.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 16:21

Test - Honda NT1100 - Αποστολή στην Ισπανία

Κείμενο: Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες: Felix Romero, Zep Gor, Ciro Meggiolaro

H Honda έχει πλούσια ιστορία στην κατηγορία Sport-Touring, αλλά τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια τρανταχτή απουσία ανάλογου μεγάλου μοντέλου στη γκάμα της, ενώ παράλληλα κι η ίδια η κατηγορία έδειχνε να περνά κρίση. Κι έτσι, η άφιξη της νέας NT1100 δεν αποτελεί καλό νέο μόνο για τη Honda, αλλά και για ολόκληρη την κατηγορία.

Το νέο ατού της Honda στην Sport-Touring κατηγορία

Η πιο συχνή ερώτηση στην οποία η Honda έπρεπε να απαντά τα τελευταία χρόνια ήταν μάλλον το “πότε θα παρουσιάσετε τη νέα Pan European”. Τώρα έχουμε την απάντηση. Δεν θα έρθει, όμως αντί για εκείνη, ήρθε η Honda NT1100. Μια δικύλινδρη μοτοσυκλέτα με την καρδιά και το πλαίσιο της Africa Twin, εστιασμένη στον sport τουρισμό.

Μια Gran Turismo λοιπόν, με έναν κινητήρα που μας εξέπληξε ευχάριστα κατά την παρουσίαση της μοτοσυκλέτας. Η νέα ΝΤ1100 διαθέτει επίσης εντυπωσιακό κράτημα, προσφέρει ακρίβεια στην οδήγηση και απρόσμενα ελαφριά αίσθηση, ταιριάζοντας απόλυτα με τη φιλικότητα του κινητήρα.

DCT 2.0

Η φιλικότητα και η χρηστικότητα είναι ένα πράγμα, δεν πρέπει όμως να μετατραπεί καμιά μοτοσυκλέτα σε βαρετό όχημα για χάρη τους. Ευτυχώς εδώ δεν έχουμε ανάλογη περίπτωση. Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας προέρχεται από την Africa Twin, με ακριβώς την ίδια ιπποδύναμη (104 hp), αλλά με ελαφρώς διαφορετικά Riding Modes και περαιτέρω εξέλιξη του DCT που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε και DCT 2.0.

Οι αλλαγές ταχυτήτων είναι ακόμα πιο γλυκές, με τον συνεπιβάτη να μην τις καταλαβαίνει καν. Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε και την έκδοση με manual κιβώτιο, με πλεονεκτήματα το μικρότερο βάρος και την χαμηλότερη τιμή.

Ηλεκτρονική πανδαισία

Η ΝΤ1100 μπορεί να ικανοποιήσει όσους περίμεναν μια νέα Pan European, όμως κάνει πολλά περισσότερα από αυτό, και θα λέγαμε πως αποτελεί και τον άξιο διάδοχο των VFR1200, Crossrunner, Crosstourer και Deaville.

Κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος κινητήρας προσφέρει όλα όσα θα έπρεπε να προσφέρει μια Sport-Tourer μοτοσυκλέτα του 2022. Ένα πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων με 5 Riding Modes, ρυθμιζόμενο φρένο κινητήρα και Traction Control, και στην περίπτωση της μοτοσυκλέτας δοκιμής μας και σύστημα διπλού συμπλέκτη DCT με 4 modes.

Στον εντυπωσιακό στάνταρ εξοπλισμό η Honda παρέχει και θερμαινόμενα γκριπ, κεντρικό σταντ, USB θύρα ρεύματος, πλαϊνές βαλίτσες και TFT έγχρωμη οθόνη αφής 6,5 ιντσών με συνδεσιμότητα και CarPlay / Android Auto. Η ΝΤ δεν είναι απλώς η εξέλιξη των προγόνων του, αλλά μια υπερσύγχρονη μοτοσυκλέτα με έναν υπέροχο κινητήρα, που παίρνει 10 στα 10 σε όλες τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει κανείς από μια σύγχρονη Sport Tourer. Άνετη, εύκολη, και διασκεδαστική.

Λίγη συνήθεια θέλει

Με το πλαίσιο και τον κινητήρα να είναι σχεδόν ολόιδια με εκείνα της Africa Twin, ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι πως μιλάμε για δοκιμασμένα εξαρτήματα σε αξιοπιστία, ενώ λόγω της κοινής πλατφόρμας των 2 μοτοσυκλετών, η ΝΤ είναι ελαφρώς πιο φθηνή από την Africa αλλά έχει υψηλότερο επίπεδο στάνταρ εξοπλισμού.

Σημειώστε τώρα πως στο αριστερό γκριπ υπάρχουν 13 κουμπιά, αν επιλέξετε την έκδοση DCT, κάτι που θέλει λίγη συνήθεια μέχρι να μάθεις να πιέζεις το σωστό κουμπί με την πρώτη. Στην αρχή πίστευα πως αυτό θα ήταν ένα μειονέκτημα, και όπως συνήθως σε μια μοτοσυκλέτα της Honda, μην ξεχνάμε πως αντίθετα με τους άλλους κατασκευαστές οι θέσεις των φλας και της κόρνας έχουν… ανταλλάξει θέσεις. Όμως μετά από μισή μέρα στη σέλα της ΝΤ, έχεις ήδη μάθει ποιο κουμπί κάνει τι, και μετά δεν έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα.

Άμεση εμπιστοσύνη

Στην οδήγηση, η Honda NT1100 σου εμπνέει άμεσα εμπιστοσύνη. Ο κινητήρας της Africa Twin αποδεικνύεται υπέροχος στη νέα Sport Touring αποστολή του, όσο υπέροχος ήταν και στην Adventure κατηγορία. Γεμάτος ροπή και γραμμική δύναμη από τις χαμηλές στροφές, με μια απολαυστική γροθιά στις μεσαίες και δύναμη που κρατά μέχρι τις ψηλές.

Όποιος αρέσκεται να οδηγεί σβέλτα, θα ανακαλύψει πως θα χαρεί περισσότερο με την ΝΤ1100 παρά με την Africa Twin. Μικρότερες διαδρομές αναρτήσεων σημαίνουν μικρότερη βύθιση στο φρενάρισμα πριν τη στροφή. Και σε συνδυασμό με τους τροχούς 17 ιντσών, αυτό μεταφράζεται σε θαυμάσια οδική συμπεριφορά, αυξημένη ευελιξία και άριστη ευστάθεια.

Παρατηρώντας τον πλοηγό μας που οδηγούσε Africa Twin, ήταν φως φανάρι πως η μοτοσυκλέτα του κουνιόταν πολύ περισσότερο και ήταν λιγότερο σταθερή στις στροφές από ότι οι ΝΤ μας. Όσο λοιπόν μιλάμε για ασφάλτινες διαδρομές, η ΝΤ1100 βάζει εύκολα τα γυαλιά στην Africa Twin.

Απόλυτη προστασία

Όσο μεγαλώνει το ταξίδι, τόσο περισσότερο ανακαλύπτει κανείς τα ευεργετικά οφέλη της προστασίας από τα στοιχεία της φύσης που παρέχει η ΝΤ. Οι Ισπανοί συνάδελφοι που οδήγησαν τις προηγούμενες μέρες από εμάς, έφαγαν πολλή βροχή. Και είχαν να πουν τα καλύτερα για την προστασία της ΝΤ, καθώς μόνο οι φτέρνες τους βράχηκαν λίγο, την ίδια ώρα που ολόκληρο το υπόλοιπο σώμα βρισκόταν απόλυτα προστατευμένο από αέρα και βροχή.

Η Honda χρησιμοποιεί έξτρα εκτροπείς αέρα στο κάτω μέρος της ζελατίνας, αλλά και μπροστά από τα πόδια του αναβάτη. Σημειώστε πως η ζελατίνα ρυθμίζεται μόνο όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη, με την Honda να θεωρεί πως αυτό προσθέτει ασφάλεια στη διαδικασία. Όπως το βλέπει κανείς. Στην πράξη ανακαλύψαμε πως μόλις επιλέξεις τη θέση που σε βολεύει στη ζελατίνα δεν θέλεις καμία άλλη αλλαγή μετά.

Εμείς επιλέξαμε τη δεύτερη πιο χαμηλή θέση, και αυτή ήταν άριστη ακόμα και στον αυτοκινητόδρομο. Αν δεν σκοπεύετε να κάνετε κάποιο εξαιρετικά μακρύ ταξίδι προς τα νότια ή τα βόρεια, με τον καιρό να αλλάζει δραματικά κατά τη διάρκεια του, πιστέψτε μας, δεν θα αναζητήσετε αλλαγές στο ύψος και τη γωνία της ζελατίνας.

Στόχοι

Οι έξτρα εκτροπείς αέρα δεν χαλάνε το δουλεμένο design της ΝΤ1100. Οι βαλίτσες ενσωματώνονται πολύ καλά στο σύνολο και αυτό σημαίνει πως η μοτοσυκλέτα της Honda είναι μόλις 910 mm πλατιά στο πίσω της μέρος. Δεν μπορείς να τοποθετήσεις ένα κράνος στις πλαϊνές βαλίτσες, όμως πέραν τούτου οι αποθηκευτικοί χώροι είναι αρκετά μεγάλοι. Το μικρό προαναφερθέν πλάτος σημαίνει πως μπορεί κανείς εύκολα να χρησιμοποιήσει την ΝΤ1100 για commuting. Όχι μόνο είναι πιο στενή από μια μέση Adventure μοτοσυκλέτα με αλουμινένιες βαλίτσες, αλλά πιο εύκολη στις μανούβρες και πιο άνετη.

Το design της ΝΤ1100 θα μπορούσε να κατηγορηθεί ως συντηρητικό και βαρετό, όμως εμείς πιστεύουμε πως είναι αυτό που πρέπει, σφιχτό και σωστό για την κατηγορία. Σφιχτή και σπορ είναι και η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας όταν θελήσεις να οδηγήσεις πιο γρήγορα από ότι συνήθως, ενώ αυτή η συμπεριφορά της πηγαίνει χέρι-χέρι με την άνεση, και αυτή είναι η ουσία με μια Gran Turismo μοτοσυκλέτα.

Σβελτάδα και άνεση, σε συνδυασμό με χρηστικότητα και φιλικότητα χαρίζουν στην ΝΤ1100 μεγάλες δόσεις ευελιξίας σε όλες τις ασφάλτινες καταστάσεις.

Πολύ παραπάνω από ένας διάδοχος

Ξεκινώντας από γνωστά και δοκιμασμένα θεμέλια, η Honda δημιούργησε μια μοτοσυκλέτα που ικανοποιεί απόλυτα όλους τους τομείς στους οποίους πρέπει να αριστεύει μια σύγχρονη Sport Tourer. Ο κινητήρας πληροί όλες τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης all-round μοτοσυκλέτας, ενώ τα ηλεκτρονικά, το design και ο εξοπλισμός χτυπούν κορυφή.

Η Honda είναι γνωστή για την ιδιότητα των μοτοσυκλετών της να σε κάνουν σύντομα να αισθάνεσαι λες και τις οδηγούσες μια ζωή, και η ΝΤ1100 συνεχίζει επάξια αυτή την παράδοση. Αλλά κάνει πολλά περισσότερα από αυτό. Πέρα από τις προαναφερθέντα δυνατά της σημεία, παρέχει επιπλέον μια υγιή δόση οδηγικής απόλαυσης. Και αυτό, εν τέλει, είναι αυτό που θα πρέπει να σου δίνει κάθε μοτοσυκλέτα.

Η ευχαρίστηση που παίρνεις από τον δεξιό σου καρπό ολοκληρώνει απόλυτα τα δυνατά σημεία της μοτοσυκλέτας, και το συμπέρασμα είναι πως η Honda έκανε πολλά περισσότερα από το να δημιουργήσει απλώς έναν διάδοχο για τα προηγούμενα ονομαστά Sport-Touring μοντέλα της. Δημιούργησαν μια νέα κορυφή.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος

Εν σειρά 8-βάλβιδος, δικύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, με στρόφαλο 270° και uni-cam

Κυβισμός

1084cc

Διάμετρος x Διαδρομή

92mm x 81.5mm

Σχέση συμπίεσης

10.1:1

Μέγιστη ισχύς

75kW (102 ps) στις 7.500rpm

Μέγιστη ροπή

104Nm στις 6.250rpm

Επίπεδο θορύβου

L-urban73.6dB, L-wot78.4dB - MT
L-urban 73.9dB, L-wot 78.3dB – DCT

Χωρητικότητα λαδιού κινητήρα

4.8 - MT
5.2 – DCT

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

Τροφοδοσία

PGM-FI electronic fuel injection

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ καυσίμου

20.4L

Εκπομπές CO2

116g/km

 

Κατανάλωση καυσίμου

5L/100km (20km/L)

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Χωρητικότητα μπαταρίας

12V/11.2AH

ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Τύπος συμπλέκτη

Υγρός πολύδισκος

Τύπος κιβωτίου

MT: 6-τάχυτο Manual Transmission
DCT: 6-τάχυτο Dual Clutch Transmission

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος

Ατσάλινο Ημίδιπλο

Πλαίσιο

Διαστάσεις (Μ Π Υ)

2240mm x 865mm x 1360mm (χαμηλή θέση ζελατίνας)

Μεταξόνιο

1.535mm

Γωνία κάστερ

26.5°

Ίχνος

108mm

Ύψος σέλας

820mm

Απόσταση από το έδαφος

175mm

Βάρος

238Kg - MT
248Kg - DCT

 

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Εμπρός

Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι Showa 43mm SFF-BP με περιστροφική ρύθμιση προφόρτισης, διαδρομή 150mm.

Πίσω

Μονοκόμματο αλουμινένιο ψαλίδι Pro-Link με αμορτισέρ αερίου της SHOWA, υδραυλική ρύθμιση προφόρτισης, διαδρομή άξονα 150mm

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Χυτό αλουμίνιο / πολλαπλών μπράτσων

Πίσω

Χυτό αλουμίνιο / πολλαπλών μπράτσων

Εμπρός ελαστικό

120/70R17 M/C

 

Πίσω ελαστικό

180/55R17 M/C

 

ΦΡΕΝΑ

Τύπος ABS

2-δικάναλο ABS

 

Εμπρός

Ακτινικά τοποθετημένες τετραπίστονες δαγκάνες, δύο πλευστοί δίσκοι 310mm

Πίσω

Μονοπίστονη δαγκάνα, μονός δίσκος 256mm

ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Όργανα

6.5” Οθόνη Αφής TFT πολλαπλών πληροφοριών/ενδείξεων & δευτερεύουσα οθόνη LCD

Αντικλεπτική προστασία

HISS

Προβολέας

LED με DRL

Πίσω φως

LED

Συνδεσιμότητα

Apple CarPlay & Android Auto

 

USB

USB

Παροχή12V

Ναι

Auto Winker cancel

Ναι

Quickshifter

Αξεσουάρ

Cruise Control

Ναι

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

5 Riding Modes

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 16:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon