.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 15:44

Παρουσίαση Yamaha R1 Zerozen Racing

 

Πρωταθλήτρια Ελλάδος “νέων”

 



Του Τάκη Μανιάτη

Μπορεί στους δρόμους της χώρας μας τα 1000 κυβικά να έγιναν μόδα, όμως στους αγώνες ταχύτητας, για να τιθασεύσεις μία αντίστοιχου κυβισμού μοτοσυκλέτα, πρέπει να “το ‘χεις”. Αξίζει να ασχοληθείς με βελτιώσεις, και ποιές; Ή τελικά, η σωστή εκμάθηση της οδήγησης μίας καλά προετοιμασμένης μοτοσυκλέτας μπορεί να σε κάνει πρωταθλητή;
Η Yamaha R1 της Zerozen Racing απέδειξε ότι με μικρές διαφορές από την “βιτρίνα” μέχρι την κατάκτηση ενός τίτλου, στα χέρια του Σωτήρη Μπεγνή, όλα είναι πιθανά!

Τρέχουν και τα “παλιά”;


Η κατηγορία νέων αναβατών στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ταχύτητας δεν έχει περιορισμό ως προς τον κυβισμό της μοτοσυκλέτας. Ούτε ως προς το έτος κατασκευής. Έχει όρους όσον αφορά στις μετατροπές που μπορούν να γίνουν σε μία μοτοσυκλέτα ώστε να μετατραπεί σε αγωνιστική. Οι διαφορές από μία “παραγωγής” είναι συγκεκριμένες και είναι αυτές που αφορούν και στην κατηγορία stocksport. Αυτό συμβαίνει για να κρατηθεί χαμηλά το κόστος και να μπορεί κάθε αναβάτης να συμμετάσχει χωρίς να έχει να συναγωνιστεί μία διπλανή ομάδα με δεκαπλάσιο budget.
Στην περίπτωση του πρωταθλητή της κατηγορίας νέων αναβατών 2010, η Yamaha R1 του δεν ήταν καν νέο μοντέλο.
Η συγκεκριμένη πρωταθλήτρια είναι μοντέλο 2007 και με μόνες βελτιώσεις αυτές που επιτρέπουν οι προδιαγραφές. Η μοτοσυκλέτα ήταν η δεύτερη του Σωτήρη Μπεγνή μιας και κατά τη διάρκεια προπόνησης, πριν ακόμη ξεκινήσει η αγωνιστική σεζόν του 2010, η πρώτη καταστράφηκε στη πίστα των Μεγάρων μετά από ένα highsiding.

Λίγο καιρό μετά αγοράστηκε άλλη μεταχειρισμένη από πελάτη του καταστήματος, ακολούθησαν βελτιώσεις στα σημεία που θεωρήθηκαν απαραίτητα από την ομάδα για μια πολύ καλή παρουσία το 2010.
Πιο συγκεκριμένα, το μοτέρ κατέβηκε για ροϊκή βελτίωση της κεφαλής προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση του κινητήρα, η ευστροφία και καλύτερη ροή μείγματος. Έγινε αλλαγή χρονισμού των εκκεντροφόρων “παραγωγής”, κάτι που επιτρέπεται, και έτσι η αύξηση της απόδοσης έγινε πιο εκμεταλλεύσιμη.
Μία ολόκληρη εξάτμιση τιτανίου της TiForce τοποθετήθηκε προκειμένου να δώσει τα μέγιστα όσον αφορά την απόδοση της μοτοσυκλέτας.
Επόμενο στάδιο ήταν η βελτίωση της σταθερότητας και της συμπεριφοράς στις στροφές. Τοποθετήθηκε σταμπιλιζατέρ για σταθερότητα στις εξόδους των στροφών, έγινε revalving του μπροστινού συστήματος της ανάρτησης, μιας και απαγορεύτεται η πλήρης αντικατάσταση. Στο πίσω τμήμα, η ανάρτηση παραγωγής πήγε στο ράφι και την θέση της πήρε μία της Ohlins.
Η Yamaha R1 ήταν έτοιμη για την πίστα παρά το ότι επρόκειτο για μοτοσυκλέτα με τρία χρόνια “εργασίας” στην πλάτη. Το 2009 άλλωστε αλλάχθηκε το μοντέλο, με νέο κινητήρα και στρόφαλο που αποδίδει σαν να είναι διάταξης V 4. Σίγουρα το τελευταίο μοντέλο αποτελεί μία καλύτερη μοτοσυκλέτα και μια πιο ετοιμοπόλεμη βάση για μετατροπή σε αγωνιστική.

Ήρεμο αγρίμι


Εκτός από τα περιφερειακά που έχουν αλλαχθεί με πολυεστερικά, η αγωνιστική Yamaha δεν διαφέρει οπτικά από κάποια παραγωγής. Άλλωστε κυκλοφορούν στους δρόμους R1 με αξεσουάρ που θα ζήλευε και η πιο φτιαγμένη αγωνιστική.
Στην μοτοσυκλέτα του Μπεγνή άλλαξαν τα μαρσπιέ με ρυθμιζόμενα για να έρθουν τα πόδια πιο πίσω, τα σωληνάκια των φρένων με υψηλής για αντοχή στα δυνατά φρεναρίσματα. Άλλωστε τα φρένα του R1 είναι καλά και η μοτοσυκλέτα δεν πάσχει εκεί, αλλά οι αγωνιστικές επιδόσεις απαιτούν ισχυρότερο φρενάρισμα και σε κάτι τέτοιο, τα φρένα “έβραζαν”. Οι μανέτες φρένου και συμπλέκτη είναι “σπαστές” ώστε σε περίπτωση πτώσης να παραμείνουν ακέραιες για να μπορέσει να συνεχίσει ο αναβάτης τον αγώνα. Η τηλεμετρία τοποθετήθηκε και εδώ προκειμένου να βγουν συμπεράσματα από την οδήγηση σε κάθε πίστα, και να γίνονται ανάλογες βελτιώσεις. Οι σένσορες παίρνουν στοιχεία από την θερμοκρασία των ελαστικών, την λειτουργία της ανάρτησης, την θερμοκρασία των καυσαερίων. Έτσι, η ομάδα μπορεί να έχει τα δεδομένα για επεξεργασία στα Pits και να κινηθεί αντίστοιχα σε ρυθμίσεις για την βελτίωση της οδήγησης.

Οι μοτοσυκλέτες των 1000 κυβικών, διαθέτουν πάρα πολύ δύναμη, δύσκολη για να τιθασευτεί και από τους πιο γρήγορους αναβάτες. Βέβαια, στην κατηγορία formula extreme, αντίστοιχες R1, νεότερα αλλά και παλαιότερα μοντέλα, αποδίδουν κατά πολύ περισσότερο. Στην κατηγορία των νέων αναβατών όπου υπάρχει ο αντίστοιχος περιορισμός, η δύναμη που διαθέτουν τα 1000άρια πολλές φορές μπορεί να αποτελέσει περισσότερο πρόβλημα παρά βοήθεια. Στις στενές πίστες ας πούμε, όπως το Τυμπάκι η Τρίπολη ή τα Μέγαρα, ο Σωτήρης Μπεγνής προτιμούσε την μείωση της απόδοσης για να μπορεί να βάζει ευκολότερα την δύναμη στο δρόμο. Μιας και η Yamaha R1 έχει δυναμώσει αρκετά και έχει βγάλει τα κρυμμένα άλογα στο δρόμο, βγάζει τη δύναμη πιο απότομα. Με το standard γρανάζωμα, η μοτοσυκλέτα σηκώνει τον μπροστινό τροχό στον αέρα πανεύκολα σε κάθε έξοδο από στροφή, με αποτέλεσμα να απαιτεί γερά χέρια για να την “βάλουν” κάτω. Για να μπει η δύναμη στο δρόμο και να επιτευχθούν έτσι καλύτεροι χρόνοι και ευκολότερη οδήγηση, η ομάδα προχώρησε στην αλλαγή της τελικής σχέσης, με αλλαγή του πίσω γραναζιού με δύο δόντια μικρότερο.
Η αλλαγή φάνηκε από την πρώτη στιγμή και παρά τα νέα χαρακτηριστικά απόδοσης, το R1 βάζει πλέον την δύναμη κάτω πιο γραμμικά. Ο κινητήρας αποδίδει δυνατά αλλά η δύναμη μεταφέρεται πιο ομαλά στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να μην κουράζει τόσο τον αναβάτη.
Οι βελτιώσεις στις αναρτήσεις έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα μιας και το R1 δίνει περισσότερη εμπιστοσύνη τόσο στο φρενάρισμα όσο και κατά τη διάρκεια της στροφής όπου “κάθεται” καλύτερα κάτω.

Όπως μας δήλωσε άλλωστε και ο Σωτήρης Μπεγνής: “Η μοτοσυκλέτα δεν παρουσίασε το παραμικρό πρόβλημα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ούτε ζήτησε το παραμικρό. Η μοτοσυκλέτα γυρνούσε πολύ πιο εύκολα στους χρόνους όπου πριν πιεζόμουν πολύ για να βγάλω. Με την μπροστινή ανάρτηση να έχει πολλαπλασιάσει το βαθμό εμπιστοσύνης που της είχα σε σχέση με την παραγωγής, οι είσοδοι στις στροφές έγιναν παιχνίδι. Το κερασάκι στη τούρτα όλων αυτών είναι πως όλη τη χρονιά δεν είχαμε προβλήματα, αλλάζαμε μόνο λάδια και μόνο στον αγώνα της Κρήτης ζήτησα μείωση της δύναμης μιας και οι σούζες στην πιο αργή στροφή της πίστας με έκαναν να χάνω χρόνο”

Από την παραγωγή στην κορυφή


Η Yamaha R1 της Zerozen racing είναι η καλύτερη απόδειξη πως με μία σωστά στημένη μοτοσυκλέτα, έναν ταλαντούχο αναβάτη και μία σωστά προετοιμασμένη ομάδα, μπορείς να πετύχεις κορυφαία αποτελέσματα. Ο συνδυασμός της Yamaha R1 2007 με τον Σωτήρη Μπεγνή είχαν σαν αποτέλεσμα την απόλυτη επικράτηση στη κατηγορία Νέων αναβατών του πανελληνίου πρωταθλήματος ταχύτητας, με έξι νίκες στους έξι αγώνες.

Όσο για την παλαιότητα της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για όσους θέλουν να τρέξουν σε αγώνες και δεν μπορούν γιατί δεν έχουν το τελευταίο μοντέλο. Καλή προετοιμασία, προπόνηση, ταλέντο, όρεξη, και όλα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Οι εταιρίες που στήριξαν την προσπάθεια ήταν οι Yamaha Hellas, Intramoto με τα ελαστικά Pirelli, η Harris Performance, λάδια Putoline, Andreani (τεχνογνωσία τηλεμετρίας), Starlane Electronics (χρονομέτρηση, τηλεμετρία, quickshifter, PFM (φρένα), Ferodo, Regina.

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon