.
Κατηγορία Συγκριτικά
Τρίτη, 04 Απριλίου 2023 16:21

Συγκριτικό επί χάρτου - CFMOTO 800NK vs Honda Hornet 750 vs KTM 790 Duke

Τα «ονόματα» εναντίον της... χάρης ή εναλλακτικά "ο νέος είναι ωραίος, είναι όμως ο παλιός, αλλιώς;"

Η κλάση των 800 κυβικών εκατοστών εξελίσσεται σε ένα από τα πιο καυτά πεδία της αγοράς σε όλες τις κατηγορίες μοτοσυκλετών, με τις γυμνές να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το 2023 έχει αρκετές νέες αφίξεις.

Μεταξύ αυτών έχουμε την πολυσυζητημένη νέα άφιξη από τη CFMOTO, 800NK, να ετοιμάζεται για απόβαση στις αγορές της Ευρώπης. Ένας από τους κεντρικούς λόγους για το μεγάλο ενδιαφέρον που έλκει αυτή η νέα Κινέζα εντοπίζεται στον κινητήρα της, ο οποίος είναι ίδιος με αυτόν της έτερης νέας άφιξης – ή επιστροφής, για να ακριβολογούμε – στην κατηγορία, KTM 790 Duke.

Εξετάσαμε τις διαθέσιμες επιλογές για μια θεωρητική σύγκριση βάσει των επίσημων τεχνικών χαρακτηριστικών και επιλέξαμε την τριάδα των CFMOTO 800NK, Honda Hornet 750 και KTM 790 Duke. Πρόκειται για τρεις μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στο ίδιο αγοραστικό κοινό, με τα δύο πρώτα να έχουν παραπλήσια χαρακτηριστικά και πιθανότατα την πλησιέστερη τιμή, ενώ η συγγένεια των CFMOTO και KTM δίνει ξεχωριστό νόημα στη σύγκρισή τους.

Σχεδίαση-εμφάνιση: Βγήκαν τα μαχαίρια

Αιχμηρές και επιθετικές και οι 3, οι διαφορές στο επίπεδο της σχεδίασης είναι πάντα υποκειμενικές. Το πιο σπορ ύφος έχει αδιαμφισβήτητα το KTM, το Hornet είναι το πιο «μαζεμένο-εύκολο στο μάτι», το CFMOTO 800NK είναι κάπου ενδιάμεσα. Ξεκάθαρος νικητής, λοιπόν, δεν υπάρχει.

Κινητήρες: CFMOTO εναντίον όλων

Η υπεροχή της 800NK στην ιπποδύναμη είναι εμφατική, αφού φτάνει τους 99 ίππους, την στιγμή που το Honda Hornet 750 αποδίδει 92 ίππους, ενώ το KTM 790 Duke, 94. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι την περισσότερη ροπή, αποδίδει το 790 Duke (8,9 kgm, με το 800NK δεύτερο στα 8,3 και το Hornet τελευταίο με 7,6), ενώ όλοι οι κινητήρες έχουν συμπλέκτη ολίσθησης-υποβοήθησης. Το Hornet είναι το μόνο από τα μοντέλα, με έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής -800NK και 790 Duke έχουν δύο.

Στήσιμο-βάρος: Ελαφρύτερο το KTM, αλλά το CFMOTO απειλεί

Το KTM 790 Duke είναι το πιο ελαφρύ από τα 3 μοντέλα, με το βάρος του να ανακοινώνεται στα 174 κιλά, ενώ 800NK και Hornet ανακοινώνουν 189 και 190 κιλά, αντίστοιχα. Και τα 3 μοντέλα κάνουν χρήση πλαισίου από ατσάλι, ενώ το Hornet έχει το μικρότερο μεταξόνιο με μεγάλη διαφορά, από όλα: στα 1.420 χιλιοστά, έναντι 1.473 για το 790 Duke και 1.465 για το 800NK. Στα χαρτιά, δηλαδή, ισχυρίζεται υψηλή ευελιξία. Ωστόσο, το μικρότερο «ίχνος» ανήκει στο CFMOTO 800NK, με 93 χιλιοστά, την στιγμή που τα άλλα δύο μοντέλα έχουν 96 και 99 χιλιοστά (790 Duke και Honda Hornet αντίστοιχα). Σε αυτά τα «αριθμάκια» η μάχη δεν βγάζει νικητή.

Στις αναρτήσεις, τις πλέον «επώνυμες» φορά το 790 Duke με WP, οι οποίες όμως στερούνται ρυθμίσεων στα υδραυλικά και προσφέρουν μόνο ρύθμιση προφόρτισης πίσω ελατηρίου. Το Honda Hornet φορά πιρούνι από την Showa, χωρίς ρυθμίσεις και πάλι, ενώ το αμορτισέρ πίσω ρυθμίζεται επίσης στην προφόρτιση. Εδώ το CFMOTO 800NK αναμένεται να επικρατήσει και πάλι, καθώς βάσει όσων ξέρουμε μέχρι τώρα, και το πιρούνι αλλά και το αμορτισέρ θα ρυθμίζονται στα υδραυλικά τους. Μένει όμως να δούμε αν αυτή η δυνατότητα θα ισχύσει όντως και ποια από τις 2 εκδόσεις του θα αφορά, αν όχι και τις 2.

Στα φρένα, το CFMOTO 800NK ανακοινώνεται με τους μεγαλύτερους εμπρός δίσκους από τα 3 μοντέλα – 320 χιλιοστών έναντι 300 του KTM και 296 του Honda-, ενώ έχει και τον μεγαλύτερο πίσω δίσκο 260 χιλιοστών, έναντι 240 για τα άλλα 2 μοντέλα. Οι δαγκάνες είναι 4πίστονες ακτινικές εμπρός και μονοπίστονη πίσω σε κάθε περίπτωση, ενώ στο ABS υπερέχει το KTM, που προσφέρει Cornering λειτουργία με ρύθμιση Supermoto, που το απενεργοποιεί για τον πίσω τροχό. Δεν ανακοινώνεται ξεκάθαρα, αν το 800NK θα έχει Cornering ABS  ή απλό σύστημα.

Εξοπλισμός:  Πολλά τα ερωτηματικά για το CFMOTO, παρόμοιο επίπεδο για Hornet-Duke

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα το σκηνικό, σχετικά με τον εξοπλισμό του CFMOTO 800NK. Όταν με το καλό ανακοινωθούν περισσότερα επίσημα στοιχεία για αυτό, είναι ένα από τα δύο σημεία (το άλλο είναι η τιμή) τα οποία μπορούν να φτιάξουν ή να καταδικάσουν το 800ΝΚ στην αγορά. Ως τώρα, ξέρουμε ότι η «βασική» έκδοση του θα έχει 3 χαρτογραφήσεις ισχύος και οθόνη TFT, περιμένοντας περισσότερα στοιχεία για Traction Control και λοιπά βοηθήματα.

Τα Hornet 750 και 790 Duke, προσφέρουν επίσης οθόνη TFT, Quickshifter ως προαιρετικό, 3+1 χαρτογραφήσεις ισχύος (Track Mode για το 790, η οποία χρεώνεται ξεχωριστά αλλά ξεκλειδώνει πολλές ρυθμίσεις και User για το Hornet, πλήρως παραμετροποιήσιμη), ενώ το Hornet έχει και Wheelie Control στον βασικό εξοπλισμό. Οι ρυθμίσεις του Hornet είναι περισσότερες από την βασική έκδοση, όσον αφορά τα ηλεκτρονικά, οπότε σε αυτό το σημείο επικρατεί. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι το KTM 790 Duke φέρει ρυθμιζόμενο τιμόνι αλλά και σταμπιλιζατέρ.

Τιμή - συμπέρασμα: Εδώ σε θέλω CFMOTO μου

Όλα κρίνονται στο ταμείο -μα όλα όμως- και εδώ λείπει μια βασικότατη πληροφορία από το CFMOTO, η... ίδια του η τιμή. Για την Ιταλία, οι τιμές γνωριμίας που έχουν ανακοινωθεί «βαράνε στο ψαχνό», με την γεμάτη έκδοση και όχι την βασική, να τιμολογείται κάτω από 8 χιλιάρικα (7.990). Στην Ελλάδα, εμείς περιμένουμε η μοτοσυκλέτα να κυμανθεί κάτω από τον πήχη των 9.000 ευρώ, ελπίζουμε όχι... οριακά του τύπου 8.990 -δεν αποκλείται δε, να ισχύσει προσφορά για τα πρώτα κομμάτια.

Στα «χαρτιά», λοιπόν, το 800NK είναι δυνατότερο και από τα δύο μοντέλα, ενώ υπερέχει στην προσφορά ρυθμιζόμενων αναρτήσεων εμπρός και πίσω και στα υδραυλικά, άρα έχει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα με το μέρος του ήδη. Δύο πράγματα δεν ξέρουμε για την CFMOTO: Αν θα προσφέρει εξοπλισμό αντάξιο ή υψηλότερο του Hornet, αλλά και αν θα πετύχει τιμή στο επίπεδο ή κάτω από τα 8.750 ευρώ του μοντέλου της Honda.

Στην πράξη, το 800NK θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με δύο πανίσχυρα «σήματα», τα οποία τραβούν αγοραστές που δεν διστάζουν να πληρώσουν το κάτι παραπάνω. Η μεν Honda χάρη στις ολοκληρωμένες μοτοσυκλέτες της και την βαρύτητα του ονόματος της, η δε ΚΤΜ με τον «Ready to Race» προσανατολισμό της για τους πιο απαιτητικούς. Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι η CFMOTO υπολείπεται -κάθε άλλο, αφού η μάρκα έχει αποδείξει την ραγδαία ανάπτυξη της ως προς την δημιουργία μοτοσυκλετών. Απλώς, ο ανταγωνισμός στην κατηγορία ειναι καλά διαβασμένος και «καυτός» και τελικός ωφελούμενος του ανταγωνισμού είναι, φυσικά, ο αγοραστής. 

 

  CFMOTO 800NK HONDA CB750 HORNET KTM 790 DUKE
Τιμή Αναμένεται 8.750 9.850
       
Κυβισμός 799 755 799
Ισχύς (ίπποι) 99 92 95
Ροπή (kgm) 8,3 7,6 8,9
Χαρακτηριστικά κινητήρα 4Τ 2Κ εν σειρά, 2ΕΕΚ, στρόφαλος 270 μοιρών, συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης 4Τ 2Κ εν σειρά, 1ΕΕΚ, στρόφαλος 270 μοιρών, συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης 4Τ 2Κ εν σειρά, 2ΕΕΚ, στρόφαλος 270 μοιρών, συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης
       
Γωνία κάστερ (μοίρες) Δ/Α 25 24
Ίχνος (mm) 93 99 96
Μεταξόνιο (mm) 1465 1420 1473
       
Αναρτήσεις εμπρός USD πιρούνι KYB, ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς/συμπίεσης USD πιρούνι Showa SFF-BP 41 mm USD πιρούνι WP APEX 43 mm
Αναρτήσεις πίσω Μονό αμορτισέρ με ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς και προφόρτισης ελατηρίου Μονό αμορτισέρ με ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίου Μονό αμορτισέρ WP APEX με ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίου
Φρένα εμπρός 2 δίσκοι 320 mm, 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες J. Juan, ABS 2 δίσκοι 296 mm, 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες Nissin, ABS 2 δίσκοι 300 mm, 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες, Cornering ABS με λειτουργία Supermoto
Φρένα πίσω Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
Βάρος 189 190 174
Ρεζερβουάρ (λίτρα)      
       
Ηλεκτρονικά/εξοπλισμός (Traction control, ABS, 3 χαρτογραφήσεις ισχύος)* Traction control ρυθμιζόμενο, φρένο κινητήρα ρυθμιζόμενο, 3+1 χαρτογραφήσεις ισχύος, wheelie control ρυθμιζόμενο, οθόνη TFT, quickshifter προαιρετικά Traction control ρυθμιζόμενο,  3 χαρτογραφήσεις ισχύος, οθόνη TFT, Quickshifter προαιρετικό, ρυθμιζόμενο φρένο κινητήρα προαιρετικό, Track Mode προαιρετική με πολλαπλές επιπλέον ρυθμίσεις (wheelie control, ρύθμιση φρένου κινητήρα, Launch Control κ.ά.), σταμπιλιζατέρ, ρυθμιζόμενο τιμόνι
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Απριλίου 2023 13:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon