Κατηγορία Dragster
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 10:07

Συνέντευξη – Σωτήρης Μπεγνής

 


 

Πρωταθλητής ταχύτητας κατηγορίας “νέων”

Στην δεύτερη χρονιά του σε αγώνες μοτοσυκλέτας, ο Σωτήρης Μπεγνής κατάφερε να πάρει τον τίτλο σε μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες στους αγώνες ταχύτητας. Πάνω σε μία άριστα προετοιμασμένη Yamaha R1 της ομάδας Zerozen racing, ο νεαρός αναβάτης στέφθηκε πρωταθλητής στους “Νέους”  και αλλάζει κατηγορία. Μίλησε στο Bikeit για την εμπειρία του αλλά και τα σχέδια του για τη χρονιά που ήδη έχει μπει.


Πρωταθλητής με το "καλημέρα"!

Bikeit.gr:  Μίλησέ μας για το πρώτο σου πρωτάθλημα και την ομάδα σου.

Σωτήρης Μπεγνής:  Είναι η δεύτερη χρονιά μου στην ίδια κατηγορία, και το πρώτο μου πρωτάθλημα. Πέρυσι συμμετείχα σε τρεις αγώνες, στον τέταρτο εγκατέλειψα λόγω μηχανικής βλάβης και τερμάτισα τέταρτος στο πρωτάθλημα. Είχα άλλο μηχανικό τότε, με τον οποίο όμως λύθηκε η συνεργασία μας μετά από μια πτώση που είχα. Έπειτα βρήκα τον Αντώνη Μερεμέτη ο οποίος μου είπε ότι μπορεί να με βοηθήσει, και πράγματι με βοήθησε πάρα πολύ.

Bikeit.gr:  Τι καλύτερο θεωρείς ότι σου προσέφερε η φετινή σου ομάδα;

Σ.Μ.:  Καλύτερη ψυχολογία. Το κλίμα στην ομάδα ήταν πιο ευδιάθετο, όλοι είναι πολύ συνεννοήσιμοι, και αν κάτι με απασχολούσε, αυτό διορθωνόταν αμέσως, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Η μοτοσυκλέτα μου επίσης ήταν πολύ δυνατή, σε βαθμό που τους είπα να την “κόψουν” λίγο! Από πέρυσι μέχρι φέτος το στυλ οδήγησής μου δεν μπορώ να πω ότι έχει αλλάξει ιδιαίτερα, αν και έχω αποκτήσει περισσότερη εμπειρία, όμως η καλή επικοινωνία με το μηχανικό θεωρώ ότι είναι το Άλφα και το Ωμέγα. Αν δεν έχεις καλή ψυχολογία, ούτε με τα πόδια δεν μπορείς να τρέξεις, όχι με μοτοσυκλέτα!

Bikeit.gr:  1000cc ή 600cc πιστεύεις ότι είναι καλύτερα για την κατηγορία των νέων;

Σ.Μ.:  Για την κατηγορία των νέων, και λαμβάνοντας υπόψη τις πίστες που έχουμε στην Ελλάδα, πιστεύω ότι τα 600cc σε προετοιμάζουν καλύτερα για την επόμενη χρονιά, αν και τα 1000cc βοηθούν περισσότερο στον ανταγωνισμό. Χρειάζονται όμως πιο ανοιχτές πίστες για τα 1000cc, όπως είναι εκείνη των Σερρών. Οδηγώ ήδη μοτοσυκλέτα 600cc με την οποία θα τρέξω και το 2011, και πιστεύω ότι είναι ένας κυβισμός που μπορείς να οδηγήσεις. Αν τη μάθεις καλά και τη στήσεις όπως πρέπει, τότε τα 600cc και τα 1000cc είναι πολύ κοντά αν όχι ίδια, από άποψη χρόνων.

Bikeit.gr:  Πώς ήταν φέτος η χρονιά σου οδηγικά;

Σ.Μ.:  Αν εξαιρέσεις τον προτελευταίο αγώνα στην Τρίπολη που αγωνίστηκα με 40 πυρετό, κατά τ’ άλλα δεν συναντήσαμε καμία δυσκολία. Και στις Σέρρες που έκανα χρονομετρημένα υπό βροχή, πήγα πολύ καλά.

Bikeit.gr:  Από πλευράς ανταγωνισμού;

Σ.Μ.:  Δεν είχα ιδιαίτερο ανταγωνισμό, γι’ αυτό και δεν βελτιώσαμε σχεδόν καθόλου τη μοτοσυκλέτα από αγώνα σε αγώνα. Ασχολούμασταν κυρίως με το service της προκειμένου να είναι αξιόπιστη. Φέτος πιστεύω ότι έρχονται τα δύσκολα, στα 600cc.

Από τα 1000 στα 600cc

Bikeit.gr:  Πως νιώθεις που θα είσαι για πρώτη χρονιά στα 600cc;

Σ.Μ.:  Κοίταξε, αυτή είναι επαγγελματική κατηγορία, όλοι οι συναθλητές μου έχουν εμπειρία πολλών ετών, κι εγώ έχω στο ενεργητικό μου τρεις αγώνες πέρυσι και έξι φέτος, συνολικά εννέα δηλαδή. Πιστεύω ότι αυτό θα με δυσκολέψει στους πρώτους δυο – τρεις αγώνες, έπειτα όμως θα βρω τη φόρμα μου και θα είμαι ανταγωνίσιμος.

Bikeit.gr:  Έχεις κάνει δοκιμές με άλλους αναβάτες της ίδιας κατηγορίας;

Σ.Μ.:  Ναι, έχω κάνει κάποιες δοκιμές σε track day, χωρίς όμως να ζορίζομαι, με παλιά λάστιχα – δεν ξέρω βέβαια σε τι κατάσταση ήταν τα λάστιχα και των άλλων όταν κάναμε γυρολόγιο. Πιστεύω ότι στην πίστα των Μεγάρων είμαι αρκετά ανταγωνίσιμος, στις Σέρρες όμως έχω μικρή εμπειρία – σε όλη μου τη ζωή έχω πάει πέντε φορές.

Bikeit.gr:  Ήσουν όμως με 1000cc, τα οποία “μαζεύουν” αρκετά χιλιόμετρα.

Σ.Μ.:  Ναι, έχω αρκετή εμπειρία από αυτή την άποψη. Ο αγώνας που θα διεξαχθεί στις Σέρρες φέτος  θα είναι ο δεύτερος της χρονιάς, όμως παρά την αρχική δυσκολία πιστεύω ότι θα πάει καλά. Η μοτοσυκλέτα είναι ήδη έτοιμη, και είναι η ίδια που είχε ο Κώστας Πολίτης την προηγούμενη χρονιά. Μόνο το τιμόνι, τη θέση οδήγησης και τα μαρσπιέ θα φέρω στα μέτρα μου. Τη δεύτερη φορά μάλιστα που οδήγησα αυτή τη μοτοσυκλέτα στα Μέγαρα έκανα πολύ καλό χρόνο.

Bikeit.gr:  Από τη σύντομη εμπειρία σου από τη συμμετοχή σου στους αγώνες ταχύτητας, τι
γνώμη έχεις αποκομίσει για τις συνθήκες που επικρατούν;

Σ.Μ.:  Βλέπω ότι υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν. Για παράδειγμα ο μηχανικός μου, ο Αντώνης Μερεμέτης, χωρίς τη βοήθεια του δεν θα μου είχαν ανοίξει κάποιες πόρτες που μου άνοιξαν φέτος. Μιλάω για την Pirelli που με βοήθησαν στα λάστιχα, κι εκεί που οι άλλοι οδηγοί γλιστρούσαν, εγώ όσο κι αν πίεζα τη μοτοσυκλέτα δεν γλιστρούσε καθόλου. Είχα μία και μοναδική πτώση φέτος στις Σέρρες, σε track day, χωρίς ευτυχώς να πάθω ζημιά ούτε εγώ, αλλά ούτε και η μοτοσυκλέτα μου.

Bikeit.gr:  Αισθάνεσαι ανασφάλεια λόγω της μικρής εμπειρίας σου;

Σ.Μ.:  Σίγουρα θα δυσκολευτώ, όμως η ομάδα στην οποία βρίσκομαι και ίδιος ο Αντώνης ο Μερεμέτης, με στηρίζει πολύ. Πριν μπω στον αγώνα είμαι άλλος άνθρωπος, ενώ πέρυσι ήμουν συνέχεια μουρτζούφλης και νευρικός (γέλια).

Bikeit.gr:  Είσαι νέος στους αγώνες. Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Σ.Μ.:  Σαν ομάδα, το 2011 σχεδιάζουμε μαζί με τον Κώστα τον Πολίτη να συμμετέχουμε σε ένα τοπικό ιταλικό πρωτάθλημα για τρεις – τέσσερεις αγώνες, μαζί με τον Αντώνη Μερεμέτη φυσικά. Έχουμε και κάποιες προτάσεις για βοήθεια, χωρίς όμως να είναι κάτι σίγουρο ακόμα. Τώρα, σαν Σωτήρης Μπεγνής, είμαι ήδη 27 ετών, και δυστυχώς αυτό το άθλημα άργησα να το γνωρίσω.

Νέος στους αγώνες

Bikeit.gr:  Αλήθεια, γιατί δεν ξεκίνησες νωρίτερα τους αγώνες;

Σ.Μ.:  Λόγω άγνοιας! Στην Ελλάδα οι αγώνες ταχύτητας είναι παρεξηγημένοι, το ακούει κανείς και λέει “πω πω, θα σκοτωθείς”. Δεν είναι έτσι όμως. Κι εγώ δεν ήξερα ότι υπήρχαν αγώνες στην Ελλάδα.
Έβλεπα αναβάτες που πήγαιναν με τις μοτοσυκλέτες supersport και τις φόρμες τους στην Επίδαυρο για παράδειγμα, και έλεγα “μα πού πάνε;”. Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι μπορεί να βάλει μια φόρμα, να πάρει τη μοτοσυκλέτα του και να πάει στην πίστα των Μεγάρων να την δοκιμάσει.
Η οδήγηση σε πίστα είναι πολύ πιο ασφαλής απ’ ότι η οδήγηση στους δρόμους. Πριν αρχίσω κι εγώ να οδηγώ σε πίστα έκανα “ατασθαλίες” στο δρόμο, από τότε όμως οδηγώ πολύ συντηρητικά έξω και γνωρίζω ότι αν μου τύχει κάτι στην πίστα, είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να πάθει ζημιά η μοτοσυκλέτα παρά εγώ ο ίδιος.

Bikeit.gr:  Πώς ξεκίνησες λοιπόν τους αγώνες;

Σ.Μ.:  Πριν αρχίσω να συμμετέχω, απέκτησα μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού σχετικά πρόσφατα. Η πρώτη μου μοτοσυκλέτα ήταν ένα Fazer 1000cc, το οποίο αγόρασα το 2008 κρυφά από τους γονείς μου. Το άφηνα στο σπίτι της κοπέλας μου και έπαιρνα το αυτοκίνητο για να πάω στο σπίτι μου! Το κράτησα έξι μήνες, και αφού μπήκα πρώτη φορά σε πίστα, αποφάσισα να το πουλήσω και να πάρω supersport. Έτσι πήρα το πρώτο μου R1, το οποίο όμως δεν βγήκε καλό στους αγώνες, άλλαξα μηχανικό και τα υπόλοιπα αφορούν την τελευταία χρονιά.

Bikeit.gr:  Οι αγώνες ταχύτητας είναι ένα ακριβό σπορ. Τι έχεις να πεις σε κάποιον που έχει μια μοτοσυκλέτα και θέλει να ασχοληθεί με τους αγώνες αλλά δεν μπορεί οικονομικά;

Σ.Μ.:  Θα του έλεγα να κόψει από ό,τι άλλο κάνει και να το βάλει στόχο. Κι εγώ κάνω οικονομία για να μπορώ να ασχολούμαι με το άθλημα που μου αρέσει, άσε που είναι και θέμα ασφάλειας.

Φωτογραφίες

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube