.
Κατηγορία Συγκριτικά
Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 10:47

Συγκριτικό επί χάρτου - KTM 890 SMT vs BMW F 900 XR

Συγκρίνουμε στα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές, την νεοφερμένη στην κατηγορία KTM 890 SMT, με την BMW F 900 XR που μετρά ήδη 3 χρόνια παρουσίας. Πόσο σπορ θέλεις το τουριστικό δρόμου σου;

Εμφάνιση – σχεδίαση

Η KTM ακολουθεί την… αντισυμβατική οδό στο design, ανέκαθεν θα έλεγε κανείς, αλλά ακόμα πιο έντονα τα τελευταία χρόνια. Η νέα 890 SMT δεν αποτελεί εξαίρεση. Ακραία επιθετική εμφάνιση, σαν να μπορείς να διαχωρίσεις τα τμήματα της μοτοσυκλέτας με το μάτι, ξεκάθαρα, σαν να διαβάζεις βιβλίο… ανατομίας! Είναι πασιφανές ότι η αισθητική του 890 SMT ασπάζεται την supermoto φιλοσοφία, ακόμη και αν η KTM δηλώνει ότι η μοτοσυκλέτα είναι έτοιμη και για τουριστική χρήση. Είναι ένα supermotard με αναβολικά και με το πορτοκαλί χρώμα σε έντονες πινελιές, στις ζάντες και αλλού.

H μοτοσυκλέτα της BMW, σαφώς πιο ήπια στο μάτι σε σχέση με το 890 SMT, χαρακτηρίζεται και αυτή από ιδιαίτερα αιχμηρή προσέγγιση, που στο τέλος δημιουργεί την δική της ταυτότητα. Εδώ δεν συναντάμε το… ψηλό φτερό εμπρός, ούτε και τα έντονα πορτοκαλί σημεία, αλλά μια προσγειωμένη, τουριστική ταυτότητα που δεν παύει όμως να είναι σύγχρονη.  Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα, boxer μοντέλα της BMW, το F 900 XR δείχνει πιο αθλητικό, πιο… μανιτζέβελο αλλά και πιο προσβάσιμο για όλους, ταυτόχρονα.

Κινητήρες και νούμερα

Ο νέος είναι ωραίος, αλλά… ο παλιός είναι αλλιώς. Το KTM 890 SMT έρχεται φέροντας τον κινητήρα του 890 Adventure, και μάλιστα για συγκεκριμένο λόγο – για να εξασφαλίσει πλεονέκτημα ροπής στις μεσαίες στροφές, σε σχέση με το 890 Duke. Η απόδοση του δικύλινδρους LC8c φτάνει τους 105 ίππους και τα 10,2 kgm ροπής (στις 8.000 και 6.500 σ.α.λ. αντίστοιχα), έχοντας να κινήσει μια μοτοσυκλέτα βάρους 194 κιλών, χωρίς υγρά.

Μια εντελώς νέα κινητήρια μονάδα παρουσίασε η BMW, με τα F 900 XR και F 900 R. Ο δικύλινδρος σε σειρά των 895 κ.εκ. λειτουργεί με στροφαλοφόρο 270 μοιρών, εξομοιώνοντας την αίσθηση ενός V2 στην απόδοση και στον ήχο. Με 105 ίππους και 9,4 kgm ροπής, τα νούμερα είναι σχεδόν πανομοιότυπα, αν και με ένα σαφές πλεονέκτημα στον κινητήρα της KTM. Μάλιστα, η ροπή κορυφώνεται στο ίδιο ακριβώς σημείο, και για τους δύο κινητήρες (6.500 στροφές), ενώ το μοτέρ της KTM αποδίδει την μέγιστη ισχύ του 500 στροφές νωρίτερα (8.000 αντί για 8.500 στροφές). Στα χαρτιά, αυτό σημαίνει ότι το μοτέρ της KTM εμφανίζεται πιο δυνατό σε όλο το φάσμα των στροφών από το BMW, μέχρι τις 8.000 στροφές, όπου και το BMW κάνει μία «ύστατη» κορύφωση για λίγο ακόμα.  Το βάρος που δηλώνει η BMW, ανέρχεται στα 219 κιλά αλλά πλήρης υγρών. Εύκολα υποθέτει κανείς λοιπόν, ότι αν γεμίσεις και το KTM αναλόγως, τα βάρη θα είναι άμεσα συγκρίσιμα.

Πλαίσιο-περιφερειακά

Το KTM 890 SMT χρησιμοποιεί μια ατσάλινη σωληνωτή κατασκευή, στα πρότυπα μιας γνήσιας supermoto μοτοσυκλέτας, ενώ η BMW χτίζει το F 900 XR πάνω σε ένα «μονοκόμματο πλαίσιο γέφυρας». Γεωμετρικά, οι δύο μάρκες δεν μας πληροφορούν σε πρώτη ματιά, για στοιχεία όπως η γωνία κάστερ, το ίχνος κλπ. ενώ μόνο η BMW αποκαλύπτει το μεταξόνιο της F 900 XR, στα 1.521 χιλιοστά –αρκετά γενναίο, που υπονοεί σταθερότητα στο δρόμο. Σημαντική διαφορά μεταξύ των μοντέλων, το ύψος σέλας: Αρκετά μεγαλύτερο στην KTM, που φτάνει τα 860 χιλιοστά υπογραμμίζοντας τις σπορ καταβολές του, αρκετά χαμηλότερο στο BMW στα 825 χιλιοστά, που θα την κάνει σαφώς πιο εύχρηστη σε επιτόπιες μανούβρες και γύρω από την πόλη.

Στις αναρτήσεις, η ΚΤΜ προβάλλει τις «επώνυμες» WP Apex, με δυνατότητα πλήρους ρύθμισης εμπρός, αλλά και σε απόσβεση επαναφοράς πίσω. Η BMW τοποθετεί στο F 900 XR, αναρτήσεις που δεν τις «βαφτίζει» με κάποια μάρκα. Το πιρούνι 43 χιλιοστών του F 900 XR δεν ρυθμίζεται, ωστόσο το αμορτισέρ μπορεί να προσαρμοστεί ως προς την απόσβεση επαναφοράς και την προφόρτιση ελατηρίου. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε, ότι στον έξτρα εξοπλισμό η BMW προσφέρει ηλεκτρονικές αναρτήσεις, που αυξάνουν την τιμή του κατά 430 ευρώ (βάσει της ιστοσελίδας της BMW, την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Στο φρενάρισμα, μιλάμε για 2 δίσκους 320 χιλιοστών εμπρός και έναν πίσω, με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες εμπρός, και στις δύο περιπτώσεις. Μία πολύ μικρή διαφορά βρίσκεται στον πίσω δίσκο (260 χιλιοστά στο KTM, 265 στο BMW), ωστόσο η KTM προσφέρει στον βασικό εξοπλισμό, Cornering ABS με λειτουργία Supermoto. Η BMW προσφέρει το Cornering ABS ως έξτρα (ABS Pro).

Εξοπλισμός – ηλεκτρονικά

To νεότευκτο 890 SMT, όσον αφορά τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, έρχεται με Cornering ABS με λειτουργία supermoto, Traction Control με έλεγχο περιορισμού σούζας, 3 χαρτογραφήσεις ισχύος, με την Track Mode στον προαιρετικό εξοπλισμό και μία οθόνη TFT για την απεικόνιση ενδείξεων και τον έλεγχο των συστημάτων. Παράλληλα, με την νέα «συνδρομητική» υπηρεσία της KTM, o αναβάτης μπορεί να δοκιμάσει συστήματα όπως το Quickshifter, το cruise control, ακόμα και τα θερμαινόμενα γκριπ, για τα πρώτα 1.500 χλμ. και να αποφασίσει αν θα πληρώσει εξτρά, για να τα ξεκλειδώσει, κατόπιν. Τέλος, το μοντέλο προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης της TFT οθόνης με κινητό τηλέφωνο, αλλά στο πακέτο έξτρα εξοπλισμού.

H BMW, στο F 900 XR, είναι πιο συγκρατημένη με το βασικό πακέτο εξοπλισμού να περιλαμβάνει «απλό» Traction Control και δύο χαρτογραφήσεις ισχύος, αλλά και την δυνατότητα σύνδεσης με κινητό που απουσιάζει από το KTM. Με επιπλέον χρέωση, οι χαρτογραφήσεις ισχύος μπορούν να γίνουν 4, αλλά και να «ξεκλειδώσουν» πολλά περισσότερα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Και στην περίπτωση του F 900 XR, απουσιάζει το cruise control από την βασική έκδοση. Ωστόσο, η μοτοσυκλέτα της BMW φέρει ρυθμιζόμενη ζελατίνα για να σε «γλυκάνει» όταν θα το βγάλεις και έξω από την πόλη.

Επί του ταμείου – Το ρεζουμέ

Πρόκειται για μία απόφαση η οποία απαιτεί από τον αγοραστή, να έχει αποφασίσει τι θέλει και, αν είναι δυνατόν, να πάρει και μια γεύση οδηγικά μετά από την ανάγνωση του άρθρου μας. Στην τιμή, το BMW F 900 XR ξεκινάει αισθητά χαμηλότερα από το KTM, από τα 12.800 ευρώ, σε σχέση με τα 15.650 ευρώ. Το αυστριακό μοντέλο, προτάσσει εμφατικά τα σπορ γονίδια του, τις επώνυμες και ρυθμιζόμενες αναρτήσεις αλλά και τα φρένα του, όπως και ένα «τσακ» παραπάνω στον εξοπλισμό σε σχέση με το BMW. Από  την άλλη, οι κρίσιμοι αριθμοί μεταξύ των μοντέλων –ισχύς, ροπή, βάρος κλπ- είναι πολύ παραπλήσιοι, για την διαφορά τιμής που έχουν τα F 900 XR και 890 SMT. Συνεπώς, η προσωπική άποψη και τοποθέτηση του αναβάτη όσον αφορά τον χαρακτήρα που επιθυμεί από την μοτοσυκλέτα του, θα παίξει καίριο ρόλο στην τελική επιλογή. Και, οπωσδήποτε, και οι οδηγικές εντυπώσεις – για το F 900 XR μπορείτε να διαβάσετε την δοκιμή μας εδώ, για το 890 SMT, λίγη αναμονή ακόμα! 

 

  KTM 890 SMT BMW F 900 XR
Τιμή Από 15.650 ευρώ Από 12.800 ευρώ
     
Κυβισμός 889 895
Ισχύς (ίπποι) 105/8.000 105/8.500
Ροπή (kgm) 10,2/6.500 9,3/6.500
Χαρακτηριστικά κινητήρα 4Τ 2Κ εν σειρά, 2ΕΕΚ, στρόφαλος 270 μοιρών, συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης 4Τ 2Κ εν σειρά, 2ΕΕΚ, στρόφαλος 270 μοιρών, συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης
     
Γωνία κάστερ (μοίρες) Δ/Α Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α Δ/Α
Μεταξόνιο (mm) Δ/Α 1521
     
Αναρτήσεις εμπρός USD πιρούνι WP APEX 43 mm, ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς/συμπίεσης, προφόρτισης ελατηρίου USD πιρούνι, 43mm, χωρίς ρυθμίσεις
Αναρτήσεις πίσω Μονό αμορτισέρ με ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς Μονό αμορτισέρ με ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς
Φρένα εμπρός 2 δίσκοι 320 mm, 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες J. Juan, Cornering ABS 2 δίσκοι 320 mm, 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες,  ABS
Φρένα πίσω Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, Cornering ABS Δίσκος 265 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
Βάρος 194, στεγνό 219, πλήρες
Ρεζερβουάρ (λίτρα) 15,8 15,5
     
Ηλεκτρονικά/εξοπλισμός Cornering ABS με λειτουργία Supermoto, αισθητήρας IMU, Traction Control, 3 χαρτ/σεις ισχύος, οθόνη TFT, υποδοχές για βαλίτσες/τσάντες, πλήρως ξεκλείδωτα ηλεκρονικά/έξτρα εξοπλισμός για τα πρώτα 1.500 χλμ (Demo Mode) ABS, Traction Control, 2 χαρτογραφήσεις ισχύος, οθόνη TFT με συνδεσιμότητα με κιν. τηλέφωνο, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, υποδοχές για βαλίτσες/τσάντες
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 11:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon