.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 14:39

Αποστολή στην Αυστραλία - Test Yamaha YZF-R1 2015

Στα χνάρια της YZR-M1!

 

Του Thierry Sarasyn

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Yamaha δημιουργεί ντόρο με το YZF-R1. Το 1998 το R1 άλλαξε τον κόσμο των σπορ μοτοσυκλετών, όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τότε. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, το μοντέλο του 2015 της Ιαπωνικής κατασκευάστριας εταιρείας έρχεται ξανά να αλλάξει τα δεδομένα και να φέρει ξανά την επανάσταση. Ολοκαίνουργιο, από την κορυφή μέχρι τα νύχια και, όπως σίγουρα έχετε ήδη ακούσει, εντυπωσιακά καλό.

Τεχνολογία αιχμής


Αυτή τη φορά η Yamaha ξεπέρασε τον εαυτό της όμως. Το νέο R1 σφύζει από τεχνολογία αιχμής, σε τέτοιο βαθμό που απορεί κανείς. Οι κύλινδροι, για παράδειγμα, δεν είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο αλλά σε μηχάνημα CNC. Το κατά τρία κιλά ελαφρύτερο ρεζερβουάρ, το ψαλίδι και το πλαίσιο, είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, ενώ το υπό-πλαίσιο, αλλά και οι τροχοί, από μαγνήσιο. Οι σωλήνες εξαγωγής των εξατμίσεων, αλλά και οι μπιέλες, κατασκευασμένα από κράμα τιτανίου. Με τα παραπάνω και μόνο θα περίμενε κανείς μια εξωφρενική τιμή για το νέο R1. Είναι ξεκάθαρο βέβαια ότι η νέα YZF-R1 τόσο από επίπεδο υλικών, τεχνολογίας, επιδόσεων αλλά και τιμής, θα ξεφεύγει από τα υπόλοιπα ιαπωνικά μοντέλα παραγωγής. Συναντάμε μία νέα YZF-R1 που δείχνει ότι η Yamaha επιλέγει να ανεβάσει σημαντικά το επίπεδο στα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, αγγίζοντας τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Συγκρίνοντας μάλιστα τα δύο R1, το παλιό και το νέο, δίπλα-δίπλα πάνω σε σταντ, η διαφορά στο κατά 300 γραμμάρια μειωμένο βάρος γίνεται αμέσως αισθητή όταν κουνήσεις το τιμόνι. Η διαφορά αυτή γίνεται πολλαπλάσια αισθητή φυσικά, όταν η μοτοσυκλέτα πλαγιάζει στη στροφή με 250 χιλιόμετρα ανά ώρα. Στην πίστα, το R1 έχει απίστευτα ελαφριά αίσθηση. Στο τέλος της μεγάλης ευθείας στην πίστα του Eastern Creek στην Αυστραλία, το R1 μπήκε με ευκολία στην πρώτη αριστερή στροφή με 200 χ.α.ω. στο κοντέρ, κι αυτό δεν οφείλεται βέβαια στους ελαφρύτερους τροχούς. Η Yamaha κατάφερε να δημιουργήσει ένα πλήρες “πακέτο”, στο οποίο τα πάντα λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους. Είναι ένα ισχυρό πακέτο, όπου τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, το πλαίσιο, ο κινητήρας τα ελαστικά, ακόμη και η γεωμετρία της μοτοσυκλέτας, όλα συντονίζονται, με ένα και μόνο στόχο: Τις υψηλές σπορ επιδόσεις. Για τον σκοπό αυτό, η Yamaha έκανε χρήση όλης της YZR - M1 τεχνολογίας που έχει στη διάθεσή της, και για τον λόγο αυτό η κατασκευή του νέου R1 έγινε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την ίδια την εταιρία, χωρίς την ανάθεση περιφερειακών σε εξωτερικούς παράγοντες.

Πανεύκολο!


Το νέο R1 είναι πανεύκολο στον χειρισμό του, χάρη στα εξαιρετικά τελειοποιημένα ηλεκτρονικά του. Φυσικά κάποιος θα πει ότι με το traction control, το ABS το οποίο έχει και αισθητήρα κλίσης, το launch control, το wheelie control, το slip control, το quick shifter, όλα κάπου προϋπήρχαν, δεν ανακάλυψε τη φωτιά η Yamaha, και ίσως προϋπήρχαν και ως “πακέτο” σε κάποια μοτοσυκλέτα του εμπορίου. Η διαφορά όμως, και αυτό που τελικά σε εντυπωσιάζει, έγκειται στο πώς τα παραπάνω αυτά ηλεκτρονικά συστήματα λειτουργούν.

Το ABS ας πούμε, δεν το καταλαβαίνεις ότι λειτουργεί όσο και αν ζορίσεις τα φρένα. Η παρεμβολή του traction contrοl είναι ανεπαίσθητη επίσης και ας ανοίγεις το γκάζι στο τέρμα υπό κλίση. Έχουμε πάμπολλα παραδείγματα κινητήρων που χάνουν την ισχύ τους όταν παρεμβάλλεται το traction control, άλλα τόσα όπου το ABS κάνει τη μοτοσυκλέτα να δονείται, κ.ο.κ. Το να έχεις λοιπόν απλά ένα ηλεκτρονικό πακέτο είναι τελείως διαφορετικό από το να το έχεις σε τόσο υψηλό λειτουργικό επίπεδο. Εδώ η εμπειρία της Yamaha στην Μ1 είναι αδιαμφισβήτητη και η αγωνιστική τεχνολογία, πέρασε στην παραγωγή. Αυτό είναι πολύ καλό

Τα πάντα πάνω στο R1 υποδηλώνουν ότι πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα με αγωνιστικά γονίδια, το εντυπωσιακό όμως είναι το πόσο εύκολα μπορεί να δαμαστεί όλη η δύναμη της. Σχεδόν σε κάνει να νομίζεις ότι είναι λιγότερο ισχυρή από ό,τι στην πραγματικότητα, πρόκειται όμως για αυταπάτη. Απλώς το R1 διαθέτει ακριβώς ό,τι χρειάζεται προκειμένου να χειραγωγηθεί. Και επίσης διαθέτει ένα ηλεκτρονικό πακέτο που σε κάνει καλύτερο οδηγό, να σε φτάσει στα όριά σου με μεγαλύτερη ασφάλεια, χωρίς όμως να σου δίνει την εντύπωση ότι η οδήγησή σου εξαρτάται από ηλεκτρονικά μαραφέτια. Μπορείς να πατήσεις εξαιρετικά αργά τα φρένα στην είσοδο της στροφής, να φρενάρεις κατά την διάρκεια της, και το ABS να σε κρατήσει απολύτως ασφαλή. Μπορείς να επιταχύνεις γρήγορα και το traction control να σε κρατήσεις ασφαλή, και πάει λέγοντας.

Δίτροχος υπολογιστής


Προτού όμως σκεφτείς ότι το νέο R1 μοιάζει περισσότερο με υπολογιστή παρά με μοτοσυκλέτα, να σας πούμε ότι τα μηχανικά του μέρη είναι εξίσου δυναμικά. Εξαιρετικές αναρτήσεις, ισχυρότατα φρένα και ένας τετρακύλινδρος crossplane κινητήρας που εξαπολύει τη δύναμή του σταδιακά και όχι πολύ ακραία. Ο κινητήρας αυτός δεν θυμίζει σε τίποτα τον προηγούμενο, κυρίως λόγω του ότι δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στη μείωση του βάρους των εσωτερικών εξαρτημάτων. Το βάρος του κάθε εμβόλου είναι 86 γραμμάρια, οι μπιέλες είναι 60% ελαφρύτερες (ναι, σωστά το διαβάσατε), ενώ χάρη στον ελαφρύτερο στρόφαλο, υπάρχει 20% λιγότερη αδράνεια κάτι που σε συνδυασμό με την μικρότερη διαδρομών εμβόλων του νέου κινητήρα, προσφέρει ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ενώ ο προηγούμενος κινητήρας έδινε την αίσθηση ενός βαρύτερου, τρικύλινδρου, ο νέος αποτελεί υπόδειγμα επιθετικότητας και δύναμης. Ο crossplane εδώ δεν σου δίνει την αίσθηση του τρικύλινδρου, αλλά σε ωθεί αμέσως μπροστά, με το παραμικρό άνοιγμα του γκαζιού. Και στις ψηλές στροφές, η δύναμη έρχεται αλόγιστα να σε τρελάνει, δείχνοντας πως αυτά τα 200 ανακοινώσιμα άλογα δεν έχουν καμία σχέση με άλλη μοτοσυκλέτα του ανταγωνισμού. Στο προηγούμενο R1 σε εντυπωσίαζε η ύπαρξη της σχεδιαστικής αρχής του crossplane, εδώ μαθαίνεις πώς λειτουργεί σε πλήρη απόδοση. Απλά απίθανο.

Η οδήγησή μας στο Eastern Creek έγινε ακόμη πιο θεαματική από ό, τι ήδη ήταν σε προηγούμενες επισκέψεις. Το ιερό έδαφος των Αυστραλιανών αγώνων ταχύτητας διαθέτει ένα εξαιρετικά τεχνικό κομμάτι: Έναν συνδυασμό τεσσάρων δεξιών και αριστερών στροφών σε αλληλουχία, και τόσο τυφλές όσο ο Stevie Wonder σε μια νύχτα χωρίς φεγγάρι. Η πίστα του Eastern Creek έχει τα πάντα, από εξωφρενικά γρήγορες φουρκέτες μέχρι μεγάλες ευθείες και βιτριολικά τεχνικά κομμάτια. Το R1 στάθηκε στο ύψος του σε όλα. Μάλιστα, όσο πιο γρήγορα πηγαίναμε, τόσο καλύτερα αισθανόμασταν τον κινητήρα και το πλαίσιο. Μοναδικό κράτημα, ξυραφένια αίσθηση, απίστευτη ασφάλεια, απίστευτα φρένα, καταπληκτική σταθερότητα, για μια μοτοσυκλέτα με τόσο κοντό μεταξόνιο και χαμηλό κέντρο βάρους. Και ένας απολαυστικός κινητήρας με αστείρευτη δύναμη. Και πάνω απ 'όλα γρήγορο, απίστευτα γρήγορο.

Πλήρες πακέτο


Με 250 χ.α.ω. στην ευθεία περιμένεις ότι θα έχει μικρότερη επιτάχυνση, το R1 όμως συνεχίζει να ανεβάζει στροφές. Ίσα που είχαμε τα κότσια να δούμε την υψηλότερη ταχύτητα στο καντράν, στα 278 χ.α.ω., για να επιστρέψουμε γρήγορα τα μάτια μας στο δρόμο, μιας και την περιορισμένη τελική των 299 χ.α.ω., δεν την προλαβαίναμε ούτως ή άλλως στην ευθεία. Οι μηχανικοί της Yamaha παραδέχτηκαν ότι κατόπιν συμφωνίας κυρίων που έγινε μετά το πρώτο Suzuki Hayabusa, ο ηλεκτρονικός κόφτης μπαίνει στα 299 χ.α.ω., αλλά η δύναμη του R1 δεν τελειώνει εκεί.

Και αν όλα τα παραπάνω δεν σας είναι αρκετά, τότε για εσάς υπάρχει και η αγωνιστική έκδοση έκδοση YZF-R1M (24.900euro). Μία ακόμη πιο extreme βερσιόν, με επίκεντρο τους αγώνες, η οποία περιλαμβάνει ηλεκτρονικές αναρτήσεις και πολλά έξτρα. Σύντομα θα ακολουθήσει δοκιμή και για αυτήν. Για την ώρα αρκούμαστε να πούμε ότι η νέα Yamaha YZF-R1 είναι και πάλι η βασίλισσα της κατηγορίας της. Είναι όμως η καλύτερη sportsbike που υπάρχει αυτή τη στιγμή; Αυτό θα το μάθουμε με ένα συγκριτικό τεστ, πολλοί είναι εκείνοι όμως που αλήθεια δεν θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα, μιας και η νέα R1 είναι ένα πιστό αντίγραφο της M1 οπτικά, και κορυφαία στην πίστα. Η Yamaha κατάφερε επίσης με το αντίτιμο των 19.900 ευρώ να προσφέρει στην αγορά ένα μικρό θαύμα με εξοπλισμό που κάποιες εταιρίες θα πρόσφεραν στις εκδόσεις S ή R - που κι αυτό παίζεται. Φαίνεται πως η Yamaha θα βάλει τους υπόλοιπους ανταγωνιστές ξανά στα σχεδιαστήρια ψάχνοντας τρόπο να προσφέρουν όλα τα παραπάνω σε μία τιμή που να φαντάζει πιο προσιτή από ποτέ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο YZF-R1
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή 19.900euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετρακύλινδρος εν σειρά, τετράχρονος, υγρόψυκτος, DOHC, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 998
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 79 x 50,9
Συμπίεση (:1) 13
Τροφοδοσία Fuel injection
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αλυσίδα
Σχέσεις 6 ταχύτητες
Τελική σχέση Δ.Α.
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό τύπου "diamond"
Μήκος (mm) 2055
Πλάτος (mm) 690
Ύψος  (mm) 1.150
Μεταξόνιο (mm) 1.405
Γωνία κάστερ (°) 24
Ίχνος  (mm) 102
Ύψος σέλας (mm) 855
Απόσταση εδάφους  (mm) 130
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 17
Βάρος (kg) 183,2
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της KYB διαμέτρου 43mm - διαδρομή 120mm / Πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Μονό αμορτισέρ της KYB με μοχλικό Monocross - διαδρομή 120mm / Πλήρως ρυθμιζόμενο
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 120/70 ZR17M/C (58W)
Πίσω 190/55 ZR17M/C (75W)
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 200 / 13.500
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 11,5 / 11.500

Οδηγικές φωτογραφίες

{gallery}tests/street/yamaha_/2015/yzf-r1_thierry{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}new_models/yamaha/2015/r1/eicma/texnikes{/gallery}

Στατικες φωτογραφίες

{gallery}new_models/yamaha/2015/r1/eicma/studio/{/gallery}

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαϊος 2015 00:06

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon