.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 18:20

Test – Honda GL1800 Gold Wing 2021 – Αποστολή στη Γαλλία

Ο βασιλιάς του δρόμου

Οι προκλήσεις υπάρχουν για να τις αντιμετωπίζουμε. Στο Ντακάρ με παλιό ΧΤ; Στο πρόγραμμα. Στην πίστα με 125; Παλιά ιστορία. Με Gold Wing στο υψηλότερο ορεινό πέρασμα της Ευρώπης, Col de la Bonette; Τώρα μιλάμε!

Δοκιμή: Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες: Zep Gori, Felix Romero

Η Honda ανανέωσε εκτενώς το πολυτελές της μοντέλο το 2018 και το αναβάθμισε το 2021. Αυτή η διαδικασία μεταφράστηκε σε μεγαλύτερης χωρητικότητας κεντρική βαλίτσα για την έκδοση Gold Wing Tour (που πλέον χωρά άνετα δύο full-face κράνη), βελτιστοποιημένο σετάρισμα στην ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα, σημαντικές βελτιώσεις στο ηχοσύστημα, καλύτερες αναρτήσεις και πιο άνετη σέλα. Τίποτε το συγκλονιστικό δηλαδή, απλά στοχευμένες ρυθμίσεις.

Η πρόκληση του περάσματος Col de la Bonette με μια Honda GL1800 Gold Wing φάνταζε μεγαλύτερη απ’ ότι πραγματικά ήταν, η δε πρόβλεψη καιρού για θερμοκρασίες από 1 ως 3 βαθμούς με καταιγίδες και χιόνια δεν θα μπορούσε να πέσει περισσότερο έξω.

113542 Col de la Bonette06 JPG

Με αφετηρία την πόλη Jausiers, σε λιγότερο από 10 χιλιόμετρα έπρεπε να κάνουμε στάση. Τα ισοθερμικά και οι έξτρα εσωτερικές επενδύσεις σε μπουφάν και παντελόνια και τα fleece κολάρα μας έκαναν όλους να ιδρώνουμε σαν πολιτικοί προ εξεταστικής επιτροπής.

Η διάσχιση της Bonette με καλοκαιρινά γάντια ήταν μια ανέλπιστη πολυτέλεια και έκανε τη δοκιμή πολύ πιο ευχάριστη.

324809 21YM HONDA GL1800 GOLD WING 

Απλά ένα GT

Η μεγαλύτερη έκπληξη πάντως προήλθε από την ίδια τη Gold Wing, η οποία έμπαινε στις στροφές με τρόπο που δεν συνάδει με ένα θηρίο άνω των 360 κιλών (ανάλογα με την έκδοση). Ο χειρισμός της είναι τόσο απαλός που, αν μας είχαν πει πως ζύγιζε 100 κιλά λιγότερα, θα το είχαμε πιστέψει. Η ευκολία με την οποία μπαίνει στη στροφή είναι απλά εκπληκτική.

Αν η καμπές είναι μακρύτερες, προτιμήστε τη Sport mode, η οποία μετατρέπει τον εξακύλινδρο boxer σε πραγματικό GT. Καλύτερα να τη χρησιμοποιείτε μόνο στον ανοικτό δρόμο, γιατί ο τρόπος αλλαγής ταχυτήτων και η απόδοση της ισχύος διαφέρουν ριζικά από αυτά που προσφέρει η Tour mode.

Περισσότερο από την προηγούμενη έκδοση, στη νέα Gold Wing η Tour είναι Tour και η Sport είναι πραγματικά Sport. Έτσι η μοτοσυκλέτα έχει δύο πρόσωπα. Το ένα εξ αυτών θα γοητεύσει όσους περίμεναν για χρόνια να έρθει μια νέα Pan European. Με μία και μόνη μεγάλη διαφορά, την τιμή. Το μόνο που μπορούμε να πούμε σε όσες και όσους ταιριάζουν στην παραπάνω περιγραφή, συνεχίστε την υπομονή.

113721 58424 21YM GL1800 Location 1592 preview jpg 

Το DCT βρήκε το σπίτι του

Ας επιστρέψουμε τώρα στη Gold Wing και τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να μας εκπλήξει όλους κατά την ανάβαση και κατάβαση της διαδρομής.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να διατηρήσεις έναν ρυθμό αντάξιο σπορ μοτοσυκλετών στον δρόμο αυτόν. Εξίσου εύκολα ωστόσο μπορείς να αφεθείς στην πολυτέλεια αυτής της Gold Wing.

Παίζεις μουσική μέσω του Spotify, απολαμβάνεις το αναβαθμισμένο στερεοφωνικό σύστημα, ρυθμίζεις με το κουμπί τη ζελατίνα στο ιδανικό σου ύψος και απολαμβάνεις βόλτα με την ευκολία του DCT.

Αυτό το σύστημα μετάδοσης είναι προαιρετικό, μα ως απόδειξη πως το DCT πουθενά δεν ταιριάζει καλύτερα από τη Honda GL1800 GoldWing, οι περισσότεροι πελάτες επιλέγουν να παραγγέλνουν τις μοτοσυκλέτες τους εξοπλισμένες με αυτό.

Στο τέλος καταλήξαμε να οδηγούμε τη Gold Wing πολύ πιο επιθετικά και γρήγορα απ’ ό,τι θα κάνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες της σε αυτό το υψηλότερο ορεινό πέρασμα της Ευρώπης. Η τουριστική ναυαρχίδα της Honda μας απέδειξε πως μπορεί να το διαχειριστεί χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

opener 3 

Βασιλιάς χαμαιλέων

Στη διάρκεια των 400 χιλιομέτρων που διανύσαμε, η Gold Wing αποκαλύφθηκε ως ευπροσάρμοστη μοτοσυκλέτα που θα φέρει το χαμόγελο στα χείλη κάθε “κλασικού” αναβάτη Gold Wing, ενώ θα ευχαριστήσει και όσους αναζητούν κάτι πιο κοντά σε sport touring GT.

Επιπλέον, μπορείτε με ασφάλεια να θεωρήσετε πως ο/η συνεπιβάτης σας δεν πρόκειται να βρει καλύτερη άνεση σε κανένα άλλο δίτροχο.

Θα ήταν ιδανικό αν η χαμηλότερη θέση του ανεμοθώρακα μπορούσε να είναι λίγο πιο κάτω, ώστε στις χαμηλές ταχύτητες σε ζεστό καιρό – όπως οι 35άρες που συναντήσαμε εδώ, ενώ περιμέναμε παγετό – η ροή του αέρα να δροσίζει περισσότερο. Αλλά αυτό δεν είναι δα παράπονο ή ψεγάδι σε μια μοτοσυκλέτα που από το 1974 έχει χτίσει τον θρύλο της ως η αδιαφιλονίκητα πολυτελέστερη και ανετότερη όλων.

Στο νέο μοντέλο του 2021 η παραπάνω περιγραφή παραμένει σε ισχύ και θα λέγαμε πως, με όλες τις βελτιώσεις που εισήγαγε η Honda, η GL1800 Gold Wing ενίσχυσε το κύρος της και συνεχίζει να βασιλεύει στους δρόμους.

114788 Honda GL1800 GoldWing YM21 1577 jpg 1 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Honda GL1800 Gold Wing (Tour)

Εισαγωγέας

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη

Τιμή (€)

από 31,500 (41,500)

Εγγύηση

2 χρόνια

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 6K boxer, Υ/Ψ, 1 EEK, 24 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

1,833

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

73 x 73

Σχέση συμπίεσης

10.5:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός PGM-FI

Συμπλέκτης

Δύο υγροί, πολύδισκοι, υδραυλικοί (DCT)

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων + όπισθεν, άξονας

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

124.2 / 5,500

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

17.3 / 4,500

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Αλουμινένιο δύο δοκών

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

2,475 x 905 x 1,340 (2,615 x 905 x 1,430)

Μεταξόνιο (mm)

1,695

Γωνία κάστερ (ο)

30.5

Ίχνος (mm)

109

Ύψος σέλας (mm)

745

Απόσταση από έδαφος (mm)

130

Ρεζερβουάρ (l)

21.2

Βάρος (kg)

367 (390) υγρό

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Διπλά ψαλίδια

Πίσω

Ένα αμορτισέρ Pro Link / προφόρτιση ελατηρίου

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δύο δίσκοι 320 mm, δαγκάνες 6 εμβόλων, ABS, D-CBS

Πίσω

Δίσκος 316 mm, δαγκάνα 3 εμβόλων, ABS, D-CBS

   

ΤΡΟΧΟΙ

 

Εμπρός

130/70-18

Πίσω

200/55-16

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 18:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon