Τι συνέβη μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια; Ποιες ήταν οι προσπάθειες σου;

Κ.Π.:  Κοίταξε, τα πρώτα δύο – τρία χρόνια δεν προετοιμαζόμουν σωστά, δεν έκανα αυτό που έπρεπε 100%. Τα επόμενα τρία – τέσσερα χρόνια είχα αρκετές ατυχίες, πολλές εγκαταλείψεις και πτώσεις.  Όμως όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν μπροστά, στην πρώτη,  δεύτερη και τρίτη θέση. Φέτος έτυχε η πρώτη θέση.

Bikeit: Είναι θέμα τύχης τελικά, εμπειρίας ή προετοιμασίας;

Κ.Π.:  Απ’ όλα. Η τύχη χρειάζεται, όσο για την εμπειρία, δεν μπορώ να πω ότι έχω περισσότερη τώρα, απλά τα τελευταία τέσσερα – πέντε χρόνια κάνω καλύτερη προετοιμασία στον εαυτό μου, στη φυσική μου κατάσταση. Ένα πρωτάθλημα όμως έχει πολλούς παράγοντες.

Bikeit: Πώς άλλαξες εσύ όλα αυτά τα χρόνια; Θεωρείς ότι ωρίμασες και έβαλες ένα στόχο να είσαι πιο μαζεμένος μέχρι να κατακτήσεις το σκοπό σου ή τα έδινες όλα για όλα;

Κ.Π.:  Η αλήθεια είναι ότι σαν οδηγός μου αρέσει η “μάχη” σε έναν αγώνα. Όλα αυτά τα χρόνια, και φέτος, αυτό είναι που μου άρεσε. Και είπα στον Αντώνη (σσ. Αντώνης Μερεμέτης – manager της ομάδας) ότι φέτος θέλω να πάω πολύ γρήγορα για να το ευχαριστηθώ. Μου αρέσει πιο πολύ να δίνω μάχες και να αγωνίζομαι παρά να κερδίσω έναν τίτλο, γιατί κακά τα ψέματα, εδώ δεν είναι επαγγελματικά τα πράγματα, και δεν αλλάζει και τίποτα τώρα που έχω πάρει το πρωτάθλημα. Απλά μου αρέσει το επιθετικό στυλ οδήγησης και αυτό μου βγαίνει στον αγώνα.

Bikeit: Τι σημαίνει για εσένα η κατάκτηση της πρώτης θέσης; Τι θα ήθελες να σου επιφυλάσσει το μέλλον σαν πρωταθλητή, και τι πιστεύεις ότι μπορεί να αλλάξει πλέον σε επίπεδο ομάδας ή χορηγιών;

Κ.Π.:  Το πρωτάθλημα εμένα δεν μου λέει και πολλά πράγματα, γιατί δεν αλλάζει κάτι. Για την ομάδα μου όμως σημαίνει πολλά, επιβεβαιώνεται έτσι. Χάρηκα για την πρωτιά, όμως πιο πολύ χάρηκα με τη χαρά εκείνων που δούλεψαν για εμένα.

Οι σημαντικές στιγμές

Bikeit: Ποιο πρωτάθλημα είναι σημαντικότερο για εσένα; Το φετινό ή το πρώτο στα 400cc;

Κ.Π.:  Για εμένα είναι σημαντικές όλες οι χρονιές, ακόμα κι εκείνες που ήταν άτυχες, διότι όλες είχαν κάτι να μου δώσουν. Ακόμα και μετά από μια πτώση, πάντα κάτι κερδίζεις, γι’ αυτό δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια χρονιά.

Bikeit: Τι σου έχει μείνει όλα αυτά τα χρόνια; Μια αγωνιστική στιγμή, μια ατυχία, τι είναι αυτό που σε σημάδεψε; Και τι είναι αυτό που σε έκανε να βελτιωθείς σαν αναβάτης, ίσως και σαν άνθρωπος μέσα από τους αγώνες;

Κ.Π.:  Σαν αναβάτη οι αγώνες με έκαναν να θέλω να ανέβω επίπεδο βελτιώνοντας τη φυσική μου κατάσταση, όταν πήγα για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Πρώτα στην Ιταλία, μετά στην Αγγλία. Έκανα ένα πολύ γρήγορο αγώνα στην Τουρκία επίσης. Αυτές οι εμπειρίες ήταν για εμένα το κίνητρο. Επίσης, μου έμειναν οι άνθρωποι που με διάλεξαν, παρόλο που ξέρουν ότι είμαι εκρηκτικός και γρήγορος και ίσως δεν φέρνω πάντα το ποθητό αποτέλεσμα σε μια ομάδα. Έχω πολλές πτώσεις  λόγω της έντονης οδήγησης μου, όμως τώρα πια ακούω περισσότερο τους ανθρώπους.

Bikeit: Πώς ένιωθες όταν, μετά τη συμμετοχή σου σε αγώνες του εξωτερικού, ερχόσουν να αγωνιστείς σε μια πίστα σαν τα Μέγαρα ή ακόμα και τις Σέρρες;

Κ.Π.:  Σε οδηγικό αλλά και οργανωτικό επίπεδο είμαστε πολύ πίσω εδώ. Όταν γύρισα από το εξωτερικό και πήγα πρώτη φορά για προπόνηση στα Μέγαρα, άλλαξα γνώμη και προτίμησα και πάω για πίτσα καλύτερα! Όμως δεν βοηθάνε και οι εταιρείες πια, όχι μόνο εμένα, όλα τα παιδιά. Απλά σε εμένα ήταν πιο έντονο αυτό γιατί έτρεξα στο βρετανικό και στο ιταλικό πρωτάθλημα, σε πανευρωπαϊκό αγώνα στο Mugello και είδα όλη την ελίτ των αναβατών. Από την αρχή μέχρι το τέλος οι αγώνες αυτοί έχουν μιαν άλλη αύρα, έναν επαγγελματισμό που σου δίνει την ώθηση να προσπαθήσεις κι άλλο, κάτι που εδώ δεν γίνεται.

Οι ανταγωνιστές

Bikeit: Μίλησέ μας για τη φετινή χρονιά, τι έγινε κατά τη διάρκειά της και ποιος ήταν ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής σου;

Κ.Π.:  Όλα τα παιδιά ήταν ανταγωνιστές. Κυρίως εγώ και ο συγχωρεμένος ο Άλκης ο Συνιώρης κερδίσαμε αγώνες, επίσης ο Παπαγεωργίου έκανε πολύ καλό πρωτάθλημα, ο Καρακατσάνης έκανε φοβερό αγώνα, και ο Ταγκλής επίσης. Ειδικά στα 600cc supersport στις δέκα πρώτες μοτοσυκλέτες υπάρχει αρκετός συναγωνισμός και δίνεται μάχη.

Bikeit: Κάποιος αντίπαλος που σε δυσκόλεψε ιδιαίτερα;

Κ.Π.:  Κοίταξε, ο πιο δυνατός αντίπαλος για εμένα ήταν ο Άλκης, αλλά δυστυχώς έτρεξε το μισό πρωτάθλημα. Με κέρδισε πολύ πιεστικά στις Σέρρες, και πιστεύω ότι και στον άλλο αγώνα των Σερρών, αν ήταν ο Άλκης, πάλι θα κέρδιζε αυτός και όχι ο Ταγκλής. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ταγκλής δεν κινείται γρήγορα. Αυτό είναι καθαρά δική μου εκτίμηση.

Bikeit: Σχετικά με του περσινούς και προπέρσινους πρωταθλητές, τους Κουτσουμπό και Παπαγεωργίου, που πιστεύεις ότι οφείλετε το γεγονός ότι φέτος δεν μπόρεσαν να σταθούν δίπλα σου;

Κ.Π.:  Εγώ πέρσι, τη χρονιά που πήρε ο Κουτσουμπός πρωτάθλημα με δύο νίκες, είχα αρκετά προβλήματα. Τη μια φορά εγκατέλειψα παρόλο που προηγούμουν γιατί μου έσπασε ο λεβιές ταχυτήτων, την άλλη τρέξαμε με νορμάλ εντελώς μοτοσυκλέτα, είχα και μια πτώση. Ο Μιχάλης βέβαια άξιζε να το πάρει το πρωτάθλημα και για τον Αλέξη επίσης το ίδιο πιστεύω. Σε έναν αγώνα στις Σέρρες που έτρεχα με Honda, μπερδεύτηκα με τα πιτ και έκοψα για να τερματίσω λίγο θεαματικά, οπότε άρπαξε την ευκαιρία και κέρδισε. Στο Τυμπάκι επομένως κρίθηκε ποιος από τους δύο θα έπαιρνε το πρωτάθλημα, και με πολύ καλή οδήγηση το πήρε τελικά ο Αλέξης.

Νομίζω ότι το αξίζανε και οι δύο πάντως. Φέτος, τη διαφορά που είχα την οφείλω, και θέλω να το τονίσω αυτό, στον Κωνσταντίνο Μήτσαρη που μου έφτιαξε πολύ καλή φυσική κατάσταση και στον Αντώνη Μερεμέτη, ο οποίος κατάλαβε ακριβώς ποιο είναι το στυλ της οδήγησής μου και έφτιαξε τη μοτοσυκλέτα στα μέτρα μου. Ήταν αρκετά δυνατή, αρκετά καλή, και τα έκανε όλα “πολύ” όπως ταιριάζει σε εμένα: έτρεχε πολύ, έστριβε πολύ, φρέναρε πολύ. Ο Αντώνης έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαφορά αυτή που είχαμε, εγώ δεν είχα τόση οδηγική συμμετοχή τελικά. Όπως οδηγούσα πέρσι, έτσι οδήγησα και φέτος. Φέτος όμως η μοτοσυκλέτα ήταν ακριβώς όπως την ήθελα και έκανε τη διαφορά

Bikeit: Τι πλάνο έχεις για το 2011;

Κ.Π.:  Να είμαστε καλά πρώτα απ’ όλα. Να δούμε σαν πρωταθλητές πια τι μπορούμε να κάνουμε. Έχουμε κάποιες συζητήσεις με τη Yamaha και τη Honda, μιλάμε και με άλλους ανθρώπους. Θέλουμε να έχουμε μια καλή παρουσία, να το ευχαριστηθούμε. Ευελπιστώ να είμαι πάλι στη ομάδα που ήμουν και πέρσι, και πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά.

Φωτογραφίες


ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube