.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 11:58

Test - Yamaha YZF R6 2010

 


Γεννημένος πρωταθλητής

 

 

Του Μαρίνου Κούλη

Η Yamaha περίμενε πολλά χρόνια για τον τίτλο στα supersport τόσο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα όσο και στο ελληνικό. Το τελευταίο R6 είναι η μοτοσυκλέτα που επιτέλους της τον έδωσε. Ένα πανίσχυρο 600 ικανό να μετατρέψει σε εφιάλτη τα όνειρα του ανταγωνισμού.

Πρόσφατη ιστορία


Το R6 είναι μαζί μας από το 1999 όντας μια καθαρόαιμη supersport μοτοσυκλέτα που αναβαθμίστηκε για τελευταίο φορά το 2008. Τα φώτα του R6 άλλαξαν, το ίδιο και η μάσκα για να αποκτήσει ακόμη πιο διαστημικό look και να μεγαλώσει την εισαγωγή του Ram Air που έχει στο κέντρο, εκεί δηλαδή που όλοι την τοποθετούν πλέον σήμερα. Τη εξάτμιση του R6 κλήθηκε να αντιγράψει  ο ανταγωνισμός. Είναι μικρή και μαζεμένη στο δεξί τμήμα, δίνοντας δύναμη και προσγειώνοντας χαμηλότερα το κέντρο μαζών. Είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη και για το μεγαλύτερο βάρος του φετινού R6.
Διαθέτει νέα μάσκα με μεγαλύτερα φώτα και πιο χαρακτηριστικό ακόμη τριγωνάκι στην εισαγωγή. Επίσης στο μπροστινό τμήμα, οι νέοι καθρέπτες ανοιγοκλείνουν πιο πρακτικά αλλά το είδωλο που δημιουργούν είναι ανεπαρκές στον αναβάτη.
Οι σημαντικές αλλαγές αφορούν στην γεωμετρία της μοτοσυκλέτας η οποία έγινε ύστερα από συνεννόηση με το αγωνιστικό τμήμα της εταιρίας.

Η ιστορία πάει λίγα χρόνια πίσω όταν ο αναβάτης της Yamaha Cal Crutclow που τότε αγωνιζόταν στα supersport (μετέπειτα SBK, τώρα Motogp) ζήτησε αλλαγές:  “Το θέλω πιο άκαμπτο για να πάρω τον τίτλο. Και θέλω πιο καλή πληροφόρηση από το μπροστινό σύστημα”. Για αυτό μειώθηκε κι άλλο η διαδρομή της μπροστινής ανάρτησης, τοποθετήθηκαν σκληρότερα ελατήρια και άλλαξε η κατανομή βάρους. Το R6 έγινε ακόμη πιο μπροστόβαρο αφού τα κλιπον του τιμονιού κατέβηκαν 20mm με τη βοήθεια αποστατών κάτω από την επάνω πλάκα.

Τεχνική ανάλυση


Μία σειρά από αλλαγές έγιναν στο R6 ώστε να γίνει το ισχυρότερο όπλο για να χτυπήσει τον ανταγωνισμό. Οι περισσότερες αφορούσαν την ακαμψία όπου το πλαίσιο έχει αναθεωρημένη στιβαρότητα. Το ίδιο αφορά και στο νέο ψαλίδι το οποίο έχει MotoGP look και πριν λίγα χρόνια δεν θα περιμέναμε κάτι τόσο γεροδεμένο σε ένα 600. Άλλαξαν οι μπότες που συγκρατούν τον τροχό στο μπροστινό σύστημα ενώ τοποθετήθηκαν αποστάτες στην άνω πλάκα του. Διαφορετικό είναι και το offset για ταχύτερο στρίψιμο στις κλειστές διαδρομές.

Ελαφρύτερο είναι το υποπλαίσιο το οποίο είναι πλέον κατασκευασμένο από μαγνήσιο.
Αλλαγές δέχτηκαν τα φρένα με παχύτερους δίσκους στα 5mm αντί για 4,5mm, όπως και ο ρυθμιστής συμπίεσης στο αμορτισέρ που πλέον είναι ελαφρύτερος.
Στον κινητήρα εφαρμόστηκαν μία σειρά από αλλαγές και βελτιώσεις για καλύτερη και ομαλότερη απόδοση.
Το σύστημα YCC-I στην τροφοδοσία διαθέτει αυλούς μεταβλητής διατομής, και ο ψεκασμός απέκτησε νέες ρυθμίσεις ενώ διαθέτει πλέον νέου σχήματος φιλτροκούτι. Τα έμβολα απέκτησαν υψηλότερη συμπίεση στο 13,1:1 από 12,8, ενισχύθηκαν τα ρουλεμάν μπιέλας όπως και τα ελατήρια βαλβίδων ενώ βελτιώθηκε ο τεντωτήρας της καδένας των εκκεντροφόρων.
Με την νέα κατά 30% μεγαλύτερης διαμέτρου γέφυρα στήριξης της εξάτμισης και τα νέα μπροστινά φωτιστικά σώματα και μάσκα, ολοκληρώθηκε το νέο R6.

Διαφορετική αίσθηση


Στο πέρασμα των χρόνων το YZF R6 διαδραμάτισε διαφορετικούς ρόλους ακολουθώντας την πορεία των σύγχρονων supersport. Από all around street μοτοσυκλέτα έφτασε να αποτελεί ένα κορυφαίο όπλο για οδήγηση σε πίστα. Αφήνοντας στην άκρη τις καθημερινές ανάγκες, η αίσθηση που δίνει στον αναβάτη πλέον, είναι αγωνιστική.

Η μεταφορά βάρους στο μπροστινό τμήμα δείχνει πιο βαρύ το τιμόνι, αλλά σου μεταφέρει και εμπιστοσύνη από εκεί. Τώρα το μπροστινό σύστημα φορτίζεται περισσότερο και η είσοδος στις στροφές είναι πιο ακαριαία και σίγουρη. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται ως ακόμη πιο σκυφτή θέση οδήγησης το οποίο για τον καθημερινό αναβάτη θα αποτελέσει ένα μειονέκτημα. Το R6 έγινε πιο σταθερό στο δρόμο και μεταφέρει περισσότερη εμπιστοσύνη στην οδήγηση μιας και με αυτές τις αλλαγές, δύσκολα σηκώνει τον μπροστινό τροχό. Οι απότομες αντιδράσεις του συνόλου έχουν μειωθεί και ο μπροστινός τροχός δεν σηκώνεται στον αέρα όποτε θέλει, ειδικότερα αν το στροφόμετρο δεν ξεπεράσει τις 12.000 στροφές.

Η απόκριση από το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο γκάζι YCC-T (Yamaha chip control throttle) και την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη εισαγωγή YCC-I (Yamaha chip control intake) είναι άμεση αλλά όχι ιδιαίτερα δυναμική αφού ο αναβάτης ως τις 8000σ.α.λ. έχει στη διάθεσή του λιγότερους από 70 ίππους που καλούνται να ωθήσουν τα 5 παραπανίσια κιλά του νέου R6. Οποιαδήποτε κίνηση του δεξιού καρπού σε αυτές τις στροφές είναι άτοπη μιας και ο πίσω τροχός δεν παίρνει… απάντηση.

Πρέπει να διατηρήσεις σταθερά ανοιχτό το γκάζι, να ωθήσεις τον δείκτη του στροφομέτρου στα βαθιά ώστε να ξυπνήσεις το αγρίμι που κρύβεται στον κινητήρα του R6. Η απόδοση ανεβαίνει σταθερά, μετά τις 9.000 σ.α.λ. ο κινητήρας ακούγεται δυνατά και η μεταφορά των ίππων στο δρόμο σου δίνει αυτό που περίμενες.

Δύναμη, επιτάχυνση και διάρκεια στην απόδοση είναι αυτό που προσφέρει το πακέτο της Yamaha που στις μινιμαλίστικες διαστάσεις σε κάνει να νιώθεις αγωνιζόμενος. Παίζοντας με το κιβώτιο ταχυτήτων, οι αλλαγές οδηγούν σε μοναδικές επιταχύνσεις που οδηγούν σε ένα ατελείωτο παιχνίδι. Όπου, διαπιστώνεις πως έχουν συνδυαστεί με μαγικό τρόπο τα ηλεκτρονικά με τα μηχανικά μέρη του κινητήρα ώστε να γεννήσουν έναν τόσο άριστο δίχως δισταγμούς ψεκασμό.

Δυναμική οδήγηση


Με μια δυναμική κίνηση στην αριστερή μανέτα, ή ένα κατέβασμα σχέσης, η εικόνα στην οδήγηση του R6 αλλάζει δραματικά. Μετά τις 9000 σ.α.λ. το R6 τραβάει πειστικά και γρήγορα φτάνει τις 11.000σαλ όπου αρχίζει η πλοκή του έργου.
Αν θέλεις οικονομία, αρκεί να κρατάς το στροφόμετρο κάτω από τις 9000σαλ. Η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 6 λίτρα, πολύ κοντά στα νούμερα ενός μονοκύλινδρου 600. Αν είσαι έτοιμος για περιπέτεια και οι ορμόνες σου πήραν φωτιά, δεν έχεις παρά να στρέψεις τη βελόνα του στροφομέτρου στην ευθεία του δρόμου.

Μετά τις 12.000 σ.α.λ. ο κινητήρας αλλάζει χροιά, το ίδιο και η εξάτμιση που ακούγεται σαν ελευθέρας. Είναι τόσο δυνατή δε, που κάτι πιο ελεύθερο θα είναι κουραστικό για καθημερινή χρήση.
Στις 13.700σαλ τη χορωδία αναλαμβάνει η εισαγωγή του φίλτρου που ανοίγει κι άλλο την όρεξη του οδηγού για περιπέτεια. Η απογείωση δεν αργεί να έρθει και το R6 ξεδιπλώνεται ψάχνοντας για στροφές, βιράζ και χρονόμετρο.
Άπαξ και το R6 πάρει φόρα, τα χέρια ξεπερνούν την προσωρινή αγκύλωση και τα μάτια ψάχνουν για στροφές που με ιδανική ευκολία καταπίνει το ανανεωμένο πιρούνι. Το αισθάνεσαι πιο βιδωμένο και ξαπλώνεις πιο εύκολα στις εισόδους.

Το πακέτο που προσφέρει το R6 ήταν και παραμένει εκπληκτικό για την πίστα, όντας το δυνατότερο 600. Όσο ο αναβάτης κρατάει το στροφόμετρο ψηλά, θα επιβραβευθεί σε γρήγορες ανοιχτές διαδρομές αλλά και στην πίστα και θα κρατήσει πίσω του τα ανταγωνιστικά μοντέλα.
Καθαρόαιμο 600 με εκρηκτικό χαρακτήρα πάνω από τις 10.000 στροφές που θα αποτελέσει «εργαλείο» στην πίστα και σε στριφτερούς δρόμους. Η πρακτικότητά του δεν είναι κορυφαία για καθημερινή χρήση.  
Συμβίβασαν και τους δύο στόχους τους τελικά οι Ιάπωνες. Έδωσαν αυτό που ζητούσε η αγορά τονώνοντας την καμπύλη ιπποδύναμης (με μέγιστο κέρδος ως και 10 ίππους από τις 8500-11.000σαλ και πάνω από 1 κιλό ροπής) αλλά έδωσαν και παραπάνω δύναμη ψηλά (χάρη στη βελτιωμένη τροφοδοσία και μεγαλύτερη συμπίεση) με ακαριαία απόκριση

Ετοιμοπόλεμο


Τα αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά και η νέα τροφοδοσία έκλεισαν την ψαλίδα της απόδοσης στις μεσαίες στροφές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αφήνοντας στην ευχέρεια του αγοραστή την δυνατότητα επιλογής. Οι μικρές διαστάσεις, η πολεμική θέση οδήγησης και η χαμηλή προστασία του αναβάτη από τον αέρα στην εθνική θα αποθαρρύνουν όσους έχουν ένα πιο all around στερεότυπο στο μυαλό τους. Οι υπόλοιποι θα το απολαύσουν βάζοντας στην καθημερινή τους βόλτα μία αγωνιστική νότα.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο YZF R6
Αντιπρόσωπος: Μοτοδυναμική Α.Ε.
Τιμή (ευρώ): 13.300
www.yamaha-motor.gr
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος 4Τ, 4Κ, Υ/Ψ, 4Β/Κ, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(κ.εκ) 599
Διάμετρος x διαδρομή (χιλ) 67 x 42,5
Συμπίεση (:1) 13,1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 4 σε 1
Λίπανση Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, μηχανικός, μονόδρομος
Κιβώτιο ταχυτήτων (σχέσεις) 6
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Αλουμινένιο δύο δοκών, Deltabox
Κάστερ (μοίρες) 24
Ίχνος (χιλ) 97
Μεταξόνιο (χιλ) 1.380
Ύψος σέλας (χιλ) 850
Βάρος (κιλά) θεωρητικό 166
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (λτ) 17,5/-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα Kayaba 43mm/ 115 / A.E., Α.Σ., Π.Ε.
Πίσω Μονό αμορτισέρ Kayaba/ 120 / Α.Ε., Α.Σ., Π.Ε.
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 180/55-17
Φρένα
Μπροστά 2 Δίσκοι 310χιλ με ακτινικές δαγκάνες Sumitomo 4E
Πίσω 1 Δίσκος 240χιλ με δαγκάνα 1E
Εξοπλισμός Αναλογικό στροφόμετρο, ψηφιακό ταχύμετρο, ψηφιακές ενδείξεις για ολικό και μερικό χιλιομετρητή, μετρητή ρεζέρβας, ρολόι και ενδεικτικές λυχνίες για φλας, νεκρά, μεγάλη σκάλα, έλεγχο κινητήρα, πίεση λαδιού, ρεζέρβα, χρονόμετρο, shift light
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/στροφές) 129/14.500
Ισχύς πραγματική (ίπποι/στροφές) 112,6/14.000
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/στροφές) 6,7/11.000
Ροπή πραγματική(χλγμρ/στροφές) -
Επιτάχυνση (sec)
0-100km/h 3,5
0-150km/h 4,6
0-400m 11.7
Τελική ταχύτητα (χλμ/ώρα), πραγματική 259
Κατανάλωση /αυτονομία
(λτ/100χλμ) / χλμ 7,5/132

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 12:36

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon