.
Κατηγορία Συγκριτικά
Παρασκευή, 12 Μαϊος 2023 15:31

Συγκριτικό επί χάρτου - KTM 890 SMT vs Yamaha Tracer 9

Ακόμα ένας «σφετεριστής» για την κατηγορία των σβέλτων, ψηλών sport touring έφτασε από την Αυστρία και εμείς εξετάζουμε, αν καταφέρει να διαπεράσει την άμυνα του απόλυτου success story της Yamaha, Tracer 9.

Το ολοκαίνουργιο KTM 890 SMT αποτελεί την αναγέννηση μιας πολύ αγαπημένης μοτοσυκλέτας της KTM, της 990 SMT. Ακολουθώντας και τότε, την συνταγή της «ψηλής και γρήγορης» touring μοτοσυκλέτας, το 990 SMT είχε συλλέξει φανατικούς θαυμαστές. Στην νέα εποχή που διανύει, η KTM αξιοποιεί μια ακόμη φορά τον κινητήρα LC8c και δημιουργεί ακόμα ένα μοντέλο της σειράς 890, φέρνοντας το όνομα SMT πίσω στη γκάμα της. Όμως, η κατηγορία έχει και ένα ιερό «τέρας», οι πωλήσεις του οποίου λένε μια ιστορία από μόνες τους. Το Yamaha Tracer 9, που ξεκίνησε την πορεία του ως MT-09 Tracer και στη συνέχεια Tracer 900, σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του και έχει κάνει το δικό του, σκληροπυρηνικό fan club. Μπορεί το KTM 890 SMT να αντιμετωπίσει την πρόκληση;

Εμφάνιση – σχεδίαση

Η KTM ακολουθεί την… αντισυμβατική οδό στο design, ανέκαθεν θα έλεγε κανείς, αλλά ακόμα πιο έντονα τα τελευταία χρόνια. Η νέα 890 SMT δεν αποτελεί εξαίρεση. Ακραία επιθετική εμφάνιση, σαν να μπορείς να διαχωρίσεις τα τμήματα της μοτοσυκλέτας με το μάτι, ξεκάθαρα, σαν να διαβάζεις βιβλίο… ανατομίας! Είναι πασιφανές ότι η αισθητική του 890 SMT ασπάζεται την supermoto φιλοσοφία, ακόμη και αν η KTM δηλώνει ότι η μοτοσυκλέτα είναι έτοιμη και για τουριστική χρήση. Είναι ένα supermotard με αναβολικά και με το πορτοκαλί χρώμα σε έντονες πινελιές, στις ζάντες και αλλού.

Από την άλλη, το Tracer 9 της Yamaha είναι πιο… ντυμένο και σαφώς πιο τουριστικό σε μορφή, ενώ διαθέτει και κανονικού μεγέθους ζελατίνα, κάτι το οποίο λείπει από το 890 SMT. Η Yamaha, στην τελευταία γενιά του Tracer, τόλμησε να αλλάξει δραστικά την εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, με μικρότερα εμπρός φωτιστικά σώματα και γενικότερα πιο «μαζεμένη» σιλουέτα στο μάτι. Κοιτώντας την σέλα των δύο μοντέλων, βλέπεις την «αγωνιστική» επιλογή ενιαίας σέλας από την KTM, αλλά και τα δύο ξεχωριστά καθίσματα στην Tracer 9.

Κινητήρες και νούμερα

Ο νέος είναι ωραίος, αλλά… ο παλιός είναι αλλιώς. Το KTM 890 SMT έρχεται φέροντας τον κινητήρα του 890 Adventure, και μάλιστα για συγκεκριμένο λόγο – για να εξασφαλίσει πλεονέκτημα ροπής στις μεσαίες στροφές, σε σχέση με το 890 Duke. Η απόδοση του δικύλινδρους LC8c φτάνει τους 105 ίππους και τα 10,2 kgm ροπής (στις 8.000 και 6.500 σ.α.λ. αντίστοιχα), έχοντας να κινήσει μια μοτοσυκλέτα βάρους 194 κιλών, χωρίς υγρά.

Ο κινητήρας του Tracer 9, από την άλλη, έχει αποδείξει την αξία του τα τελευταία 8 χρόνια. Η ιστορία του είναι παρόμοια: Εξοπλίζει και μια naked μοτοσυκλέτα, αλλά και μία sport touring, ενώ η τρικύλινδρη φύση του προτείνει έναν άλλο χαρακτήρα. Στην ισχύ, ο τρικύλινδρος της Yamaha υπερέχει σημαντικά με 119 ίππους στις 10.000 στροφές, αλλά στην ροπή υστερεί ελαφρώς, με 9,5 kgm στις 7.000 στροφές, έναντι 10,2 του KTM. Με το πλήρες βάρος του Tracer 9 έτοιμου για οδήγηση, να ανακοινώνεται στα 213 κιλά, οι δύο μοτοσυκλέτες είναι στην πραγματικότητα πολύ κοντά μεταξύ τους όσον αφορά την… σωματοδομή τους. Στα χαρτιά, λοιπόν, παρά την υστέρηση ισχύος, ο δικύλινδρος της KTM έχει πλεονέκτημα ροπής και σημείου απόδοσης αυτής, κάτι που ίσως φαίνεται και στο δρόμο σε σύγκριση με τον τρικύλινδρο του Yamaha. Όμως η διαφορά των 14 ίππων είναι σαφής, υπέρ του Ιαπωνικού μοντέλου.

Πλαίσιο-περιφερειακά

Εκ διαμέτρου αντίθετες οι σχολές των δύο μοτοσυκλετών σε θέμα πλαισίου, καθώς το KTM 890 SMT χρησιμοποιεί μια ατσάλινη σωληνωτή κατασκευή, στα πρότυπα μιας γνήσιας supermoto μοτοσυκλέτας. Η Yamaha, από την άλλη, χρησιμοποιεί ένα χυτό αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών, που θυμίζει sport και supersport κατασκευές. Γεωμετρικά, η KTM δεν ανακοινώνει λεπτομέρειες, την στιγμή που η Yamaha μας πληροφορεί για γωνία κάστερ 25 μοιρών και ίχνος στα 108 χιλιοστά. Στις αναρτήσεις, η ΚΤΜ προβάλλει τις «επώνυμες» WP Apex, με δυνατότητα πλήρους ρύθμισης εμπρός, αλλά και σε απόσβεση επαναφοράς πίσω. Η Yamaha τοποθετεί επίσης ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της KYB, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο –απουσιάζει η ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς από το αμορτισέρ-, με το πιρούνι κατά 2 χιλιοστά λεπτότερο από της KTM (41 αντί 43 χιλιοστών) . Στο φρενάρισμα, μιλάμε για 2 δίσκους εμπρός και έναν πίσω, με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες εμπρός, και στις δύο περιπτώσεις. Οι διαφορές έγκεινται, στους αρκετάμεγαλύτερους δίσκους του KTM 890 SMT (320 αντί 298 χιλιοστά εμπρός, 260 αντί για 245 χιλιοστά πίσω), ενώ το Αυστριακό μοντέλο εξοπλίζεται με δαγκάνες J. Juan.

Εξοπλισμός – ηλεκτρονικά

To νεότευκτο 890 SMT, όσον αφορά τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, έρχεται με Cornering ABS με λειτουργία supermoto, Traction Control με έλεγχο περιορισμού σούζας, 3 χαρτογραφήσεις ισχύος, με την Track Mode στον προαιρετικό εξοπλισμό και μία οθόνη TFT για την απεικόνιση ενδείξεων και τον έλεγχο των συστημάτων. Παράλληλα, με την νέα «συνδρομητική» υπηρεσία της KTM, o αναβάτης μπορεί να δοκιμάσει συστήματα όπως το Quickshifter, το cruise control, ακόμα και τα θερμαινόμενα γκριπ, για τα πρώτα 1.500 χλμ. και να αποφασίσει αν θα πληρώσει εξτρά, για να τα ξεκλειδώσει, κατόπιν. Τέλος, το μοντέλο προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης της TFT οθόνης με κινητό τηλέφωνο.

Η Yamaha προσφέρει, πάνω-κάτω, τα ίδια όσον αφορά τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, με traction control, σύστημα ελέγχου ολίσθησης πίσω τροχού SCS, σύστημα ελέγχου πέδησης BC, σύστημα περιορισμού σούζας και ABS, ενώ αμφότερες μοτοσυκλέτες διαθέτουν αδρανειακό αισθητήρα IMU για την παροχή δεδομένων στον εγκέφαλο. Από την άλλη, το Tracer τονίζει την ταξιδιωτική του ετοιμότητα με ρυθμιζόμενη ζελατίνα, cruise control στον βασικό εξοπλισμό και μεγαλύτερο ρεζερβουάρ καυσίμου από το 890 SMT (18 λίτρα, έναντι 15,8 λίτρων). Κάτι που δεν αρέσει σε όλους στο Tracer 9, είναι οι δύο μικρότερες οθόνες, αντί για μία μεγάλη, όπως στο 890 SMT. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και οι δύο μοτοσυκλέτες έρχονται με δυνατότητα φιλοξενίας/τοποθέτησης βαλιτσών.

Επί του ταμείου – Το ρεζουμέ

Φτάνοντας στο σημείο να πάρεις την απόφαση σου, θα εξετάσεις σαφώς και την τιμή. Εδώ, το Yamaha Tracer 9 έχει πλεονέκτημα, ξεκινώντας από τα 12.500 ευρώ, την στιγμή που το KTM 890 SMT ξεκινάει από τα 15.650 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψιν τους «ψυχρούς» αριθμούς, αλλά και το πολύ παραπλήσιο επίπεδο εξοπλισμού των δύο μοτοσυκλετών, εύκολα μπαίνεις στον πειρασμό να δώσεις την νίκη στο Tracer 9 –πάντα, μιλάμε στα χαρτιά. Το KTM 890 SMT, από την άλλη, υπερέχει τόσο στην αποδιδόμενη ροπή, όσο και στην TFT οθόνη με δυνατότητα σύνδεσης με κινητό τηλέφωνο, αλλά και στην χρήση επώνυμων αναρτήσεων WP και φρένων της J.Juan – αναμενόμενο, με βάση το ήθος και τον χαρακτήρα που αντιπροσωπεύει. Το αν ο υποψήφιος αγοραστής θα κάνει το άλμα των 3.150 ευρώ από το Tracer 9 στο 890 SMT, έγκειται κυρίως από το πόσο εκτιμά τις αναρτήσεις υψηλού επιπέδου της WP -συγκριτικά με τα KYB  του Yamaha - αλλά και στην θέληση να αποκτήσεις τον χαρακτήρα KTM, απέναντι σε αυτόν του Yamaha Tracer 9. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι μιλάμε για τις βασικές εκδόσεις των δύο μοντέλων -το 890 SMT δεν έχει ακόμα άλλη έκδοση, αλλά το Tracer διαθέτει και την GT, η οποία προσθέτει μάλιστα ακόμα και ημιενεργητικές αναρτήσεις στο πακέτο, παραμένοντας φθηνότερη από το 890 SMT στα 14.990 ευρώ. 

 

  KTM 890 SMT YAMAHA TRACER 9
Τιμή Από 15.650 ευρώ Από 12.500 ευρώ
     
Κυβισμός 889 890
Ισχύς (ίπποι) 105/8.000 119/10.000
Ροπή (kgm) 10,2/6.500 9,5/7.000
Χαρακτηριστικά κινητήρα 4Τ 2Κ εν σειρά, 2ΕΕΚ, στρόφαλος 270 μοιρών, συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης 4Τ 3Κ εν σειρά, 2ΕΕΚ, στρόφαλος crossplane, συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης
     
Γωνία κάστερ (μοίρες) Δ/Α 25
Ίχνος (mm) Δ/Α 108
Μεταξόνιο (mm) Δ/Α 1420
     
Αναρτήσεις εμπρός USD πιρούνι WP APEX 43 mm, ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς/συμπίεσης, προφόρτισης ελατηρίου USD πιρούνι ΚΥΒ, 41mm, ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς/συμπίεσης, προφόρτισης ελατηρίου
Αναρτήσεις πίσω Μονό αμορτισέρ με ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς Μονό αμορτισέρ με ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίου
Φρένα εμπρός 2 δίσκοι 320 mm, 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες J. Juan, Cornering ABS 2 δίσκοι 298 mm, 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες, Cornering ABS
Φρένα πίσω Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, Cornering ABS Δίσκος 245 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, Cornering ABS
Βάρος 194, στεγνό 213, πλήρες
Ρεζερβουάρ (λίτρα)    
     
Ηλεκτρονικά/εξοπλισμός Cornering ABS με λειτουργία Supermoto, αισθητήρας IMU, Traction Control, 3 χαρτ/σεις ισχύος (+1 προαιρετική), οθόνη TFT, συνδεσιμότητα με κινητό, υποδοχές για βαλίτσες/τσάντες, πλήρως ξεκλείδωτα ηλεκρονικά/έξτρα εξοπλισμός για τα πρώτα 1.500 χλμ (Demo Mode) Cornering ABS με σύστημα ελέγχου φρένων BC, αισθητήρας IMU, Traction Control, Slide Control, 4 χαρτογραφήσεις ισχύος, δύο οθόνες TFT, Cruise Control, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, υποδοχές για βαλίτσες/τσάντες
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Μαϊος 2023 16:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon